Vaktiniz müsait olduğunda cevap yazarsınız…
Çok değerli bir yardımda bulunuyorsunuz.
Yardım konusunda biraz bilgi verebilir misiniz?
Daha önce bir hazırlık eğitimi gördünüz mü?
Dün eṣim anlattı. Çalıṣtığı gruptaki (gönüllüler) bir konuṣma sırasında, birisinin telefonu alarm verince, üyesi olduğu kurtarma ekibinden (gönüllü) çağrıldığını söyleyerek hemen gruptan ayrıldığını anlattı. Bu durumlarda iṣyeri kendisini izinli sayıyor.
Merhabalar. Uzun süredir uzak durduk paylaşımlardan derken henüz yanıtlayabiliyorum.
Yardım noktasında bilgi rica etmişsiniz.
Dağcılık ve tırmanış dışında tek bilgimiz ilk yardım eğitiminde gördüklerimiz.
Genel olarak da bireysel olarak arama kurtarma çalışmalarında nelere dikkat etmeliyiz noktasında araştırıp edindiğimiz bilgiler.
Normal şartlarda, arama kurtarma eğitimine sahip olanlar öncelikli gönderilir ki gönderildi de. Sonrasında dağcılar olarak gitmemizi kolaylaştıran şey, konaklama noktasında kendimize yetecek ekipmanımızın olması, kondisyonumuzun kabul edilebilir noktada olması ve bir de bazı noktalarda iple erişim gerekiyorsa gerekli iple erişim tekniklerini biliyor olmamızdı.
Eşimle ben, İzmir'deydik. İzmir'den deprem bölgesine gidecek ekiplere ulaştık. Lakin beklemede kalmamız gerektiği bize söylendi. Biz olur da haber gelirse diye kamp malzemelerimizi ayarlar gibi konaklama, yeme-içme, arama kurtarmada gerekebilecek sahip olduğumuz bazı malzemeler gibi şeylerle hazırda beklemeye başladık.
Karavan yaşamımız öncesinde, Bursa'da yaşıyorduk ve dağcılık kulübü üyesiydik. Bursa'da yer alan TDF (Türkiye Dağcılık Federasyonu) il temsilciliği ile iletişime geçtiğimizdeyse, bir araç gidecek ama kontenjanda olur musunuz ya da otobüs ne zaman kalkacak bilemiyoruz dediklerinden İzmir'den gelecek haberi bekliyorduk.
Akşam yediye çeyrek kala bir telefon geldi, Maraş'a gidecek ekiptesiniz ve araç 23:00'da kalkacak. Gelen telefon Bursa'dandı.
Yetişebiliriz umuduyla bir anda yola çıktık. Normal şartlarda 80km/h hızı pek geçmez iken 100-110km/h hızla otoban üzerinden Bursa'ya sürdük. Fırtına, kar, yağmur derken 10 dakika gecikmeli yani 23:10 gibi buluşacağımız yere vardık.
Karavanı ve karavandaki kedimizi arkadaşımıza emanet edip, Maraş yoluna düştük.
Bizim deprem bölgesine geçişimiz bu şekilde oldu.
Umarım sorunuzu giderebilmişizdir.
Selamlar.