Ynt: Tanzanya'da Safari - Zanzibar'da Kum Ve Deniz
Akşama doğru şehirde gezerken pazar yerinin diğer tarafında bir büyükçe bir katedralin bahçesinde insanlığın yüz karası olaylarından biri olan kölelik anıtını ziyaret ettik. Zanzibar uzun yıllar Doğu Afrikadaki köle ticaretinin en önemli merkezlerinden biri olmuş. Afrikada kölelik en son Zanzibarda kalkmış ve bu anıt onların anısına yapılmış.1873 yılında kölelik kaldırılmış ve 1890 yılında dünyanın en kısa süren savaşı burada yaşanarak (38 saat) Zanzibar İngilizlerin himayesi altına girmiş. 1964 yılında halk ayaklanması sonucu Zanzibar İngiliz Sömürgesinden kurtulup bağımsızlığına kavuşmuş.Birkaç yerde okuduğuma göre aslında daha önce kaldırılsa da kölelik 1964'e kadar sürmüş.
"Nil Nehri'nin kaynağını araştırırken kendini Tanzanya'da bulan İngiliz misyone Dr. Livingstone, yaşanan vahşeti görünce ABD ve İngiltere'de bir kampanya başlatmış .uzunca bir süre mücadele etmiş ve bu çabanın sonucunda köle ticareti yasaklanmış. Yıl 1964. Yani yakın bir geçmişe kadar sürmüş bu vahşet.
"Afrika’nın içlerinde yakalanan, binlerce kilometre yürütülüp Tanzanya sahiline getirilen, satılmak üzere adaya nakledilen köleler yaklaşık 50 metrekarelik zindana üst üste tıkılır ve birçoğunda burada havasızlıktan, hastalıktan ölürmüş. Yılda 50.000 kölenin geçtiği adada satılanların bazıları İstanbul’a kadar ulaşmış. Ummanlıların yürüttüğü, İngilizler’in devraldığı vahşi ticaret 1900′lü yılların basına kadar sürmüştür.
Afrika'nın ortasından toplanıp Zanzibar'a getirilinceye kadar, her on köleden dokuzu yolda ölüyormuş. Çoğunlukla adaların en zengin kişisi olan köle sahipleri, bir konak inşa ettirdiğinde, evin temeline köleleri canlı canlı gömerlermiş."
Bizim vaktimiz kalmadı ama Changuu adasındaki köle zindanları da gezilebiliyormuş.
Aşağıdaki heykeller kilisenin bahçesindeki alana İsveçli heykeltraş Clara Sörnas tarafından 1997 yılında köleliğin simgesi olarak yaptırılmıştır.Dünya’nın en anlamlı 10 heykelinin arasında gösteriliyormuş.