Tek Başıma Otomobil ile İran - Azerbaycan - Gürcistan - Ermenistan; 15.500 km Overland

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyr-ü zafer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 605
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 170,793
Ynt: Tek Başıma Otomobil ile İran - Azerbaycan - Gürcistan - Ermenistan; 15.500 km Overland

Harika bir gezi olmus, kutlarim sizi... :smiley:

Etiketler

Ynt: Tek Başıma Otomobil ile İran - Azerbaycan - Gürcistan - Ermenistan; 15.500 km Overland

zamane4' Alıntı:
Harika bir gezi olmus, kutlarim sizi... :smiley:

Sağolun.

yasarergun' Alıntı:
Buraya bir çentik atayım. İlk iki sayfayı okudum mutlaka hatmetmem lazım :smiley: . Kısmetse biraz daha genişini arabayla yapmaya çalışacağım.

Takip için teşekkürler.

Tebriz

Gürbulak Sınr Kapısı’nı geçtikten sonra önümde uzanan ıssız çöl yolundan Tebriz’e yöneldim. Otoyol boyunca köy ve kasaba sapakları vardı, asfalt yerleşim birimlerinin içlerinden geçmiyordu. Akşamüstüne doğru Tebriz’e vardım.
Tebriz, İran’ın kuzeybatısında, İran Azerbeycan’ı denen bölgede kurulu modern görünümlü, derli toplu bir şehir. Nüfusun çoğunluğunu Azeri kökenli İranlılar oluşturuyor. Şehir tarihi açıdan da önemli, 12. yüzyılda Karakoyunlu Devleti’ne, Şah İsmail döneminde Pers İmparatorluğu’na başkentlik yapmış. Çaldıran Savaşı’nda uğranılan yenilgi sonucunda, Osmanlı İmparatorluğu karşısında kentin güvenliği sağlanamadığından başkent Qazvin olmuş.
Kentin toplu halde korunmuş kısmı bulunmamakla birlikte yer yer tarihi yapılar ve gezmeye değer yerler göze çarpıyor, çoğu merkezdeki Kapalıçarşı çevresinde. Anglikan Kilisesi, Azerbeycan Müzesi, Şairler Türbesi, Kajar Müzesi bunlardan bazıları. Şehrin güneydoğusundaki Elgoli Parkı da güzel, içinde gölet var, kalabalık ve gürültüden bir anda uzaklaştırıyor insanı, tıpkı İstanbul’da Yıldız Korusu’na gitmek gibi.
Tebriz’de bulunmanın benim için bina görmekten daha ilginç yanı yerli halkla sohbet etmekti. İnsanın kendi anadiliyle yabancı bir ülkede iletişim kurabilmesi ilk kez yaşadığım bir deneyimdi güzelmiş, malum yeryüzünde buna imkan sağlayan pek fazla ülke yok. İran halkı yardımsever ve nazik, karşılaştığı yabancıların gönüllerini hoş tutmak için gayret gösteriyor her koşulda, nereden geldiğinizi bilmeden ve önemsemeden iletişim kurmaya çalışıyorlar, bunu yabancı dil bilmeyenler bile kendi üsluplarınca yapıyor. Sokakları dolaşmaya başladığım ilk saatlerden itibaren kendimi adım başı insanlarla sohbet ederken buluyordum. Önceleri Türkiye’den geldiğim ve onlarla benzer dili konuştuğum için böyle olduğunu zannetmiştim, ancak İran’ın farklı bölgelerine gittikçe, bu durumun etnik kökenden bağımsız bir toplumsal karakterin varlığından kaynaklandığını gördüm.

İran’ın bu bölgesinde yaşayan insanların bir şekilde Türkiye’ye ilgileri ya da ülkemiz hakkında bilgileri var. Örneğin yemek yediğim pizza dükkanının sahibi Ahmet Bey’in, daha önce ayakkabı mağazası varmış ve malı İstanbul’dan getiriyormuş. Kapalıçarşı’nın girişinde eşarp satan Rıza’nın tezgahındakiler de Türkiye’den ithaldi. Türk televizyonlarını izleyen insanlar da az değil.
Arabayı Kapalıçarşı’nın yakınındaki caminin(Jameh Mosque diye geçiyor) sokağına park ettiğimde karşılaştığım Cemal bana sıkı bir güncel İran özeti geçti. Emekli kalburüstü bir imamın şoförlüğünü ve korumalığını yapıyormuş, kendisi aslen polismiş. Ülkedeki molla sınıfının ayrıcalıklarından bahsetti. Mollalar ve aileleri ekonomik ve sosyal açıdan gayet müreffeh bir hayat sürüyorlarmış. Cemal “İran’da devlet zengin, millet fakirdir. Mollalar memleketin yağını balını gönüllerince yiyorlar, biz de üç kuruş maaşa adamları kolluyoruz, bakalım daha ne kadar sürecek.” dedi. Türkiye’yi görmek istiyormuş, ama belli ülkeler dışında yurtdışına çıkması yasakmış. Yanımda İbrahim Tatlıses, Ebru Gündeş, Sibel Can’ın müzik CD’lerini getirsem çok makbule geçecekmiş, benden ısrarla onların albümlerini istedi..

Tebriz caddeleri ve çarşısı.

IMG_1627p.jpg

IMG_1628p.jpg

IMG_1630p.jpg

IMG_1632p.jpg

Kebap bizim adana usulüne yakın, pilav basmaati pirincinden ve yağsız geliyor, yağı top şeklinde yanına koyuyorlar.

IMG_1641p.jpg

IMG_1642p.jpg

IMG_1643p.jpg

.[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

Tebriz-Tahran yolu.

[attachment=4]
[attachment=5]

IMG_1655p.jpg

IMG_1659p.jpg

IMG_1662p.jpg

IMG_1670p.jpg

IMG_1673p.jpg

Zafer hocam merhaba ,
uzun zamandir yazamamisdim,son resimler de harika,
iyisinizdir umarim
selamlar

zafer hocam her kare bizi başka diyarlara sürüklüyor gerçekten ordaymışız gibi capcanlı fotoğraflarla süslü hikayenizi bizimle paylaştığınız için tekrar teşekkür edyorum.. iyisinizdir umarım sağlıcakla kalın..

dağlar ve toprak oluşumları gercekten cok etkileyici elinize gözünüze sağlık.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,847
Kayıtlı Üye Sayımız
166,644
Kaydolan Son Üyemiz
sailortr

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR