Ynt: Tek Başıma Otomobil ile İran - Azerbaycan - Gürcistan - Ermenistan; 15.500 km Overland
seyr-ü zafer' Alıntı:
Cavid Hocam,
Bizim Karaburun tarafında bir köy evimiz vardı, bahçesine ne tür zeytin dikilmeli diye araştırırken, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'ne bağlı sırf zeytincilik ile ilgilenen bir bölüme ulaşmıştık, oradan edindiğimiz materyalde, Türkiye'de ondan fazla çeşit zeytin ağacından sözediliyordu, sanırım doğru cins fidanı bulmak gerekiyor. Bu arada bizim zeytinler tuttu, bişey yaptığımız yok kendileri büyüyorlar.
Yazınızdan anladığım kadarıyla evde zeytinyağı üretebiliriz, doğru mu, nasıl?
Üzüm suyundan malum içeceği "boğma" usulü ile üretebildiniz mi hiç, çok konuşulur, ama daha yapana rastlamadım.
Aman Karaburun demeyin de... Çok sevdiğim ve zaman zaman gidip gezdiğim bir yerdir. Hatta geçtiğimiz aylarda, meslektaşım, komşum ve arkadaşım, Karaburun'un mahallesi sayılacak bir yerden (Saip) arsa aldı; konut yapacak. Bahçesine dikeceği ağaçları, bitkileri ... konuşurken, zeytin dikmek istediğini de söylemiş ve görüş alışverişinde bulunmuştuk; hoş bir rastlantı oldu. Benim önerim, "Edremit Zeytini" dikmesi yönünde olmuştu. Benim için çok değerli bir zeytindir; yağı, kırması, çizmesi, selesi, yuvarlaması... çok güzel olur. Bahçen sınırlı, o nedenle "Hurma Zeytini"(Karaburun'un ünlü zeytini) dikmesen de olur; onu satın alma şansın var demiştim.
Evde zeytinyağı elde etme olanağı var. Şimdiki kontinü sistemler çıkmadan önce, baskıya dayalı yağhaneler vardı. Hatta çok yerde bunlar da yoktu ve halkımız, kendi başının çaresine bakıyordu. Binlerce yıldır, Akdeniz Havzasında, zeytinyağı üretildi çeşitli yöntemlerle. Çocukluğumda, bizim yörede de görmüşlüğüm vardır ama ben uygulamadım. Nette, "evde nasıl zeytinyağı yapılır", "ayak yağı" ...şeklinde aramalar yapılırsa, epeyce sonuç alınabilir.
İçki ile aram, çok iyi değildir; az içerim ama...İyi bir içici olsam, rakıyı da şarabı da kendim üretirdim. Üzümden "boğma rakı", "kaçak rakı" üretiliyor ama ben nasıl yapıldığını bilmiyorum. Bildiğim, damıtma yönteminin uygulandığı. Benim esas ilgimi çeken, üzüm suyunun mayalandırılması..
Fırsat yaratabilirsem, evde şarap yapımını denemek istiyorum. Bireysel gereksinim için, birkaç yüz litre üretmek yasal. Şarap üreticileri, çok müdahelede bulunuyorlar şarabı yaparken; oysa ben ne içtiğimi bilmek isterim. Bir de yüksek vergiler, halkın kendi çözümünü bulmasına neden olacak bu gidişle. Ayrıca net ortamı, tüketiciler için, müthiş bilgilenme sağlıyor. Siz de Karaburun'a asmalar dikip, kendi şarabınızı üretebilirsiniz. Ne güzel, iki müthiş iksir, kendi bahçenizden....
Cavid Sezen