Tek Başıma Otomobil ile İran - Azerbaycan - Gürcistan - Ermenistan; 15.500 km Overland

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyr-ü zafer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 605
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 170,420
Ynt: Tek Başıma Otomobil ile İran - Azerbaycan - Gürcistan - Ermenistan; 15.500 km Overland

Köyden tekrar geçip arsanın aşağı hizasına indim Mersin-Antalya karayolu kıyısında kalan seyirlik bir yerde günbatımını seyrettim...

DSC_0851.jpg

DSC_0852.jpg

DSC_0853.jpg

DSC_0880.jpg

Etiketler
Ynt: Tek Başıma Otomobil ile İran - Azerbaycan - Gürcistan - Ermenistan; 15.500 km Overland

Köye çok uzak olmadığın için elektrik gelmesi zor olmaz diye düşünüyorum.Ben o evi yapıcaya kadar nasıl olsa uzun bir zaman geçecektir.Daha emekliliğime uzun yıllar var :smiley:

Bu arada zeytinyağı olayını sormuştunuz bir ara.Çocukluğumda babaannemi birkaç kez seyretmiştim zeytinyağı çıkarırken.Ayrıntıları çok hatırlamıyorum ama hatırladığım kadarıyla zeytinler biraz dövülüp bez bir keseye dolduruluyor ve büyük bir tencere üzerine konan meyilli tahta üzerinde bu keseye arada sıcak su dökülerek kese sürekli ovalanıyor,keseden çıkan su ve yağ karışımı tencereye akıyor.Daha sonra bu tencere kaynatılarak su buharlaşıyor ve geride yağ kalıyor.Sanırım aşağı yukarı böyleydi.Bu zeytinyağ sızmadan bile daha ağır oluyor sanıyorum ki.Çünkü babaannem zeytinyağlı çörek yapardı ve zeytinyağının o müthiş tadını alırdım sırf o çörekte.Ben birkaç yıl önce aldığım hazır sızma yağla o mayalı çöreği yaptım ama zeytinyağının tadını aldığımı söyliyemem...Babaanneme bir ara anlattırayım bakalım bu zeytinyağ çıkarma işini,ben de öğreneyim.Kendisi 90'a doğru yol almakta :smiley: Belki ilerde denemek isteyebilirim.Derde derman derler bizim orada yani ilaç niyetine ya da..Az da olsa çıkarıp babaannemin çöreklerinden yapmayı deneyebilirim benim zeytin ağaçlarım olunca.Şimdi bizim oralarda zeytin ağacı olanlar zeytinlerini toplayıp fabrikadan daha küçük bir tesiste zeytinyağı çıkarılması için gönderiyorlar...

Gerçekten ilginçmiş lizz. Böyle ayrıntıları hatırlaman da ayrıca şaşırtıcı. Babaannen hayattayken, zeytinyağlı defneli sabun yapmayı da öğrenebilir misin:smiley: Bak onunla yıkanırsan 80 yaşına geldiğinde bile cildin şimdiki gibi diri kalır. Hibeş yapmayı da öğren, Arap Kadayıfı yapmayı da öğren:smiley: İzmir'de kırk yıllık Arap Kadayıfı'na, yassı kadayıf diyorlar, alışamadım, zaten güzel de yapmıyorlar.

lizz' Alıntı:
Ankara'da olmamın uzun ve hoş olmayan bir hikayesi var.Ve kesinlikle yanılmıyorsun ben deniz insanıyım ve bu deniz Akdeniz :smiley: Ege de Akdeniz'den çok farklı gelmiyor bana,Ege'yi de Akdeniz olarak düşünüyorum ben hep zaten :smiley: Benim yazılarımı takip ettin mi bilmiyorum ama geçtiğimiz yaz ya İzmir civarını keşfetmeye çıkacaktım ya da Çanakkale-Balıkesir tarafını..Sonra kararımı verdim ve İzmir tarafını gelecek yaza bıraktım.İnşallah önümüzdeki yaz o taraftayım.İzmir'i önceden biliyorum ama Kuşadası,Çeşme,Foça'yı ve de meşhur Karaburun'u görmedim.Geçen yaz vaktim hepsine birden yetmez diye sonraya bıraktım.Biz öğretmenler için Karaburun'da yeni bir otel açmış bir öğretmenden, öğretmenlere indirimli dönemlik tatil paketleri gelmişti ve çok da arada kalmıştım gidip gitmemek konusunda.Ama sabit kalmayı tercih etmedim,gezip görmek istedim.Sanırım gelecek yaz önce Kuşadası'nı görüp sonra Karaburun'da kalır ve yarımadayı keşfederim.Daha sonra da Foça'da kalırım bir iki gün. :smiley:

bu yazıyı okuyunca yazmadan edemedim kusura bakmayın bu yazın ramazandan önce foca kuşadası ceşme dolandım 10 gün kadar ve malesef hiç beğenmedim sahilden cıkıp içleri gezmek daha cazip geldi bana acıkcası heryere 1 gün ayırmanız bence yeterli olur

unal' Alıntı:
bu yazıyı okuyunca yazmadan edemedim kusura bakmayın bu yazın ramazandan önce foca kuşadası ceşme dolandım 10 gün kadar ve malesef hiç beğenmedim sahilden cıkıp içleri gezmek daha cazip geldi bana acıkcası heryere 1 gün ayırmanız bence yeterli olur

Haklısınız, merkez kısımlarda cazip birşey yok, Çeşme'de bile. Yöreyi iyi bilenden tavsiyeler alıp gitmek lazım hayal kırıklığına uğramamak için.

Bizim oralarda daha farklı şeyler meşhur,siz söyleyince aklıma takıldı.Sabun için başka bir bitki kullanıyorlardı.Tam hatırlayamadım ama bunu not ediyorum öğreneceğim.Çocukluğumda o bitkinin top şeklindeki meyvelerini ezerek elimi köpürtürdüm.Unutmuştum,siz söyleyince hatırladım. :smiley:

Bizim oralarda tatlıda sarıburma ya da kıvrım meşhur.Bunlar yufka ile yapılır.Hibeş de uzak bize.Çökelekli şeyler var kültürümüzde.Yufkalı ve pekmezli şeyler hatırlıyorum kültürümüze ait çocukluğumuzdan.Mesela tereyağlı yufka telvesi,pekmez helvası... :smiley: Ben de kadayıf severim ama en çok ekmek kadayıfı üzeri sarı kaymaklı,bir de Erzurumluların kadayıf dolması....Süperdir denediniz mi bilmem :smiley: Bir de benim yaptığım kadayıflı muhalllebi var hafif bir tatlı ;D ;D ;D Ben çok seviyorum bunu..

lizz' Alıntı:
Bizim oralarda daha farklı şeyler meşhur,siz söyleyince aklıma takıldı.Sabun için başka bir bitki kullanıyorlardı.Tam hatırlayamadım ama bunu not ediyorum öğreneceğim.Çocukluğumda o bitkinin top şeklindeki meyvelerini ezerek elimi köpürtürdüm.Unutmuştum,siz söyleyince hatırladım. :smiley:

Bizim oralarda tatlıda sarıburma ya da kıvrım meşhur.Bunlar yufka ile yapılır.Hibeş de uzak bize.Çökelekli şeyler var kültürümüzde.Yufkalı ve pekmezli şeyler hatırlıyorum kültürümüze ait çocukluğumuzdan.Mesela tereyağlı yufka telvesi,pekmez helvası... :smiley: Ben de kadayıf severim ama en çok ekmek kadayıfı üzeri sarı kaymaklı,bir de Erzurumluların kadayıf dolması....Süperdir denediniz mi bilmem :smiley: Bir de benim yaptığım kadayıflı muhalllebi var hafif bir tatlı ;D ;D ;D Ben çok seviyorum bunu..

O kadayıflı muhallebi kargoyla İzmir'e gelene kadar bozulur mu ki?? Hiç insafın yok mu lizz, gecenin bi vakti böyle cümleler kurulur mu? Tatlıcılar eczaneler gibi nöbetçi bırakmıyor. Artık kesmeşeker kemiririm ben de. Belki mutfak dolabının kenarında köşesinde poşet puding bulup yaparım birazdan. Ühü ühüü..
Ayrıca senin çok kontrollü yediğini düşünüyorum, zira iştahlı olsaydın böyle Zeyna gibi, Tomb Raider gibi kalamazdın:smiley:

seyr-ü zafer' Alıntı:
O kadayıflı muhallebi kargoyla İzmir'e gelene kadar bozulur mu ki?? Hiç insafın yok mu lizz, gecenin bi vakti böyle cümleler kurulur mu? Tatlıcılar eczaneler gibi nöbetçi bırakmıyor. Artık kesmeşeker kemiririm ben de. Belki mutfak dolabının kenarında köşesinde poşet puding bulup yaparım birazdan. Ühü ühüü..
Ayrıca senin çok kontrollü yediğini düşünüyorum, zira iştahlı olsaydın böyle Zeyna gibi, Tomb Raider gibi kalamazdın:smiley:

Çok pardon ama ben de en az sizin kadar mağdurum :smiley: Kadayıf bahsini sizin açtığınızı da hatırlatmak isterim :smiley:

Kontrollü yemeye gelince...Bu karmaşık bir durum.Mide bakımından çok sağlıklı değilim.Çok seçici bir mideye sahibim.Giritliler gibi ota düşkünüm :smiley:

Atalarımıza gelince evet, yörüklere dayanır benim soyum :smiley: Artık o yiyecekler çok eskilerde kaldı diyebilirim,çoğu unutuldu gitti...

Dilerim midendeki durum dönemseldir ve ileride geçer, zaten gerekli tetkikleri yaptırmışsındır, öneride bulunmaya gerek yok.
Benim favori tatlım kazandibi. Haşlanıp zeytinyağı,limon, sarmısak kutsal üçlüsüyle soslanmış ot çeşitlerini, tahıllı kızarmış ekmek eşliğinde yemek, yemek eylemini zulümden zevke dönüştürebildiğim sayılı anlardandır.

seyr-ü zafer' Alıntı:
Dilerim midendeki durum dönemseldir ve ileride geçer, zaten gerekli tetkikleri yaptırmışsındır, öneride bulunmaya gerek yok.
Benim favori tatlım kazandibi. Haşlanıp zeytinyağı,limon, sarmısak kutsal üçlüsüyle soslanmış ot çeşitlerini, tahıllı kızarmış ekmek eşliğinde yemek, yemek eylemini zulümden zevke dönüştürebildiğim sayılı anlardandır.

Teşekkür ederim :smiley: Katılıyorum,en tatsız otlar bile iyi bir sosla lezzetli bir yiyeceğe dönüşmekte ve üstüne üstlük bir de sağlıklı beslenme yapıyor olmanın verdiği huzur da bir başka :smiley: Erkekler genelde bitkisel ağırlıklı beslenmeyi pek sevmezler,bayanlar daha meraklıdır ama İzmir'de bu kültür gelişik durumda sandığım kadarıyla...

unal' Alıntı:

Evet daha önce bazı arkadaşlar da aynı şeyleri söylediler aşağı yukarı.Benim çok fazla bir beklentim yok,gezilip görülecek yerler belli zaten.Maksatım daha önce görmemiş olduğum o bölgeyi görmek olacak.En kayda değer olarak Efes başta olmak üzere... :smiley:

lizz cok zamanın yok pek detaylı bakmadım ama evler inanılmaz doğudaki evlere benziyor ağac kuşaklarına kadar miarlar hatıl dererler.mesela benim doğup büyüdüğüm evin tıpatıpı tıp oldu.ama bir taraf toroslar Akdeniz sırtları diğer taraf Elazığ Bingöl yani yukarı fırat kürt köyleri ile aynı Duvarları gec dam örtüsüde aynı....ve böyle.selamlar.devami sivil mimari le gelecek .. mesela .irtifa i durum hem para hemde yükseklik gibi. işin içinde iyi rol oynuyor zenginlik ve fiziki şartlarda.fazla karıştırmadan ....vin tur.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,769
Kayıtlı Üye Sayımız
166,591
Kaydolan Son Üyemiz
dırzo

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.