Kusur Kalmayalım Dedik.gittik,gördük, Geldik.(yunanistan-italya-eski Yugoslavya)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan enverdede Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 516
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 134,986
Ynt: Kusur Kalmayalım Dedik.gittik,gördük, Geldik.(yunanistan-italya-eski Yugoslavya)

Enver bey keyifle okuyoruz,seyrediyoruz.Teşekkürler.

Etiketler

Ynt: Kusur Kalmayalım Dedik.gittik,gördük, Geldik.(yunanistan-italya-eski Yugoslavya)

Gecesinide yaşamak gerek bu şehirlerin ,ancak biz bir an evvel schengenden çıkıp,tekrar dubrovnikten giriş ve yunanistanda dinlenmek için gün arttırmaya çalışıyoruz,o yüzden gidebildiğimiz kadar gideceğiz ,ilk hedef Podstrana'dan, Omis,Podstrana Zmovnica nehrinin denizle buluştuğu yer, daha iç kısımdan gelen karayolu ve tünel.Kar yağmayan yaz mevsimi uzun deniz turizmi için tercih edilen bir kasaba,güneyinde kalan diğer kasabalar Omis ve Makarska gibi

IMG_7823.JPG

IMG_7825.JPG

IMG_7826.JPG

Kamptan çıkalı 200 km civarı olmuş,Omis Galeb camp 10 km sonra,güzel bir turizim beldesinde animatörlü,oyun parklı büyük bir kamp,tatil için gelene güzel ama biz sadece konaklayacağız,kampın büyüklüğü,doluluğu,çocuk sayısının çokluğu(yanlış anlaşılmasın ,çocukları seviyoruz ama bu akşam dinlenmemiz lazım,bir hayli yoğun geçti gün). Kendinden bungalov ve karavanda kiraya veren bu kampın fiatları şöyle 15mayıs/14 haziran-kişi 6.1 euro,70m2 B parsel +elektrik 12.20 euro -70m2 A parsel+elk.15.20 euro- 45m2 parsel+elk.. 9.5 euro, turizim vergisi kişibaşı 1 euro çadıra ayrıca ödemiyoruz.16 haziran/05 temmuz- kişi 6.5 euro 70m2 A parsel+elk.18.20 euro-B parsel +elk.15.70 euro-45m2+elk.9.6 euro .kısac a gittiğimiz dönem en ucuz kalsak 40 euro ödememiz gerekecek.20 km sonra Makarska var rivijera diyorlar belki daha sakin bir kamp bulabiliriz.

20 km nedirki canım diyerek yola çıktık ama,yol denizden yükseliyor ??? birde üzerine güneş yavaştan el sallayacak,makarskaya varıyoruz,otelleriyle,yerleşimiyle omise göre daha büyük bir yer.

IMG_7831.JPG

IMG_7837.JPG

IMG_7839.JPG

Kamp yeri aratmak için şehir merkezini seçince,geri dönmemiz gerektiğini anlıyoruz, gelirken denizden bu kadar yüksekte kamp yeri beklemediğimizden hiç dikkat etmemişiz.Receptionda bayan içerde yer olmadığını (20 ünitelik bir yer)yarın yer açılacağını,kamp ücreti ödemek kaydıyla,tesisi kullanabileceğimizi ancak park yerinde konaklamamız gerektiğini söyleyince bizim çadır kurmamızda gerek diyerek ayrılıyoruz.Navigator 15 km sonra otel işletmesi olan bir kamp öneriyor :D

IMG_7840.JPG

IMG_7845.JPG

IMG_7847.JPG

Aramızda yavaş, yavaş keşke kalabalık falan demesek girseydik vakitlice o kampa geyiği başlamışken,podgora tabelasını görüyoruz şimdi kezban bizi kampa götürecek :smiley: Kampa girdik hiç istemediğimiz bir durum hava karardı(hava karardıktan sonra önceden bildiğiniz bir yer değilse kalacağınız ortam,doğru tespit yapmak zorlaşıyor)Üstüne kapısında 24 saat açık yazan receptionda kimseyi bulamazsanız ??? bekliyoruz ,beklerken kampı kolaçan ediyoruz fena sayılmaz bize lazım olan sıcak duş ve temiz tuvalet onlar var.bakıyoruz gelen giden yok,çadırı kurup tenteyi bile açmadan,oteller bölgesini hafif kolaçan,güzel bir yer sakin deniz sahilden yüksekçe kaldırımlarında cafeler olan yol ve oteller,bazılarında canlı müzik var ama bizde dinleyecek can yok.fırtınamsı rüzgarda çıkınca dönüyoruz kampa tekrar bakıyoruz gelen varmı diye yok..yatıyoruz.kalkınca nerede olduğumuza bakıyoruz,kendine sahili,hatta şapeli olan bir yer,nihayet teşrif ediyor yetkililer derdimizi anlatırken hesabı da istiyoruz Sutilka Camp ,153 Kuna=20 euro hesabı kuna olarak istiyorlar tekrar hırvata gireceğimizden yetrli kunamız var..

IMG_7849.JPG

IMG_7850.JPG

Bu gün Hırvatistan birinci bölümde son gün,podgoradan çıkıp,gradac (burada denizden ayılıp içeri yöneliyoruz)Bacına-ploce-rugotin-opuzen-metkoviç ten çıkış yapacağız schengenden,bosna -hersek'e girerek.Podgora-metkoviç 67km--metkoviç-mostar 55km.O halde schengene yazan bu günü değerlendirelim. hemen Gradac girişinde yoldan sahile sapıyor bir yanında iki otel,diğer yanında yazlık evler ,demirde tekneler bağlı olan bu yeri buluyoruz (zeki bey bundan sonrası sizi ilgilendirebilir) Otele doğru gidip sezon hazırlığı yapan işletmecisine birkaç saat kalmamızda mahzur varmı diyor,neden olsunki yanıtına biraz şaşırıyoruz (bizde alacağımız yanıt;Şimdi bizim araç gelecek ,olurdu herhalde)

IMG_7851.JPG

IMG_7853.JPG

IMG_7858.JPG

IMG_7859.JPG

15:30 a kadar çıkarıyoruz keyfini,otel yetkilisine göre haftasonu okulların kapanması ile böyle boş bulamazmışız buraları,ilerimizdeki kayalıklarda boşluktan faydalanan bizden daha yaşlı nudist bir gurup ta değerlendiriyor bu avantajı :D

IMG_7861.JPG

IMG_7862.JPG

IMG_7865.JPG

IMG_7867.JPG

Artık sembol köprüyü görme vakti,bosna-hersek'e doğru...gezimiz boyunca çokça gördüğümüz ,her seferinde karşımıza süpriz çıkışları ile bizi heyecanlandıran manzara..birbirine daracak kanallarla bağlı 4 gölden oluşmuş Baçinska Jezera ,bu göller zinciri bir kanallada Neretva nehrinin denizle buluştuğu ,peljesac yarımadası ve arkasındaki adalara feribotun kalktığı koyun biraz büyüğü Ploce körfezine bağlanıyor.Ve Neretvayı solumuza aldık ,hiç yolu bilmesek Nehri takip etsekte o bizi hedefe götürecek,son kasaba Metkoviç

IMG_7876.JPG

IMG_7884.JPG

IMG_7900.JPG

IMG_7901.JPG

araçta giderken bu tabelayı görünce duruyoruz,inip sorduğumuzda durduğumuz yol hırvatistan,bayrağın olduğu yer bosna.Adriyatiğe açılan 20 km lik şeridin bulunduğu bosna kenti Neum.Gümrük ilerde diyor nöbetçi Şimdi burda ezber bozuluyor,biz çıkarken damga vurduracağız demiştik ya hırvata girerken,bunu anlatıyorum görevli memura ,o diyorki vuramam,neden giriş yok anlatıyorum gösteriyorum vize süresini bunun için gerekli diyorum ,aklı yatıyor elinde mühür ,tedirgin yine vurmuyorHaklı onlarda yeni vize konusunda,arkamızda kuyruk, uzatıyor pasaportları,ben almıyorum amirini çağır diyorum (bizde rahatlıkla diyoruz ya ;D )Beni götürüyorlar amire ,amirim bacak, bacak üstünde problem diyor,hırvatça tekrar ediyorum,giriş olmadığından çıkış vuramayacaklarını,bosna'ya girerken vurulacak giriş damgasının problemi çözeceğine ikna ediyor beni,Hırvatça 'yı nerden öğrendiğimi soruyor bacaklarını indirerek,Bende tüm bu dili nerden bildiğimi soranlara verdiğim yanıtı veriyorum.Babam (bulunduğum yere yakın biryerin ismi)doğmuş,mesleği elektrik mühendisliği,ülkenin çeşitli santrallerinin kuruluşunda çalışmış (gerçek) ondan öğrendim diyor,Kimlerdenmiş sorusunu savuşturmuş oluyorum.Daha bir farklı bakıyorlar dillerini konuşunca...

IMG_7904.JPG

IMG_7907.JPG

Şimdi gelelim 20 km lik yolu nasıl 487 km yaptığımıza :D Kalın çizgi rotamız, Mostar-Sarajevo-Foça,Dubrovnik. Dubrovnikten tersi rotayıda yapardık ama Karadağa geçerken iki kez hırvat girişi yapmamız gerekecekti ,malum sebepten bu işimize gelmiyor biliyorsunuz.İlk resimde nereye geldiğimiz anlaşılıyor,madem yolumuz uzun mazot alalım din kardeşlerimizden.Bosnada ,bosna markı KM para birimi 1 Euro=1.98KM mazotun litresi 2.35 KM yani yaklaşık 1.20 euro ucuz. Bosnaya girişimizde tüm nehir kenarı düz arazilerde bakımlı üzüm bağları,tırmandıkça geride kalıyor

003.JPG

IMG_7910.JPG

IMG_7912.JPG

IMG_7916.JPG

ve Neretva kıyısında Mostar,eski şehire sapıyoruz,yakın bir yere park edeceğiz,Otopark konusunda kişiyle muhatapsanız sinirinizin bozulmaması elde değil,bizdeki arsa otoparkçıları gibi,kapısında saati şu kadar yazıyor giriyorsunuz iki misli rakam,niye kardeşim araç büyük,sen bu aracın yerine iki araç sığdır ben vereceğim parasını diyorum,işine gelmiyor.Zoruna gidiyor insanın sizi keriz görmesi,biraz daha ilerleyince pos bıyıklı kuşağında kaması boşnak işaret ediyor ilerde park var diye,bu seferde bu üç kağıtçı değnekçi,zor bela 5 Euroya razı oluyor.Ve Osmanlı kokan eski şehire ilk adımlar..

IMG_7921.JPG

IMG_7922.JPG

IMG_7923.JPG

IMG_7924.JPG

şimdi biz susalım ,buharlaşacağını bilsekte Fotoğraflara bırakalım sözü,(bir haftayı geçti,sorun halledilemedi,topiği ilk kez açanlar için ilk resimlerin olmaması sıkıntı,benim harcadığım zaman açısından ise ....Hani emeğe saygı :D ) Çatılardaki kiremit yerine kullanılan kayrak taşları dikkatinizi çektimi ?

IMG_7925.JPG

IMG_7926.JPG

IMG_7928.JPG

IMG_7929.JPG

Köprünün üstünde,7932 nolu resim boşnakların,933 nolu ise Mostar'ı bırakmak istemeyen hırvatların yaşadığı bölge,bu bölgede yüksek bir tepeye büyükçe bir hac koymuşlar.

IMG_7931.JPG

IMG_7932.JPG

IMG_7933.JPG

IMG_7938.JPG

Çarşıda,Köprü Türk konsolosluğu,Koski Mehmet Paşa cami şadırvanı.

IMG_7940.JPG

IMG_7941.JPG

IMG_7943.JPG

IMG_7946.JPG

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.