Ynt: Tek Başıma Otomobil İle İran - Azerbaycan - Gürcistan - Ermenistan; 15.500 Km Overland
hukukadami42' Alıntı:
Ben de aynı şekilde İran, Azerbaycan ve Ermenistan'a özel aracımla ve ailemle(eşim ve 1 yaşındaki çocuğumla) gitmeyi düşünüyorum yakın zamanda, size sormak istediğim sorularım var, cevaplarsanız sevinirim, şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
1-) Gezinizde navigasyon kullanmamışsınız anladığım kadarıyla, peki bu ülkeler için tavsiye edebileceğiniz bir navigasyon var mı?
2-)Tüm bu ülkelerde ehliyetimiz geçerli mi? Uluslararası ehliyet almak şart mı?
3-) Triptik belgesi şart mı?
4-) Yeşil sigorta gerekli mi?
5-) İran'ın özel araçlardan yakıt harcı aldığı doğru mu?
6-) Booking.com veya diğer benzer sitelerde İran'da kalınabilecek otel araştırması yaptım, İran otelleri yer almıyor, kalınacak yer konusunda nasıl bir yol izlemeliyim?
Merhaba, umarım planlarınızı gerçekleştirirsiniz.
Ben basit Lonely Planet kağıt haritalarıyla yolculuk yaptım. Ayrıca sora sora her yer bulunuyor. İran'da insanlar çok yardımsever. Şimdi baktım navigasyon işine Android için Sygic'de İran, Azerbaycan haritaları var, Ermenistan yok.
Ben gittiğimde İran için uluslararası ehliyet ve triptik istediler. Ermenistan ve Azerbaycan için istemediler. http://www.turing.org.tr/ bu sitedeki telefonları arayıp sorun. İran için bankaya, dönüşte geri almak üzere para da yatırılıyordu.
Ben gittiğim zaman İran'da Gürbulak kapısında kendileri ücret alıp sigorta yaptılar bir kart verdiler. Buradaki evrak işiyle uğraşmanız zor olabilir Azeriler Sizi bulur iş takibi için birkaç saat içinde sonuçlandırırlar. Çocuklu aile görünce gümrükçüler de iyi davranır. Azerbaycan ve Ermenistan için sigorta istemediler. Durum değişmiş olsa bile mutlaka kapılarda yaptıracak yer bulunur. Yeşil kart bu ülkelerin hiç birinde geçerli değil. Sonuç olarak yola çıkmadan önce sigorta yaptırmanıza gerek yok.
İran'da yakıt konusu sürekli değisir. Girişte harç falan almamışlardı benden. Pompalarda da oranın normal fiyatından doldurmuştum. Güncel bilgim yok.
İran, Azerbaycan, Ermenistan ile ilgili tüm turistik bilgileri gayet güzel toparlayan Lonely Planet(ingilizce) ülke kitaplarım var pdf ortamında. Yemek,kalış, gezilecek yer,tarihçe, kültür yani akla gelebilecek her bilgi mevcut.. Mail adresi verirseniz yollarım. Kitaplar eski basım yine de fiyat bilgileri dışında otel vs. gerekli şeyleri öğrenirsiniz. İran'da aç ve açıkta kalmazsınız içiniz rahat olsun...
Önemli: Önce Ermenistan'a gidin. Azerbaycan Ermenistan damgalı pasaportu ülkeye almayabilir. Ermenistan ise Azerbaycan damgasına sorun çıkartmıyor.
Bu yolculuk için sürekli İran'a giriş çıkış yapmanız gerekir o da zahmetli. Oysa Azerbaycan-Ermenistan geçişlerini kuzeyden Gürcistan üzerinden yaparsanız daha hızlı ve kolay olur. Bunu hesaba katın.
İran'da 9 günden uzun kalacak aracın geçici plaka alması gerekiyor sınır yakınlarında. Trafik polisi bunu takip eder mi görür mü bilmem ama kanunen böyle. Ben iki hafta kaldım arabamla risk alıp geçici plakayla uğraşmadım. Polislerin önünden de geçtim. Sorun çıkmadı. Karar Size kalmış..
İdeal hızlı rota: Türkiye-İran-Azerbaycan-Gürcistan-Ermenistan-Gürcistan-Türkiye