tornado57
544 547 55 81
Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)
dogan124' Alıntı:Sn Olbius,
Araba-karavan seçimi bir optimizasyon işi. Bunun içinde karavandan ve arabadan beklentilerin yanında bütçe de önemli bir unsur. Aracınızı günlük olarak kullanıp kullanmayacağınız, 2. bir aracınızın olup olmayacağına göre marka ve özellik tercihleri değişebilir. Sanırım öncelikle ihtiyacınızı karşılayacak karavanın özelliklerini ve ağırlığını netleştirmek lazım.
Karadeniz bölgesi, sahil yolu hariç inişli çıkışlı yollara sahip. Toroslara çıkmayı da düşünüyorsanız hem güçlü ve dayanıklı hem de çekiş kabiliyeti yüksek bir araç almanızı tavsiye ederim. Normalde ortalama bir binek otomobille bile otomobilin çekme sınırlarındaki bir karavan arkanızda karayollarındaki 10-12 derecelik eğimleri yavaş da olsa çıkabilirsiniz. Ancak yayla yolları gibi gevşek zeminlerde çekiş kabiliyeti daha ön plana çıkar. Bu durumda arkadan çekişli (karavanla) ya da dört çeker bir araç ile daha az sorun yaşanır.
Eğer bütçeniz yeterli olursa 4 çeker 2 litre turbo dizel araçlarla keyifli olarak karavan çekebileceğinizi düşünüyorum. Kia sportage, hyundai tuson, landrover freelander gibi araçlar bu klasmanda. Çift kabin dörtçekerler de bu iş için çok iyidir. Sözünü ettiğim markalar konusunda kişisel deneyimim yok ancak yurtdışı forumlarda olumlu görüş yazanları çok gördüm. Bu araçların çekme kapasitesi sizin belirttiğiniz kilonun(740) iki katına yakındır. Dolayısıyla zor koşullarda bir sıkıntı belenilmez.
Ancak Türkiye karayollarında 740 kg ağırlığında bir karavan için 1.6 litre benzinli aracın size yeterlilik anlamında sorun çıkarmayacağını da tekrar belirtmek istiyorum.
.........................................................................
Sn Olbius
Doğan abimiz konuyu çok güzel özetlemiş,
araç örneğine ile devam etmek istiyorum.
1.6 benzinli bir araç ile normal yol koşullarında sorun yaşmazsınız, ramapa iniş çıkışlarda ağır vasıta gibi hareket edersiniz,
1.6 Fiat Pali HB ile Antalya-Burdur rampasını sorunsuz aştım.
bu tür araçlar "asfaltta" sorun yaşatmaz;
ancak,
çamur, aşırı yağmur durumlarında dikkatli kullanırsınız,
benim yaşadığım gibi üstündeki yükle 1300 kg gelen çeki (özellikle de öncden çekişli) aracınız 700 kg bir karavanı ( asfalttan indiğinizde) rampa yukarı çekerken tutunma sorunu yaşayabilir,
rampada çeşme önüne çekip tekrar devam ettiğimde araba patiye düştü, asfalta çıkana kadar da lastikler tam tutunamadı,
benzer bir sorun inişler içinde geçerli, özellikle önden çekişli bir araç ile inerken; fren, motor freni ve direksiyon kontrolü de ön tekerlere yüklenmektedir, (karavandaki mekanik fren sistemi de öndeki araç tutunmayı kaybettiğinde frenlemeyi bırakır)
en azından arkadan çeker bir araç motor freni yükünü arakaya vereceği için ön lastikleri zorlamaz, 4X4 bir araçta bu yük dört lastiğe de yayılacağından daha kontrollü olur.
Hocamın da söylediği gibi, (yayla yollarınız asfalt değilse) 4X4 bir araç ile daha sorunsuz yolculuk yaşarsınız, ihtiyacınıza göre karavan+çeki aracı optimizasyonunuzu yapmanız gerekir,
saygılarımla,