Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)
arabalarda benzin deposunu düşünün, göstergeye göre depo ful demek dopunun, dolum boğazı hariç kapasitesidir, dolum boğazı arabanın markasına göre deponunn araçda monte edildiği yere göre uzunluğu değişir vede boğaz arabasına göre 1-2 litre yekıt alabilir, ama boğazdaki yakıt göstergede görülmez, harcandığıda görülmez, yaklaşık 10-20 km de bitip deponun gerçek kapasitesine geçilir...İşte aküdeki 12.8'in üstündeki voltajıda böyle düşünmeye çalışın, plakalar üğzerinde, farladan biriken bonus eneji diye düşünün, bu enerji akülerin kalite farklarına ve şarz şihazının ayarlarına göre minik değişiklikler gösterir, 13.9 v görünürken elektrikli bir aleti çalıştırın voltaj 1 dakika içinde örneğin 13.3v'a düşer, biz akünün voltajı hemen düştü sanırız, elektrikli aleti kapattığımızda bir bakarsınızki yine 13.9v gösteriyor, hani demin harcamıştık bu enerjiyi nasıl olduda anında yine eski voltaja döndü, diye düşünürüz, işte bu plakalar üzerindei flaş enerji dir, aynı benzin deposunun boğazındaki yakıt gibi, bu herkesde farklı görünebilir, her kesin aküsü farklı olduğu vede akülerin enerji tutucu plakalarının imalatlarındaki ufak tefek farklar, akünün sıfır alındıkdan sonraki kullanım zamanı bu farkları yaratır. bu yüzden bir birimizinkiyle bu derece karşılaştırmalar yapmaya kalkmak gereksiz bir ihtimamdan başka bir şey deyil, akülerin standart şarz tutma voltajları 12.8v dur, fazlası kısa süreli falş şarz tutmalardır, kısa süredede harcanır..
Bir şey daha ilave edeyim, çift akü kullanalar, sürekli ölçüm için voltmetre bağlarlarsa voltmetre hangi aküye kısa kablo ile bağlanmışsa ufak ortalamalarla unun voltajını göstermeye meyillidir..Bu gün farkında olmadan bir test daha yapmışım sonradan anladım..Solar panele iki aküm bağlıydı, panelden gelen kablo direk 60amp. aküye bağlıydı, 60amp ile 200amp akü de başka bir kablo ile bir birine bağlı, yani 200 amp panel şarzını 60 amp akünün üzerinden alıyor, bu gün voltaj 12.9v gösteriyordu, aküleri bir birinden ayırdım, panel şarz girişi 60 amp aküye bağlı kaldı regülatör anında 13.2v gösterdi, panelden gelen şarz kablolarını 60 amp aküden söküp sadece 200 amp aküyü bağladım 12.7v gösterdi , şunu anlatmak istiyorum, 12.9v gösterdiği voltaj toplamda 260 amp olan akülerin voltajı deyil, kendisine en yakın akünün voltajını gösteriyor, 60 amp lik bir kapasitenin değeri, şimdi 200 amp aküyü tek olarak güneş paneline bağladım, çünkü ikisi birlikde bağlı olduğu zaman panel önce 60 amp olan aküyü izlediği için şarzıda 60 amp akünün dolumuna göre kesiyor, ve 200 amp 12.8v da iken kesiliyor yeterince şarz olmuyor, 200 amp olan aküyü tam şarz edebilmenin tek yolu tek olarak bağlayıp şarz etmek. bilmem anlata bildimmi, karşılıklı konuşurken sözle ifade etmesi çok daha kolayda böyle yazıyla anlatmak meşakkatli bir iş...