Tanzanya'da Safari - Zanzibar'da Kum ve Deniz

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan edebiyatçı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 359
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 64,856
Ynt: Tanzanya'da Safari - Zanzibar'da Kum Ve Deniz

.

DSC_3094 (Large).JPG


DSC_3056 (Large).JPG


DSC_3086 (Large).JPG


DSC_3057 (Large).JPG


DSC_3089 (Large).JPG
 

Etiketler

Ynt: Tanzanya'da Safari - Zanzibar'da Kum Ve Deniz

Ve cennet ada Zanzibar'a ayak basıyoruz ....Zanzibar "zencilerin sahili" demek.
Buradan bizi alıp şehir merkezine götürmesi için internette bir gezi yazısında telefonunu bulduğum bir taksiciyi aramıştık. 10-15 dakika sonra ilk gün kalacağımız otele varıyoruz. Burada sadece bir gece kalacağız. Akşama kadar şehir merkezini gezip ertesi sabah adanın asıl güzel kumsakllarının olduğu Nungwi bölgesine geçeceğiz. Şehir merkezinde kalmaya geç karar verdiğimiz için otel bulmakta zorlandık. Neredeyse Türkiye'den ayrılmadan önceki son gece pek güzel olmayan bir otel ayarlayabildik.Ne kadar verdiğimizi tam hatırlayamıyorum ama fiyatı da oldukça uygundu.

DSC_3140 (Large).JPG


DSC_3141 (Large).JPG
 


Ynt: Tanzanya'da Safari - Zanzibar'da Kum Ve Deniz

Netten Zanzibar tarihi hakkında biraz bilgi:
" İlk önce Mısırlılar MÖ 12.yüzyılda Zanzibar’ı keşfedip kısa bir sure ticaret yapmışlar. O zamanlar Zanzibar’ın dünyanın köşesinde olduğuna ve daha fazla giderlerse aşağı boşluğa düşeceklerine inanıyorlarmış. MÖ 12 yüzyıldan sonra , nedendir bilinmez, Zanzibar birden unutulmuş ve haritalardan silinmiş. MÖ 2.inci yüzyılda Fenikeliler ve Yunanlılar Zanzibar’ı yeniden keşfetmişler ve haritalarda eski yerine koymuşlar. Sonra ada esrarlı bir şekilde tekrar unutulmuş. MS 8.yüzyılda Araplar adaya gidip dünyaya Zanzibar’ı hatırlatmışlar, bir kısmı buraya yerleşerek ticarete başlamış. 10.yüzyılda geniş bir İranlı topluluğu adaya temelli olarak yerleşince ada daha da hareketlenmiş. İranlılar ve Araplar 15. yüzyıl sonuna kadar Zanzibar’ı Afrika’nın sayılı ticaret merkezlerinden biri haline getirmişler. Bölgeden fildişi, altın ve köle ihraç etmişler. 16. ve 17. yüzyıllarda adada Portekizli egemenliğini görüyoruz ama 18. yüzyılda Araplar ve İranlılar egemenliği tekrar ele almışlar. 19.yüzyıl Zanzibar’ın en şaşalı dönemi olmuş. Zanzibar’ın önemi o kadar artmış ki adayı yöneten Busaid Sultan Said vatanı olan Umman’dan tüm hanedanı ile birlikte Zanzibar’a taşınmış. Bu olay adanın önemini daha da arttırmış. Zanzibar merkezli ve Afrika içlerine 2000 kilometre kadar giren ticaret yolları kurulmuş ve ada iyice zenginleşmiş.
Zanzibar’ın zenginlikleri Bati dünyasını da cezbetmis. Adanın yönetimi 1890-1964 arası İngilizlere geçmiş. 1964 yılında halk bağımsızlık için ayaklanıp egemenliği alıncaya kadar yönetim İngilizlerde kalmış. 1964′te kısa bir sure özgür kalan Zanzibar, Tanzanya ile birleşmeye karar vermiş. Bugün Zanzibar Tanzanya’nın özerk bir parçası. Kendi meclisi, başbakanı ve kendi gümrüğü var ama önemli kararları Tanzanya alıyor.
Zanzibar, 19.yüzyılda dillere destan olan zenginliğini iki temele dayandırmış; ticaret ve baharat. Muson rüzgarları dhowların yelkenlerini doldurunca Umman’dan yola çıkan Araplar köle, fildişi ve baharat alırlarmış. Muson rüzgarları yön değiştirinceye kadar Umman’a yelken açmaları mümkün olmadığından her gelişlerinde en az üç ay adada kalırlarmış. Bu yolculuklarda evlenip Umman’a gelin götürenlerde çok olmuş, adada yerleşenlerde. Afrika ile yoğun ticaret yapmış bölgelerdeki Arapların daha koyu derili olması bu eski ilişkilerden dolayı. Zanzibar’ın Arap yarımadası ile ilişkisi 1964′deki bağımsızlığa kadar canlı kalmış."
 



Ynt: Tanzanya'da Safari - Zanzibar'da Kum Ve Deniz

Adanın en dikkat çekici binası Arap kültürü bir mirası olan aşağıdaki büyük bina. Stone Town denilen şehir merkezine denizden yaklaşırkende ilk göze çarpan 4-5 katli büyük beyaz her tarafı balkonluve saat kulesi olan bir bina . Burası Sultan Barghas tarafından 1800′lerin sonuna doğru inşa ettirilen Harikalar Evi. Ya da halkın değişiyle Beit el Ajaib ( acayip ev). Zamanında adada su, elektrik lambaları ve asansör olan tek bina imiş. Bu yüzden acaip ev demişler.. Şu anda Zanzibar Ulusal Müzesi olarak hizmet veriyor.Zamanında Doğu Afrika'nın en yüksek binası imiş.Biz müzeyi gezmedik ancak içinde Zanzibar tarihine ve sultanlığına ait önemli eserler varmış.

DSC_3200 (Large).JPG


DSC01346 (Large).JPG


IMG_2815 (Large).JPG
 

Ynt: Tanzanya'da Safari - Zanzibar'da Kum Ve Deniz

Harikalar evinin sol yanında büyük beyaz (ve bakımsız) duvarları ile dikkati çeken bina ise Saray müzesi. Yine 1800′lerin sonunda inşa edilmiş ve bağımsızlığa kadar Sultan’ların evi olmuş. Bağımsızlık sırasında zarar gören ve yağmalanan bina birkaç kez tamir görmüş.

DSC_3177 (Large).JPG
 

Ynt: Tanzanya'da Safari - Zanzibar'da Kum Ve Deniz

"Old Dispensary: Hintli İngiliz kolonyel mimarisiında yapılmış 4 katlı bir bina Stone Townın en güzellerinden. Ünlü bir tüccara ait olan ev bir dönem dispanser olarak kullanılmış. Dispanserin yanında 1944 yılında sultan tarafından dikilen dev bir banyan ağacı gözümüze çarptı. Ağacın altında taksiciler, papasiler, tekne turları düzenleyenle ve aylaklık eden Zanzibarlılar güneşten korunuyorlardı."

DSC_3157 (Large).JPG


DSC01326 (Large).JPG


DSC_3163 (Large).JPG


DSC01333 (Large).JPG


IMG_2801 (Large).JPG
 






Ynt: Tanzanya'da Safari - Zanzibar'da Kum Ve Deniz

Arap Kalesi : Portekizlerden korunma amaçlı olarak Arap Seyyid Said’in dedesi tarafından yapılmıştır. Harikalar Evi’ni geçince sağda yer alan 18.yüzyıldan kalma Arap kalesinde eski pek bir şey kalmamış.Etrafında hediyelik eşya satan dükkanlar var. İçeride açık hava tiyatrosu varmış. Oldukça bakımsız ve çevresi çöp dolu.

IMG_2821 (Large).JPG


IMG_2826 (Large).JPG


IMG_2822 (Large).JPG
 






Ynt: Tanzanya'da Safari - Zanzibar'da Kum Ve Deniz

Birer şeker kamışı suyu alıp yola devam ediyoruz. Zencefil ve limon ile birlikte aşağıdaki makina ile sıkılan şeker kamışı suyu biraz fazla şekerli geldi bana. Daha önce Hong Kong'da da içmiştik. Sanki o zaman daha çok beğenmiştim.

IMG_2811 (Large).JPG


IMG_2812 (Large).JPG


IMG_2813 (Large).JPG


DSC_3196 (Large).JPG


DSC_3219 (Large).JPG
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,757
Mesajlar
1,523,320
Kayıtlı Üye Sayımız
166,573
Kaydolan Son Üyemiz
isangun

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst