Arazi Araçlarında Cam Filmi, Zincir Takma Zorunluluğu ve Hız Sınırı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan efe_41 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 37
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 24,931
Ynt: Arazi Araçlarında Cam Filmi, Zincir Takma Zorunluluğu ve Hız Sınırı

Aracımın devir işlemlerinden sonra orta tonda film çektirmiştim. Sonrada LPG taktırdım. Ruhsat işlemleri için muameleciye bıraktım evraklarımı. Muıayene kağıdına baktı ve "Film yazıyor, muayeneden geçiyor artık ama ruhsat işleminde sorun çıkar" dedi :-\ Yine de denemesini istedim, olmazsa gidip filmleri söktürüp, tekrar muayene götürüp yeni belge alıp, ruhsat işlemini yaptırıp sonrada tekrar film çektireceğim. Hepsi ayrı para ve zaman kaybı :mad: Aracı satmadığın sürece muayeneden geçip idare edebilirsin. Çok saçma bir uygulama, gerçekten bir standart olması gerekiyor.

arkadaşlar ben de aynı problemi yaşıyorum.Camlar filmli muaneden geçtim ama ruhsatı trafik tescil ne olursa olsun hiçbir halukarda vermiyor yeniden muayeneye girip filmleri söküp öyle alacağım ruhsatı.Ruhsatı bir alayım tekrar film yaptıracağım inat değilmi istediği yerde çevirsinler herşey tamam bir film kalmışlar sanki...

Sadece ön camlardakilerin sökülmesi yeterli. Hepsini söktürmeye gerek yok.

efe_41' Alıntı:
Merhabalar..
Sizlerle birşey paylaşmak istedim. Geçen gün trafik jandarma ekipleri ile sohbet ediyorduk. (Kartepede bizim sucuk ekmek yerinde)
Konu konuyu açtı. Mesela cam filmlerini konuştuk. Dediğine göre sadece bagaj kısmının yan camlarına film çekebiliyormuşuz. Renkli camda olsa farketmez benim için diyor. Fabrika çıkışllı renkli cam alanlar varmış onları bile ya cezalıyor yada bağlıyor. Bu sefer bende dedimki, trafik ceza kanununda film çekmek yasaktır gibi bir madde yok. Yazan şey, " araç sürüşünü tehlikeye düşürebilecek süs aksesuar vb şeyler kullanmak" dedim. O ara konuşma biraz daha şiddetlendi.. Nyse bu çok önemli değil..
Asıl konu geçen kış bir misafirim geliyordu kartepeye. Biz yukarda bekliyoruz onu. Bayağa gecikti. Meğer maşukiye de jandarma çevirmesi varmış ve zincirsiz kimseyi salmıyorlarmış.. Ee abimizdede jeep var (xj). İddia ediyor 4x4 araclara zincir takma zorunluluğu yoktur diye.. Böyle bir kanun yoktur diyor jandarmaya. ama ne dese boş izin vermiyorlar.. Neyse ben iniyorum ve alıyorum onu "defenderle". (tabiki zincirsiz)
Ogün gelen ekibe bunuda soruyorum. 4x4 lere kar lastiği varsa meselaa bi çevirme olsa zindir takma zorunluluğu varmı dedim.. Evet tabi dediler. Kanunu görebilir miyim dedim. Arabadan aldı bi kitap. Arazi taşıtları bölümünü açtı. Ve ortalama 15 dakka aradı. öle bir kanun bulamadı..
Bir diğer şey ise arazi taşıtlarının hız sınırı. Yalnış hatırlamıyorsam otobanda 89 imiş.. jandarmanın örneğe bakın ; sınır meselaa 89 diyor radar kuruyoruz diyor x5 200 km hızla geçiyor diyor. Ruhsatı açıyorum arazi taşıtı yazıyor ben buna ne yapayım diyor..

Şimdi bu söylediğim uygun olcak mı bilmiyorum ama; gerek biz, gerek ise yetkililer kanunları iyi bilmiyoruz galiba..

bence muhatap olduğun şahıs askerliğin verdiği rahatlık ve emirin demiri kesmesi felsefesiyle hareket eden bir emir eri açıklama gayet açık kış lastiğin varsa zincir gerekmez

GezenGen' Alıntı:
Sadece ön camlardakilerin sökülmesi yeterli. Hepsini söktürmeye gerek yok.
maalesef bende öle söledim ama kabul etmiyorlar hepsini söktürüyorlar.Gaddar bunlar gaddddar...

şimdi yazılanlara istinaden bildiğim bütün kanun yönetmelik kısaca mevzuatı inceledim
ancak ben kar lastiği takılı ise zincir takma zorunluluğu yoktur gibi bir ibare göremedim.

cam filmi ile ilgili olarak da 1,5 yıl önce Karayolları Trafik Yönetmeliğinin ilgili maddesini yazmışım buraya.
bazı arkadaşlar halen bu konuda yetkili birim olarak TüvTurk'u görüyor. TüvTurk devlet tarafından muayene işlemlerini yapmaya ihale usulü ile yetkilendirilmiş özel bir kuruluştur.

bu konuda yetkili kurum Karayolları Genel Müdürlüğü ve Karayolları Güvenliği Yüksek Kurulu, Karayolları Güvenliği Kurulu İl ve İlçe merkezlerde Trafik komisyonları, EGM ve Jandarma Genel Komutanlığıdır.

Tüv'ün cam filminden muayene vermesi diğer kurumları bağlamaz.

ilgili maddeden alıntı;

(Ek:RG-09/09/1997-23105) Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği ve Araçların İmal Tadil Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümleri doğrultusunda imalatcı veya yetkili temsilcisi tarafından düzenlenen “Karayolu Uygunluk Belgesi” bulunmayan araçların tescili yapılmaz.

Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.

peki ruhsat tadilatıyla yapılamaz mı? ruhsata işletilmez mi bu?

Bunun için ya VIP olmak veya canı tehlikede olmak, bunuda dilekçeyle bildirmek gerekiyor. O zaman izin alınabiliyor. Ama dediğim gibi ön camlar haricinde film olması engel teşkil etmiyor.

GezenGen' Alıntı:
Bunun için ya VIP olmak veya canı tehlikede olmak, bunuda dilekçeyle bildirmek gerekiyor. O zaman izin alınabiliyor. Ama dediğim gibi ön camlar haricinde film olması engel teşkil etmiyor.
belki trafikte polis birşey söylemiyordur ama tüvden sonra ruhsat alamıyorsunuz ben şu anda onu yaşıyorum belki tüv bölge bölge esneklik yapıyor olabilir ama dudullu tüv tanımıyor bilgdiğini okuyor benim bildiğim gördüğüm bu...

göz yumduğunu söylediğiniz diğer Tüv istasyonlarının yaptığı aslında suç teşkil etmekte.
kanunda açıkça belirtilen bir hususu uygulamamaktalar.

Dediğim dilekçeyi emniyet ve savcılık gibi makamlara bildiriyorsunuz. Daha öncede değindiğim gibi ön camlardakileri söktürmeniz yeterli.

ilkakdeniz' Alıntı:
göz yumduğunu söylediğiniz diğer Tüv istasyonlarının yaptığı aslında suç teşkil etmekte.
kanunda açıkça belirtilen bir hususu uygulamamaktalar.
aslına bakarsanız öyle ama ona gelene kadar neler var film ne kadar suç olabilir ben tüv de şunu sordum şoför ve yan yolcu camını söksem yeterli olurmu diye yok hepsini sökeceksin dediler.Bende o zaman kamyon tır otobüs gibi araçlar hiç bir yönünü göremiyor sadece iki aynayla yol alıyorlar onlarada o zaman
kabinden ve kasadan cam yeri açtırsın dedim bu kanun bunlar ne olacak yani iş oraya kalıyorsa dedim ama maalesef işte boşluklar ne diyeceksiniz...

Ön camlar haricinde karışılmıyor ve uyguluma da bu şekilde diye biliyorum çünkü benimki de öyle geçti.

GezenGen' Alıntı:
Dediğim dilekçeyi emniyet ve savcılık gibi makamlara bildiriyorsunuz. Daha öncede değindiğim gibi ön camlardakileri söktürmeniz yeterli.
cumartesi muayeneye bir daha gideceğim yetkilisiyle görüşeceğim sadece öncamları sökeceğim diyeceğim bakalım bu sefer kabul edecekler mi?

Kolaylıklar diliyorum, umarım sorununuz biran önce çözülür.

GezenGen' Alıntı:
Kolaylıklar diliyorum, umarım sorununuz biran önce çözülür.
teşekkür ederim olan bizim zamanımıza 126 tl mize ve filmlerimize oldu ne yapalım kısmet

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,828
Kayıtlı Üye Sayımız
166,932
Kaydolan Son Üyemiz
vulas54

Çevrimiçi üyeler

Geri