Viyana

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Gisem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,972

Gisem

Yeni Üye
Viyana,Avusturya'nın başkenti.Orta Avrupa'da yer alan,küçük yüzölçümlü küçük nüfuslu bir şehir.
Çok derli toplu.Ulaşım araba,tramvay ve metro ile yapılıyor,aradığınız yeri bulmanız çok zor değil.
Tarih kokan bir şehir.Caddede yürürken karşınıza bir saray veya kilise çıkabiliyor.Geceleyin hemen hepsi ışıklandırılmış,şehir ışıl ışıl bir görünüme sahip.
Dingin,sakin bir hayat var.Başkentlere ve büyük şehirlere özgü o koşuşturma hali en aza indirgenmiş.İnsanları sakin,şehir sakin.Yormuyor.
Hofburg,Belvedere ve Schönbrunn sarayları şehrin içinde.Hele Hofburg'un bazı kısımlarından geçerseniz,kestirmeden geçmiş oluyorsunuz.
Hofburg,özetle söylemek gerekirse,başta Habsburg hanedanı olmak üzere pek çok imparatorun kullandığı bir imparatorluk sarayı.
Belvedere,Osmanlı'ya karşı zafer kazanan Savoy Prensi Eugene'in,yanlış hatırlamıyorsam,aldığı ödül ile yaptırdığı saray.İki bölümden oluşuyor,bunlara Aşağı Belvedere ve Yukarı Belvedere adı veriliyor.
Schönbrunn,imparatorluk sarayı olarak Hofburg kullanılırken,yazlık olarak kullanılıyor.Ancak İmparatoriçe Maria Theresa hüküm sürmeye başlayınca Schönbrunn'e yerleşiyor ve burası kışlık olarak kullanılıyor.Biz gittiğimizde bizi bahçeye almadılar çünkü kışın bitkileri seralara koyuyorlarmış.
(Maria Theresa'nın bir sürü çocuğu var,bunlardan biri de hani 1789 Fransız İhtilali'nde idam edilen Marie Antoinette)

Bunların dışında pek çok müze,opera binası,tiyatro binası,özellikle çok bilinen dönme dolabıyla Prater Parkı,şehrin içinde bulunuyor.
Ben Viyana'da özellikle Ringstrasse,yani Ring Caddesi'nde yürüyüş yapmayı sevdim.Şehrin içinde bir daire çiziyor bu koca cadde.Geniş,etrafında yüksek ağaçları olan,ortasınan tramvay geçen,iki yanında kocaman görkemli binaları olan bir cadde.Çok huzur veriyor.
Ve Stephansdom'un üzerinde bulunduğu cadde...Buraya kestirmeden Hofburg'tan çıkabilirsiniz.Araç trafiğine kapalı,iki yanında dükkanlar ve kafeler var.Özellikle akşamları,insanlar kafelerin dışarı koyduğu masalarda kahvelerini içerlerken,hemen karşılarında sokak müzisyenleri müzik yapıyor.Alışverişten çıkanlar,köpeğini gezdirenler...Cıvıl cıvıl ama yine dediğim gibi bir sükuneti var.
Stephansdom ise,yüzlerce yıllık,çok görkemli bir katedral.

Viyana'yla ilgili olarak benden en çok şu cümleler duyulmuştur:"Ringstrasse'de yürümek ve Stephansdom'un orda kahve içmek."

Ve tabii ki schnitzel...Sabah kahvaltıları hariç,günde 2 ana bir ara öğün yediğim şey ;D Kocaman geliyor genelde porsiyonlar,üzerine limon sıkıp yiyorsunuz.Aslının domuz etinden yapıldığını hatırlıyorum sanki,emin olmamakla beraber.

Mayerling,aslında bir şehir veya kasaba sayılmaz.Kendisi yarı-efsanevi bir olaya ev sahipliği yapan bir mekan.Şöyle ki,
İmparator Franz Joseph ve eşi Elizabeth'in oğulları Rudolph,Macar bir kontesin kızı olan genç Maria Vetsera'ya aşıktır ancak varolan evliliği feshedilmez.Ailesi de tutucu olan adam,bir gece Maria Vetsera ile birlikte Mayerling'teki av köşküne gider.Anlatılanlara göre burada önce Maria'yı vurur,onun üzerini çiçeklerle kaplar ve sonra kendini vurarak intihar eder.Franz Joseph ise bu faciaya ev sahipliği yapan av köşkünü yıktırarak yerine bir manastır yaptırarak tarikat keşişlerine verir.
Yarı-efsane dememin nedeni ise,olayın bu şekilde gerçekleştiğinin kesin olmaması.Olay gerçek,yani Rudolph da Maria Vetsera da Mayerling'te ölü bulunuyor ancak kimin kimi vurduğu veya üçüncü bir şahıs tarafından vurulup vurulmadıkları sır.

Mayerling'ten sonra Baden'a geldik...Baden,küçük bir kasaba ve aynı zamanda kaplıca.Viyana Ormanları diye bilinen Wienerwald'ın kenarında.Anlatacak çok bir şey yok Baden ile ilgili ama şirin bir yer.

Seegrotte,yeraltı gölü olarak geçiyor.Maden patlamasından sonra buraya su dolmasıyla oluşmuş.Yerin altına merdivenlerle inip yol yürüyerek göl kıyısına ulaşıyorsunuz,gölde teknelerle geziyorsunuz.Gerek yolda yürürken gerek tekneyle gezerken çeşitli konularda bilgi verecek açıklamalar ve heykeller var.
Seegrotte ile ilgili ilginç bir nokta ise,2.Dünya Savaşı sırasında buranın Naziler tarafından kullanılmış olması.Naziler burada bir pompalama sistemi ile suyu dışarı vererek oluşan düzlükte uçak yapımına başlamışlar.Ancak savaş bittiğinde uçak hala bitmediği için savaşta kullanılamamış ve parçaları hala sergileniyor.

Etiketler
Ynt: Viyana

Viyana'nın merkezindeki bazı binalar,bunlar da ünlü :smiley:
2002377947432310171_rs.jpg

Belvedere'in bir bölümü
2002368205632098701_rs.jpg

Aralarındaki bahçe ve Aşağı Belvedere
2002333758432212022_rs.jpg

Gece,Ringstrasse'de Belediye Sarayı
2002320034161026744_rs.jpg

Ve bir sokak müzisyeni
2002315814985583923_rs.jpg

Mayerling'e giderken yol üstündeki adını unuttuğum ruhban okulunda bulunan Veba Sütunu/Anıtı
2002324672904165875_rs.jpg

Mayerling
2002346480903092907_rs.jpg

Hofburg'un avlusu
2002301347414988742_rs.jpg

Hofburg'un kapısı
2002369900784597003_rs.jpg

ilk yorum benden olsun teşekkür ettik. viyanayı minimum kaç gun içerisinde gezebiliriz acaba: 1-2 gun? interrail yapmayı düşünüyorumda ona gore ayarlama yapcam

cok güzel anlatmis arkadas,
birazda ben ekleyim:
$initzel viyananin en meshur "yemegidir" ama avusturyalilar kadar türklerde tüketiyordur eminim. nede olsa her köse basinda bir dönercimiz var ve hemen hemen her dönercide dönerin yani sira tavuk sinitzeli ve pizza bulabilirsiniz.
viyanadaki türk fast foodcularin tek rakibi mcdonalds ile burgerkingdir galiba ;D

ringstrasse orta cagdaki viyana sehir surlarinin üzerine insaa edilmis, hitlerin talimatiyla bugünki halini almis,
ringstrasse üzerinde parlamento, viyana belediyesi, viyana üniv., borsa, devlet operasi, devlet tiyatrosu, müzeler, vs. gibi önemli binalar bulunmaktadir.bu binalarin tümü tünellerle bir birilerine baglidir ve halen kullanilmaktadir.
hofburg sarayinin yani basinda efes müzesi vardir!
tabi türkler acisinda askeri müzeyi unutmamak gerekir.osmanlinin viyana kusatmalarindan kalan askeri arac-gerecler var.osmanli cadir, osmanli sancagi, vs.

kahlenberg tepesinden viyanaya kus bakisi bakilir.
donauturm(tuna kulesi) (http://www.donauturm.at/en/Default.aspx) ankaranin ata kulesine benzeyen bir kule, restoran bölümü dönmektedir.yani masanizda oturuyorsunuz ve viyanayi izliyorsunuz.20 dakikada falan ayni yere geliyorsunuz.

karlsplatz´daki karlskirche yapilmadan önce bosna hersek avusturya macar imparatorluguna gecer ve imparator müslüman vatandaslari icin bir cami yaptirmak ister fakat caminin yapimina ayrilan para birinci dünya savasina harcanir ve malum avusturya versailles sarayinin aynali odasinda bugünki halini alir.
tabi orda bunlar asagilanarak tüm devletlerin adi konulduktan sonra kalan parca toprakta avusturya olsun denir.

ayriyeten 18ci viyanada türkenschanzpark var, yani türklerin viyana kusatmasinda siper olarak kullandiklari tepe. parkin icinde bir türk cesmesi var, bir kac heykel ve bolca cocuk parkleri, kizimin en cok sevdigi parklardan biri ;D

simdilik aklima bunlar geliyor ::smiley:

çok teşekkürler gizem. önümüzdeki bir ay içinde oradan geçeceğiz. çok merak ediyorum doğrusu. sayende ön bilgi oldu. şöyle kısa bi gezi ne kadar sürer. sanırım konaklayamayacağız orada.

Merhaba,

Biz de eşimle Budapeşte - Viyana - Prag seyahati planlıyoruz eylülün başında. Kalacak yer ile ilgili bir tavsiyeniz var mı?

Budapeşte, Prag, Viyana, Budapeşte arası tren fiyatları nasıl bilginiz var mı? Araba mı kiralasak diye de düşünmüyor değiliz ama hangisi daha ekonomik olur ki acaba?

Herkese Merhabalar,
Tatilden döneli 4 gün oldu. Hala rüyada gibiyim. Çok değişik bi deneyimdi. Kısa sürede çok yer görmeye çalıştık biraz yorucu oldu. Ben bu tatilde 12 ülkeden geçtim . 6 sında konakladım. Gezdiğim yerler içinde en pahalı 2 şehir Budapeşte ve Viyana idi.Viyana'da konaklamadım ama gezerken fikir sahibi oldum. Otelleri booking.com dan daha önceden ayarladım. Beni hayal kırıklığına uğratansa Selanik ve Budapeşte otelleri oldu.Çok vasattılar, temiz de değillerdi. Makedonya,Sırbistan, Salzburg ve Hırvatistan'dakiler gayet iyi idi. Ben ailemle gittiğim için biraz paraya kıymak zorunda kaldım. Çünkü yanımda 2 yaşlı (annem ve babam) ve de 5 yaşındaki kızım vardı. Ama yine de İtalya da kızkardeşimde kaldığım 4 günü saymazsam 9 gün kendi arabamla giderek(mazotlu) ve de dışarda yiyip içerek 3500 eu harcamışım. Buna mazot, konaklama ve hediyelik eşyalar da dahil. Makedonya ve Sırbistan beni en çok şaşırtan 2 ülke oldu. Çok lüks otellerde kalmamıza rağmen en ucuz yerlerdi. Tatil boyunca gece gündüz kendi arabamızla yolculuk etmemize ve en ıssız yollara girmemize rağmen öte git diyen bile olmadı çok şükür. Hiç kötü bi olayla karşılaşmadık. Hatta en korktuğum ülke Arnavutluk'tu. Herkes uyarmıştı. Navigasyon cihazımız bizi yanlış yollara sokmuş , en ücra dağlık alanlardan gece geçtik. Hiç bi terslik olmadı. Sadece Dubrovnik'te otel ayarlamamıştım. Önceden öğrenmiştim insanlar evlerini kiralıyor diye.Gece geç vardık ve hiç bi otelde yer bulamadık. Bundan yararlanıp tabiki kazıklandık. Sadece 20 eu kadar. Ama ertesi gün daha güzel manzaralı ve daha ucuz olan biyerde kaldık. Ancak benim okuduğum kadar ucuz değil artık. Fiyatları 3'e katlamışlar. Gidecek herkese iyi yolculuklar diliyorum . Her konuda deneyimlerimi paylaşabilirim...

gercekten cok güzel yer viyana orada okuyorum siteden gelmeyi dusunen olursa yardımcı olmaya calısırım kesnlikle tavsiye ediyorum görmeden gecmeyin:smiley:

Merhaba,

Biletlerimizi aldık, eşimle 3 eylülde önce Budapeşte'ye, oradan Prag ve Viyana'ya geçeceğiz, dönüş yine Budapeşte'den.

Turla gelmiyoruz, o yüzden kalacak yer ile ilgili tavsiyeye ihtiyacımız var. Örneğin Viyana'da tavsiye edebileceğiniz bir yer var mı ya da hangi bölgede kalmamızı tavsiye edersiniz?

Bir de Budapeste'den sonra önce Viyana mı yoksa Prag mı kararsız kaldık. Tren fiyatlarını da hesaba katarsak hangisi daha ekonomik olur? Bir de Viyana da kaç gün kalmalı sizce? 1 - 1,5 gün yeter mi?

zaman problemi varsa kötü olmus en az 2 gün diyorum cunkü:smiley: budapeste de emin olun viyanaya göre bişi pek yok:smiley: kalacak yerde 1. viyana cok güzel merkezidir ama pahalıdır genelde fiyat aralıgı nedir? budapeste prag viyanayı üçgen gibi düsünün hepsi esit uzaklıkta sayılır birbirine

Semanur Hanım merhabalar. Ben Çapa tıp fakültesi öğrencisiyim. Biz fakülteden 10 kişilik bir grupla Balkan turu yapmayı planlıyoruz. Uçak biletlerimizi de aldık, 1-16 Temmuz tarihleri arasına. Sizden bu gezimizle ilgili almak istediğimiz bilgiler var, iletişime geçmemiz mümkün olur mu en azından email yoluyla. turansmsk@gmail.com hesabıma mesaj atarsanız memnun olurum. İyi günler..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,677
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR