'egeli' 2012

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan egeli Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 634
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 114,768
Ynt: 'egeli' 2012

Bülent Bey,
Anıt, 1971 yılında yapılmış. Polatlı merkezden 3 km. kadar içeride, tepede. Yoldan geçerken görülüyor. Her geçişimizde gitmeyi düşünüyor, ancak hep erteliyorduk. Kısmet şimdiymiş.

Selamlar...

Etiketler

Zafer Anıtı ise, en tepede kadın, mehmetçik ve bir çocuktan oluşan bir kompozisyon...

1.jpg

2.jpg

Yola devamla, bu kez ana yoldan 5 km. kadar içerdeki Duatepe'yi gezmek istedik. Ne var ki, kapıya geldiğimizde koca bir kilitle karşılaştık ve anıtı uzaktan fotoğraflamakla yetindik.

Duatepe.jpg

Duatepe1.jpg

Her tarafın 38-40 derecelerde kavrulduğu şu günlerde bir tutam serinliğe ne dersiniz?

05.01.2012 tarihinde, Dumlupınar Şehitliği ve Zafer Anıtı'na gittiğimizde buzla kaplıydı, her yer.. Dumlupınar, Afyonkarahisar'ın küçük bir ilçesi.. Fakat Kurtuluş Savaşımızdaki yeri büyük... Eski adı, aylarca buzları çözülmeden, donmuş halde kalan pınardan esinlenerek Donlupınar'mış. Sonradan Dumlupınar olarak değiştirilmiş.

Zafer Anıtı merkezde, Ulu Önder'in ''Ordular! İlk Hedefiniz Akdeniz'dir.. İleri!'' komutunu verdiği noktada inşa edilmiş.

(Bu arada, Dumlupınar girişinde, büyük tehlike arzeden, yıllardır her geçişimizde yüreğimi ağzıma getiren bariyersiz demiryolu hemzemin geçidinin yerine üst geçit yapılmış.. Sevindirici.. :D :D.)

Dumlupınar Anıt.jpg

Dumlupınar Zafer Anıtı.jpg

Dumlupınar anıtı.jpg

Dumlupınar.jpg

Anıt.jpg

Dumlupınar Şehitliği.. Bu vatan için canını veren 500 er ve 100 subayın adlarını taşıyan temsili mezar taşları.. Bugün, rahatça gezebiliyorsak, bu satırları yazabiliyor, okuyabiliyorsak, kısaca yaşayabiliyorsak onların ve binlercesinin sayesinde..

Minnettarız.. Ruhları şadolsun..

Dumlupınar Şehitlik.jpg

Şehitlik.jpg

Dumlupınar Şehitliği.jpg

Şehitlik1.jpg

Şehitlikte dört büyük anıt yer alıyor.

** Nerdeyse Banaz'dan görülebilen, isimleri bilinmeyen erleri simgeleyen Mehmetçik Anıtı.. Yüksek bir kaide üzerine merhum heykeltraş Tankut Öktem tarafından yapılmış.

** Atatürk, İsmet İnönü ve Mareşal Fevzi Çakmak kompozisyonu Üç Komutan Anıtı.. Tankut Öktem'in eseri..

** Kurtuluş Savaşı (Milis) Anıtı.. Kadın-erkek, genç-yaşlı, çocuk-büyük Kurtuluş Savaşındaki mücadeleyi simgeliyor. Prof. Haluk Tezonar'ın eseri.

** Şehit Baba ve Oğul Anıtı.. Şehit Çetmi'li Kara Ali'yi kucaklayan oğlu Mehmet Onbaşı anısına.. Haluk Tezonar tarafından yapılmış.

Mehmetçik Anıtı.jpg

3 Komutan Anıtı.jpg

Milisler Anıtı.jpg

20100729_3449933_131494403[1].jpg

Sayın Yavuz abi benim yaşımda 58 ama ne varki burda Gezenbilire üye olduğumdan beri burda değerli dostlarımın sizin gibi tarihi gezipte bizleri aydınlatması kadar güzel birşey olmamıştır .Bende ordan kaç geçtim ama uğramadım bana uğramak ve bu güzel tarihimizi gezmemi mecbur kıldınız iyiki burdasınız buraya yani Gezenbilire başladığınızdan beri size tutkunluğum dahada artı.Sizinle beraber tarihimizide yaşıyorum Allah razı olsun sizden ve Gezenbilir ailesinden böyle bir sitemizin olması ve insan değerinin bilinmesi ne kadar biz karavancılar Ailesini mutlu ediyiyor bilemezsiniz.Saygılarımla diyorum

Ayhan Bey,
Gösterdiğiniz ilgi ve güzel yorumlarınıza teşekkürler.. Sizler gibi ilgili arkadaşlarımız olduğu için buradayız.. :smiley: :smiley:
Selamlar...

Abi yine bizleri yakın ama unut,turulmaya çalışılan gecmişimize götürdünüz. O Baba oğul heykeli.Konya,nın cetmi ( CEPNİ ) köyünden Kara Ali,Balkan savaşlarına katılmak icin evinden ayrılan ayrılır,ken 8 yaşında bıraktığı oğlu Mehmet onbaşı. Kara Ali 11 yıl sonra Kurtuluş savaşı icin anadolu cephesine gelir ve büyük taaruzda yaralanır oğlu ile 11 yıl sonra orda karşılaşır ve oğlunun kollarında şehit olur alay komutanı istersen babanı memleketine götür desede Mehmet onbaşı Komutanım her oğul babalarını memleketlerine götürürse kim kurtaracak bu memleketi der ve savaşa devam eder kendiside izmire girerken şehit olur.Bu aile bir CEPNİ,dir cepni oğuz boyunun bir koludur ve türkiyede 39 adet cepni köyü vardır bu boy trabzon rum potnus devletinin osmanlıya katılmasında bire bir osmanlı ile savaşan bir türk boyudur.ama yıldırım beyazit zamanında anadoluya dağıtılmışlardır o yüzden anadoluda 39 tane cepni adı ile anılan köy vardır ve ATATÜRK,ün korumalığını yapan Topal Ahmet,de bir cepni,dir bende bir cepniyim Sivas ili gemerek ilcesi CEPNİ köyünden,nim.

2002 yılında Konya'nın Taşkent İlçesine bağlı Çetmi Beldesine gittik, Tugay.. Her yıl ağustos ayında yapılan şenliklerine rastladık. Ev şekilleriyle, gelenekleriyle çok farklı bir yöre.. En kısa zamanda tekrar gitmeyi, gezmeyi çok istiyoruz...

Malesef herkes şehitliğin anlamına bizim gibi bakmıyor,evden ilk önce ben çıkarım sabahları,sonra iki abimi alır iş yerine gelirim en büyük abim sert ve lafını pek esirgemez.Sabah ona durakta yetiştim bir devlet mensubuyla konuşuyordu sinirli sinirli.Araca çok sinirli bindi ne oldu dedik,- ya adam bizim güneydoğu da ölen askerlerimiz için şehit değil dedi dedi,niyeymiş vatan korumak için çarpışmıyorlarmış(dış devletleri kastediyor sanırım).50 yıl düşünsem aklıma gelmeyecek bir cevap.
Bu çok provoke edici bir cümle ve bu cümle yüzünden bu sayfalarda tartışma olmasını gerçekten istemiyorum,sayfanın bütünlüğünü bozmamak adına ama böyle de bir durum var,siz ''Bugün, rahatça gezebiliyorsak, bu satırları yazabiliyor, okuyabiliyorsak, kısaca yaşayabiliyorsak onların ve binlercesinin sayesinde..

Minnettarız.. Ruhları şadolsun.. '' diye yazınca işin aslının herkes tarafından öyle gözükmediğini bilmemiz gerekir diye düşündüm bende bunu yazmayabilirdim aslında ama vicdanım izin vermedi.

Bu kadar serinledikten sonra gene kavurucu sıcaklara dönelim.. Geçen yıl, Ünye'de ziyaret ettiğimiz Yunus Emre'nin kabrini, bu kez Eskişehir'in Yunusemre (eski adıyla Sarıköy) Beldesinde ziyaret ediyoruz. Ülkemizde bir çok yerleşim Yunus Emre'yi sahiplenmiş. Kula-Salihli arasında Emre Sultan Köyü, Afyon-Sandıklı, Ordu-Ünye, Sivas, Kırşehir, Erzurum, Karaman, Isparta -Gönen de bunlardan bazıları..

Eskişehir- Yunusemre Beldesine Ankara-İzmir karayolu üzerinden sağa ayrılan 27 km. lik bir yolla ulaşılıyor. Kendi halinde küçük bir yerleşim burası.. Tren yolu üzerinde..

1.jpg

istasyon.jpg

Külliye.jpg

13. yy.da yapılmış olan, demiryolu yakınındaki ilk mezar Yunan işgali sırasında yıkılınca, naaş 1949 da yukarıya ikinci mezara taşınmış.

Büyük bir çeşmenin arkasına, daha yükseğe yapılan mezar, çeşmeye gelenlerin hürmet eder şekilde eğilmeleri amaçlanarak inşa edilmiş.

1970 yılında da anıt görünümlü üçüncü mezara nakledilmiş.

Külliyede cami, müze, şadırvan ve kültür evi ile bir de Eskişehir Belediye Başkanı Sn. Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılmış Yunus Emre heykeli bulunuyor. Yalnız kapalı olan müze ve kültür evini açacak bir görevli bulamadık..

çeşme.jpg

Yunus emre kabri.jpg

Anıt mezar.jpg

Yunus Emre külliyesi.jpg

Yunus Emre.jpg

"" Kırma dost kalbini onaracak ustası yok.Soldurma gönül çiceğini sulamaya ibrik yok "" Yunus

Bülent Bey,

Kim ne derse desin, nasıl düşünürse düşünsün; dün de bugün de vatan için canını veren her insan bizim gözümüzde şehittir.. Hepsine minnettarız. Mekanları cennet olsun..

Yunusemre'den ayrıldıktan sonra 22 km.lik farklı bir yolla, Eskişehir'in Mihalıççık İlçesine ulaştık. Yolumuzun üzerinde, genelde Güneydoğudan gelen mevsimlik tarım işçilerinin görüntüleri var, yer yer..

1.jpg

kadir pınarı.jpg

Ulu cami.jpg

park.jpg

Ekli dosyalar

• tarım işçileri.jpg
    tarım işçileri.jpg
    100.6 KB · Görüntüleme: 367

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,745
Kayıtlı Üye Sayımız
166,561
Kaydolan Son Üyemiz
Alkan033

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.