Zincir

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan phobios Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,631

phobios

Zirve
Yer
istanbul
zincir mevzuunda da ikilemde kaldım bak şimdi, kendi başlığında olsun dedim.

diyor ki kullanım kitabında pathfinder'ın, yalnızca arka lastiklere takın zinciri. e o zaman ne oluyor, 4 çeker aracı 2 çeker haline getiriyoruz. neden öyle demişler acep?

Ynt: Zincir

pathfinder'ın aktarma sistemi ile ilgili tam bir bilgim yok fakat AWD sistemine sahip olduğunu sanıyorum.eğer gerçekten öyleyse,ki öyle olmalı çünkü sadece arka lastiklere takın demesi AWD olmasına delalettir.çünkü AWD'de sistem elektronik olup,normal sürüş şartlarında motor gücünün %100'ü arka veya ön(markalara göre değişkenlik gösteriyor)defransiyele iletilir.ancak araç ilerlemekte zorlandığında,veyahut arka defransiyele taşıyabileceğinden fazla yük bindiğinde arkaya iletilen motor hareketi oranlı olarak ön defransiyele de paylaştırılır(elektronik olarak).eğer sandığım gibi pathfinder AWD sistemine sahipse,zincirlerin arkaya takılmasının gerekmesi doğal bir durumdur.

o zaman sürücünün sistemi otomatik konumunda tutacağını varsayarak böyle bir madde eklemişlerdir muhtemelen.siz aracı 4wd konumlarından birine getirdiğinizde zaten sadece arkada zincir olmasının bir anlamı kalmayacaktır.

Zincir konusu açılmışken sormak istiyorum: Dört çeker olmayan bir aracın dört lastiğine birden zincir takılsa, çekiş olmayan tekerlekler için daha iyi fren tutuşu sağlanmaz mı?

2 çeker araçlarda 4 tekere zincir takmak yandan kaymayı engelleyerek daha emniyetli bir iniş sağlar
Discovery sürekli 4 çeker ama onun kataloğunda da arka tekere takın yazıyor ???
1 metre karda gitmek için discovery'nin de 4 tekerine zincir takılabilir, jandarma defenderlara takıyor

evet sedat abi haklı,güç oranı araçtan araca(daha doğrusu markadan markaya)değişebiliyor.ama land rover'da sadece 4x4 ve sadece 4WD sistemli araçlar ürettiğinden gücü %50 %50 diye dağıtır sanıyorum.belli olmaz tabi.

ben bildiğimden söylemiyorum ama mantıken düşününce, eğer zinciri arkaya takın diyorsa aklıma gelen ilk sebep 60/40 oranında güç aktarımı oldu. 50/50 olsaydı öne takın derdi, çünkü kontrol (manevra) önde. ayrıca benim bildiğim discoveryler 60/40 zaten? en iyisi reha abiye sormak?

Teknik adamlar çoğaldı bir sene içerisinde, buyrun tazeleyelim bakalım. Gücü 50/50 dağıttığını biliyorum Pathfinder'ın. Arkası daha hafif olduğundan olsa gerek diye mantık yürüttüm ben cahil kafamla. ;D ;D

Ben de biraz düşününce ön aksın manevra yeteneği olduğundan arkayı önermiş olabilecekleri kanısına vardım.En az sayıda zincir takarak minimum mukavemet ve lastik deformasyonu için 2 lastikte sınırlamışlardır heralde.

Yoğun karda (60 cm ve üzeri) 2 lastiğe zincir yetmiyor.

4 lastiğe de takınca sürekli 4 çeker coşuyor. Gerçi bu cihazın gücüyle de direkt ilgili. Misal Niva güçsüz olduğundan kelli yoğun karı sürekli itemiyor. 5 m ileri, gerilip 10 m daha ileri durumu var.

Niva'da güç dağılımı ön %40 arka %60 biliyorsunuz (şaftları kilitleyince %50'şer). Lakin zincirleri öne takınca da yol alıyor. Arkaya takanda karda zig zag vaziyeti oluyor, çünkü önler tam tutunamıyor, yönlendirme sorunu var. 4 lastiğe takınca tadından yenmiyor..

ayrıca, zincir taktınız L 1 e aldınız kar açıyorsunuz, hararet göstergesine çok dikkat etmek gerek bence, araç için planlanandan çok daha büyük bi yükü itmeye çalışıyor olabilirsiniz

Ben bu zincir olayını bayagı denedim. Önce arkaya taktım ama o zaman yogun karda önler karı rahat küreyemedi ve biraz dengesiz geldi. Sonra sadece önlere taktım ve yogun karda muhteşem oldu. Çok zorlandıgında patinaja düşmeden durup biraz geri alıp hızlanarak tekrar aynı yere girerek yokuşlarda da başarılı oldum. Hem öne hem arkaya birden zincir hiç takmadım şu ana kadar gerek kalmadı ama üşenmezseniz heralde en muhteşemi bu olurdu.
ancak şunu söyleyebilirin çavuş desen lastik almak bence kesinlikle gereksiz tabi eger yarışmıyorsanız. ( bu arada benim araç suzuki gibi 2 çeker 4 çeker şeçenekli)
Bu arada yalnış biliyor olabilirim ama genelde sürekli 4 çeker arabalarda aktarma oranı 50 50 yapmıyorlar ve bu arabalara merkezi kilit koyarak oranı 50 50 ye çekiyorlar.

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,904
Kayıtlı Üye Sayımız
166,704
Kaydolan Son Üyemiz
Hamdi TURAN

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR