13ep - Bosna-Hersek ( Mostar )( Mostar Köprüsü )
Videolarımızı beğenmeyi ve abone olmayı unutmayın.
Sabah Çetine’ de evde kahvaltımızı yapıp Dubrovnik’ e olan yolculuğumuza başlladık. Navigasyon cihazımız kısa diye bizi oldukça eski, dar, virajlı dağların arasındaki bir yoldan götürüyor. Bir yol düşünün tek araba genişliğinde. 2 saat boyunca sizi geçen, karşıdan gelen hiç araba yok. 2 saatin sonunda sola çekip mola veriyoruz. Karşımızdan bir araba geliyor. Bir italyan bizi görünce duruyor. İlk sözü ‘ open road ‘ ( Yol açık mı ?). Karşısından kimse gelmeyince yolun açık olup olmadığından emin olamamış. Biz de ona ‘ Open Road ‘ diye sorduk.Karşılıklı gülümseyerek vedalaştık ve yolumuza devam ettik.
Vraćenovići sınır kapısında çok uzun bir araç kuyruğu vardı. Sıraya girdiğimiz yerden sınır görünmüyor du. Sınırda işlemler yavaş olunca 4 saate yakın zaman kaybettik.
Bosna Hersek' teyiz biraz Karadenizi andırıyor. Karadeniz demişken bizi yağmur karşılıyor. Çok vakit kaybettik Dubrovnik’ ten vaz geçiyoruz. Rotamızı Mostar' a doğru değiştiriyoruz. Yağmur eşliğinde serin bir yolculukla Mostar' ın yolunu tutuyoruz. Hava kararmaya başlıyor.
Mostar' da kiraladığımız Iman Hostel'i buluyoruz. Geceliği 25 Euro. Bosna Hersek'te bulunan Mostar köprüsü 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılmıştı. Köprü Türkiye'nin de desteğiyle orjinaline uygun olarak tekrar inşa edilmiştir. Mostar köprüsü İngiliz Prensi Charles tarafından 23 Temmuz 2004 tarihinde yeniden açıldı.
Hostel’ imizde hiç oyalanmadan köprüyü görmek için çıkıyoruz. Yıkılışını gördüğüm sonrada tekrar yapılışını televizyonda izlediğim köprüyü dünya gözüyle görüyorum. ‘’ Hayaldi gerçek oldu. ‘’ Köprüyü geçmek için ilerlerken yerdeki parlak nehir taşları dikkatimizi çekiyor. Görünüşü güzel ama bebek arabasıyla gezmeye uygun değil. Mostar köprüsünü geçiyoruz. Gördüğümüz manzara muazzam güzel, çok kalabalık, insanlar eğleniyorlar.
Gündüz gözüyle Mostar köprüsünü görmek için sabah erkenden yollara düşüyoruz. Yolda Koski Mehmet Paşa Camii’ ne rastlıyoruz. Bu cami 1618 tarihinde yaptırılmış. T. C. Diyanet işleri Başkanlığı, Tokyo Camii Vakfı işbirliği ile 1992-1994 savaşında yıkılan minaresi yeniden yaptırılmış. Cami’ nin içi ve dışı tamamen restore edilmiştir. Camii’ nin içindeki dükkanlarda küçük hediyelik eşyalar satılmakta. Camii' nin gölgesinde dinlenip. Ölmüşlerimizin ruhuna bir dua okuyup, Mostar köprüsünü gündüz gözüyle görmek için yolumuza devam ediyoruz.
Köprü ve çevresi yine çok kalabalık. Köprünün üzeri de manzarayı seyreden resim çektiren turistlerle dolu. Ben de çektirsemmi ? Ailecek bir selfi yapıyoruz. Tam köprüyle vedalaşıp. Mostar' dan ayrılmak üzereyken. Elis yere oturup ben gitmem kimseyi de göndermem diye inat etmez mi
))) Sonunda Elis’ i ikna edip Blagay Tekkesi’ ne doğru yola çıkıyoruz.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=toNGmXz54sk
YENİ VİDEOLARIMIZI BU BAŞLIKTA PAYLAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ.