Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)
Solar Güneş Panelinden Karavanda Buzdolabı Çalıştırma Akü Testi:
5 günlük taraklı kampı dönüşü güneş enerji paneli, akü, buzdolabı ilişkisini test etmeye başladım....
Teste, 12.6V seviyesinde , 200(mutlu marin)+60(mutlu silver)=260amp tam bakımsız marin kurşun asit akü ile başladım, buzdolabı electrolux A+plus 220v, termostatı 5 dilimli 3'de çalışıyor, inverter 2500watt modifiye sinüs.... Güneş paneli 180watt 5.3 amp..Sabah aküdeki voltaj 13.8v idi avuç içi taşlama ile biraz işim vardı akü 12.6v'a düştü bu sebeple teste 12.6v ile başladım, test sonunda varılacak sonuca akünün 13.8v iken başlansaydı farkınıda düşüneceğiz...
Saat 11:00.... panel üzeri enerji 4.1 amp. aküye basılan 4.0 amp görünüyor, akü voltajı 12.6v...
Saat 12:00.... panel üzeri enerji 4.3 amp. aküye basılan 4.1 amp görünüyor, akü voltajı 12.7v...
Saat 13:00.... panel üzeri enerji 4.5 amp, aküye basılan 4.2 amp görünüyor, akü voltajı 12.8v...
Yani bir yandan buzdolabı çalışıyor aküdeki enerji azalacağına aksine artıyor, demekki sabah saat 11:00 dan başlayarak panel bire bir buzdolabını karşıladığı gibi buzdolabının tükettiğinden fazla enerji üretip fazlasınıda aküye stokluyor, şu anda devam eden test de ilerleyen saatlerde bu durumun, yani buzdolabının harcadığından fazla enerjinin saat kaça kadar devam edeceğini, saat kaçta buzdolabının aküden enerji harcamaya başlayacağını izliyorum...
Saat 14:00.....panel üzeri enerji 4.5 amp, aküye basılan 4.5 amp görünüyor, akü voltajı 12.8v
Saat 15:00.....panel üzeri enerji 4.5 amp, aküye basılan 4.5 amp görünüyor, akü voltajı 13v
saat 15 itibari ile buzdolabı çalışırken solar panel buzdolabının ihtiyacından fazla ürettiği enerjiyi aküye stoklamaya devam ederek 13v ile pik değere ulaştı....
Saat 16:00.....panel üzeri enerji 3.5 amp, aküye basılan 3.5 amp görünüyor, akü voltajı 12.8v..
Saat 17:00.....panel üzeri enerji 2.6 amp, aküye basılan 2.6 amp görünüyor, akü voltajı 12.6v....
Akü test başlangıcındaki seviyeye 6 saate döndü, yani buzdolabı 6 saat akü harici panelin ürettiği elektrik ile çalıştı diyebiliriz...
Saat 18:00.....panel üzeri enerji 0.3 amp, aküye basılan 0.3 amp görünüyor, akü voltajı 12.6v..
Test başlayalı 7 saat oldu akü test başlangıç voltajını hala koruyor...
Saat 19:00.....panel üzeri enerji 0.2 amp, aküye basılan 0.2 amp görünüyor, akü voltajı 12.6v..
Test başlayalı 8 saat doldu akü test başlangıç voltajını hala koruyor, oysa buzdolabı 8 saatdir çalışıyor, akü hala testin başladığı voltajda, gündüz bölümünde buzdolabı sıfır enerjiyle çalışmış gibi, buzdolabı tüm gün aküye ihtiyaç duymadan sadece solar güneş panelinden çalışmış gibi...Buzdolabına gerçek ortam yaratmak için her saat başı kontrol ettiğimde, buzdolabının kapısını açık bırakarak 1 bardak su doldurup içiyorum, bu şekilde gerçek hayattaki gibi termostatının atarak dolabın kapısının açılıp kapanarak çalışmasına yardım ediyorum....
Saat 20:00.....panel üzeri enerji 0.1 amp, aküye basılan 0.1 amp görünüyor, akü voltajı 12.5v..
Saat 21:00.....panel üzeri enerji yok 0.0 amp, aküye basılan enerji yok 0.0 amp, akü voltajı 12.6v.
Saat 22:00.....panel üzeri enerji yok 0.0 amp, aküye basılan enerji yok 0.0 amp, akü voltajı 12.6v.
Son iki saat dir, panelde üretilen enerji yok, buzdolabı çalışıyor, her saat başı dolabın kapağını 1 dakika açık tutarak ısı kaybetmesini sağlıyorum, ama akü voltajı hala 12.6v...İlerleyen saatlerde ne olacak bakalım..
Saat 23:00.....panel üzeri enerji yok 0.0 amp, aküye basılan enerji yok 0.0 amp, akü voltajı 12.5v.... Solar şarz regülatöründe görünen akü doluluk oranı %100...Sanırım buradaki en önemli faktör buzdolabının Electrolux A+plus olması sonucu ortaya çıkacak....
Saat 24:00.....panel üzeri enerji yok 0.0 amp, aküye basılan enerji yok 0.0 amp, akü voltajı 12.6v....Solar şarz regülatöründe görünen akü doluluk oranı %100...
Buzdolabı çalışıyor termostatı devreden çıkınca 12.5v gösteriyor devreye girince 12.6v gösteriyor..