Ynt: Seyyah-34 İle Tarihe Yolculuk Başlıyor
Beymelek'e doğru gidiyoruz.
[attachment=1]
Palmiye ağacına İtfaiye yardımı yenimi dikiliyor yoksa eğilmiş doğrultmayamı çalışılıyor anlayamadık.
[attachment=2][attachment=3][attachment=4]
Beymelek Beldesi çok eski tarihlere dayanan bir yerleşimdir. O tarihlerde ünlü Dalyan Gölü gelip geçen gemilere yanaşma yeri olarak hizmet etmiş olup, bu göl çevresi ticari bir alan olarak gelişmiştir. Bu gelişmenin kalıntıları olan ISSİUM BEYMELEK KALESİ, su sarnıçları ve kümbetleri halen ayaktadır.
İlk KARABİBİK köy romanının burada yazılması Beldenin tarihi önemini bir kat daha arttıran unsurlardır.
Beymelek Beldesi Antalya İli Demre İlçesine bağlı Teke Yarımadasının güneyinde, LİDYA Uygarlık yolu üzerinde yer alan 18 km uzunluğunda kumsalı 3500 dekar Dalyan Gölü (Lagün) ve deniziyle bir doğa harikasıdır. Antalya’ya E-24 karayolu ile 130 km uzaklıktadır. Beymelek 70.000 dekar yüz ölçüme sahip, 4118 nüfusu vardır. Beldenin nüfusu yılın değişik aylarında seracılık ve turizmden dolayı önemli oranda artmaktadır. Okuma yazma oranı % 99’dur.
Beldenin nüfusunun % 80’ninin geçim kaynağı örtü altı tarıma dayalıdır. Türkiye’nin kilometre kareye göre en verimli bölgesi burasıdır. Beymelek sebze meyve yetiştiriciliğinde metrekare düşen en verimli arazilerin olduğu bir Beldedir. Serada turfanda sebze ve meyve yetiştiriciliği hem bölgeye hem ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. 4 milyon metrekare alanda kapalı örtü altı sebzeciliği cam ve plastik seraları da yapılmaktadır. Ayrıca hububat zeytin yağı, kekik gibi aromatik bitkiler harnupçuluk (keçi boynuzu) küçük baş hayvancılık , arıcılık,balıkçılık ,mavi yengeç (pavurya) yılan balığı önemli gelir kaynakları arasındadır.
Dalyan gölü (Lagün)
[attachment=5]