Tanzanya'da Safari - Zanzibar'da Kum ve Deniz

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan edebiyatçı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 359
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 64,979
Ynt: Tanzanya'da Safari - Zanzibar'da Kum Ve Deniz

.

DSC_3199 (Large).JPG

DSC_3203 (Large).JPG

DSC_3226 (Large).JPG

DSC_3239 (Large).JPG

DSC_3193 (Large).JPG

Etiketler

Bu mangoların tadı harikaydı. Gelirken bolca getirdik. İlginç olan bu mangoyu yerken tuz ve biber karışımına batırıp yiyorlardı. Eşim denedi çok kötü oluyormuş.

IMG_4122 (Large).JPG

IMG_4126 (Large).JPG

Akşama doğru şehirde gezerken pazar yerinin diğer tarafında bir büyükçe bir katedralin bahçesinde insanlığın yüz karası olaylarından biri olan kölelik anıtını ziyaret ettik. Zanzibar uzun yıllar Doğu Afrikadaki köle ticaretinin en önemli merkezlerinden biri olmuş. Afrikada kölelik en son Zanzibarda kalkmış ve bu anıt onların anısına yapılmış.1873 yılında kölelik kaldırılmış ve 1890 yılında dünyanın en kısa süren savaşı burada yaşanarak (38 saat) Zanzibar İngilizlerin himayesi altına girmiş. 1964 yılında halk ayaklanması sonucu Zanzibar İngiliz Sömürgesinden kurtulup bağımsızlığına kavuşmuş.Birkaç yerde okuduğuma göre aslında daha önce kaldırılsa da kölelik 1964'e kadar sürmüş.
"Nil Nehri'nin kaynağını araştırırken kendini Tanzanya'da bulan İngiliz misyone Dr. Livingstone, yaşanan vahşeti görünce ABD ve İngiltere'de bir kampanya başlatmış .uzunca bir süre mücadele etmiş ve bu çabanın sonucunda köle ticareti yasaklanmış. Yıl 1964. Yani yakın bir geçmişe kadar sürmüş bu vahşet.
"Afrika’nın içlerinde yakalanan, binlerce kilometre yürütülüp Tanzanya sahiline getirilen, satılmak üzere adaya nakledilen köleler yaklaşık 50 metrekarelik zindana üst üste tıkılır ve birçoğunda burada havasızlıktan, hastalıktan ölürmüş. Yılda 50.000 kölenin geçtiği adada satılanların bazıları İstanbul’a kadar ulaşmış. Ummanlıların yürüttüğü, İngilizler’in devraldığı vahşi ticaret 1900′lü yılların basına kadar sürmüştür.
Afrika'nın ortasından toplanıp Zanzibar'a getirilinceye kadar, her on köleden dokuzu yolda ölüyormuş. Çoğunlukla adaların en zengin kişisi olan köle sahipleri, bir konak inşa ettirdiğinde, evin temeline köleleri canlı canlı gömerlermiş."

Bizim vaktimiz kalmadı ama Changuu adasındaki köle zindanları da gezilebiliyormuş.
Aşağıdaki heykeller kilisenin bahçesindeki alana İsveçli heykeltraş Clara Sörnas tarafından 1997 yılında köleliğin simgesi olarak yaptırılmıştır.Dünya’nın en anlamlı 10 heykelinin arasında gösteriliyormuş.

IMG_2844 (Large).JPG

DSC_3254 (Large).JPG

DSC_3262 (Large).JPG

DSC_3263 (Large).JPG

DSC_3258 (Large).JPG

Kilisenin içinde kölelerin hapsedildiği bir bölüm var. Biz gittiğimizde kapanmıştı. Ama aşagıdaki fotoğrafları netten aldım.
Bu hücrede 50 erkek bir arada tutuluyormuş. Hücrenin tam ortasındaki boş alana köleler tuvaletlerini yapıyormuş. Köleler burada üç gün bekletiliyorlar, yemek ve su vermiyorlarmış. Ölmeyenler dayanıklı diye satılıyorlarmış.

IMG_1524.JPG

l.jpg

Eski köle pazarının olduğu yerde köleliğin kaldırılması ile birlikte bir Anglikan kilisesi yapılmış. Yüzde 95'i müslüman olan bu adada neredeyse en büyük binalardan birisi bu kilise. Afrika için önemli bir isim olan Dr. Livingstone (ingiliz) ile ilgili bir sürü farklı şey okudum. Kimisi köleliği kaldırmakta etkili olduğu,kimisi hristiyanlığı yayan bir misyoner olduğunu,Nil'in kaynağını aradığını, ticaret yapmaya çalıştığını vs. anlatıyor. Artık derdi neyse bu adamın, kilise onun anısına yapılmış. Livingstone 'un hayatı Zambiya'da sona ermiş . Mumyanalacak olan ölüsünden çıkardıkları kalp ve iç organları Afrika toprağına gömülmüş. İngiltere'ye götürülen ölüsü Victoria dönemine özgü görkemli bir Westminster Katedrali'ne gömülmüş. (18 Nisan 1874). Yazılanlara göre kalbi bedeninden çıkarılıp ölü bulunduğu yerde bir ağacın altına gömülür ve daha sonra bu ağaçtan haç yapılarak bu kiliseye konulmuştur.Bir yerde de cenazesini taşıyan tahtadan bir haç yapılıp buraya konulduğu yazıyor.
Az önceki heykeller de bu kilisenin bahçesindeydi.

DSC01363 (Large).JPG

DSC_3265 (Large).JPG

DSC01359 (Large).JPG

DSC01358 (Large).JPG

Her yerin kendine has bir tarihi var fakat hiçbiri Afrika gibi üzücü değil. Görseller muhteşem zaman ayırıp paylaştığınız için tekrar teşekkür ederim.

Sent from my iPad using Tapatalk

O mavi taşlar seyrettiğim bir programın bir bölümünde gösterilmişti .Renkleri çok güzel ama bütçe elvermez almaya sanırım .Ben şimdilik boynumdaki mavi tonda Burano taşı ile idare edeyim .
Özellikle çocuk fotolarına bayıldım .Çocuğun olduğu her yer ve her şey güzel .
Uçak yolculuğu kısmında biraz durdum. Mustafa sen hayatta binmezsin o uçaklara vazgeç bu sevdadan diyor ;D ;D ;D
hayvanların göç esnasındaki görüntüleri çok harika oluyormuş.Göç haritalarına baktım ama henüz tam anlamı ile keşfedemedim .O yüzden iyi planlama yapmak gerekliymiş gerçekten .Kaldığınız oteldeki temalı odalarda çok hoş.Yedikleriniz sizde kaldı bizde gördüklerimizle idare edeceğiz artık

Kölelik mevzusuna gelince çocukluğumun tv karşısındaki zaman diliminin bir bölümünü kapsayan kökler dizisi ile her zaman içimi sızlatır .
http://www.youtube.com/watch?v=JkI0DLRUtSM

Merhaba, Zanzibar ve sahilleri bir sonraki tatil planımız, özellikle Nungwi. Acaba sıtma için ilaç kullandınız mı? Daha önceden sarı humma aşısı olmuştuk ona ihtiyaç yok ama yurtdışı forumlarda sıtma o bölge için hala bir tehdit olduğu için tedbirli olunmalı gitmeden evvel ilaca başlanmalı diye okuyorum, sizin görüşleriniz nedir.
Ayrıca yazınızın Zanzibar sahiller oteller yeme içme kısmını merakla bekliyorum.

Merhabalar. Önce sitedeki teknik arazı sonra Prag seyahatım araya girince uzun zamandır yazıma ara vermek zorunda kaldım. Kaldığımız yerden devam.

DSC01372 (Large).JPG

IMG_2800 (Large).JPG

DSC01370 (Large).JPG

IMG_2808 (Large).JPG

PashaX' Alıntı:
Merhaba, Zanzibar ve sahilleri bir sonraki tatil planımız, özellikle Nungwi. Acaba sıtma için ilaç kullandınız mı? Daha önceden sarı humma aşısı olmuştuk ona ihtiyaç yok ama yurtdışı forumlarda sıtma o bölge için hala bir tehdit olduğu için tedbirli olunmalı gitmeden evvel ilaca başlanmalı diye okuyorum, sizin görüşleriniz nedir.
Ayrıca yazınızın Zanzibar sahiller oteller yeme içme kısmını merakla bekliyorum.

Bence de çok isabetli bir tatil planı olmuş.Biz aşı yaptırmadık. ilaç da almadık.Hatta sivri bile görmedik. Belki de bizim gittiğimiz zaman dilimi pek sinek sezonu değildi. Orada yıllardır yaşayan THY temsilcisi de gerek olmadığını söyledi. Biz yaptırmamayı tercih ettik ama karar sizin tabi. Birkaç güne yazıyı tamamlarım inşallah.

mrdnmz' Alıntı:
Her yerin kendine has bir tarihi var fakat hiçbiri Afrika gibi üzücü değil. Görseller muhteşem zaman ayırıp paylaştığınız için tekrar teşekkür ederim.

Sent from my iPad using Tapatalk

Afrika gerçekten insanlığın utanç kaynağı.Yüzlerce yıldır bir çok vahşete sahne olmuş. Herkes izlemiş. İki gün önce Prag'da toplama kamplarında ya da 2. dünya savaşında yerle bir olan şehirlerde yaşanan vahşete tanık olduk. Tarihin her dilimi insanın insana yaptıkları ile dolu. Şimdi de Orta Doğu'da farklı bir vahşet yaşanıyor, her gün yüzlerce insan gözümüzün önünde ölüyor. Yine herkes seyirci kalıyor. Sanırım kıyamete kadar insanoğlu değişmeyecek. Allah milletimizi korusun.

Çok teşekkürler, sahiller & deniz ve yeme içme ile ilgili yazınızı sabırsızlıkla bekliyor olacağım.
Nungwi de kaldıysanız olası oteller için bilgi verebilirseniz de sevinirim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,769
Kayıtlı Üye Sayımız
166,591
Kaydolan Son Üyemiz
dırzo

SON KONULAR

Geri