'egeli' 2012

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan egeli Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 634
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 114,721

Etiketler

Ynt: 'egeli' 2012


Güzel dilekleriniz ve yorumlarınız için hepinize çok teşekkür ediyoruz...
Sağlık ve mutlulukla kalın...
 

Ynt: 'egeli' 2012


Karacabey denince, TJK nın gözalabildiğine geniş bir alanı kaplayan haraları akla geliyor. Hava serin ve yağışlı olduğundan bir tek at bile yok, dışarıda. Hepsi, kendilerine tahsis edilen konforlu evlerine çekilmişler.. (Bir kısmı okey ounuyor.. Bir kısmı tv.de izdivaç programlarını izliyor.. Bir kısmı da aralarında tatlı tatlı dedikodu yapıyor olmalılar, değerleri çok binlerle ifade edilen bu şanslılar..)

Haritada görülen Karacabey'den Tirilye'ye sahilden ulaşan yolu, kimse tarif edemedi.. Hele Yavuz'un yolu doduğu orta yaşlı bir vatandaşın; 'Sahi nereden gidiliyormuş?' yanıtı üzerine vazgeçip, Gölyazı'ya gitmeye karar verdik.
Karacabey'deki, restore edilirken yanan 500 yıllık cami ve 15. yy.da yapılmış İmaret Camii..

Ulu Cami.jpg


Ä°maret Camii.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012

Değerli büyüklerim,
Sizin gezileriniz ve anlatımlarınızın tadı bir başka.
Ne güzelki imkanınız var geziyorsunuz.
Biz önceleri bir hayli gezmiştik.
Şimdi ise hafta içi eşim kendi işinde,ben ise kendi işimdeyim.
İkimizde hafta sonları çalışanlara emanet edip ancak bahçemizle ilgileniyoruz.
Son takviyelerle birlikte 220 adet ağacımız oldu her yağmurun ardından ben çapa makinasına,eşim ise diğer işlere.
Amacımız ağaçların 1 tanesini bile kurutmadan yaşatabilmek.
Sevgi ve saygılarımızla.
Şule&Ertan Özer
 



Ynt: 'egeli' 2012


Şule ve Ertan kardeşlerimiz,
Beğenilerinizi belirttiğiniz yorumunuz için teşekkürler.. Gezmek, bizim için bir hobi olmaktan çıkıp, bir yaşam şekli oldu, artık.. Sizin uğraşlarınız da çok değerli.. Her ağacın santim santim büyümesini izlemek, meyve ağacı ise, size sunduğu meyvelerini almak kimbilir ne kadar güzel bir duygudur.. Karavanda yetiştirmeye çalıştığımız bir-iki küçük menekşenin bir yaprak daha çıkarması, minicik bir tomurcuğu bile bize heyecan ve yaşama sevinci verebiliyor. :smiley: :smiley:

Ne mutlu size ki; 'yeryüzünde dikili bir çok ağacınız var..'

Sevgiyle kalın..
 

Ynt: 'egeli' 2012


Döne döne aşağılara inen bir yolun sonunda, Gölyazı'ya ulaştık. Ve yıllar önceki gelişimiz, o zamanki hüznümüz, geldi aklımıza. Buraya ilk gelişimiz 1994 yılının 27 Ağustosuydu. Biz, Bursa'da bir yatılı okula bıraktığımız oğlumuzdan ilk ayrılışın verdiği burukluk ve birbirimize göstermemeye çalıştığımız nemli gözlerimizle ne kadar tadına varabildik, Gölyazı'nın, takdir edersiniz.. Ondan sonra da bu güne dek adım atmadık.. Hiç cazip gelmedi, bize Gölyazı..

Neyse, bugün buradayız.. Mevsim itibariyle mi,yoksa her zaman mı böyle sakin, burası? Göl kenarı olması, güzel görüntüler yakalamaya elverişli.. Karavanı parkedip, bu güzellikleri karelere sığdırmaya koşuyoruz..

Uluabat.jpg


Gölyazı2.jpg


Gölyazı.jpg


Gölyazı1.jpg


Gölyazıda surlar.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012


Gölyazı, Uluabat (Apollont) Gölü kıyısında, Apollonia adı ile kurulmuş, bir balıkçı köyü.. Halkın gelir kaynağı, göldeki balıklar.. Gölün derinliği 2,5 metre civarındaymış.

Köyün bulunduğu ada ile göle uzanan yarımada arası bir köprü ile birleştirilmiş. Bu köprü, bizim uğradığımız 1994 yılında bakımsız, yıkık-dökük bir haldeydi ve biz karavanla karşıya geçmeye çekinmiştik.

Gölyazı evleri.jpg


Gölyazı evleri1.jpg


Gölyazıdan.jpg


Gölyazı.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012


Ağlayan Çınar, bir çay bahçesinin içinde.. Efsaneye göre, birbirini çok seven, fakat ayrılmak zorunda kalan bir Türk genci ile Rum kızının hazin hikayesine tanık olan bu ulu çınar gözyaşı dökmeye başlamış ve gözyaşları bu gölü oluşturmuş..

Gölyazı'nın bizim için olumsuzluğu, nefes aldırmayan, yüzümüze-gözümüze dolan sinekleriydi. İri sivrisinek görünümünde olan bu sinekler neyse ki sivrisinek gibi sokmuyorlar..O kadar dikkatli davrandığımız halde karavanın sağından solundan epey bir sinek temizledik, ayrıldıktan sonra..

Ağlayan çınar.jpg


çınar.jpg


Gölden.jpg


Göl.jpg


Gölde akşam.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012


Gölyazı'dan ayrıldıktan sonra Tirilye'ye çevirdik, karavanın burnunu.. 30-35 km.lik bir yolun sonunda Tirilye'deydik. Tirilye, İznik'ten aforoz edilerek kaçıp, buraya saklanan üç azizden esinlenerek Rumca Trigleia (üç aziz) den almış, adını.. Bir başka söylentiye göre de Latince 'kırmızı balık-barbunya' anlamına geliyormuş, Tirilye kelimesi. 1900 lü yıllarda Osmanlılar tarafından 'Mahmutşevketpaşa' adı verilmiş. 1963 yılında 'Zeytinbağı' adı verilmişse de, bu isimleri benimseyemiyen halk, Tirilye adını kullanmaya devam etmiş. Son olarak da 2011 de tekrar Tirilye olmuş...

1.jpg


Tirilye2.jpg


Tirilye-Ä°skele cad..jpg


Tirilye3.jpg


Liman.jpg
 



Ynt: 'egeli' 2012


Son gidişimizden bu yana (bir kaç yıl içinde) inanılmaz değişmiş, Tirilye.. Özellikle de son zamanlarda çekilen televizyon dizilerine mekan olan belde çok ilgi çekmiş görünüyor. Bu nedenle de turizm öne çıkmış.

Birinci derecede sit alanı olarak tescillenen beldede, Rum-Bizans ve Türk mimari özelliklerini taşıyan evler, çeşmeler görülüyor. Rum Çeşmesi denilen çeşme de bunlardan biri..

çeşme1.jpg


eski evler.jpg


konaklar.jpg


modern bir ev.jpg


Tirilye1.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012


Dağ taş zeytin ağaçlarıyla kaplı Tirilye'de zeytinin ve zeytinyağının önemi büyük..

zeytinci.jpg


zeytin-zeytinyağı.jpg


Tirilye çarşısı.jpg


hediyelik dükkanı.jpg


Tirilye.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012


1878 yılında kilise olarak yapılan ve şimdi Faruk Çelik Kültür Merkezi adı taşıyan bina, iskeleye çıkan yol üzerinde.. Yeniden yapılmış gibi görünüyor.

Osmanlılar fethedene kadar Rumların yaşadığı Tirilye'de, 1560 yılında Aya Todori (İsa Kilisesi- Hagios Stephanos) Kilisesi olarak yapılan yapı, bugün Fatih Camii olarak kullanılıyor.

Tirilyeden.jpg


Fatih camii1.jpg


Fatih camii.jpg


cami avlusu.jpg


Fatih camii2.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012


Restore edilmiş konakların yanısıra, eski evler ve eski bir hamam var..
Tirilye'yi tepelerden görebileceğiniz Çamlı Kahveye çıkış biraz zorlasa da, sonunda başardık..

bir konak.jpg


hamam.jpg


çamlı kahve1.jpg


Çamlı kahve.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012


Panagia Pontobolissa Kilisesini bulmamız da kolay olmadı. Yerini sorduğuz halk bile, 'Önünden geçerken gördüğüm bir yıkıntı var, ama o mu, değil mi bilmem. Bir bakın' diyebiliyor. Yokuşu bir-iki kez inip çıktıktan sonra, sonunda bulabildiğimiz kilisenin, öyle kendi içine kapanmış, sanki utancından evlerin arasına saklanmış hali var ki..
Kemerli Kilise olarak da bilinen ve duvarlarına resim ilk kilise olma özelliği taşıyan Panagia, içler acısı durumda..

kilise4.jpg


kilise.jpg


kilise3.jpg


kilise1.jpg


kilise2.jpg
 



Ynt: 'egeli' 2012


Tirilye'de doğan ve Yunanistan'da eğitim gördükten sonra buraya dönen Chrisostomos tarafından 1904-1909 yılları arasında yaptırılan ve Başpiskopos Makarios'un da okuduğu okul olarak bilinen Taş Mektep, şimdi bakımsız halde..

Taş mektep.jpg


Taş mektep1.jpg
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Mesajlar
1,523,058
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst