Isınma

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mycamper Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 157
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 55,153
Ynt: Isınma

Selam toraman25,

Sisteme Profsyonelce Bakınca olayın öyle olmadıgını anlıyoruz Ben Şöyle Örnekler vererk Teknik degilde Düz Manatık İle İzah etmeye Çalışayım,

Termostat Analog bir sistemdir dolayısı ile çalışması çok Liner degil ve inanılmaz yavaştır bu yavaş açma ve kapama oldugundan dolayı ısı kayıbı çok olmakta dolayısı ile Sistem devamlı olarak kısa kısa çalışmaktadır buda hem elektirik veya katı yakıt tüketimini tetilklemektedir,
Kullanan insanlar ise çok menmunlardır çünkü mukayese edecekleri bir sistem bilmediklerindendir,esasında var ancak neden aletlere uygulamıyorlar bütün problem yapmış oldukları sistemlerin kalıplarını eski yaptıkları sisteme göre yaptıklarından ve ucuz oldugundan dolayıdır,

Kilimalarda bile Vatandaş kumanda ile üşüyor ısıyı artırıyor ısınan hava yukarı çıkıyor termostat belirli bir çalışmanın ardından en sonunda durduruyor bu sefer Vatandaş Üşüyor ısıyı daha fazla açıyor bu seferde Klima devamlı çalışmaya başlıyor neden Adamlar Termostat Koymuşlar ve bunuda Kilimanın içine koyuyorlar Şimdi ben böyle dedigim dede Büyük Çogunluk Koskoca Fabrika adamlar düşünememişlermi diyorlar İşte Kazın Ayagı Suda görüldügü gibi dışarda görülmüyor her neyse,
Digital Sensörler ise Nano saniyeler Seviyesinde İnanılmaz bir Sürat ile haberleşme yaparlar Tabiki bu sensörler tek başına çalışmazlar bunlardan gelecek olan sinyaleri işlemek gereklidir ancak dedigim gibi Oda içindeki bir ısıda başka bir insanın ısısını algılayacak bir hassaiyetdedirler ,
dolayısı ile birisi yani Termostat Yokuşta Baston ile çıkan Yaşlı bir insana Digital Sistemler ise Uçak gibi Hızlıdırlar aradaki fark bu kadar fazladır,

Isı Sensörü Odanın içinde tam orta bölümünde bir insan boyunun yarısı mesafeye konulmalıdır

Isı kontrolune gelince 1 derece ısı inanılmaz bir büyüklükte degerdir Şimdi bu ısıyı nasıl kontrol etmemiz lazımki Sistemimiz Az çalışsın ancak Ortam ısısı hep aynı kalsın işte burada digital ısı kontrolu devreye girecektir,

Sistemde 3 adet Micro Tuş vardır istediginiz ısısyı ekranda yazıp set edip çıkıyorsunuz yani 18.2 dercede çalış 18.6 da dur gibi bu rakamları Kullanıcı istedigi gibi yazıp set edip çıkınca otomotik olarak bu degerlerin altına düştügünde sistem 1 veya birden fazla çıkış verecek bu çıkışlar ile de istediginiz şeyi çalıştıracaksınız,
Bir Mikro İşlemci 1 Saniyede 1.000,000 yapılacak işiler kontrol ediyor Sizler buna göre düşünün neler yapabilecelerimizi,

Kendi evim ile ilgili hayatımda ilk defa 2 şey yaptım malesef
Birincisi kat kaloröfürme bu dedigim sistemi yaptım %35 tasaruf sagladım nedenine gelince çok mazot yaktıgının farkına ancak ticari anlamada kazançlar düşmeye başlayınca farkediliyor,Satılan kat klaröferinde hala termostat var ve bu termostat da ısınan kazanın hemen üstünde yani insanlar aletin önündeki termostat ayarını 60- veya 80 dereceye getiriyor ısınmaya çalışıyorlar ancak bu oda sıcaklığını ayarlamıyor suyun kaynama ısısına göre algılıyor sonuç olarakta odalar ya çok sıcak yada çok soğuk oluyor ve tüketimde dört nala koşuyor ben kalorüfer peteklerine elimi biraz bekletigimde tutamayacak kadar sıcak oluyordu bu sistemi yaptıktan sonra hem petekler ılık ancak ısı ortamı sürekli 20 derecede oldu ve her 6 dk bir çalışan sistem bu aleti yaptıktan sonra 18 dk bir çalışmaya başladı ,
Eger ısı kontrolu ve Tasaruf yapacaksanız Mutlaka Digital Isı Kontrolu Almanız Lazımdır,

ikinci yaptıgımda elektirik voltajının çok düşmesi ve gece çok yükselmesi ile ilgili bir devre yaptım bunu anlatmayacagım çünkü uzun uzun anlatamak lazım isteyen olursa yazarım insanların başını aĞrıtmak da istemiyorum fazla,

Saygılar

Etiketler

insel' Alıntı:
Valla 50 bin yere gittim. Tesisati bu isten anlamayan biri yapti. Ferhat Bey'in semasi yardimci oldu. Vebastoyu ise satan Nadir Usta yapti. Nadir Usta tirlara vebasto takiyor. Onun telefonu
05337431578. Vebastoyu o takti. Bana dedigi ise "vebasto calisirken marsa basma. Tek cozumun ikinci aku. "
Baska bir sorunuz olursa yardimci olmaya calisirim.
Sevgiler
Insel

Yusuf 2. el vebasto takan bir usta. İçerenköy'de. İnsel beyin mesajından bir alıntı yaptım. Nejat bey'in karavanına da vebasto takmıştı.

Çok teşekkürler Hakan abi o ustayıda arayıp soracağım bakalım maliyet konusu önemli benim için yok eğer yakın fiyatlar ise Acsa benim için daha iyi olur hem yer olarak yakın hem büyük firma garantide önemli tabiki.

Hahaha iste o adam bana koku yapan vebastoyu satarak kazik atmisti. Koku yapmaya 2 3 ay sonra basladigindan o arada tavsiye etmistim. Uzak durun ondan.

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=22815.msg180286#msg180286

Şu linkteki Nejat bey'le olan yazışmamı okumanı tavsiye ederim.

orsaalabanda' Alıntı:
Termostatı ayarlamanın zorluğu ısının fiziksel olarak iletim prensipleriyle ilgili. Kondüksüyon, konveksiyon, radyasyon vs.. Alet çok sıcak hava üflüyor diyorsunuz. Bu durumda ilk önce ortamdaki hava ısınacaktır. Diyelim ki siz 24 dereceye ayarladınız. Ortam havası 24 derece oldu ama 24 derecelik havanın termostatın derecesini yükseltmesi ve termostatın bunu algılaması biraz daha zaman alacaktır. İki çözümü var. Ya termostatı istediğiniz ısının biraz daha altına ayarlayacaksınız, ya da makinaya daha yakın bir konuma monte edeceksiniz. Gece havanın aniden soğuması, içerideki nem oranı, hava akımları gibi bir çok değişken de cabası.. Çok mükemmel elektronik donanımlar olsa bile içeriyi istenilen ısıda sabit tutmak biraz zor. Ancak tecrübeyle..

İlhami bey, benim de alıntı yaptığım mesajımda anlatmak istediğim konu, aşağı yukarı yazdıklarınız gibi idi. Ortam havası istenilen ısı derecesine gelse bile termostatın bunu algılayıp devreyi kesebilmesi için zamana ihtiyaç oluyor. Neden? Çünkü farklı maddelerin, farklı ısı iletim katsayıları vardır. Isı kaynağını havaya yönlendirdiğinizde hava çabucak ısınacaktır. Ama oturduğunuz koltukların ısınması biraz daha zaman alacaktır. Aynı şekilde termostatın bağlı olduğu ısı ölçen cihazın bu ısıyı aslgılaması için gereken zamanda alet çalışmaya devam eder. Bu durumda da içerideki hava ayarlanan ısıdan daha sıcak olacaktır.
Şüphesiz, dijital termometreler ve buna entegre elektronik devreler daha mantıklı bir çözüm gibi görünüyor. Ancak buradaki en önemli sorun hacimin çok küçük olması. Siz dijital termometre koyar, bunu da 0.5 derece hassasiyetle devreye bağlarsanız alet kendini çok kısa sürelerde açıp kapatmaya başlar. Hacim çok küçük olduğundan kısa sürede ısınıp, kısa sürede soğuyacaktır. Bu aletlerin motorları ilk ateşleme esnasında aküden çok fazla akım çeker. Normal kullanımda gecede 20 kere açılıp kapanan bir webasto 0,5 derece hassasyetle 100 kere açılıp kapanırsa sabaha kadar aküyü yer bitirir.
Buradaki temel sorun yakıt tasarrufundan çok konforsuzluk. Kullanıcıları ortam sıcaklığını istenilen ısıda sabit tutmanın zorluğundan bahsediyor. Bana göre aşılması zor ve tecrübeyle halledilecek bir sorun. Isıtıcının üzerinde bulunabilecek termostat ile istenilen ısıda hava üflemesi sağlanırsa konforu çok daha iyi olacaktır. Bunun için de aslında termostata bile gerek yok. Alet dışarıdan alacağı havayı aynen araba kaloriferlerinde olduğu gibi istenilen oranda karıştırabilirse istenilen ısıda üflemesi sağlanır. Ancak bu durumda da sürekli çalışması gerektiğinden yakıtı çok fazla olacaktır. Elektrikli, reostalı sistemler gibi bir şey olsa idi kolayca kısılabilirdi. Bunda öyle bir durum yok. Ancak motor devri yükseltilip alçaltılabilir. O zaman da çok soğuk ortamlarda istenilen ısıda ama yanıbaşınızda full devir çeviren dizel bir motorla uyumak zorunda kalırdınız. Bu sistemleri geliştirenlerin bütün bunları düşünmediğini hiç sanmıyorum.
Trumatik tipi ısıtıcılar tüple çalıştığından, istenilen ısıda üflemesi ve tasarruflu olması için geliştirilmesi belki daha kolaydır. Bunların alevine müdahale etmek, motor devrine müdahale etmekten çok daha kolay olsa gerek.

Sayın Orsaalabanda,

Size Şöyle İzah edeyim,

Hasasiyeti 0.1 de yapasam Sizin Isıtıcınız dediginiz gibi sürekli Açılıp Kapanmayacaktır Nedeni ise Hasasiyet ayrı Isı Aralıgı ayrı şeylerdir,

Ben yaptıgım Isı Kontrolüne Şöyle Komutlar yazıyorum Düz Mantık İle Yazıyorum anlaşılması için ,

1-Isı hasasiyetinin Skala aralıkları 0.1 Derece algıla ve bunu Ekranda Göster

2-Sonar diyorumki Kulanıcı Menüden Isı Aralık Degerlerini ne girese Kayıta al ve bu Aralık Degerlerinde çalış, Emrini veriyorum

Şimdi burada diyelimki Alt ısı limitiniz 17.0 Derece Üst Isı Limitinizde 18.0 Dereceye ayarladınız İşte bütün Espiri burada Bizim Alet 0.1 derece Hasasiyet ile çalışıyor ancak Bizim Ayarladıgımız Limit Isı Aralıkları arasında Çalışıyor hasasiyet yine 0.1 dir ancak 17.0 derece de çalış Taki 18.0 dereceye kadar 18.0 dereceye gelince Dur, Tekrar Çalışma Aralıgımız takii 17.0 dereceye düşünceye kadardır 17.1 de bile bu aleti çalıştıramasınız kesinlikle Kullanıcının ayarladıgı 17 dereceye geldigi anda alet tekrar 18 dereceye Çıkıncaya kadar çalışacaktır ve Döngü bu şekilde devam edecektir,

Zaten Bu ısıtıcıya bu Aleti takınca öyle eskisi gibi devamlı çalışmayacaktır bunun garantisini de veririm,Çünkü Denemelrim ile Sabittir,

Ayrıca Öyle şeyler istiyorlarki Sanayi de Vatandaş diyorki benim Fırınım'da Isı 120 dk boyunca 95.0 Derecede Çakılı Kalsın 95.1 veya 94.9 olmasın pişirdikleri malzeme Dupont Marka bir Klışe malzemesi bunu bile yaptım hala Çalışıyor 2 sene önce demek istedigim Isısyı istedigim gibi Kontrol edebiliyorum,

Umarım anlatabimişimdir eger Kafanıza takılan her hangi bir soru olursa Lütfen çekinmeden yazın büyük bir zevk ile paylaşırım ,

Saygılalarımla

Şimdi çok daha iyi anlaşıldı. Ancak ben yine polemik yaratmak durumundayım. :D
Ben bu aleti pratikte kullanmadım. Bazı konuların daha iyi açıklanabilmesi için kullanıcılarının katılımcı olması gerekiyor.

Acaba bu alet ortalama hacimdeki bir karavanda hangi ısı aralıklarında çalışıyor? Örneğin, siz 24 dereceye ayarlıyorsunuz, fakat alet 22-26 derece aralığında çalışıyor ise bu katlanılabilir bir durumdur. Ama 19-29 aralığında çalışıyorsa elbette hoş olmaz. 19 derecede üşürsünüz, 29 derecede sıcaklarsınız. Sıcakladığınız için kısmak işe yaramaz, çünkü alt sınıra indiğinde bu kez daha da üşütür. Eğer ısı farkları bu kadar fazla ise İlhami bey'in çalışması çok işe yarayacaktır.

Arkadaşlar yazılanları okuyunca ne kadar eksik bilgiye sahip olduğumu anladım hadi hayırlısı sanırım İlhami beyin aramıza katılımı bayağı bir boşluğu dolduracak,bakalım bu durumda birkaç araçta bunu deneyip dar alanda kısa paslaşmayı görmek lazım birde iş böyleyken bu işin duygusal boyutuda önemli tabiki.

Bu tip bir dijitali ben seramik firinlarinda kullaniyorum. En basta da soylemek istedigim buydu. Yani bu bir zaman saati ile olacak bir sey degil. Bu tip bir dijital alet gerek.
Ne istersen o oyle kaliyor. Cok mantikli. Tesekkurler ariki.

70'li yillarin benzinli vebastolarini da kullandim ki isi ayari hava cikisindaki mekanik bir duzenek (bimetal) sayesinde ayarlaniyordu. Guncel isiticilari da kullandim. kesinlikle bir isi ayar problemim olmadi. kucuk bir tecrubeden sonra hemen cihazin karakterine alisilabiliyor.ote yandan isitici disaridan soguk hava almaz icerideki havayi dondurur. disaridan alirsa (sistemi degistirmeniz lazim) yakit cok artar.

Ben 3-4 gece wabesto kullanmıştım. Termostatından ayarladıkdan sonra kısa sürede içerisi ısınmıştı. Devreye girip çıkma sayısını hissetmemiştim. Kullanacağımız yerde karavan olacağı için işi çok büyütmeye gerek yok sanırım.
Bu arada ebay.de Eberspacher D2 aradım. Bir de Türk satıcı çıktı. D2 için 820 Euro istiyor.
Adresi şöyle:
dieselheaters@hotmail.com

0090 224 372 55 15 (landline)

0090 554 519 27 20 (mobile)

Ynt: Is?nma

Webastoda termostat cok hassas olsa bile, termostat devreyi kestikten sonra webasto kendini sogutmak icin calismaya devam eder.
Bendeki webasto isitacagi havayi disardan aliyor.dizel eski tip webastoda var. Bu isitacagi havayi icerden aliyor. Buda icerdeki nem miktarini dusurecektir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

SON KONULAR

Geri