Norveç 2017 Gezimiz

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 239
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 67,431
Bugün Odda şehrinden ayrıldıktan sonra fiyordun sol tarafındaki yoldan gitmeye karar verdik. 25 km kadar gittikten sonra bir müze lavhası görünce durdum. Karavanı aşağıda gördüğümüz park yerine koyarak müzeyi gezdik.
SAM_1036.JPG

Google Maps

Müzenin ismi Agatunet. Müze eski bir yerleşim yerinin büyük bir kısmını kaplıyor. Eski evleri görünce hayran oldum.
SAM_1021.JPG
SAM_1015.JPG

Google Maps


Köyde kiraz ağaçları hemen dikkati çekiyor.
SAM_1026.JPG
Kiraz ağaçlarının yanından akan su da dağların üzerindeki buzul/karlardan eriyen sular.
SAM_1038.JPG

Buraya gelmeden bir kaç kilometre önce yolda kiraz almıştık. Her zamanki gibi para kutuya atılıyor.
SAM_1007.JPG

Balık tutma olanağı da olunca burada gecelemeye karar verdik. Müzenin çok güzel ve temiz, sıcak suyu da olan bir tuvaleti de var. Çevrede ahududu ve yabanmersini de bol. Bu çevrede mantar da olması lazım. Bugün mantar aramak istedik ama yağmurdan yerler kaygan olduğu için ormana girmekten vaz geçtik.
 
Son düzenleme:

Etiketler
Haldun Bey, feribot kullanmak çok zaman tercih. Aslında bizim ilk planımız feribotla yola devam etmekti. Şimdi çağlayanların olduğu güzergahta yolu biraz kısaltmak için başka bir feribot kullancağız. Feribotlar çok zaman yolu kısaltıyorlar. Norveç’teki dizel fiyatını düşününce bazı durumlarda yapılan masraf denkleşiyor. Aracın yıpranmasını hesaplarsak bazan feribot daha avantajlı da olabilir.

Dün akşam konaklamak için başka bir tercihimiz (ücretsiz) vardı. Çok kalabalık olduğu için hoşumuza gitmedi. Karavanpark ödemeleri çok farklı. Dün kredi kartıyla ödedim. Banka hesabına para gönderme işi Norveçli karavancılar için düşünülebilir ama ben hala parayı gönderemedim.

Bu gezide Norveç’te sivrisinek sorunumuz olmadı (şimdiye kadar). Havaların serinliği ve rüzgar bunun nedeni olabilir. Sivrisinek bakımından Isveç ve Finlandiya Norveç’ten daha meşhurlar. Sivrisineğe karşı tedbir alıyorlar ama tabiatın dengesini de bozmamaya dikkat ediyorlar. Sivrisinek (sinekler) aynı zamanda bir kuş ve balık yemi oluyor.

Almanya’dan yola çıkmadan yakınımızda (35 km) olan Ammersee gölü çevresinde sivrisinekten çok şikayet vardı.
Teşekkür ederim Hüseyin bey.
 

Çevre hoşumuza gittiği için hiç yol alamıyoruz. Önce yabanmersini toplayıp reçel yaptık. Yola devam edelim derken, hiç hesapta olmadığı halde çok sevimli bir kamping karşımıza çıkınca hayır diyemedik. Iki yıldızlı ama küçük ve tertemiz bir kamping (180 Krone).
Google Maps

Kampinge geldiğimizde sadece bu küçük karavan vardı.
SAM_1059.JPG

Bizde yerimizi seçtik.
SAM_1057.JPG


Bu elmaların hemen yanındayız.
SAM_1061.JPG


Kampingte duvarları taştan olan kiralık kulübelerin göze hoş gelen bir görünüşü var.

SAM_1060.JPG


Şu anda kamping dolmuş durumda. Komşularımızdan birisinin karavanının arkasında ilginç bir çadırı var.
SAM_1070.JPG


Kamping bir fiyordun kenarında. Fiyordun karşı tarafında yüksek dağlar var. Dağlardan aşağıya akan yedi tane çağlayan saydım.
 

Dün Bergen şehrini ıslana ıslana gezdik. Yağmur resim çekmeme bile izin vermedi. Sadece aşağıdaki iki resmi alabildim.
Bergen’in merkezinde bir park.
SAM_1081.JPG


Üstü yeşil evlere Norveç’te sık rastlıyoruz.
SAM_1079.JPG


Geceyi Bergen yakınlarında bir park yerinde geçirdik. Yağmur gecede çok şiddetli yağdı. Sabah kalkınca ilk işimiz Bergen’den ayrılmak oldu. Güzel şehir ama bu kadar da yağmur bize çok geldi. Yağmurlu bir yolculuktan sonra Forde şehri yakınlarında bir park yerindeyiz. Google maps adresinden gecelediğimiz yerin Norveç’in neresinde olduğunu görmek mümkün. Burası bir gölün kenarında kano ve balıkçı kayıkları ile dolu bir yer. Ayrıca doğa yürüyüşü yapanlarda çok. Yarın bizde biraz yürümek istiyoruz.
Google Maps

SAM_1086.JPG


Yanımızda büyücek bir göl var. Izin kartı satın almadığım için balık tutmam mümkün değil (izin kartı tatlı sular için zorunlu). Gölden akan su yanımızdaki köprünün altından geçtikten sonra çağlayana dönüşüyor.
SAM_1091.JPG
SAM_1093.JPG


Bu çevrede ev olmadığı için yabanmersini çok miktarda var. Sonja yarın bol reçel yapacak.

Kuzeye doğru ilerledikçe havalar soğuyor. Şu anda (saat 21.45) dışarda 13 derece. Karavanın içinde 19 derece. Şimdiye kadar karavanın ısıtıcısını hiç çalıştırmadık. Soğukla bir sorunumuz yok.
 
Son düzenleme:




Yeşil ot-çatılı evler(!) , çatıdan sızıntı olmuyor mu acaba?.. :worried: Besicilik ile ilgili de ufuk açıcı doğrusu :smiley::smiley:;)

Kırmız Van'ın arkasındaki çadır benim de aklıma geliyor zaman zaman ... Koltukların altına monte , sürgülü bir yatak ... Park edince çekiliyor , arka ayaklar zeminden destek alıyor , ön taraf zaten arabada . Böylece , ''araba-üstü'' çadırlara ''araba-arkası'' çadır bir alternatif çözüm oluyor(?!?)...

Tabii ki bu denli soğuk ve yağışlı günler için değildi bu hayalim :smiley: YiNE DE hayal gücü daha geniş ve de elinden işgelen Gezginler , buna bir de güçlendirilmiş klima vb ekleyip , çadırı da su geçirmez hale getirecek çözümleri üretebilir kolaylıkla :wink:

Norveç'in ıssız köşeleri ve tabiat gerçekten seyre değiyor .
Yolunuz ve şansınız açık olsun
 

@Akdeniz45
(Uskumruları bir defa izgara, ikinci defa sebzeli bulgur pilavıyla beraber hazırladık)
-----------
Biz sonbahar ve kış norveç uskumrusunu çok alırız .
Hanım zahmet olmazsa ; SEBZELİ BULGUR PİLAVLI NORVEÇ USKUMRU "tarifini" rica ediyor . Bizde bir deneyelim diyor .

Gezinizde umarım rahatsızlık vermiyoruz . Sağlıcakla gezin inşaallah .

Süleyman Bey cevap biraz gecikti kusura bakmayın. Yemek tarifi konusunda bazı Türkçe kelimeleri unuttuğumu da tarifi yazarken farkettim.

Uskumru teflon tavada az miktarda yer fıstığı yağı ile kızartılıyor (yer fıstığı yağı bir tesadüf). Balıklar tavadan alınarak kalan yağ dökülüyor, aynı tavada zeytin yağı ile soğanlı domatesli (biber salçalı) bulgur plavı pişiriliyor (Bulgur plavının aynı tavada pişirilmesinin nedeni karavanda tava sayısının sınırlı olması ve yemek pişirirken de fazla bulaşık kap olmasın diye). Bulgur plavının üzerine uskumrular konularak tavanın kapağı kapatılıyor ve 3-5 dakika bekleniyor. Balıklar tabaklarda bulgurun yanına veya üzerine kılçıkları temizlenmiş file olarak konuyor.
Eşim Sonja’nın iki tane karavanda yemek kitabı var. Yemek yaparken kendi düşüncesine göre değişikliler de yapar.
Afiyet olsun.
 


Yeşil ot-çatılı evler(!) , çatıdan sızıntı olmuyor mu acaba?.. :worried: Besicilik ile ilgili de ufuk açıcı doğrusu :smiley::smiley:;)

Kırmız Van'ın arkasındaki çadır benim de aklıma geliyor zaman zaman ... Koltukların altına monte , sürgülü bir yatak ... Park edince çekiliyor , arka ayaklar zeminden destek alıyor , ön taraf zaten arabada . Böylece , ''araba-üstü'' çadırlara ''araba-arkası'' çadır bir alternatif çözüm oluyor(?!?)...

Tabii ki bu denli soğuk ve yağışlı günler için değildi bu hayalim :smiley: YiNE DE hayal gücü daha geniş ve de elinden işgelen Gezginler , buna bir de güçlendirilmiş klima vb ekleyip , çadırı da su geçirmez hale getirecek çözümleri üretebilir kolaylıkla :wink:

Norveç'in ıssız köşeleri ve tabiat gerçekten seyre değiyor .
Yolunuz ve şansınız açık olsun

Yeşil çatılı evleri sık görüyoruz. Bazılarının üzerinde bir-iki metre boyunda ağaç bile oluyor. Yeşil çatı ne sıcağı ne de soğukluğu depo ediyormuş. Iyi bir isole etme yeteneğide varmış.
Ormanların içinde veya dışında yeşil yerlerde gezerken yer elastik ve ıslak, sünger gibi. Son günlerde yeşil yerlerde yürürken hep çizme giyiyoruz. Bazı geceler çok şiddetli yağmur yağdığı halde akarsuların seviyelerinde aşırı bir yükselme olmuyor. Yer suyu çekiyor galiba. Aynı yağmur Fransa veya Italya’da olsa büyük sel baskını olur sanıyorum.

Kampinglerde çok değişik araç görüyoruz. Bir küçük aracın üstünde yanında ve arkasında çadırlar vardı. Üç çocuklu bir aile içinde geceliyordu. Son iki gecemizi geçirdiğimiz kampingte de çok sayıda çadır vardı.

Güzel temennileriniz için teşekkürler.
 

Iki gündür Kuzey Denizi kenarında çok küçük bir kampingteyiz. Kamping Måløy adasının, internetin gelemediği kuytu bir yerinde. Kampingteki karavancıların büyük bir kısmı Alman. Sebebi Almanya’da satın aldığımız Almanc a gezi rehberi. Aynı gezi rehberini kullananlar çok buluşuyorlar.
Kampingin muhteşem bir plajı var. Buraya gelişimizin önemli bir nedeni.
SAM_1158.JPG

Plajda Sonja’dan başka yüzen kimse olmadı. Tahmini su sıcaklığı 16 derece.


Ilk gün deniz kenarında yer bulamadık.
SAM_1144.JPG


Ikinci gün en güzel yerde biz duruyoruz.
SAM_1174.JPG


Karavandan denizin görünüşü. Denizin öbür tarafında Island sonra da Grönland var sanıyorum.
SAM_1159.JPG


Kampingte iki gün kalmanın faydası: Topladığımız yabanmersinlerinden Sonja’nın yaptığı pasta.
SAM_1140.JPG
 
Son düzenleme:



Kamping üzerine ayın doğuşu.
SAM_1175.JPG


Aynı anda denizin görünüşü. Saat 23.39.
SAM_1177.JPG


Kampingin sahibi saat 18.00’de geliyor ve 19.00’da gidiyor. Gelen karavancılar kamping ücretini bu otomata kredi kartı ile ödüyorlar.
SAM_1150.JPG


Kampingte ilginç bir ortam var. Aslında kaldığımız her yerde durum böyle. Kampingte bir görevli yok ama herşey çok düzenli yürüyor. Göz göze gelince hemen herkes gülümseyerek birbirlerini selamlıyor. Kampingte çok sayıda çocuk olmasına rağmen karavanlardan bir ses duyulmuyor. Sanıyorum buradakiler bu sakinliğin farkında bile değiller. Çünkü olağan bir durum. Duyulan sadece martılar ve deniz ve arasıra Karavanlardan birisinin dizel motoru. Dinlenmek, stres atmak için ideal bir ortam. Iyi ki iki gece kalıyoruz.
Google Maps


Norveç’te ikinci haftamızı tamamladık. Yağmur, rüzgar,güneş ve muhteşem bir tabiat. Yağmur ve rüzgar bazen illallah dedirtiyor ve Norveçliler bu iklime nasıl tahammül ediyor diye düşünüyoruz. Güneşli saatler gelince de cennet gibi bir memleket diyoruz. Bu gezimizde şunu öğrendik. Hava kötü olunca sabırlı olmak gerekiyor. Bugüne kadar hergün güneş gördük. Bazen bir saat bazen bütün gün.
 
Son düzenleme:


İlgi ile takip ediyoruz. Size ve Sonja hanımefendiye keyifli geziler. Paylaşımlarınız için teşekkürler.

SM-G925F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 


Norveç liler İngilizceyi genel olarak konuşuyorlarmış , acaba Almanca konuşan Norveçli sayısı ne düzeyde , gezerken dil sıkıntısı yaşıyormusunuz ?
 



Bu güzel gezi yazısını geç fark etmenin üzüntüsünü yaşıyorum. :(
Oysa ki baştan takip edip sizinle birlikte oraları adım adım gezmek vardı...
Neyse bundan sonrasında sıkı bir takipçiniz olacağım ;)
Norveç her haliyle çok güzel görünüyor. Siz yağmurdan nefes alamazken biz Aydın'da 40-45 derece sıcaklıklarda bunalıyoruz. Bizim otlarımız Mayıs ayında sapsarı kesildi, oralar Ağustos'ta yemyeşil. Gece klima altında uyumaya çalışmak nefret verici, oysa orada ürperip battaniyenin altına sokulmak ayrı bir keyif verirdi.
Bir de tabii ki gezmenin, yeni yerler görmenin, eskiden gördüğün yerlerin son halini izlemenin dayanılmaz hazzı...
Gezin sayın abim, bizimle de paylaşın ve paylaştıkça bilginin kıymeti artsın :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Mesajlar
1,523,022
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst