Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,854
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 261,426
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

Serdar, inverter-akü dolabının dışarıdan kontrollü fanlı iç havalandırması var, çok özel bir bilgisayar fanı kullandım hem sessiz hemde sürekli çalışsa bile enerji sarfiyatı yok denecek kadar az, fan sigortanın hemen altında.....

Görüntü307.jpg

Etiketler
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

Atilla ;

Sanırım akü bölmesini sürekli açık tutacaksın

Saygılarımla
Rıza

Atilla abi invertörün hayırlı olsun güzel bir cihaz almışsın kumanda sistemini bizde almıştık 1000 watt lık invertörlerimize bayağı bir kolaylık sağlıyor.

Abi aküde neye karar verdin banada 200 amper bir akü lazım çarşamba günü Lınetech'e bende gidip 1500watt lık bir invertör alacağım yalnız bu sistemin şarj cihazıda içinde tek cihaz 200 amper aküye bağlayıp onuda buzdolabına bağlayacağız sistemi bir sağlık ocağı için kuruyoruz,aşı dolabına olası elektrik kesilmelerinde destek olacak,bahsi geçen invertör ups mantığıyla çalışıyor çıkış pirizine dolap bağlıyken cihazın üzerinden şehir şebekesini kullandırıyor şebeke kesilince otomatik aküyü devreye alıyor şebeke tekrar gelince şebekeye yönlendiriyor ve bu arada harcadığı aküyü tekrar doldurmaya geçiyor şarj tamamlanınca cihaz kendini kapatıyor.

Ayrıca bugün Ümraniyede Doğan akü diye bir üretici firma buldum telefon ile aradım biraz bilgi aldım hem starter hemde marin aküleri varmış hatta jel akü sordum isteye göre onuda yapıyoruz dedi ve fiyatlarda yardımcı olacaklarını söyledi akü bizim olduğundan sınırsız garanti verdi gidip bakacağım eğer memnun kalırsam buradan paylaşırım...

atiladi' Alıntı:
İlhan abi, inverter yüksüz çalışırken 24 saate 0.7 amp enerji tüketimi var...
Ferhat beyin ölçümüne göre, buzdolabı bağlı ve rotar çalışırken invertör (1500 tam sinüs) 2A çektiğini gördük.

Yusufun bahsettiği şarzlı tip invertörü bende kullanıyorum acayip kolaylık.

Rıza, akü bölmesini sürekli açık tutmak demekle fanımı kastediyorsun, kapağımı anlaşılmıyor..kapağı kastediyorsan böyle bir şeye gerek yok, fanı kastediyorsan, çok sıcak havalarda arada bir açılabilir, çünkü inverterinde kendi fanı var ve sıcak havasını kendi atıyor, burada önemli olan akü bölümünün araç dışıyla bağlantısını sağlayan fanın takılı olduğu kanal, fan çalıştırılmasada araç dışındaki temiz havayla bu kanal vasıtası ile bağlantı sağlıyor, yolculuk sırasında oluşan rüzgar ile dış ortamdaki temiz hava zaten bu kanal vasıtası ile içeri giriyor, araç dururkende inverterin fanı otomatik olarak çalıştığında inverterin fanı benim taktığım fana çok yakın bir konumda olduğundan inverterin fanı ilede ortamdaki hava kanaldan dışarı atılabiliyor, ayrıca kutunun fanıda çalıştırılırsa hava sirkülasyonu daha iy sağlanabilir..

Yusuf akü konusunda kesin kararı vermedim, bu gün kayınbiraderle birlikde bizzat gidip, sıı bir pazarlığa oturup birini tercih edeceğiz, bu bakımdan şu an için kesinleşmiş bir şey yazamıyorum..

Atilla;
Sıvı asitlı pil kullanırsan sarj ve deşarj olayı esnasında açıga hidrojen çıkar. Hidrojenin hacim içindeki yoğunluğu % 3 e çikarsa bu konsantrasyonda patlayıcı olur. Kullandığın fan. içeriden dışarı hava basacak şekilde olmalı tabki içeriyede havanın gireceği bir bir yer olmalı. Bunu sağlamassanız içerdeki yoğunluğu düşüremezsiniz.
Kısaca bunu söylemek istemiştim.

Saygılar

Rıza

Evet İlhan abi, Ferhatın bu konudaki çalışmalarından haberdarım, tam sinüs inverterler avantajlarının yanı sıra, yüksüz konumda tükettikleri everji modifiye olanlara göre biraz daha fazla, bu yüzden modifiye tercih edip ama bu tercihi yaparkende ihtiyacımdan daha büyük bir inverter tercih ettim....Burası çok önemli; inverterin çalışma gücü kapasitesine ne kadar yaklaşırsa o kadar ısınıyor ısındıkcada iç sistemdeki kayıplar ve fanın çok devreye girmesi ile yüksüz konum sarfiyatı artıyor, invertere yüklenecek yük inverteri yormayacak bir seviyede olmalı, veya yüke göre inverter tercih edilmeli,...

atiladi' Alıntı:
yolculuk sırasında oluşan rüzgar ile dış ortamdaki temiz hava zaten bu kanal vasıtası ile içeri giriyor,

Atillla abi bence yolculuk sırasında vakum yapar (benim fikrim) içerinin havasını alır dışarı verir ki daha iyi olur. Aslında bunu test etmeninde bir yolu var.Araç seyir halinde iken içeride ikinci kişi o fanın süzgeci üzerine tek kat peçete tutsun emiyor mu basıyor mu anlaşılır.

Evet Rıza, bunları biliyorum, ve bu sebeple daha işin başında akü grubu kutusundan araç dışına açılan bir kanal bırakıldı, fanı takıldı, fanın dışarıya attığı havanın yerine içeri girecek yeni temiz hava girişi ayarlandı...AB standartları ne diyorsa o yapıldı..

Coşkun, önemli olan içeride hava sıkışmasını önlemek bunun için dış ortamla bağlantısı olan bir kanalın varlığı, ayrıca varolan fanlar ilede hava akışının sağlanması....

Evet Rıza, bunları biliyorum, ve bu sebeple daha işin başında akü grubu kutusundan araç dışına açılan bir kanal bırakıldı, fanı takıldı, fanın dışarıya attığı havanın yerine içeri girecek yeni temiz hava girişi ayarlandı...AB standartları ne diyorsa o yapıldı..

Anlatmak istediğmde bu. Anladığım kadarı ile bir kanal var. Ama iki kanal olmalı birinden içeriye hava girmeli diğer taraftan dışarı hava çıkmalı(içeriye hava girişi olan kanalı göremediğim için). BU iki kanal arasındaki mesafe ve yerleşim, çeride gaz cebi bırakcak şekilde olmamalı. Bunlar AB standardından da önce de vardı. Bu husular temel Kurşun asitli batarya kullanma emniyet kuralarıdır.
Neyse çok sayfanızı işgal etmiyeyim..
Saygılarımla

Rıza

Evet Rıza, Kutunun içinde birde temiz hava girişi var ama koltuğun arka kısmındaki sabit 10 cm'lik kontraplak resimlerde bu girişin görünmesini engellediği için görünmüyor..

Solar Güneş Panelinden Karavanda Buzdolabı Çalıştırma Akü Testi:

5 günlük taraklı kampı dönüşü güneş enerji paneli, akü, buzdolabı ilişkisini test etmeye başladım....
Teste, 12.6V seviyesinde , 200(mutlu marin)+60(mutlu silver)=260amp tam bakımsız marin kurşun asit akü ile başladım, buzdolabı electrolux A+plus 220v, termostatı 5 dilimli 3'de çalışıyor, inverter 2500watt modifiye sinüs.... Güneş paneli 180watt 5.3 amp..Sabah aküdeki voltaj 13.8v idi avuç içi taşlama ile biraz işim vardı akü 12.6v'a düştü bu sebeple teste 12.6v ile başladım, test sonunda varılacak sonuca akünün 13.8v iken başlansaydı farkınıda düşüneceğiz...

Saat 11:00.... panel üzeri enerji 4.1 amp. aküye basılan 4.0 amp görünüyor, akü voltajı 12.6v...

Saat 12:00.... panel üzeri enerji 4.3 amp. aküye basılan 4.1 amp görünüyor, akü voltajı 12.7v...

Saat 13:00.... panel üzeri enerji 4.5 amp, aküye basılan 4.2 amp görünüyor, akü voltajı 12.8v...
Yani bir yandan buzdolabı çalışıyor aküdeki enerji azalacağına aksine artıyor, demekki sabah saat 11:00 dan başlayarak panel bire bir buzdolabını karşıladığı gibi buzdolabının tükettiğinden fazla enerji üretip fazlasınıda aküye stokluyor, şu anda devam eden test de ilerleyen saatlerde bu durumun, yani buzdolabının harcadığından fazla enerjinin saat kaça kadar devam edeceğini, saat kaçta buzdolabının aküden enerji harcamaya başlayacağını izliyorum...

Saat 14:00.....panel üzeri enerji 4.5 amp, aküye basılan 4.5 amp görünüyor, akü voltajı 12.8v

Saat 15:00.....panel üzeri enerji 4.5 amp, aküye basılan 4.5 amp görünüyor, akü voltajı 13v
saat 15 itibari ile buzdolabı çalışırken solar panel buzdolabının ihtiyacından fazla ürettiği enerjiyi aküye stoklamaya devam ederek 13v ile pik değere ulaştı....

Saat 16:00.....panel üzeri enerji 3.5 amp, aküye basılan 3.5 amp görünüyor, akü voltajı 12.8v..

Saat 17:00.....panel üzeri enerji 2.6 amp, aküye basılan 2.6 amp görünüyor, akü voltajı 12.6v....
Akü test başlangıcındaki seviyeye 6 saate döndü, yani buzdolabı 6 saat akü harici panelin ürettiği elektrik ile çalıştı diyebiliriz...

Saat 18:00.....panel üzeri enerji 0.3 amp, aküye basılan 0.3 amp görünüyor, akü voltajı 12.6v..
Test başlayalı 7 saat oldu akü test başlangıç voltajını hala koruyor...

Saat 19:00.....panel üzeri enerji 0.2 amp, aküye basılan 0.2 amp görünüyor, akü voltajı 12.6v..
Test başlayalı 8 saat doldu akü test başlangıç voltajını hala koruyor, oysa buzdolabı 8 saatdir çalışıyor, akü hala testin başladığı voltajda, gündüz bölümünde buzdolabı sıfır enerjiyle çalışmış gibi, buzdolabı tüm gün aküye ihtiyaç duymadan sadece solar güneş panelinden çalışmış gibi...Buzdolabına gerçek ortam yaratmak için her saat başı kontrol ettiğimde, buzdolabının kapısını açık bırakarak 1 bardak su doldurup içiyorum, bu şekilde gerçek hayattaki gibi termostatının atarak dolabın kapısının açılıp kapanarak çalışmasına yardım ediyorum....

Saat 20:00.....panel üzeri enerji 0.1 amp, aküye basılan 0.1 amp görünüyor, akü voltajı 12.5v..

Saat 21:00.....panel üzeri enerji yok 0.0 amp, aküye basılan enerji yok 0.0 amp, akü voltajı 12.6v.

Saat 22:00.....panel üzeri enerji yok 0.0 amp, aküye basılan enerji yok 0.0 amp, akü voltajı 12.6v.
Son iki saat dir, panelde üretilen enerji yok, buzdolabı çalışıyor, her saat başı dolabın kapağını 1 dakika açık tutarak ısı kaybetmesini sağlıyorum, ama akü voltajı hala 12.6v...İlerleyen saatlerde ne olacak bakalım..

Saat 23:00.....panel üzeri enerji yok 0.0 amp, aküye basılan enerji yok 0.0 amp, akü voltajı 12.5v.... Solar şarz regülatöründe görünen akü doluluk oranı %100...Sanırım buradaki en önemli faktör buzdolabının Electrolux A+plus olması sonucu ortaya çıkacak....

Saat 24:00.....panel üzeri enerji yok 0.0 amp, aküye basılan enerji yok 0.0 amp, akü voltajı 12.6v....Solar şarz regülatöründe görünen akü doluluk oranı %100...
Buzdolabı çalışıyor termostatı devreden çıkınca 12.5v gösteriyor devreye girince 12.6v gösteriyor..

Görüntü066.jpg

Aküdeki Enerji.jpg

Sonuçlar harika.

Resimde üçüncü bir akü mü var?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri