Seyyah-34 İle Tarihe Yolculuk Başlıyor

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyyah-34 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,886
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 170,592

..

• KONU SÝLÝNSÝN

Kullanılan: 0 0.0%
  • SADECE SIKINTILI YAZILAR SÝLÝNSÝN

• KALDIÐI YERDEN DEVAM ETSÝN

• BU ÞEKÝLDE KALSIN

• Kullanılan toplam oy
    0
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Seyyah-34 İle Tarihe Yolculuk Başlıyor

TARİHİ PAŞA HAMAMI

[attachment=1][attachment=2][attachment=3]

1512200911012.jpg

1512200911013.jpg

1512200911014.jpg

Etiketler

ZAĞNOŞPAŞA CAMİ

Evet sıra bu ünlü camiye ve benim memleketime gelmişken Mustafa Kemal Atatürkü anmamak olmaz deyip faydasına çok inandığım mini bir dosya açmak istiyorum. önce bu ünlü ve yine ünlü bir devlet adamına ev sahipliği yapmış camiyi bir gezelim.

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]

1512200911015.jpg

1512200911042.jpg

1512200911043.jpg

1512200911018.jpg

[attachment=1]
Evet bu görmüş olduğunuz tarihi minber 07 Şubat 1923 bir cuma günü üzerinde Mustafa Kemal Atatürkü ağırlamıştır. bu minberden Atamızın neler söylediğini nasıl bir hutbe verdiğini okumak istermisiniz. Kimbilir belkide ilk kez okuyacaklarımız olabilir.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRKÜN BALIKESİR HUTBESİ

Ey millet Allah birdir.Şanı büyüktür Allah’ın selameti, atifeti ve hayrı üzerimize olsun. Peygamberimiz Efendimiz, Cenab-ı Hak tarafından insanlara hakayık-ı diniyyeyi teblihe memur ve resul olmuştur.Kanunu esasisi, cümlemizce malumdur ki, Kur’an-ı Azimüşşandaki nusustur.İnsanlara feyz ruhu vermiş olan dinimiz, son dindir.Ekmel dindir. Çünkü dinimiz akla, mantığa ve hakikate tamamen tevafuk ve tedabuk ediyor.Eğer akla, mantığa ve hakikate tevafuk etmemiş olsaydı, bununla diğer kavanin-i tabiiyye-i ilahiyye beyninde tezat olması icabederdi.Çünkü bilcümle kavanin-i kevniyyeyi yapan Cenab-ı Haktır.
Arkadaşlar; Cenab-ı Peygamber mesaisinde iki dara, iki haneye malik bulunuyordu. Biri kendi hanesi, diğeri Allah’ın evi idi.Millet işlerini, Allah’ın evinde yapardı. Hazreti Peygamberin isr-i mübarekelerine iktifaen bu dakikada milletimize; milletimizin hal ve istikbaline ait hususatı görüşmek maksadıyle bu dar-ı kutside Allah’ın huzurunda bulunuyoruz.Beni buna mazhar eden Balıkesir’in dindar ve kahraman insanlarıdır.Bundan dolayı çok memnunum.Bu vesile ile büyük bir sevaba nail olacağımı ümit ediyorum.

Efendiler, camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır.Camiler itaat ve ibadet ile beraber din ve dünya için neler yapılmak lazım geldiğini düşünmek, yani meşveret için yapılmıştır. Millet işlerinde her ferdin zihni başlı başına faaliyette bulunmak elzemdir.

İşte biz burada din ve dünya için, istikbal ve istiklalimiz için, bilhassa hakimiyetimiz için neler düşündüğümüzü meydana koyalım. Ben yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum.Hepinizin düşündüklerini anlamak istiyorum.Amel-i milleyye, irade-i milleyye yalnız bir şahsın düşünmesinden değil, bilimum efrad-ı milletin arzularının, emellerinin muhassalasından ibarettir.Binaenaleyh benden ne öğrenmek, ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı rica ederim.
(7 Şubat 1923)
Paşa camii-BALIKESİR
NOT: Mustafa Kemal Atatürk camide minberden cuma günü cemaata hutbe okuyan ilk ve tek cumhurbaşkanıdır.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Metnin Bugünkü Türkçesi "Ey millet! Allah birdir, şanı büyüktür. Allah'ın selâmeti, sevgi ve iyiliği üzerinize olsun. Peygamber Efendimiz Hazretleri, Cenâb-i Hak tarafından insanlara dinî hakikatleri tebliğe memur edilmiş ve resul olmuştur. Temel nizami, hepimizin bildiği Kur'ân-ı Azimuşşan'daki açık ve kesin hükümlerdir.

İnsanlara maneví mutluluk vermiş olan dinimiz, son dindir, mükemmel dindir. Çünkü dinimiz; akla, mantığa ve gerçeklere tamamen uymakta ve uygun gelmektedir. Eğer akla, mantığa ve gerçeklere uymamış olsa idi bununla diğer ilâhî tabiat kanunları arasında birbirine zıtlık olması gerekirdi. Çünkü bütün tabiat kanunlarını yapan Cenab-ı Hak'tır.

Arkadaşlar! Cenab-ı Peygamber çalışmalarında iki yere, iki eve sahipti. Biri kendi evi, diğeri Allah'in evi idi. Millet işlerini Allah'ın evinde yapardı. Hazret-i peygamber'in mübarek yollarını takip ederek bu dakikada milletimize ve milletimizin şimdiki ve geleceğine ait konuları görüşmek maksadıyla bu kutsal yerde, Allah'ın huzurunda bulunuyoruz. Beni bu şerefe kavuşturan Balıkesir'in dindar ve kahraman insanlarıdır. Bundan dolayı çok memnunum. Bu vesile ile büyük bir sevaba nail olacağımı ümit ediyorum.

Efendiler! Camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır. Camiler, söylenenleri dinleme ve ibadet ile beraber din ve dünya için neler yapılması lazım geldiğini düşünmek, yani birbirimizin görüş ve düşüncelerini almak için yapılmıştır. Millet işlerinde her ferdin zihninin başlı başına faaliyette bulunması lâzımdır. İşte biz de burada din ve dünya için, geleceğimiz için her şeyden önce hakimiyetimiz için neler düşündüğümüzü meydana koyalım.

Ben yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum. Hepinizin düşüncelerini anlamak istiyorum. Millî emeller, millî irade yalnız bir şahsın düşünmesinden değil, millet fertlerinin tamamının arzularının, emellerinin bileşkesinden ibarettir. Bundan dolayı benden ne öğrenmek, ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı rica ederim."

07 Şubat 1923 BALIKESIR - Zagnos Paşa Camii

1512200911040.jpg

Atamızın çeşitli müzelerde ilk kez gördüğüm bazı resimlerinden bir kaç kare.

[attachment=1]Akşehir müzesinden Atatürk akşehire gelişinde akşehirli kızların süslediği fayton arabasında atatürk ve eşi görülüyor.

[attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]Mustafa Kemal Atatürkün benim ilk kez gördüğüm bir resmi.

0302201012164.jpg

0302201012163.jpg

0302201012166.jpg

1212200910513.jpg

0302201012154.jpg

Hazır söz atamızın zağnoşpaşa camini ziyaretinden açılmışken birazda atatürk'ün maneviyatından söz etmeden geçemeyeceğim.

ATATÜRK'ÜN İSLAMİYETE HİZMETLERİ

Kur'an'ı, ilk kez Türkçe'ye çevirtti, bastırdı ve ücretsiz dağıttırdı. (1927 - İsmail Hakkı İzmirli'nin çevirisi).
Kur'an'ın bilimsel tefsirini kendi parası ile yaptırdı, bastırdı ve ücretsiz dağıttırdı. (Hak Dini Kur'an Dili" ismi ile 1936'da - Elmalılı Hamdi Yazır) ( Günümüzde en geçerli bir kur'an tefsiridir)
Sağlam hadislerin çevirisini yaptırdı ve aynı şekilde halka ulaşmasını sağladı. (1932 - Ahmet Nazım, Kamil Miras).
Arapça okunan, dinleyenin anlamadığı hutbeyi Türkçe'ye dönüştürdü. (1932)
Camilerin din görevlisi ihtiyacını karşılamak için İmam-Hatip okulları açtı.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tanrı Peygamberimiz aracılığıyla "en son dini ve uygar gerçekleri" verdikten sonra artık insanlıkla aracı ile temasta bulunmaya gerek görmemiştir. İnsanlığın kavrayış derecesi, aydınlanma ve olgunlaşması sayesinde her kulun doğrudan doğruya, tanrısal düşüncelerle temas kabiliyetine eriştiğini kabul buyurmuştur ve bu sebepledir ki, Peygamberimiz, Peygamberlerin sonuncusu olmuştur ve kitabı, en eksiksiz kitaptır.( a.g.e., C.I., s. 269)

Bizim dinimiz(b) En makul ve en tabii bir dindir. Ve ancak bundan dolayıdır ki, son din olmuştur. Bir dinin tabii olması için akla, bilime ve mantığa uygun düşmesi gerekir. Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur."
(a.g.e., C.II.,s. 90)

"Bizim dinimiz için herkesin elinde bir değer ölçüsü vardır. Bu değer ölçüsü ile herhangi bir şeyin dine uygun olup olmadığını kolayca takdir edebilirsiniz. Hangi şey ki akla, mantığa, toplum menfaatlerine uygundur, biliniz ki o dinimize de uygundur. Bir şey akıl ve mantığa, milli çıkara, İslamın çıkarına uygunsa, bilin ki dinidir."
( Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, C. II, s. 128)

"... Dinime, gerçeğin kendisine nasıl inanıyorsam, buna da öyle inanıyorum."
(Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, C. III, s. 70 )

"Din vardır ve lazımdır."
( Utkan Kocatürk, Atatürk'ün Fikir ve Düşünceleri, Atatürk Araştırma Merkezi, 1999, s. 228)

Atatürk ile ortak özelliklerim : 1960-8-kasım tarihin de adı Mustafa olan abim tarafından Kemal adını bana verişi Atatürk sebebtir.
İstanbul yeşilköy yıl 1960 aylardan 8 kasım günlerden salı bir bebek dünyaya geldi anne ve baba bebeğin ağabeyini yanlarına çağırdılar bak bir kardeşin oldu sevindinmi , peki hadi gel onun adını sen ver dediler henüz 11 yaşında idi ağabeyi kardeşini kucağına aldı anne ve babasına aynen şöyle dedi benim adım mustafa atamızın ölüm yıldönümüne 2 gün var oda kemal olsun ki her yıl mustafa kemal atatürkü hatırlıyalım der , cevap karşında şaşıran anne ve baba mustafanın böyle bir cevap vererek isim bulmasına oldukça şaşırır hemen o anda yeni doğan bebeğe kemal adını verirler ve arkadaşınız olan seyyah-34 o gün bu gündür adım kemal dir ve mustafa kemal atatürkü değil her yıl,her zaman hatırlatıyorum işte kemal olan adımın kısaca hikayesi böyle.
mustafa kemal atatürkle hem adaşım hem burçlarımız aynı hemde aynı duygular içindeyiz bilhassa vatan sevgisi hususunda.
Yıllardır okullarda okuduğumuz kısır bilgilerle tanıdığım atatürkü ne zaman her yıl ziyarete gitmeye başladığım çanakkalede,düşmanlarımızı iyi analiz ve müşahede edip kendisini o günden sonra farklı bir takdirle anıyorum iyiki doğdun atam . orada beni göz yaşlarına boğan en etkili sözü ise şudur : BEN SİZE SAVAŞMAYI DEĞİL ÖLMEYİ EMREDİYORUM bu söz beni bitiriyor.aynı zamanda Yunanistandan hemşehrimdir.

[attachment=1] Balıkesirin yüksek tepelerinden birinde Atatürkün geceye yansıyan heykelinin bir karesi.

1812200911252.jpg

Şimdi ise izmir yolu üzerinde bulunan ve Balıkesire 25 km uzaklıktaki köyde akrabalarımızı da ziyaret edip artık Balıkesirden Antikşehir Bergamaya doğru yol alacağız.

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]Köyümüzün yolu

1612200911098.jpg

1612200911097.jpg

1612200911104.jpg

1612200911113.jpg

1612200911112.jpg

[attachment=1]Köyümüzün yolundan Üniversite kampüsü ve geri planda görünen Balıkesir.

[attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]

1612200911108.jpg

1612200911101.jpg

1712200911194.jpg

1712200911213.jpg

1712200911214.jpg

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]

1712200911179.jpg

1712200911206.jpg

1612200911118.jpg

1612200911121.jpg

1612200911141.jpg

[attachment=1]Nefis bir köy sofrası.

[attachment=2][attachment=3][attachment=4]Marifetli ellerden çıkan eserler

1612200911148.jpg

1612200911149.jpg

1612200911083.jpg

1612200911085.jpg

[attachment=1]
Evet balıkesir bölümünüde böyle bitirmiş oluyoruz. Buradan yolumuz antik şehir Bergama ama biraz mola vermeme izin verirsiniz sanırım.Renkli gezimize hep birlikte devam edeceğiz.

1612200911091.jpg

Kemal bey elinize sağlık, yazdıklarınızı zevkle takip ediyorum.

acemi80' Alıntı:
Kemal bey elinize sağlık, yazdıklarınızı zevkle takip ediyorum.
Sevgili mete bey sizin gibi tarihçi bir abimizden onay aldıktan sonra daha fazla ve keyifle yükleme işine devam edeceğim. Ayrıca ilgi ve alakanıza teşekkür ederim.
Aslında sizin oralara kadar gelecektik (adana'ya) ama bazı nedenlerden dolayı dönmemiz gerekti ama inşaallah devamını beklediğim başka bir gezide görüşmek üzre.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,826
Kayıtlı Üye Sayımız
166,623
Kaydolan Son Üyemiz
kalyoncusenol@gmail.

SON KONULAR

Geri