Ynt: Seyyah-34 İle Tarihe Yolculuk Başlıyor
OYLAT MAĞARASI
Oylat Mağarası konumu, temiz çevresi, güzel havası, kafeteryası ve eşsiz doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine mutluluk vermektedir.
Birbirine bağlı iki kattan oluşan Oylat Mağarasının toplam uzunluğu 665 metredir. Sıcaklığı +14 ile +18 derecedir. Nem ise %45 ile %90 arasındadır.
Gelin on binlerce yılda oluşmuş sarkıt ve dikitlerin büyülü dünyasını birlikte keşfedelim...
Yaklaşık 40 bin mağaranın bulunduğu Türkiye’de, özel müteşebbislerin girişimiyle ziyarete açıldığı bildirilen toplam 20’yi aşkın mağara, doğal güzellikleriyle adeta turistleri büyülüyor. Ziyarete açılan mağaralardan birisi de Oylat Mağarası. Oylat Mağarası, milyonlarca yıllık güzellikleri içinde barındıran, sarkıtları, dikitleri ve ilginç figürleriyle dikkat çeken nefis bir doğa harikası.
Mağara birbirine bağlı iki kattan oluşuyor. Genel olarak menderesli bir görünüşe sahip olan mağara iki bölüme ayrılıyor. Girişten çöküntü salonuna kadar olan birinci bölüm dar galerilerden oluşmuş ve ortalama 2–5 metre genişlikte. Burada dev kazanı ve damlataş havuzları önemli yer kaplar. İkinci bölüm ise büyük çöküntü salonu. Başlangıcı ile son noktası arasında 93 metrelik yükseklik farkı var. İri blok ve dev damlataş (sarkıt, dikit ve sütun) şekillerinden oluşan salonun yukarıda bulunan son kesimi kalın bir çakıl, kum ve mil tabakalarından oluşmuş.
Oylat mağarası gelişimini tamamlamış fosil bir mağara. Tavandan damlayan sular dışında, belirgin bir su akışı görülmez. Bu sular damlataş havuzlarında yer yer gölcükler oluşturuyor. Oylat kaplıcası yoğun turizm hareketlerinin görüldüğü, tarihi ve doğal güzellikleri olan bir bölgede yer alıyor. Uludağ ve Oylat kaplıcası çok yakınında. Kaplıcaya giden yol mağaranın hemen önünden geçiyor. Ayrıca içinde mağaranın da geliştiği Oylat kanyonu ve çevresi vahşi bir güzelliğe sahip. Mağaranın iç görünümü ise son derece güzel sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları, damlataş havuzu ve örtü damlataşları ile kaplı. Bunun yanında tesis kurma ve düzenlemeler yapmaya uygun fiziki özellikleri var. Bilimsel bir ispatı olmasa da mağaranın sağlık açısından da olumlu özellikleri olduğu ziyaretçiler tarafından farkedilmiş durumda. Mağarada geçirdikleri 2-3 saat sonunda astım rahatsızlığı yaşayanların uzun süre rahatladıkları yöre halkı tarafından bilinen bir gerçek. Toplam 700 m uzunluğa sahip Oylat Mağarası, Türkiye’nin obje zenginliği açısından en önemli mağarası konumunda.