Tek Başıma Otomobil ile İran - Azerbaycan - Gürcistan - Ermenistan; 15.500 km Overland

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyr-ü zafer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 605
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 170,385
Ynt: Tek Başıma Otomobil ile İran - Azerbaycan - Gürcistan - Ermenistan; 15.500 km Overland

.

IMG_1522p.jpg

IMG_1523p.jpg

IMG_1524p.jpg

IMG_1526p.jpg

IMG_1527p.jpg

Etiketler

Ynt: Tek Başıma Otomobil ile İran - Azerbaycan - Gürcistan - Ermenistan; 15.500 km Overland

bi daha teşekürler bulmuşun Gazz dedeyi elinize sağlık yolun açık olsun.

Gerii dön! İstikamet Türkiye!

Tiflis’de bulunduğum sürede Azerbaycan vizesini alabileceğimi düşünmüştüm, bu konunun üçüncü sayfasında anlattığım aksilik başıma gelince, rota değiştirip tekrar Türkiye’ye dönmek zorunda kaldım.

Dönüşü Hopa-Batum Kapısı’nın güneyindeki dağların tepesinde yeralan Posof-Vale’den yaptım. Bu kapı vize almak için gitmem gereken Kars’a daha yakındı. Sakin ve şimdiye dek geçtiğim en sorunsuz kapı, iki taraftaki işlemlerin toplam süresi yarım saatten fazla değil. Akılda tutulması gereken şey, kapı geceleri kapanıyor, ben de Tiflis’den öğleden sonra ayrılabildiğimden mesaiye yetişemedim, gece Gürcü tarafında, aynı benim gibi mahsur kalan bir otobüs dolusu İran Azerisi turistle çadır kurup yattık, İran’a gideceğimi öğrendiklerinde çok yardımcı oldular, tüm sorularımı uzun uzun cevapladılar. Sabah Türkiye’ye geçip duraklamadan Kars’a vardım, vize başvurusunu yaptım, sadece pasaport ve vesikalık resim yeterli geldi, burada vize ücreti istemiyorlar. Geceyi Kars’ın konforlu öğretmenevinde geçirdim.

Ertesi gün öğleden sonra, iki gün önceki gezi planım tamamen değişmiş halde, vizemi teslim alıp Digor yolu üzerinden önce Iğdır’a, oradan da Doğubeyazıt’a yöneldim. Bu güzergahı geçerken insan zamanın nasıl aktığını anlamıyor ve hiç sıkılmıyor, özellikle Iğdır- Doğubeyazıt arasında defalarca durarak Ağrı Dağı’nın fotoğrafını çektim, değişen görüntüsünü izledim. Akşama doğru Doğubeyazıt’a varıp geceyi orada geçirdim.
Doğubeyazıt’ın İshakpaşa Sarayı dışında görülmeye değer pek bir yeri yok, ama Doğu’da insanların hayatı nasıl geçiyor diye gözlemlemek için gece kalıp, kahvehanelerin bulunduğu trafiğe kapalı caddede yürümek, kasabanın tüm erkeklerinin toplanıp bütün gece çay içmelerini seyretmek memleketin gerçeklerine vakıf olmak adına yapılmalı bence. Ortalıkta yürüyen veya oturan tek kadın görmek mümkün değil, tekel bayisi sormanızı da tavsiye etmem, sorunuza cevap, selamınıza karşılık alamazsanız fazla alınganlık etmeyin.

Sabah yola koyulup önce İshakpaşa Sarayı’na gittim ve gördüğüm manzara içaçıcı değildi . Güzelim sarayın üzerini plastik çatı kaplamışlar, diyecek şey bulamıyorum, tarihi eser korumaktan anlaşılan buysa memleketimde, yakında burayı düğünlere, sünnetlere kiraya verirlerse şaşırmam artık.. İleriki günlerde dönüş yolunda Van’da karşılaştığım arkeolog ve sanat tarihçilerine durumu anlattığımda, kendilerinin de burayı gördüklerini ve yapılan şeye asla restorasyon veya koruma denemeyeceğini söylemişlerdi.
Gürbulak Sınır Kapısı yolu üzerinde gidilebilecek iki yer daha var, ama çok hırslı değilseniz değmez: Meteor Çukuru pek görkemli sayılmaz, kuyudan hallice. Diğer ziyaret noktası Nuh’un Gemisi’nin bulunduğu yer, orada da bir şey görmeyi beklememek lazım.

Öğleye doğru İran’a giriş yapmak üzere sınır kapısına vardım, evrak işlerinin yerlerini öğrenip sırayla yaptırmaya koyuldum..

Vale-Posof sınırında Gürcistan tarafının son beş kilometresi, hafif arazi koşullarında.

[attachment=1]

Gürcistan sınırında geceleme.

[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

IMG_1553p.jpg

IMG_1554p.jpg

IMG_1556p.jpg

IMG_1557p.jpg

IMG_1558p.jpg

Çıldır Gölü

[attachment=1]

Kars-Iğdır arası Digor yolu.

[attachment=2]

Iğdır-Doğubeyazıt arası

[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

IMG_1560p.jpg

IMG_1564p.jpg

IMG_1567.jpg

IMG_1572p.jpg

IMG_1574p.jpg

İshakpaşa Sarayı.
1685'de Doğubeyazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa zamanında yapımına başlanmış, oğlu Çıldır Valisi İshak Paşa ve torunu Mehmet Paşa tarafından 1784'te bitirilmiş. 7.600 m² bir sahada yapılan sarayın inşaası 99 yıl sürmüş.

IMG_1607p.jpg

IMG_1608p.jpg

IMG_1609p.jpg

IMG_1614p.jpg

IMG_1615p.jpg

bir daha cok cok eline sağlık

Kesinlikle takip edilmesi gereken birisiniz zafer... Merakla takipteyim...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,769
Kayıtlı Üye Sayımız
166,590
Kaydolan Son Üyemiz
kadirizmle

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR