Ynt: Aynı Haftada Hem Çöl Hem Kum Ve Deniz...tunus...
kartaca harabeleri
İlk olarak Kartacalılar’ın yerleşim yeri olan bu eski şehir, Roma İmparatorluğu’nun en önemli şehirlerinden birdir. Bugün, efsanevi Roma dönemlerinden kalma, Kartacalılar’ın geniş kalıntılarıyla zenginleşmiş Tunus’un modern ve zevkli bir varoş şehridir. Kalıntılar, UNESCO tarafından dünya mirası olarak ilan edilmiştir. Tarihi, yaklaşık 3.000 yıl öncesine dayanan Kartaca, insan ırkının mirasının önemli parçalarından birini oluşturmaktadır.
Korunan harabelerin arasında en önemlileri Roma limanları olmak üzere, ünlü hamamlar ve villalar (içinde kralların mezarlarının bulunduğu villalar) bulunmaktadır. Bunun dışında Paleo Hıristiyan Müzesi ve içinde bir akvaryumun bulunduğu bir Denizbilim Müzesi bulunmaktadır Ayrıca arkeolojik zenginliklere sahip, ilk ismi St. Louis Katedrali şimdi ise Kartaca Müzesi olarak anılan yapı da tüm şehre hakim olan Byrsa Tepesi’nde yer almaktadır.
İspanyol kalesiyle Goulette Liman’ndan, Gammarth’ın plajları ve sonsuz kumullarına kadar yaklaşık 25 km. Uzunluğundaki Kartaca sahilleri bin bir türde çeşitlilik göstermektedir. Çam ağaçları ve mimozalar içinde doğal bir mimarı güzellik oluşturan bölge rahatlatıcı ve tedavi edici merkezleriyle ön plana çıkmaktadır. Birçok aktivitenin yer aldığı Kartaca, turistik otelleriyle olduğu kadar kongre otelleri, balıkçı limanı ve tatil köyleriyle de görülmeye değer bir şehirdir.
Kartaca’nın en küçük kafelerinden ve en popüler restoranları kadar, hemen her yerde sunulan muskatla tatlandırılmış “balık” /complet poisson veya entire fish) mutlaka denenmesi gereken bir lezzettir.
Bugün Sur olarak bilinen Fenike şehri Tyros'un kralının Pygmalion adında bir oğlu ve Elissa adında bir kızı varmış . Kral ölünce yerine oğlu Pygmalion geçmiş , kralın kızı Elissa ise çok varsıl bir adam olan amcası Sicharbas ile evlenmiş . Kral Pygmalion , amcasının servetini ele geçirmek için O'nu öldürmüş , ama işler ters gitmiş ve kızkardeşi ile birlikte Tyros'tan kaçmak zorunda kalmışlar .Kader rüzgarı , kardeşleri Libya kıyılarına kadar savurmuş . Libyalılar , ancak bir öküzün pöstekisi kadar bir alana yerleşebileceklerini söylemişler , yani aslında gidin demişler . Ama hünerli Elissa , pöstekiyi o kadar ince kesmiş ki Kartaca kentinin ilk çekirdeğini kuracak kadar yer elde etmişler ve buraya yerleşmişler . Bir süre sonra komşu krallardan biri Elissa ile evlenmek istemiş ama Elissa'nın gönlü razı olmamış ve kendisini , evlenmek için verilen sürenin sonunda yakmış . Efsaneye göre Kartaca'nın kuruluş hikayesi bu dostlar .Efsaneden gerçek tarihe geçersek , Akdeniz havzasının ilk tüccarlarından Fenikelilerin bugün Tunus toprakları olan Suse , Bizerte , Utica gibi bölgelerde daha MÖ 12. yüzyılda ticaret kolonileri kurduklarını görüyoruz . MÖ 814 yılında kurulduğunu okuduğum Kartaca , bunlara göre yeni sayılıyor . aslında çılgın bir içdeniz . Kış ayları o kadar çetin geçermiş ki Akdeniz'de , ünlü denizci-komutan Andrea Doria şöyle demiş : '' Akdeniz'de üç emin liman vardır . Kartaca , Haziran ve Temmuz .'' Savaşlar , yolculuklar , ticaret yüzyıllar boyunca yaz aylarında yapılmış . Ama gördünüz mü eski denizcilerin tecrübesini , yüzyıllar sonra bile Kartaca'nın adı geçiyor güvenli liman denilince .
Kartaca kurulduktan sonra o kadar hızlı gelişmiş ki Fenike uygarlığının merkezi olmuş . Ama Sicilya , Korsika , Sardunya gibi stratejik adalarda Romalılar ile sürtüşme başlamış , ardından Pön (Fenike) Savaşları gelmiş . Sonrasında yenilerek ölümüne kadar gidecek olan kaçışı başlamış. Kaybettiği savaşlara rağmen Kartaca ticarette üstünlüğü bırakmamış ve iyice zenginleşmiş . 3. Pön Savaşında Roma kuşatmasına 2 yıl direnmişler ama MÖ 146 yılında teslim olmuşlar . Romalılar , Kartacalılardan o kadar nefret etmişler ki , şehri yerle bir etmişler , halkını köle olarak satmışlar , yıktıkları şehrin üstünü de kapatıp burada insan yaşamasını yasaklamış ve bölgeyi cehennem tanrılarına adamışlar . Böylece kartaca efsanesi bitmiş . Yıllar sonra Kartaca yerine yeni bir şehir diyelim , İmparator Augustus zamanında yeniden inşa edilmiş ve MS 2. yüzyılda 300 bin nüfuslu bir Roma şehri olmuş . İşte bizim Tunus'un kuzeyinde küçük bir kasaba olan Sidi Bou Said'e giderken gördüğümüz Kartaca Harabeleri , bu dönemden kalma . Roma'yı yakıp yıkan kuzeyli Vandallar , daha sonra burayı da harabeye çevirmişler . Eğer tarihe ve arkeolojiye meraklıysanız, Kartaca kesinlikle gezmeniz gereken bir arkeolojik SİT alanı. Burada, Fenike, Roma ve Bizans döneminden eserler bulunuyor. Fenike mezarları, Roma sütunları, Akropol tepesi ve Fransız Katedrali görülmeye değer yerler. Tepeden bakıldığında Kartacalıların ticaret limanı ve sonradan yanına yapılmış olan askeri liman görülüyor. bursa tepesinde günümüze kalan küçük bir Kartaca mahallesi, mimozaların süslediği doğal güzellikler arasından indiğimiz aşağıda ise roma limanları, yine Romalıların yaptıkları dünyanın 3. Büyük hamamı görülmeye değer yerler.