Dubai Helikopter Turunda Deneyimlediğim Her Şey

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sudeninnotlari Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 101

sudeninnotlari

Yeni Üye
Dubai’de helikopter turuna katıldığım o sabahı sanırım hayatım boyunca unutamayacağım. Daha sabahın erken saatleriydi, hava ne çok sıcak ne de serindi. Atlantis Otel’in yanındaki helipade vardığımızda içimde garip bir heyecan vardı. Açıkçası hep bu turların sadece çok zengin turistlere özel olduğunu sanırdım. “Kesin dünyanın parasını verip beş dakika uçuruyorlar” diye düşünüyordum. Ama işte insan merak edince dayanamıyor. Gökyüzünden Dubai’yi görmek fikri o kadar cazip geldi ki, sonunda “tamam ya ben de yapıcam” dedim.

Helipade vardığımızda önce check-in işlemlerimizi yaptık, ardından kısa bir güvenlik bilgilendirmesi verdiler. Her şey oldukça profesyoneldi; kimlik kontrolü, tartım, kask ve yelek dağıtımı derken atmosfer ciddileşmeye başladı. O an içimden “umarım verdiğimiz paraya değer” dedim ama birazdan göreceklerimle bütün düşüncem değişti.

İlk olarak Dubai Marina’nın o düzenli, modern gökdelenleri göründü. Aşağıda kocaman bir şehir ama yukarıdan bakınca her şey minik oyuncaklar gibi görünüyor. Binalar sanki bir maketin üzerine özenle dizilmiş gibi; yollar dümdüz, havuzlar mavi mavi parlıyor. O kadar düzenli ki, “bunu gerçekten insanlar mı yaptı?” diye geçirdim içimden. Rüzgâr hafifçe helikopterin camını titretiyor, kulaklıktan pilotun sesi geliyor ama ben sadece o manzaraya kilitlenmiştim.

Biraz ilerleyince Palm Jumeirah çıktı karşımıza. Hayatımda ilk kez o ünlü palmiye şeklini gözlerimle gördüm. Haritalarda, videolarda görüyorsun ama yukarıdan bakınca gerçekten inanılmaz. O dev yapay ada, denizin ortasında bir sanat eseri gibi duruyor. Kollarında lüks villalar, oteller, plajlar uzanıyor. Hatta dikkatle bakınca insanların plajda yürüdüğünü, jet ski’lerin suyu yararak geçtiğini bile seçebiliyorsun. O an kendimi bir kartpostalın içinde hissettim.

Sonra pilot rotayı Burj Al Arab’a çevirdi. O ikonik yelken şeklindeki otel sabah güneşinde parıl parıl parlıyordu. Denizin üzerinde adeta bir mücevher gibi duruyor. Yaklaştıkça otelin devasa boyutu daha da belli oldu. Fotoğraflarda ne kadar görsen de, o büyüklüğü ancak gökyüzünden anlayabiliyorsun.

Rotanın bir sonraki durağı Burj Khalifa’ydı. Pilot kulaklıktan “Şu anda karşınızda dünyanın en yüksek binası” dediğinde refleks olarak yukarı baktım. Evet, helikopterle bile tam hizasına gelemiyorsun. O kadar yüksek ki, nereye kadar uzandığını seçmek neredeyse imkânsız. Şehrin ortasında, bulutlara saplanmış bir iğne gibi yükseliyor. Aşağıda Şeyh Zayed Yolu boyunca arabalar minik karıncalar gibi gidip geliyor.

Ve en sonunda The World Islands belirdi. O meşhur dünya haritası şeklinde dizilmiş yapay adalar. Açıkçası önce biraz abartıldığını düşünüyordum ama yukarıdan görünce gerçekten etkileyici. Her bir ada bir ülkeyi temsil ediyor, bazıları hâlâ boş ama denizin üstünde o şekilde dizilmeleri insanı büyülüyor.

Benim için en unutulmaz an ise dönüşte yaşandı. Pilot “sağa bakın, orası Atlantis” dediğinde camdan aşağı baktım, sabah check-in yaptığımız helipad tam altımızdaydı. Aşağıda insanlar sıradaki uçuş için bekliyordu. O an garip bir şekilde hem başladığım yere dönüyordum hem de aynı yere bambaşka bir yerden bakıyordum.

Helikopter yere indiğinde içimde garip bir his vardı: hem “vay be, bunu gerçekten yaptım” dedim hem de “keşke birkaç dakika daha sürseydi.” O kadar keyifliydi ki inmek istemiyorsun. Tabii herkesin aklındaki ilk soru şu oluyor: “Dubai helikopter turu fiyatı ne kadar?”

Benim katıldığım tur 12 dakikalıktı ve kişi başı 712 AED (yaklaşık 194 USD) ödedik. Yani “helikopter turu kaç TL?” diye soranlar için bu yaklaşık 8000 TL civarında (tabii o günün kuruna göre biraz değişiyor). Başta kulağa yüksek gelebilir ama işin içine girince aslında fiyat performans açısından gayet mantıklı. Çünkü bu fiyat sadece bir koltuk değil, tamamen organize edilmiş bir deneyimi kapsıyor: check-in, güvenlik bilgilendirmesi, pilot, rota vs.

Peki, helikopterle nereye gidilir? Aslında rota tura göre değişiyor. Benim katıldığım 12 dakikalık turda Palm Jumeirah, Burj Al Arab, Burj Khalifa, Dubai Marina, The World Islands ve sahil şeridi gibi şehrin en simgesel noktalarını gördük. Daha uzun turlarda ise Dubai Koyu, Downtown bölgesi ya da hatta çöl manzaraları bile dahil olabiliyor.

Bir diğer çok araştırılan şey ise helikopterin saati ne kadar olduğu. Dubai’de helikopter turları genelde 12 dakika, 17 dakika, 22 dakika ve 30 dakika şeklinde sunuluyor. Süre uzadıkça fiyat da artıyor. Benimki tam kararındaydı, çünkü 12 dakikada hem şehri hem denizi hem de ikonik yapıları net şekilde görebildim.

Dubai helikopter turu kaç kişilik derseniz, kullanılan helikopterlerin çoğu 5-6 kişilik. Bizim uçtuğumuzda iki çift daha vardı. Cam kenarında oturmak istiyorsanız check-in sırasında erken davranmakta fayda var. Koltuk dağılımını dengeye göre yapıyorlar ama kibarca rica ederseniz genelde yardımcı oluyorlar.

Açık konuşmak gerekirse ben bu deneyimi, fiyatına göre beklediğimden çok daha profesyonel buldum. Helikopter turları hep “lüks turist işi” gibi anlatılır ama aslında bireysel katılımlarda fiyatlar sandığınız kadar uçuk değil. Tripventura’dan yaptık biz rezervasyonumuzu, hem ödeme kolaydı hem de ek masraf çıkmadı. Dubai helikopter turu fiyatlarını araştırırken birkaç siteye daha baktım ama bu sitenin net fiyat ve açık rota bilgisi sunması beni ikna eden kısım oldu.

Kısacası, karadan gökdelenlere bakmak güzel bir şey ama gökyüzünden o şehre bakmak bambaşka. Üstelik düşündüğünüz kadar pahalı da değil. Bir saatlik lüks bir akşam yemeğine vereceğiniz parayla bu deneyimi yaşayabiliyorsunuz.

Açıkçası helikopter turu benim için sadece bir turistik aktivite değil, gerçekten Dubai’ye bakışımı değiştiren bir deneyim oldu. Eğer ilk defa Dubai’ye gidiyorsanız ve şehri hızlı ama etkileyici bir şekilde keşfetmek istiyorsanız bu tur tam size göre. Özellikle de fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, her saniyesi ayrı bir karelik manzara.

Ama dürüst olayım, bu tur herkese göre değil. Yükseklik korkusu olanlar, hareketli aktiviteleri sevmeyenler ya da “benim için önemli olan alışveriş” diyenler için pek anlamlı olmayabilir. Ayrıca 12 dakika bazılarına kısa gelebilir. Benim için idealdi ama “keşke biraz daha uzun olsaydı” dedim açıkçası. Eğer bütçeniz elveriyorsa 17 dakikalık versiyon bence mükemmel olur.

Kimler için mükemmel derseniz; Dubai’ye ilk defa gidenler, özel bir kutlama (doğum günü, evlilik yıldönümü vs.) yapmak isteyen çiftler, fotoğraf ve video çekmeyi seven gezginler, şehri farklı bir açıdan görmek isteyen herkes için mükemmel diyebilirim. Kimler için mükemmel değil dersek de, yükseklikten korkanlar, çok sıkı bir bütçeyle seyahat edenler, daha uzun, karasal aktiviteleri tercih edenler (örneğin çöl safarisi ya da şehir turları).

Sonuç olarak, “Dubai helikopter turu gerçekten buna değer mi?” diye soracak olursanız, benim cevabım kesinlikle evet. Çünkü bu tur size sadece şehri göstermekle kalmıyor, aynı zamanda Dubai’nin büyüklüğünü hissettiriyor. Palm Jumeirah’ın o devasa formunu, Burj Khalifa’nın gölgesini ya da denizin üzerinde süzülen adaları yukarıdan görünce “vay be, iyi ki yapmışım” diyorsunuz.

Yani eğer Dubai’ye gidecekseniz ve hafızanızda uzun süre kalacak, herkesten biraz daha farklı bir anı biriktirmek istiyorsanız, Dubai helikopter turu listenizde mutlaka olmalı. Bütçenizi biraz ayırın, erken rezervasyon yapın, sabah seansını seçin ve o 12 dakikalık büyülü yolculuğa kendinizi bırakın. Emin olun, indiğinizde yüzünüzde istemsiz bir gülümseme olacak.

Yine de küçük bir eleştiri yapmam gerekirse; bazı noktalarda pilotun anlatımı biraz aceleye getirilmiş gibiydi. Özellikle World Islands bölgesine yaklaşırken, hangi adanın hangi ülkeyi temsil ettiğini anlatırken biraz hızlı geçti. O an keşke birkaç saniye daha uzun kalsaydık dedim içimden. Ama açıkçası bu, genel deneyimi çok da gölgeleyen bir detay değildi.

Eğer bir gün Dubai’ye yolunuz düşerse ve çok kısıtlı bir bütçeyle gezmiyorsanız, kesinlikle tavsiye edeceğim bir deneyim.

Etiketler

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,586
Kayıtlı Üye Sayımız
166,895
Kaydolan Son Üyemiz
Kocatepe

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR