'egeli' 2012

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan egeli Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 634
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 115,034
Ynt: 'egeli' 2012

mayıstosböce' Alıntı:
Devletin yapması gereken restorasyonları söylememe bile gerek yok sanırım.
:mad: :mad: (Yorum yok.)

Maalesef, tarihi eser talanı sürüyor, ülkemizde.. Çok değerli olabilecek parçalar, bilgisizce kırılıyor, bambaşka amaçlarla kullanılıyor. Gezdiğimiz her yerde gözlemliyoruz, bunu..
Örn. Heraklia (Kapıkırı)da antik taşlar, evlere duvar, eşik, büyükbaş hayvanlara ahır yapımında kullanılmıştı. Benzer örnekler öyle çok ki..
 

Etiketler
Ynt: 'egeli' 2012


Gemlik, her zamanki gibi kalabalık, hareketli.. Sahilde yürüyüş yapanlar, banklarda martın ılık, güneşli geçen bu son günlerinde bahar havasının tadını çıkaran yaşlılar.. Oldukça yoğun geçen uzun bir kışın ardından, herkes dışarı atmış, kendini.. Çerezciler.. pamuk helvacının yanık şeker kokusu.. Sağa sola koşuşan çocuklar..

Gene sahilde her zaman konakladığımız yere yerleşiyor, biz de halkın arasına karışıyoruz.

Gemlik, tarihi M.Ö. 12.Yy. a kadar uzanan eski bir kent.. Daha sonra M.Ö. 630 da Kios adıyla tekrar kurulmuş. 1087 yılında Selçukluların eline geçen kente, 'gemilerin yanaştığı yer' anlamında Gemilik denmiş.

Bursa'ya 32 km. uzaklıktaki Gemlik Körfezi, çoğunlukla dalgasız, sakin deniziyle havuzu andırır. Bursa'dan Gemlik'e gelirken Orhan Veli'nin 1942 de yazdığı bu dizeler çıkar, karşınıza..
'Gemlik'e doğru denizi göreceksin...
Sakın şaşırma...'

Deniz manzaralı yemek, ardından kısa bir yürüyüş.. Tv. izleme.. vee huzurlu bir uyku..









2.jpg


Gemlik sahili.jpg


Gemlik merkez.jpg


Gemlikte günbatımı.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012


Ertesi sabah, kahvaltı sonrası, hep gelip geçtiğimiz, bu güne kadar hiç çıkmadığımız Umurbey'e çıktık. Çıktık, çünkü Umurbey, denizden 250 metre yüksekte kurulmuş, Gemlik'e bağlı bir belde.. Türkiye'nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın doğum yeri. Meydanda 103 yaşında vefat eden ve dünyanın en uzun ömürlü devlet adamı olarak anılan Bayar'ın anıt mezarı, yanında Celal Bayar Müzesi ve anıt ağacın altında heykeli görülüyor.

Umurbey merkez.jpg


Umurbey.jpg


Anıt mezaar.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012

Abi büyük, kücük kumla bölgesine geçiş yaparsanız kücük kumla sahil gezintisi tam emeklilere göre yanlız ada pansiyon bölgesine girilmesi tavsiye edilmez berbat yer
 

Ynt: 'egeli' 2012



Öğleye doğru alışverişimizi yaptıktan sonra, karavancı arkadaşların İznik'teki buluşmasına katılmak üzere yola koyulduk. Gerekli yol tarifini aldık. Bizim navigasyon cihazı, Karadeniz'de bizi bozuk yollara yönlendirdiği için cezalı.. Kutusunda, dolabın içinde seyahat edebiliyor bizimle, ancak..
İznik Gölü'nün Orhangazi yönündeki buluşma yerine geldiğimizde, ilk gelenin biz olduğumuzu görerek kısa bir şaşkınlık yaşadık. Bir gün önceki bahar havasından da eser yoktu. Bulutlu, arasıra çiseleyen, rüzgarlı bir hava hakim oldu.

Biraz sonra alan yavaş yavaş karavanlarla dolmaya başlayınca keyfimiz yerine geldi.. Sadece sanal ortamda tanıştığımız arkadaşlarımızla yüzyüze görüşüp tanışmak, sohbete dalmak, karşılıklı çay keyfi apayrı bir mutluluktu. Ne şiddetli yağmur, ne fırtına.. tadımızı kaçıramadı.. Dolu dolu geçen iki günün ardından vedalar.. Tekrar buluşma dilekleriyle ayrıldık.

Ä°znikte.jpg


Ä°znik1.jpg


Ä°znik.jpg


4.jpg
 



Ynt: 'egeli' 2012

Gönülleri genc Ülker abla Yavuz abi devam ,devam abi yolunuz acık olsun
 

Ynt: 'egeli' 2012


Daha önce defalarca geldiğimiz İznik'i bu kez tarihiyle, doğasıyla, çinileriyle tanımak, görmek isteğiyle merkeze geldiğimizde, çok bulutlu olan hava, şiddetli bir yağmura dönüştü.. Geceyi yağmur şakırtısı eşliğinde geçirdik.

Neyse ki, ertesi gün güneşli hava bize İznik'i etraflıca gezme fırsatı verdi.

Şarap tanrısı Dioysos, aşık olduğu Tanrıça Kybele'nin kızı Nikaia şerefine kurmuş bu kenti ve sevgilisinin adı olan Nikaia adını vermiş. Antik çağda bu isimle anılmış, kent.. Daha sonra Yunanca 'Nikaia'ya' anlamındaki 'Eis Ten Nikaieon' sözünün 'Eis' ve 'Nik' kısımları alınarak Eisnik denmiş. Kentin tarihi M.Ö. 2500 lere kadar uzanıyor.

0.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012


Surlarla çevrili İznik'e 4 ana, 12 küçük kapıdan giriliyor.

Lefke Kapısı; bugünkü Osmaneli yönüne açılan kapıyı, 117-118 yılları arasında İmparator Hadrianus yaptırmış.

Yenişehir Kapısı; 1.Yy.da İmparator Cladius tarafından yaptırılmış.

Göl Kapısı; günümüze kadar ulaşamamış, tamamen yıkılmış...

7.jpg


7-1.jpg


27.jpg


28.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012


İstanbul Kapısı; 70-71 yıllarında İmparator Hadrianus zamanında yapılmış. Günümüze diğerlerine oranla daha iyi durumda ulaşan İstanbul Kapısının iki yanına, tiyatrodan getirilen iki mask yerleştirilmiş. Bunların kenti, kötü ruhlardan koruduğuna inanılırmış..

Su kemerleri ile surların dışından kente doğal kaynak suyu getirilmiş. Kemer İmparator Justinious tarafından yaptırılmış.

35.jpg


34.jpg


33.jpg


36.jpg


8.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012


Ayasofya Camii, bu dört kapıdan gelen yolların kesiştiği yerde, 4. Yy.da kilise olarak yapılmış. 6. Yy.da Justinious tarafından onarılarak tekrar hizmete açılmış. 1331 yılında Orhan Gazi camiye dönüştürmüş ve Orhan Camii adı verilmiş. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan'a ilaveler yaptırılmış.Bir dönem müze olarak kullanılan Ayasofya'da 2011 Kurban Bayramında bayram namazı kılınmış.

15.jpg


16.jpg


19.jpg


21.jpg


20.jpg
 



Ynt: 'egeli' 2012


Yeşil Cami, 1378-1391 yıllarında Mimar Hacı Musa tarafından Çandarlı Halil Paşa adına yapılmış. Minaresinde yeşil çinilerle zikzak motifler olduğundan Yeşil Cami denmiş.

Özbek Camii, diğer adıyla Çarşı Mescidi minaresiz.. 1334 yılında yapılmış. Hacı Özbek'in kim olduğu bilinmiyormuş.

Eşrefzade Camii, II. Bayezid'in gelini Mükrime Hatun tarafından yaptırılmış. Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanlar camiyi tamamen yıkmış. Sadece minaresi ayakta kalan cami, 1950 yılında aslına uygun olarak tekrar yapılmış.

9.jpg


10.jpg


13.jpg


31.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012


Nilüfer Hatun İmareti, Orhan Gazi'nin eşi Nilüfer Hatun adına 1388 de yaptırılmış. Yunan işgalinde ağır hasar gören yapı, 1960 yılında onarılmış ve müze olarak hizmete konulmuş.

Mahmut Çelebi Camii, 1442 de Vezir Mahmut Çelebi tarafından yaptırılmış. Duvarlarındaki oymaların korunması amacıyla camla kapatılmış.

I. Murat Hamamı, Meydan Hamamı olarak da biliniyor. 14.Yy. da yapılmış.

12.jpg


25.jpg


22.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012


Şeyh Kutbettin Camii, 15. Yy.da çandarlı halil paşa tarafından yaptırılmış. 2007 yılında onarılan caminin yanında Müderris Şeyh Kutbettin'in türbesi var..

Süleymanpaşa Medresesi, Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Şah tarafından 1332 de yaptırılmış. Şimdi Çiniciler Çarşısı olarak hizmet veriyor.

Eski çini fırınları kalıntıları da kent içinde..

11.jpg


29.jpg


30.jpg


23.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012


İznik turumuza devam ediyoruz..

Antik tiyatro, 62-113 yılları arasında zamanın eyalet valisi Pilinius tarafından yaptırılmış. kazılar halen sürdüğü için gezmemize izin vermedi, görevliler.. Tiyatronun, depremler ve taşların surların onarılmasında kullanılması sonucu tahrip olduğunu öğrendik..

Surların da büyük bölümü tahrip olmuş.. Ayakta kalabilenler onarılarak kazanılmaya çalışılıyor.

1.jpg


sur.jpg


2.jpg


surlar.jpg
 

Ynt: 'egeli' 2012

Turizm rehberi gibisiniz,
Hem görseller hemde detaylı bilgiler.
Çok teşekkürler.
 



Ynt: 'egeli' 2012


Kırgızlar Türbesi, Yenişehir Kapısı yakınında. Kitabesi olmadığından yapım tarihi ve içinde yatanlar konusunda bir bilgi yokmuş. İznik'in fethi sırasında, savaşa katılan ve şehit düşen Kırgızlı Türklere ait olduğu sanılıyor.

Akşam üzeri İznik'e gelirken gözümüze çarpan Elbeyli'deki yer altı mezarı ve obeliski görmeye gittik.
Elbeyli, İznik'e 5 km. uzaklıkta. Anıt ağaç tabelası yönlendirdi, bizi.. İki ayrı ağaç görünümünde.. Belki yıldırımlarla ikiye bölünmüş.. Toprak altında aynı kökte birleşmiş olabilirler.

Bizans dönemine ait olduğu sanılan 700 yıllık yeraltı mezarı demir parmaklıklarla kapatılmış. Etraflıca görme olanağı yok.

Kırgızlar Türbesi1.jpg


Kırgızlar türbesi.jpg


37.jpg


38.jpg
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Mesajlar
1,523,475
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

SON KONULAR



Geri
Üst