Ynt: Seyyah-34 İle Tarihe Yolculuk Başlıyor
Asklepion'da dünyanın ilk hastahanesi.
Bergama Harâbeleri: M.Ö. 3. asırda kurulan bir şehirdir.
Asklepion: Eski Bergama’da sağlık yurdu olarak kullanılan ve çeşitli hastalıkların tedâvi edildiği bir yerdir. Meşhur hekim Calinus burada çalışmıştır. Şifâlı otlar, telkin, su ve güneş banyosu, uyku gibi tedâvi metodları tatbik edilirdi. Roma İmparatoru Marcus Caracallus burada tedavi görüp iyileşmiştir. Bu sağlık yurdunun 4500 kişilik tiyatrosu vardır.
Asklepion öylesine büyük ve önemli bir tedavi merkeziydi ki bu kutsal yere ölümün girmesi yasaktı. Cümlesi yer alır ve gerçekten de ölümcül hastalar ile doğum yapacak kadınlar kabul edilmezlerdi. Daha doğrusu bu kutsal alanda ölüme izin verilmezdi.
Hastalar önce bu büyük kapıda karşılanır, tedavileri yapılır, şifa bulacağına inanılırsa içeriye alınırdı. Via Tecta ( örtülü yol ) ile Asklepion’a geçilir burada kalıntıları hala ayakta olan bir büyük tiyatro, kütüphane, mozole, çeşme ve pek çok yapı yer alırdı…
Asklepion’da su havuzlarını aşşağıdaki yuvarlak yapıya bağlayan 70 metre uzunluğundaki bir yeraltı geçidi, hastaları hem kötü hava koşullarından korur, hemde karanlık, aydınlık, ışık ve sesle tedavilerini sağlardı. Kutsal kaynağın yanında yer alan havuzda hastalar suya girer ( bir nevi Termal Otel gibi ) basamaklarında güneşlenirlerdi. Havuzdan yuvarlak yapıya geçmek için kullanılan bu geçidin tavanında ışık ve hava girişini sağlayan 12 pencere yer alıyor. Bu dehlizde yürütülen hastalar su sesi ve telkin yöntemi ile tedavi edilirdi. Güneş ve çamur banyolarının yararına inanılır, rüyalar, tiyatro oyunları, müzik, spor bitkisel ilçalar ve merhemler ile şifa dağıtılırdı..