Üstadlarım merhaba. Ben Onur. Çocukluğumdan beri karavan ile tatil yapma hayalimi 2008 yılında hayata geçirecekken, yıl sonuna doğru çıkan global kriz ile başka bahara ertelemek durumunda kaldım. Bu aralar yine niyetine girdim. Aracım Nissan Navara 4x4. Çekme karavan düşünüyorum. Almanya da 2007 ve 2008 yılında fuara gittim. Türkiye'de de Adapazarı'ndaki üreticileri ziyaret ettim. Bu modelleri incelediğimde bana, hani derler ya "otoban aracı" - öyle geldiler. Hepsi çok şık ve hemen hemen tüm ihtiyaçlara cevap veriyorlar. Ancak uzun süreli tatil için dışarıdan destek istiyorlar. Destekten kastımı biraz açayım. Bu tür karavanların temiz su depolarının hacmi 20 - 50 lt civarında. Ayrıca güneş panelleri olmadığı için akülerinde depolayabildikleri kadar enerjiye sahipler (sonradan takılabilme ihtimali varmış) . Bu durumda bir karavan kampından su ve elektrik alma zorunluluğu ortaya çıkıyor. Ayrıca yapıları itibarile kullanılan yolların mümkün olduğu kadar düzgün olması gerektiği kanısına vardım. Yani pek de dağ, kır, bayırda gezilecek gibi değiller. Yanılıyor muyum ?
Yaptığım araştırmalar sonucunda offroad karavan diye bir şey keşfettim
Bu modellerde gördüğüm kadarıyla Avustralyalılar başı çekiyor. KEDRON markası bu işte zirve yapmış gibi. Yürüyen aksamları, şasisi ve gövdeleri bambaşka. Temiz su tankları 200 lt ve ayrıca 75 lt de içme suyu tankı koymuşlar. Güneş enerjisi panelleri ile devamlı elektrik üretiyorlar. Avrupa modellerinde görmediğim bulaşık ve çamaşır makinaları da var. Hatta bir modelde su arıtma cihazı bile vardı
İzlediğim videolarda adamlar bu araçlarla haftalarca medeniyetten uzak yaşayabiliyorlar.
Aklıma takılan konu şu; siz çekme karavan sahipleri olarak, bir kaç günlük tatillerinizde (3 - 4 günlük) dış destek almadan nasıl idare edebiliyorsunuz. Mesela Uludağ a çıkıp ormanın içinde ya da bir deniz kenarında Cuma'dan Pazar'a idare edebiliyor musunuz ? Ya da 15 gün karavan kampı dışında tatil yapabiliyor musunuz ?
İlginiz için şimdiden teşekkür eder, hepinize keyifli yolculuklar, unutamayacağınız tatiller dilerim.