Ynt: Kartepe'de -12º de Kamplı Off-Road ve Soğucak Yaylası Tırmanışı (10-11 Ocak 2009)
Merhabalar..Benimde büyük keyif aldığım güzel bir kar kampı ve gezisi oldu. Çoğu yerlerde kar kalınlığı 1mt.ve üzeriydi. Açıkçası bir hayli zor gezi oldu.
Kar kalınlığı çok olunca hareket kabiliyetiniz 30-35 cm de olduğu gibi kolay olmuyor.
Dolayısı ile zemini bulmanın imkansız. Kürekle kazdığımız zaman 60 cm.dipten sonra buz çıkıyor. Yani üst üste yağmış kar.
Tartışmaya açık olmakla beraber bu gezide edindiğim tecrübelerimi aktarayım :
MT lastiklerimizin olduğunu farzederek ;
1- 60 cm.kar kalınlığı ve altında buz ile karışık devam eden 1mt. karda ilerlemenin mantığı, yumuşak kumda ilerlemekle aynı olduğu kanısındayım.
2- Zemini bulup tutunmanızın imkansız olduğu yerde hafif araçlar daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. ( Kumdaki gibi).
3- Eğer kar 30-35 cm olsaydı ve altından toprağı yakalamanın imkanı olsaydı ağır araçlar daha avantajlı diyecektim.
4- Derin karda geniş taban ve havası inmiş lastik daha avantajlı olabilir. Zemin yakalansa tam tersi.
5- İlk kalkışta kum mantığı gibi patinaja kalkmadan, en azından CJ de Low 2 ile kalkmanın avantajını gördüm. Biraz hızlandıktan sonra ( 20 km) Low 3 daha iyi yol tutuyor. (2.62 Ratio oranı arazi şanzımanı ile)
6- Önünüzdeki arkadaşlarınızın açmış olduğu tekerlek izi çamur kanalı gibi tutmadığı için, direksiyon hakimiyeti size kalmış. Kanaldan çıkıp kar yığınına saplanmak an meselesi.
7- Dik inişlerdede kaymayı frensiz engelleyecek vites seçimide size kalmış. Ben low 2-3 ile rahat ettim.
8- Eğer yolu ilk siz açıyorsanız üşenmeden mehter takımı gibi 1 ileri 2 geri yapmak zorundasınız. Zaten alta sıkışan kar sizi engellliyor.
9- -12 Dercede uyku tulumundan burnunuzu bile çıkaramıyosunuz
Akşama kamp alanındaki resimlerden yüklemeye çalışacağım.
Gezide bizi bilgilendiren ve fikir alışverişi yaptığımız üstat Mehmet Becce'yede Gezenbilir adına teşekkür ederim.