2 Çocukla 8 Ülke, 18 Şehir, 21 Gün, 4827 Km Balkanlarda, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Bosna-hersek, Sırbistan, Kosova, Bulgaristan

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Savaş KINAY Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 43
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,325

14ep - Bosna Hersek - Dervişlerin Mekanı Blagay Tekkesi ( Alperenler Tekkesi )​

Videolarımızı beğenmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Mostar şehir merkezinden 14 km uzaklıkta nehir kaynağının yanındaki Tekke’ ye gidiyoruz. Aracımızı tekkeye yakın bir otoparka bırakıyoruz. Çevremizdeki akan su ve yeşil doğa manzarasını seyrederek ilerliyoruz. Mostar köprüsündekine benzeyen bir taş işçiliği görüyoruz. Çatılar Mostar' da olduğu gibi yassı taşlarla kaplı. Magnetleri ve diğer hediyelik satan dükkanları geziyoruz yol boyunca. ALPERENLER TEKKESİ

15. yy başlarında Alperenler ( dervişler ) tarafından : ‘’ Yaratılanı Yaratandan ötürü sevmek ‘’ idealiyle kurulan tekke; Tarihinde Kadiri, Rufai, Halveti ve Nakşibendi tarikatlarına ev sahipliği yapmış ve halen de devam etmektedir.

Blagay Tekkesi' nin bahçesindeki cafe' de su kenarına oturup orta şekerli 2 türk kahvesi söylüyoruz. Garsonumuz gülerek Bosna kahvesi diyor. Sunum farklı olsa da bizce Türk kahvesi. Kahvelerimizi suyun kaynağını izleyerek içiyoruz. Elis masa üztünde kahve fincanlarıyla oynarken biz de selfi yapıyoruz.

Tekkenin içinde bayanlar için kıyafet zorunluluğu var. Elis ve Oğuz Tekkenin içinde Sedir' in üzerinde gezinmeye ve oynamaya başlıyorlar.

Buna Kaynağı Avrupa' nın en büyük kaynak suyu ( Pınarı ) olarak kabul edilliyor. Bir saniyede 30 metreküp su verir. Yüksek uçurumlu tepenin eteğindeki mağaranı derinliklerinden çıkan suyun yeri özellikle ilginç. Kaynak deniz seviyesinden 64 metre yüksekte. Neretva nehrine dökülen Buna' nın akışı toplam 9 km uzunluğunda. Buna kaynağının asgari su kapasitesi4 metreküp iken, Maksimumu saniyede 320 metreküpü aşmakta.

Zodyak botla suyun çıktığı mağaraya mini turlar düzenleniyor.

Türkistan Horasan bölgesinden 700 arkadaşıyla yola çıkan (Muhammed Buhari ) bilinen adıyla Sarı Saltuk, Alperen denilen yiğit dervişlerden biridir. Anadolu ve Rumeli fethinde arkadaşlarıyla beraber büyük rol oynamıştır. Ulaştıkları coğrafyalardaki insanların gönüllerine girerek islamiyetin hoşgörüsünü, güzelliğini arzetmiştir. 93 yıllık hayatı boyunca kendini İslamiyetin hizmetine vermiş, insanlara doğruluğu, iyilik yapmayı, kalp kırmamayı anlatmaya çalışmıştır. Açık Başı ile beraber bu türbede yatmaktadır.

Oğuz bizim resmimizi çekmeye çalışıyor. Tekkeyi gezen Türk’ lerden bizim aile olarak resmimizi çekmelerini istiyoruz. Harika bir yer. Son bir selfie ile Blagay tekksinden ayrılıyoruz. Hedefimiz Saray-Bosna Yolda camili köyler görüyoruz. Çocuklar günün yorgunluğuna dayanamadılar. Arka üçlü koltuğu açtık mışıl mışıl uyuyorlar.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=r-GHtoyPXoM&t=328s


YENİ VİDEOLARIMIZI BU BAŞLIKTA PAYLAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ.
 

15ep - Bosna - Hersek ( Saraybosna )​


Videolarımızı beğenmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Mostar' dan Saraybosna' ya geçiyoruz. Elis ve Oğuz yol boyunca uyudular.

Sonradan isminin Vijećnica, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde belediye binası olarak inşa edilmiş bir bina. Karnımız acıktı Saray Bosna caddelerinde gezerken Konya pidesi bulduk. Etli ekmek 6 Euro civarındaydı. Karnımız doydu, uyumak için kiraladığımız eve gittik. Kiraladığımız odayı bu kez hiç beğenmedik. Siteye şikayetlerimizi bildirdik.

Saraybosna’da hüküm sürmeye başlayan Avusturya-Macaristan monarşisi 1860 yılında Miljacka Nehri üzerindeki köprünün ayağına belediye binası inşa etmek ister. Bize anlatılan hikayeye göre “İnat Kuça” diye bilinen ev o zamanlar nehrin karşısında belediye binasının yapılacağı yerde bulunmaktadır. İmparatorluk karşısında “Ben bu evi size yıktırmam” diyen Boşnak bir ev sahibi bulur. Boşnak ev sahibi, belediye binasının yapımına onay vermek için tek bir şart koşar; “Bu evin aynısını, nehrin karşısına inşa edin.”Adamın evini santimi santimine, hangi tuğlanın hangi tuğla üzerine denk geldiğine kadar bakarak, büyük titizlikle nehrin karşı kıyısına taşırlar.

Restaurant olarak kullanılan evin adı ise, “İnat Kuça” olarak kalmış. Evin girişindeki bir tabelada bugün bile, “Karşı taraftandım, inadımdan size evi vermedim” yazıyor. Evin 1860 yılında bulunduğu yerde şimdi Saraybosna Ulusal kütüphanesi olarak kullanılan bina yer alıyor.

Başçarşı, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'nın merkezinde yer alan 16. yüzyılda kurulmuş olan meşhur Osmanlı çarşısıdır. Bugün hâlâ kullanımda olup Saraybosna'nın kalbi niteliğindedir. Bosna Savaşı sırasında Sırp ordusunun imha etmeye çalıştığı başlıca hedeflerdendi.

Başçarşı' da çeşmenin olduğu meydanda bulunan, güvercinleri kovalayan Elis çok mutlu oldu.

Karnımız aç bir şekilde gezerken. Sac' da yapılan bir börek satan dükkanı görüyoruz.Demleme çay ve yanında börek nefis bir ikili oldu. 1kg Börek yaklaşık 5 Euro ( 50 TL ) Oğuz pilav üstü döner istiyor. Sabah kahvaltıda !!! Tam nereden buluruz Saray Bosna' da derken. Saray Bosna' da Ankara Dönercisi, gezmeye gelmişler daha sonra Saraybosnaya taşınıp bu işyerini açmışlar. Bol sohbet bol çay ve kahve.

Gazi Hüsrev Bey, Osmanlı İmparatorluğu Padişahı I. Süleyman devrinde Bosna'da uzun süre görev yapan sancak beyi.Babası Boşnak annesi Türk olup, annesi tarafından Sultan II. Bayezid'in torunudur.

Gazi Hüsrev Bey Camii veya Bey Camii,Saraybosna'nın kalbi sayılan Başçarşı'da 1531 yılında Mimar Sinan'a inşa ettirilmiştir. Şadırvan' daki süslemeler dikkatimizi çekiyor.16. yüzyılda tarihi Başçarşı'daki Gazi Hüsrev Bey Camisi'nin yanına inşa edilen "Sahat Kula" sisaati ilk günkü titizliğiyle ay takvimine göre ayarlanmaya devam edilmektedir.Ay takvimine göre ayarlanan saat 12.00'yi gösterdiğinde akşam namazı vakti girdiği içinCamii' deki minareden ezan okunurken, aynı anda kuledeki saatin çınlaması çarşıda farklı bir atmosfer oluşturuyor. Günümüzde dünya' da bu saat dışında ay takvimine göre çalışan başka bir saat bulunmamaktadır. Camii avlusunda yapılmaması gerekenlerle ilgili uzunca bir işaret listesi var. Camii' nin dış duvarında bulunan çeşmenin lezzetli suyundan içiyoruz.Bir rivayete göre çeşmenin birinden su içerseniztekrar Saray-Bosna' ya geleceğiniz kesin.

17 Milyon insanın ölümüne sebeb olan 1. Dünya Savaşı Avusturya - Macaristan veliahtının ve eşinin bir Sırp milliyetçi tarafından Suikastla bu müze binasının önünde öldürülmesiyle başlamıştır. Bu tarihi noktada resim çekip yola devam edip, hatıralar biriktiriyoruz.

Gazi-Husrev Beg's Bezistan’ nını ( Kapalı Çarşı ), Saray Bosna sokaklarını geziyoruz.Çok gezdik aksam oluyor. Acıktık !Pide içinde '' Cevabi '' yanında soğan ve kaymakiçecek tabiki ayran Yemeden gelmeyin diye yazmışlardı yedik.

11 Temmuz 1995' te Srebrenitsa' da Birleşmiş Milletler Kuvvetleri, kendilerine sığınan On binlerce sivil Müslüman Bosnalı'yı Sırp Güçlerinin eline teslim etti...Bugüne dek 8.372 kişinin na' şına ulaşılabildi...12.000 kişi hala kayıp...Bu Galeri Srebrenitsa soykırımının anısını korumaya adanmış bir kamu kurumudur. Saraybosna Kantonu ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri ile işbirliği içinde kuruldu.Saraybosna halkı yaşanan savaşı unutmamak için binalardaki kurşun deliklerini özellikle kapatmıyorlar.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in mezarı Kovaçi Şehitlik Mezarlığı’nda bulunuyor.

Kendisi sağlığında ;

- Her fâni gibi, ben de öleceğim.

- Mezarıma anıt yapmayın, öldüğümde Osmanlı askerleriyle, Bosna şehitleriyle yan yana yatmak istiyorum.’

Kendisinin mezarı Kovaçi şehitliğinde askerlerinin arasında. Ay ve yıldız şeklinin yıldızın altındadır.

Mezar Taşında;

Allah'ın kulu Aliya

'Allah'a yemin ederim ki biz asla köle olmayacağız.'

Mezarlığın sağındaki yokuştan yukarı yürüyoruz. Yokuş bittiğinde Sarı Hisar karşımızda. Şehre yukarıdan bakıyoruz. Demleme çaylarımızı içip, şehrin geceye dönen manzarasını seyrediyoruz.

Sarı hisar' dan gece yarısı inip uyumak üzere aracımıza gidiyoruz.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=76QQqzDq_z4


YENİ VİDEOLARIMIZI BU BAŞLIKTA PAYLAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ.
 


16ep - Bosna Hersek - Drina ( Sokullu Mehmet Paşa ) Köprüsü​


Videolarımızı beğenmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Saraybosna' dan Visegrad' a sabah erken yola çıkıyoruz. Kahvaltı için dün keşfettiğimiz börekçiden karışık 1 kg börek alıyoruz. Yolda navigasyonumuz bizi asfalttan çıkarıp ormanlık bir yola sokuyor.

Önümüzden giden italyan ailenin aracı bir süre sonra duruyor. Bakıyoruz önümüzdeki köprü yıkılmış Allah' tan çok hızlı gitmiyorduk. Durup etrafı seyrediyor ve ne yapacağımızı planlıyoruz.

Saraybosna' dan Visegrad' a gidiyoruz. Başka bir yolla yolumuza devam edicez inşallah. Asfalt yollardan ve sağlam köprülerden geçerek. Hedefimize ulaşıyoruz. Drina köprüsünü karşıdan izliyoruz.

Visegrad' tayız aracımızı otoparka bıraktık. Gezmek için köprüye doğru ilerliyoruz. Sokollu Mehmet Paşa (Drina) Köprüsü karşımızda.

Gezimizde batı yönünde en uzak noktaya ulaştık.

Visegrad şehrindeki bu tarihi köprü mimarisi ve heybetiyle görenleri büyülüyor. UNESCO tarafından 2007 yılında Dünya Kültür Mirası Listesine alınan köprü, Aynı zamanda dünya kültür mirası içinde yer alan 6 tarihi köprüden biridir.Sokollu Mehmet paşa, Visegrad' da köprünün yanı sıra han, hamam, imaret, camii, dükkan gibi eserler yaptırsa da günümüze sadece köprü ulaşabilmiş.

Köprüye bugünkü ününü kazandıran farklı etnik gruplar arasındaki ilişkinin son 350 yılını köprünün tanıklığıyla aktaran yazarı İvo Andric' e nobel ödülü kazandıran '' Drina Köprüsü '' isimli romandır. Elis köprünün korkuluklarına çıkmak istiyor. Ben korkudan sımsıkı tutuyorum.Köprünün üzerindeki yıpranan taşların bakımları yapılarak yenileniyor. Köprünün tam ortasında Visegrad' lıların “kapiya” dedikleri yere doğru ilerliyoruz. Visegrad’a bakan tarafta halkın “sofa” dediği küçük bir oturma alanı bulunuyor. İki yakayı birbirine bağlayan köprünün bu kısmı seyir alanı görevi gören iki terastan oluşuyor. Köprünün yapımı ve tarihi ile ilgili bilgilerin yer aldığı kitabe.

Gezimizi tamamlıyoruz. Yolumuz uzun hava kararmadan, Kosova' nın başkenti Priştine ( Prishtinë ) ye varmaya çalışacağız.

Bosna-Hersek' ten Sırbistan' a geçiyoruz. Sırbistan' dan Karadağ' a geçiyoruz. Karadağ' da bir kayak merkezine yakın yerde mola veriyoruz.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=XcKCqMzssDc




YENİ VİDEOLARIMIZI BU BAŞLIKTA PAYLAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ.
 




17ep - KOSOVA - Priştine (Prishtinë - Priština / Приштина )​


Videolarımızı beğenmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Bosna-Hersek yola çıkıyoruz. Sırasıyla Karadağ’ dan Sırbistan’ a, Sırbistan’ dan Kosova’ ya geçiyoruz. Yunanistan’ da girerken yaptırdığımız sigorta Kosova’ da geçerli değilmiş. Sınırda aracımıza tekrar sigorta yaptırıyoruz 15 gün için 70 Euro.

Sınırda Türkçe bilen bir Prizren’ li görevlilerle anlaşmamızda bize yardımcı oluyor. Priştine’ de kalacağımız oteli navigasyon ‘ a ve civardaki insanlara soruyoruz. Gideceğimiz yönü gösteriyorlar sağ olsunlar.

Sabah kalkıp kahvaltımızı yapıyoruz. Otelimiz yüksek bir tepede. Aşağıya, şehre Priştine’ nin merkezine iniyoruz.. Dolaşırken bir meydana denk geliyoruz. Google’ a sorduğumuzda ülkenin en büyük meydanı ‘’ İbrahim Rugova’’ daymışız. Kente modern bir körünüm katıyor. 12 Bin 800 metrekarelik alandan oluşuyormuş. İbrahim Rugova Meydanı’ nda, İtalya’ dan getirilen ağaçların ve çiçeklerin yanı sıra 30 bin Euro harcamayla yaptırılan fiskiye yer alıyor. Elis fıskiyelerin farkına varınca bizim meydan turu Su ile oynama ve serinleme turuna dönüşüyor.

Öğleden sonra ani bir sağanak başlıyor. Yağmur yağmaya başlayınca bir alışveriş merkezine sığınıyoruz. Alışveriş merkezinin önüne kırmızı bir Mustang araba parketmişler onun resmini çekiyorum. Alışveriş merkezinin önünde Newborn ( Yenidoğan )anıtı yer alıyor. Bu anıt tipografik bir heykel. Heykel’ in açılışı Kosova’ nın Sırbistan’ dan bağımsızlığını ilan ettiği 17 Şubat 2008’ de yapılmış. Newborn heykelinin karşısındaki parkta ilginç bir heykel görüyoruz. Yanına gidip bu anıtı fotoğraflıyoruz. Sonradan araştırdığımız da anıt’ ın 20.145 kadın madalyadan oluştuğunu öğreniyoruz.

Gezmek bizi acıktırıyor. Ekmek arası döner ve ayran siparişi veriyoruz. Elis ekmek arası döneri gelmeden yine ayranını içmeye başlıyor. Yemek yediğimiz yer ( Simit ve Sofra ) hamur işi ve dönerci karışımı bir yer. Tatlı olarak Balkanların vazgeçilmezi Triliçe (Trileçe) ve baklava' yı deniyoruz. Triliçe' nin tadı hala damağımızda.

Yemekten sonra gezmeye devam. LC WAİKİKİ' yi görüyoruz ve gidip geziyoruz. Fiyatlar Türkiye' den az yüksek. Cadde’ de Pamuk şeker satan bir el arabası görüyoruz. Pamuk şeker' mi Elis bayılır. Bir apartmanın duvarında boydan boya Kosova' nın eski Cumhurbaşkanı ibrahim Rugova' nın resmini görüyoruz. Otelimize giderken anıt mezarını ziyaret ediyoruz. Kendisi için dua ediyor, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.

Sabah kaldığımız otelin mutfağında, buzdolabındaki yazıyı okuyor ve gülüyoruz . Kosova’ da otel müşterilerinin hangi dili konuştuğu anlaşılıyor. ( Türkçe bir uyarı yazısı ) Kahvaltımızı hazırlayıp, karnımızı doyuruyoruz. Babası bir Türk olan 90 yaşındaki otel sahibiyle vedalaşıyoruz.

Bu sabahki hedefimiz Sultan Murad Hüdavendigar Türbesini ziyaret etmek.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=-XMiKc9doM0&t=80s


YENİ VİDEOLARIMIZI BU BAŞLIKTA PAYLAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ.
 

18ep - KOSOVA ( Sultan Murad Hüdavendigar Türbesi )​

Videolarımızı beğenmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Kaldığımız otelden Sultan Murad Hüdavendigar Türbesi yaklaşık 11 km uzaklıktaymış. Navigasyon’ umuzu takip ederek yolda Türbe tabelasını arıyoruz.

Türbeyi karşıdan görüyoruz. En solda türbe, ortada türbedarların konutu ve sağda misafirhane bulunuyor. Türbenin ilk hali Sultan Murad’ ın oğlu Sultan Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılmış, Yapı, türbedarlar sülalesinin bu günkü fertleri tarafından korunmaktadır. 1848 yılından beri aynı aile türbeye bakmaktadır.

Türbenin bahçesinde tarihi bir dut ağacı var. Ağaç, Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ ın isteği üzerine. Osmangazi Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ nce 2011 yılında 4 gün süren yoğun çalışmaların ardından güçlendirilerek kurtarıldı. Dut ağacının en az 400 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Osman Gazi Oğlu Sultan Murad Kosova ovasına girdiğinde ortalığı toza dumana katan bir fırtına vardır.

Sultan fırtınanın dinmesi için.

Yerin ve göğün sahibine şöyle dua eder:

“Ya Rabbi! Bu fırtına, şu aciz Murad kulunun günahları yüzünden çıktıysa, masum askerlerimi cezalandırma!..
Allah’ım! Onlar ki buraya kadar sadece ‘Sen’in adını yüceltmek ve İslam’ı tebliğ etmek için geldiler!..
İlahi! Bunca kerre beni zaferden mahrum etmedin. Daima duamı kabul buyurdun.
Yine sana iltica ediyorum; duamı kabul eyle!
Bir yağmur nasip eyle! Bu toz bulutu kalksın.. Kâfirin askerini aşikâr görüp, yüz yüze cenk edelim!..
Ya İlahi! Mülk de, bu kul da Sen’indir. Ben aciz bir kulum.. Benim niyetimi ve esrarımı en iyi Sen bilirsin..
Mal ve mülk maksadım değildir. Yalnız Sen’in rızanı isterim. Bu mü’minlerin uğruna benim ruhum feda olsun. Beni gazi kıldın.
Sonunda da lütfen ve keremen şehid eyle! Âmin!..”

1 Kosova savaşı kazanıldıktan sona Sultan Murad savaş meydanındaki askerlerin durumunu incelerken Miloş adlı bir Sırp tarafından Zehirli bir bıçakla hançerlenerek şehit edilir. Bu Türbede Sultanın iç organları defnedilmiştir. Bedeni Bursa’ da bulunan türbesindedir.

Misafirhane müze olarak düzenlenmiştir. Müze ücretsiz isteyen bağış yapabiliyor. Müzede Sultan Murad döneminde Osmanlı bayrağını, Sultan Murad döneminde Osmanlı topraklarını gösteren haritayı, O devirdeki askerlerin kıyafetlerini, müzede sergilenen Osmanlı askerlerini betimleyen heykelleri, Sultan Murad’ ın Bursa’ daki Türbesi’ nin resimlerini görebilirsiniz.

Türbe Kosova Savaşının yapıldığı Kosova ovasında bulunmaktadır.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=-WN4NbLxnws


YENİ VİDEOLARIMIZI BU BAŞLIKTA PAYLAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ.
 

Balkan Turunu biz Üsküpe inip ordan araç kiralayıp yapmak istiyoruz yeşil pasaportumuz yok vize işlemleri ile uğraşmak istemiyoruz Makedonyadan başlayıp Arnavutluk Karadağ Bosna Sırbistan Makedonya ve Kosovo Sıbistandan Kosovoya geçiş yapılamıyormuş aralarındaki politik sorunlardan dolayı sınır geçişlerinde sorun olmuyormuş giğer ülkelerde daha önce Makdobya turu yaptık Üsküpte araç kiralamıştıkm Uskuper araç kiralamdan yerli türk şirketi ihtiyacınız olursa iletişim no da bırakıyorum +38971364328 whatsapp viber üzeri ulaşabilirsiniz çok yardımcı oldular balkan turu içinde tekrar rezerv ettik inşallah temmuz ayında balkan turmuzu da yapıcaz hotel rezervasyonlarımızı da yapıyoruz sırasıyla inşallah güzel bir gezi olur
 







Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Mesajlar
1,521,932
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst