Ynt: Tek Başıma Otomobil ile İran - Azerbaycan - Gürcistan - Ermenistan; 15.500 km Overland
yugun' Alıntı:
Kampınızın fotoğrafları da çok güzelmiş,
Anladığım kadarıyla gezinizde çadırla kamp yaparak konaklamayı tercih ediyorsunuz,
Peki gezdiğiniz ülkelerdeki kamp olanakları ve güvenlik konusunda deneyimlerinizi de aktarabilir misiniz?
Güvenlik açısından nereleri tercih ettiniz? Kamp yapmaya uygun olmayan, daha doğrusu kendinizi güvende hissetmediğiniz yerler oldu mu?
Bu ülkeler kamp yaparak gezmeye uygun mu? Teşekkürler...
Sorunuz için teşekkürler, bazen anlatmak için soruyla yönlendirilmem gerekiyor.
Çadırda kalmak hem maliyeti çok düşürüyor(özellikle Avrupa ülkelerinde), hem de gezideki özgürlüğü arttırıyor, otelde kalmaktan çok daha güzel. Otelde genelde fiyatı düşükse veya banyo yapma amaçlı kalmayı tercih ettim, her fırsatta öncelikle çadırda yatmayı hedefledim, zaten öteki türlü gezi maliyeti ikiye katlanırdı. Yanımda kamp için gerekli yatma ve pişirme malzemeleri vardı. Yolculuk esnasında güneş alçalmaya başladığında, etrafta kalınacak uygun alan bulma amacıyla bakmaya başlıyordum, o şekilde konsantre olarak bakınca inanın bir yer çıkıyor mutlaka. Herkesin farklı bir stratejisi vardır, ben tecrübelerim ışığında şu yöntemi uyguladım:
Gecelenecek nokta ya çok kalabalık, göz önünde bir yer olmalı, ya da şehir dışında yola yakın ama yoldan bakılınca görülmeyen bir yer olmalı. Yol kenarlarındaki dükkanlı, lokantalı konaklama yerlerini, tır parklarını, gümrük kapılarını, büyük şehir merkezlerini kalabalık yerlere örnek verebilirim. Çadır yatmadan hemen önce kurulmalı, daha erken değil, mümkünse gün doğumuyla birlikte kalkılıp toplanmalı. İran, Suriye, Ürdün, Lübnan, Mısır, Libya, Tunus gibi çöl ülkelerinde her yer kamp yeri zaten, şehir ve kasaba öbeklerinin dışında kilometrelerce ıssızlık uzanıyor. Buralar bence yeterince güvenli, sadece yoldan biraz uzaklaşılmalı, çölde bile yükseklik farklarından dolayı birkaçyüz metre ötede kamufle olunabiliyor, gerektiği kadar ışık kullanılmalı, ben tek kafa lambasıyla her işimi gördüm.
Avrupa ve Kafkas ülkelerine dağınık yerleşme vardı, ama oraların engebeli ve bitki örtüsü bol yapısı kolayca kamp yeri bulmamı sağladı. Gittiğim ülkelerin hiçbirisinde kamp açısından tehlikeli durum görmedim, asla çadırda gecelenmez diyebileceğim ülke yok. Tesisli turistik kamp yeri ararsanız, Arap ve Kuzey Afrika ülkelerinde yok diyebilirim, İtalya ve Yunanistan’da var ama bence pahallı, amaç sadece güvenlikse o parayı ödemeye değmez.
Ülkelere göre otel dışında kaldığım yerler:
İran:
Şehirlerarası yollar boyunca çok sayıda mola yeri var, buraları akşamları İranlı ailelerin kamp yeri haline geliyor, çekinmeden kamp yapın, sabah kalktığınızda çevrenizde onlarca çadır görürsünüz. Şiraz, İsfahan, Yazd gibi şehirlerin merkezlerindeki normal parklarda çadırı kurup yatın kimse karışmaz, insanlar çoluk çocuk yatıyorlar.
Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan:
Engebeli ve ağaçlık ülkeler, kırsal bölgede neredeyse her yerde rahatlıkla kamp kuruluyor, üç ülkede de çadırda yattım, gayet huzurluydu.
Yukarıda saydığım çöl ülkeleri:
Çöller gayet güvenli, kötü niyetli insanların hakim tehlike oluşturamayacağı kadar büyük alan var.
İtalya, Yunanistan ve Kuzey Balkan Ülkeleri:
Bence buraları özellikle kamplı gezilmeli, diğer konuda bahsedeceğim, İtalya doğal güzellikler açısından yeryüzündeki cennet gibi. Güney ve Orta İtalya’da otelde yatan çok şey kaybeder. Yunanistan’ın neredeyse her tarafında kamp yapılabilir. Tarla kenarında yatmak istemezseniz otoyollarda park alanları da mevcut, güvenli.
Özetle bu ve diğer konuda anlattığım ülkeler çadırlı konaklama için uygundu, hiçbir olumsuzlukla karşılaşmadım, tehdit hissetmedim. Bence kendi aracıyla gidenler yanlarında mutlaka kamp malzemesi bulundurmalı, geziye bambaşka boyutlar katıyor, banyo temizlik zamanları dışında paralı kamp yeri aramaya hiç gerek yok, eh bu tarz gezilerde de her gün yıkanmayı beklememek lazım..