Tek Başıma Otomobil ile İran - Azerbaycan - Gürcistan - Ermenistan; 15.500 km Overland

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyr-ü zafer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 605
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 170,377
Ynt: Tek Başıma Otomobil ile İran - Azerbaycan - Gürcistan - Ermenistan; 15.500 km Overland

[attachment=1]

Merhaba Zafer Bey , fotolar her zamanki gibi katalogluk . Tekrar teşekkürler . :smiley:
Arka plandaki tepenin eteklerinde doğal olmayan oluşumlar gözüme ilişti .Taş ocağı gibi bir şey midir ,yoksa antik mağara kalıntıları mı ?

shepherds Van-Igdır-Dogubayazıt.jpg

Etiketler
Ynt: Tek Başıma Otomobil ile İran - Azerbaycan - Gürcistan - Ermenistan; 15.500 km Overland

köy mezra

freegraf' Alıntı:
bir daha cok cok eline sağlık

Takip için teşekkürler.

selimsani' Alıntı:
Kesinlikle takip edilmesi gereken birisiniz zafer... Merakla takipteyim...

Çok teşekkürler, yazmaya devam edeceğim..

oort cloud' Alıntı:
[attachment=1]

Merhaba Zafer Bey , fotolar her zamanki gibi katalogluk . Tekrar teşekkürler . :smiley:
Arka plandaki tepenin eteklerinde doğal olmayan oluşumlar gözüme ilişti .Taş ocağı gibi bir şey midir ,yoksa antik mağara kalıntıları mı ?

Çok dikkatlisiniz :smiley: Mağara yoktu orada, sanki toprak veya çamur almışlar gibiydi, emin değilim..

suyabatmaz' Alıntı:
Merhaba,

Çok güzel bir yol hikayesi. Takipteyim.

Başarılar,

Barış

Sağolun, tüm yolculuk ufak tefek aksiliklere rağmen çok güzel geçti, hoş hatıralarla döndüm..

İran

İran’a girerken, ülke hakkında hem çok şey biliyordum hem de hiçbir şey. Siyasi ve sosyal tarihiyle ilgili metinleri üniversite yıllarından beri önüme geldikçe okumuştum, gazete ve televizyon haberlerini takip etmiştim. Tüm bu bilgi kaynaklarının ortak noktası, batılı akademisyenler, basın mensupları tarafından ve genellikle batı dünyasının bakışı ve ideolojisi referans alınarak hazırlanmasıydı. İşin ilginç yanı, sözkonusu kaynakların çoğu, İran’a gidilmeden, doğrudan bilgi edinme zahmetine katlanılmadan, başka batılı kaynaklardan alıntılar yapılarak üretilmekteydi. Günümüzde halen batı medyası ve akademik dünyası İran’ı anlamak, çözmek maksadıyla değil, giderek artan biçimde egemen güçlerin ideolojilerini desteklemek üzere amaca yönelik filtrelenmiş bilgileri servis etmek gayesiyle çalışmaktadır. İran’a gitmemiş, tek saha çalışması gerçekleştirmemiş sosyal bilimciler ve gazeteciler sayfalarca ahkam kesmekte, televizyonlar dönem dönem trajikomik haberler sunmaktadır. İran’da iki haftadan fazla vakit geçirip 4500 kilometrenin üzerinde yol katedip köyünde kentinde onlarca insanla sohbet etmiş biri olarak önerim şudur: Bu ülkeyle ilgili olumsuz duygu ve düşünceler edinmeden önce bir gidin bakın, ortamı görün, yaşayın. Gitmek kolay ve ucuz.
İran yeryüzündeki cennet değil belki, muhtelif sorunlarla boğuşuyor, yetişen genç nüfus statükoyu sorguluyor ve değiştirmenin yollarını arıyor, çoğu batı ülkesi gibi düzenli, pırıltılı ve modern de sayılmaz, ama simdiye dek otuz küsur ülke gezmiş biri olarak misafirperverlik, sıcakkanlılık, insaniyet açısından ülke halkını birinci sıraya rahatlıkla koyarım. Gideceklere tavsiyem, sadece şehirlerin mimarisine ve doğaya odaklanmayın, insanlarla diyaloğa girin, konuşun, paylaşın, İran’ı İran yapan öncelikle insanıdır. Saygı ve sevgi göreceksiniz, daha yeni tanıştığınız kişilerin gösterdiği samimi yaklaşıma hayret edeceksiniz. Eşiyle ve çocuğuyla gidenler çoğu yerde otel ve yemek parası bile ödemezler, sizi misafir etmek isteyenler mutlaka çıkacaktır, benim defalarca başıma geldi.
İran halkı yabancılara, kültürünü ve yaşam biçimini anlatabilmek için elinden geleni yapıyor, yeter ki fırsat tanınsın, ilgi gösterilsin. İran’a gitmek cesaret değil merak meselesi, suç oranları ve yabancıların karşılaşabilecekleri tehlikeler açısından çoğu turistik ülkeden daha güvenli. Kitle turizmiyle dokusu bozulmadığından alışverişlerde aldatılma, çevredeki esnaf veya diğer insanlar tarafından rahatsız edilme ihtimali düşük, diğer yandan halk yabancılarla olumlu anlamda iletişim kurmaya çalışıyor, neredeyse hiç yalnızlık ve yabancılık hissedilmiyor. Ben İran’da geçirdiğim günler boyunca çaresizlik ve tehditkar durum hissetmedim, biliyordum ki herhangi bir sıkıntı yaşarsam yardım eli uzanacaktı. Çöl yolunun ortasında fotoğraf çekmek için kenara çektiğimde bile insanlar araçlarıyla durup “Bir sorun mu var, yardım ister misin?” diye soruyorlardı. Bilgi edinmek ve tanımak üzere iletişim kurduğum kişiler zaman ayırdı, ellerinden geldiğince bana yardım etmeye çalıştılar, işlerini güçlerini bırakıp yol yordam gösterdiler, çoğu kez de hiçbir şey talep etmemişken, gelip sohbet ettiler.

Akılda tutulması gereken en temel bilgi ülkenin anayasal açıdan ve yaşam tarzıyla bir şeriat devleti olduğu gerçeğidir. Özellikle büyük şehirlerde sürdürülen hayatlarda, bireysel özgürlükler açısından İslam Devrimi’nin ilk yıllarındaki yaptırımların nisbeten hafiflediği, halkın görece daha az ‘sıkboğaz’ edildiği aşikar.
Ülkenin resmi ismi İran İslam Cumhuriyeti’dir. Oradaki olayları ve sosyal hayatı anlayabilmek, koşullara uygun biçimde davranabilmek için bu hep hatırlanmalıdır..

(devam edecek)

yeni birseyler bekliyoruz selam ve sağlıkla kalınız.

Kampınızın fotoğrafları da çok güzelmiş,
Anladığım kadarıyla gezinizde çadırla kamp yaparak konaklamayı tercih ediyorsunuz,
Peki gezdiğiniz ülkelerdeki kamp olanakları ve güvenlik konusunda deneyimlerinizi de aktarabilir misiniz?
Güvenlik açısından nereleri tercih ettiniz? Kamp yapmaya uygun olmayan, daha doğrusu kendinizi güvende hissetmediğiniz yerler oldu mu?
Bu ülkeler kamp yaparak gezmeye uygun mu? Teşekkürler...

yugun' Alıntı:
Kampınızın fotoğrafları da çok güzelmiş,
Anladığım kadarıyla gezinizde çadırla kamp yaparak konaklamayı tercih ediyorsunuz,
Peki gezdiğiniz ülkelerdeki kamp olanakları ve güvenlik konusunda deneyimlerinizi de aktarabilir misiniz?
Güvenlik açısından nereleri tercih ettiniz? Kamp yapmaya uygun olmayan, daha doğrusu kendinizi güvende hissetmediğiniz yerler oldu mu?
Bu ülkeler kamp yaparak gezmeye uygun mu? Teşekkürler...

Sorunuz için teşekkürler, bazen anlatmak için soruyla yönlendirilmem gerekiyor.
Çadırda kalmak hem maliyeti çok düşürüyor(özellikle Avrupa ülkelerinde), hem de gezideki özgürlüğü arttırıyor, otelde kalmaktan çok daha güzel. Otelde genelde fiyatı düşükse veya banyo yapma amaçlı kalmayı tercih ettim, her fırsatta öncelikle çadırda yatmayı hedefledim, zaten öteki türlü gezi maliyeti ikiye katlanırdı. Yanımda kamp için gerekli yatma ve pişirme malzemeleri vardı. Yolculuk esnasında güneş alçalmaya başladığında, etrafta kalınacak uygun alan bulma amacıyla bakmaya başlıyordum, o şekilde konsantre olarak bakınca inanın bir yer çıkıyor mutlaka. Herkesin farklı bir stratejisi vardır, ben tecrübelerim ışığında şu yöntemi uyguladım:
Gecelenecek nokta ya çok kalabalık, göz önünde bir yer olmalı, ya da şehir dışında yola yakın ama yoldan bakılınca görülmeyen bir yer olmalı. Yol kenarlarındaki dükkanlı, lokantalı konaklama yerlerini, tır parklarını, gümrük kapılarını, büyük şehir merkezlerini kalabalık yerlere örnek verebilirim. Çadır yatmadan hemen önce kurulmalı, daha erken değil, mümkünse gün doğumuyla birlikte kalkılıp toplanmalı. İran, Suriye, Ürdün, Lübnan, Mısır, Libya, Tunus gibi çöl ülkelerinde her yer kamp yeri zaten, şehir ve kasaba öbeklerinin dışında kilometrelerce ıssızlık uzanıyor. Buralar bence yeterince güvenli, sadece yoldan biraz uzaklaşılmalı, çölde bile yükseklik farklarından dolayı birkaçyüz metre ötede kamufle olunabiliyor, gerektiği kadar ışık kullanılmalı, ben tek kafa lambasıyla her işimi gördüm.
Avrupa ve Kafkas ülkelerine dağınık yerleşme vardı, ama oraların engebeli ve bitki örtüsü bol yapısı kolayca kamp yeri bulmamı sağladı. Gittiğim ülkelerin hiçbirisinde kamp açısından tehlikeli durum görmedim, asla çadırda gecelenmez diyebileceğim ülke yok. Tesisli turistik kamp yeri ararsanız, Arap ve Kuzey Afrika ülkelerinde yok diyebilirim, İtalya ve Yunanistan’da var ama bence pahallı, amaç sadece güvenlikse o parayı ödemeye değmez.
Ülkelere göre otel dışında kaldığım yerler:
İran:
Şehirlerarası yollar boyunca çok sayıda mola yeri var, buraları akşamları İranlı ailelerin kamp yeri haline geliyor, çekinmeden kamp yapın, sabah kalktığınızda çevrenizde onlarca çadır görürsünüz. Şiraz, İsfahan, Yazd gibi şehirlerin merkezlerindeki normal parklarda çadırı kurup yatın kimse karışmaz, insanlar çoluk çocuk yatıyorlar.
Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan:
Engebeli ve ağaçlık ülkeler, kırsal bölgede neredeyse her yerde rahatlıkla kamp kuruluyor, üç ülkede de çadırda yattım, gayet huzurluydu.
Yukarıda saydığım çöl ülkeleri:
Çöller gayet güvenli, kötü niyetli insanların hakim tehlike oluşturamayacağı kadar büyük alan var.
İtalya, Yunanistan ve Kuzey Balkan Ülkeleri:
Bence buraları özellikle kamplı gezilmeli, diğer konuda bahsedeceğim, İtalya doğal güzellikler açısından yeryüzündeki cennet gibi. Güney ve Orta İtalya’da otelde yatan çok şey kaybeder. Yunanistan’ın neredeyse her tarafında kamp yapılabilir. Tarla kenarında yatmak istemezseniz otoyollarda park alanları da mevcut, güvenli.

Özetle bu ve diğer konuda anlattığım ülkeler çadırlı konaklama için uygundu, hiçbir olumsuzlukla karşılaşmadım, tehdit hissetmedim. Bence kendi aracıyla gidenler yanlarında mutlaka kamp malzemesi bulundurmalı, geziye bambaşka boyutlar katıyor, banyo temizlik zamanları dışında paralı kamp yeri aramaya hiç gerek yok, eh bu tarz gezilerde de her gün yıkanmayı beklememek lazım..

Bu konudaki tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
İran'da mola yerlerinin kamp alanına dönüşüyor olması çok ilgimi çekti özellikle,
Demek ki otomobil kampçılığı yaygın olarak yapılıyor halk arasında.
Bu mola yerlerine ilişkin birkaç fotoğraf daha ekleyebilir misiniz? Varsa.

sizi imrenerek takip etmekteyim paylaşımınız için teşşekkürler.

olefin' Alıntı:
sizi imrenerek takip etmekteyim paylaşımınız için teşşekkürler.

İlginize teşekkürler.

yugun' Alıntı:
Bu konudaki tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
İran'da mola yerlerinin kamp alanına dönüşüyor olması çok ilgimi çekti özellikle,
Demek ki otomobil kampçılığı yaygın olarak yapılıyor halk arasında.
Bu mola yerlerine ilişkin birkaç fotoğraf daha ekleyebilir misiniz? Varsa.

Aşağıda benim çadır kurduğum yer Şiraz-Tahran arasında mola yerlerinden biri, hemen arkamda ailelerin çadırları da vardı, tedirgin etmek istemediğimden onları çekmedim, burada lokanta, bakkal, tuvalet de vardı.
Diğer gündüz fotoğrafları Şiraz şehirinin içinden. Parklar, çeşmelerin yakınındaki yol kenarları, hatta yolun orta refüjünde bile onlarca çadır vardı. İranlıların çoğunun maddi imkanları sınırlı, ama gezmeyi, eğlenmeyi seviyorlar, benzin ucuz. Sıcak mevsimde ailecek böyle yurtiçi turlar yapıyorlar, konaklama ve yemeği kamp usulü hallediyorlar.

IMG_2407.jpg

IMG_2408.jpg

IMG_2409.jpg

IMG_2332.jpg

IMG_2333.jpg

iranlıları çadır standardı kendilerine has .çünkü yüksek görünüyorlar.bizimkilerin boyu ortalama 1 m.civarındayken amcaların ki insan boyu.anlaşılan rüzgara pek bakmıyorlar.teşekürler ve elinize sağlık.

rumelian' Alıntı:
harika bir çalışma :smiley: tebrik ederim.

Çok teşekkürler.

freegraf' Alıntı:
iranlıları çadır standardı kendilerine has .çünkü yüksek görünüyorlar.bizimkilerin boyu ortalama 1 m.civarındayken amcaların ki insan boyu.anlaşılan rüzgara pek bakmıyorlar.teşekürler ve elinize sağlık.

Türkiye'de de büyük alışveriş merkezlerinde satılıyordu bu çadırlardan, alınabilecek en ucuz çadır. Çubukları sökülmüyor, tek katlı, yani su geçirmezliği yok, katlanınca tepsi gibi oluyor.

demekki onlar daha çok piknik tarzı şeylerdir.ben ise dağa taşa yatkın olanı bildiğim içindir.tekrar size teşekür ederim.iyi gezmeler dilerim.Yeni fotğraflar la .

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,769
Kayıtlı Üye Sayımız
166,590
Kaydolan Son Üyemiz
kadirizmle

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR