Ynt: Arazi Araçlarında Cam Filmi, Zincir Takma Zorunluluğu ve Hız Sınırı
efe_41' Alıntı:
Merhabalar..
Sizlerle birşey paylaşmak istedim. Geçen gün trafik jandarma ekipleri ile sohbet ediyorduk. (Kartepede bizim sucuk ekmek yerinde)
Konu konuyu açtı. Mesela cam filmlerini konuştuk. Dediğine göre sadece bagaj kısmının yan camlarına film çekebiliyormuşuz. Renkli camda olsa farketmez benim için diyor. Fabrika çıkışllı renkli cam alanlar varmış onları bile ya cezalıyor yada bağlıyor. Bu sefer bende dedimki, trafik ceza kanununda film çekmek yasaktır gibi bir madde yok. Yazan şey, " araç sürüşünü tehlikeye düşürebilecek süs aksesuar vb şeyler kullanmak" dedim. O ara konuşma biraz daha şiddetlendi.. Nyse bu çok önemli değil..
Asıl konu geçen kış bir misafirim geliyordu kartepeye. Biz yukarda bekliyoruz onu. Bayağa gecikti. Meğer maşukiye de jandarma çevirmesi varmış ve zincirsiz kimseyi salmıyorlarmış.. Ee abimizdede jeep var (xj). İddia ediyor 4x4 araclara zincir takma zorunluluğu yoktur diye.. Böyle bir kanun yoktur diyor jandarmaya. ama ne dese boş izin vermiyorlar.. Neyse ben iniyorum ve alıyorum onu "defenderle". (tabiki zincirsiz)
Ogün gelen ekibe bunuda soruyorum. 4x4 lere kar lastiği varsa meselaa bi çevirme olsa zindir takma zorunluluğu varmı dedim.. Evet tabi dediler. Kanunu görebilir miyim dedim. Arabadan aldı bi kitap. Arazi taşıtları bölümünü açtı. Ve ortalama 15 dakka aradı. öle bir kanun bulamadı..
Bir diğer şey ise arazi taşıtlarının hız sınırı. Yalnış hatırlamıyorsam otobanda 89 imiş.. jandarmanın örneğe bakın ; sınır meselaa 89 diyor radar kuruyoruz diyor x5 200 km hızla geçiyor diyor. Ruhsatı açıyorum arazi taşıtı yazıyor ben buna ne yapayım diyor..
Şimdi bu söylediğim uygun olcak mı bilmiyorum ama; gerek biz, gerek ise yetkililer kanunları iyi bilmiyoruz galiba..
Değerli arkadaşlar,
Bu konuda İstanbul Trafik Bölge Denetleme Şube Md.lüğünün konu ile ilgili bir açıklaması var:
"...KIŞ LASTİĞİ TAKIN, KAR ZİNCİRİ BULUNDURUN
Karayolu Trafik Kanunu ve ilgili Karayolu Trafik Yönetmeliği gereği
"bir takım Kar Zinciri bulundurulması" zorunludur.
KARAYOLU TRAFİK KANUNU
Araçlarda bulundurulması zorunlu gereçler:
MADDE 31- Araçlarda (Değişik: 08.03.2000-4550/1 md.);
a)Özelliklerine ve cinslerine göre, yönetmelikte nitelik ve
nicelikleri belirtilen gereçlerin,
KARAYOLU TRAFİK YÖNETMELİĞİ
1) SAYILI CETVEL: Araçlarda Bulundurulması Gereken Techizat ile
Bunların Niteliklerini Gösteren Cetvel
C) HUSUSİYETLERİNE GÖRE ARAÇLARDA BULUNDURULACAK TECHİZAT
Kriko, bijon anahtarı, dış ışık donanımı için birer adet yedek ampul,
pense, tornavida, seyyar lamba veya el feneri,
karlı ve buzlu günler için bir çift patinaj zinciri, çekme halatı.
bulundurulması ve kullanılır durumda olması zorunludur.
Kar Zinciri bulundurma zorunluluğu Yaz veya Kış Lastiği takmış , 4X4 ler dahil, tüm araçlar için geçerlidir.
..." şeklinde
Alıntı 27.02.2011 tarihinde http://trfdenetleme.iem.gov.tr/kis-lastigi.aspx linkinden yapılmıştır.
Sanırım buna dayanarak ceza kesiyorlar ya da men ediyorlar.