Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,854
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 261,405
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

Teşekkürler kemal, gerçekden bu konuda bizim bireysel olarak yapabileceğimiz sınırlı, bunu federasyon kanalı ile emniyetin işbirliği gerekiyor, idealistlik yapmayı istiyoruz ama öyle bir nokta geliyorki kendimi kurtarayım yeter diyebileceğiniz bir bürokratik açmazın içinde kalıyorsunuz...

Etiketler
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

Hayırlı olsun Atilla.

"Motokaravan" hayırlı olsun :smiley: :smiley: :smiley:

Teşekkürler, Bülent, Haşmet, İlhan abi, Sami...Aslında bürokratik işlemler sırasında ara vermek fiziki olarak dinlenmek için iyi geldi, yaralarda iyileşiyor, resmi işler bittiğine göre artık kaldığımız yerden işe devam edebiliriz artık...

atilla abi hayrını gör aracının ve ruhsatının.

Benim gibi birçok doğa severin ilgi ve özentiyle takip ettiği bu serüvenin herhalde sonu geldi.İlk gezinde bütün yorgunluğunu atmanı dilerim Atilla abi Yorgunuğunu atki yeni bir serüven daha başlasın.

Hayırlı olsun; çok beğenerek izlediğimiz bir dizi gibi başladı ve bitti.
Alacak olan kisinin de kafasında soru işareti kalmayacak bir araç.
İnşallah degerini bilen bir arkadasa gider.
Hergün 19:00 da neyi takip edeceğiz şimdi :smiley:

Teşekkürler, Coşkun, Tanju, Hasan.....
Karavanda yapılacak ilaveler ve güncellemeler hiç bitmez, benimde öyle olacak, amaç insanın rahat etmesi ise karavanı geliştirmeye devam....Şimdilik karavan içindeki imalattan kalan malzemeleri ve alet edevatı eve taşıyarak Taraklı festivaline gidebilecek hale getirmekle uğraşıyorum, Taraklı dönüşü yeni tasarımlar geliştirilerek karavan daha işlevsel hale gelecek, taki satılıncaya kadar bu ilavaler devam edecek sadece ilaveler oldukca fiyat yükselecek doğal olarak..

Bu gün ankastre mutfak tezgahı ocağını montajlamaya başladım, aslında montajladım diyebilirim, yanma testini yaptım, sadece henüz sabitlemedim, tombul tüpe bagajda yer ayarladım, tüpün yolculuk sırasında gezinmemesi için bağlama aparatları geliştirdim, yarın ocağın montaj fotoğraflarını yayınlarım..
Bu gün ayrıca vaktin bir kısmını yaşam aküsünün araştırması için harcadın, bir kaç seçenek içinden karar vererek akü işinide bu günlerde daha doğrusu Taraklı gezisi öncesinde tamamlamış olacağım...

atiladi' Alıntı:
Teşekkürler, Coşkun, Tanju, Hasan.....
Karavanda yapılacak ilaveler ve güncellemeler hiç bitmez, benimde öyle olacak, amaç insanın rahat etmesi ise karavanı geliştirmeye devam....Şimdilik karavan içindeki imalattan kalan malzemeleri ve alet edevatı eve taşıyarak Taraklı festivaline gidebilecek hale getirmekle uğraşıyorum, Taraklı dönüşü yeni tasarımlar geliştirilerek karavan daha işlevsel hale gelecek, taki satılıncaya kadar bu ilavaler devam edecek sadece ilaveler oldukca fiyat yükselecek doğal olarak..

Bu gün ankastre mutfak tezgahı ocağını montajlamaya başladım, aslında montajladım diyebilirim, yanma testini yaptım, sadece henüz sabitlemedim, tombul tüpe bagajda yer ayarladım, tüpün yolculuk sırasında gezinmemesi için bağlama aparatları geliştirdim, yarın ocağın montaj fotoğraflarını yayınlarım..
Bu gün ayrıca vaktin bir kısmını yaşam aküsünün araştırması için harcadın, bir kaç seçenek içinden karar vererek akü işinide bu günlerde daha doğrusu Taraklı gezisi öncesinde tamamlamış olacağım...

Atilla Bey bende solar panel araştırmalarına başladım. tecribelerinizden anladığım kadarıyla 140 W'lık bakıyorum. Sizinde hem akü hemde panel için önerileriniz alabilirmiyim?

Solar panel olarak, araç tavanına sığabilecek en büyükwatt'lı tek parça panel kullanılması en doğrusu, örneğin 140-160-175-180-200 watt paneller, 140+140, 140+180 gibi büyük watt'lı bir veya bir kaç paneli kullanmak doğru... Parti parti ele para geçtikçe 4 tane 80watt takılıp 320watt elde edilecekse buna göre 140+180=320 watt daha doğru bir harekettir...
Akü farklı bir konu, güneş paneli olmayanlar su bidonu gibi akülerini tam doldurup hafta sonu bir yere gitmek için yola çıkarlar, bu durumda olanlar tabiki deepşarz özellikli jel veya agm aküler kullanmaları tercihdir, ama panel kullanıcıları sürekli şarz durumunda olmalarının avantajı ile daha ucuz serideki bakımsız akülerden kullanırlarsa aynı paralara daha çok ve daha yüksek amperde akü rezervi kurarlarsa sürekli şarz durumunda oldukları için aküleri dibine kadar bitirme kaygıları olmayacağı için jell ve agm tipi akülere büyük ücretler ödemelerine bence gerek kalmaz...
Şöyle örnek verelim, iki günlük bir hafta sonu faliyeti için 1000TL verip 200amp jel akü alırsanız, faliyet sonunda 150 amp gibi bir değeri kullanırsınız eve dönüşde geriye %25 enejiniz kalır, yani 50amp kritik seviyede enerji ile eve dönersiniz, akü kapasitesinin %50 sinden fazlasını sürekli olarak kullanıyorsanız, deepşarz özellikli jel veya agm tercih etmeniz gerekir....Oysa 1000TL'ye 2x200 marin veya sıradan bakımsız akü kullanırsanız amp değeriniz 400 amp olur, aynı faliyeti yapsanız 150 amp harcasanız, akülerin %38'ini kullanmış olursunuz, eve döndüğünüzde akülerde hala kullanılabilir 250amp enerji var demekdir, isterseniz tatilinizi bir gün daha uzatabilirsiniz, ama diğer akü kullanıcılarının artık böyle bir şansı yok, onlar eve dönmek zorunda...
Aslında akü konusundaki muhabbetleri kitleyen nokta fazla akü koyacak yerleri olmayanların mecburiyetlerden kaynaklanan jel veya agm akü seçimleridir, oysa fazla adette akü koyabilecek yeri olanlar bance daha şanlı...
Tabiki bir faktör daha var, karavanı bir yere parkedip ayda bir veya iki ayda bir bir hafta sonu faliyeti yapacaksanız, araç gezen karavan deyil yatan karavan durumundaysa, tercihin jel veya agm aküler olması doğrudur, aktif karavancılar marin veya sıradan bakımsız akü kullanabilirler, aküler sürekli hareket ister, yani küçük kapasitelerde doldur boşalt aküler için faydalıdır, en azından romatizma olmazlar, hatfada bir defa koşuya çıkmak yerine hergün küçük yürüyüşler yapmak kalbede yararlıdır...
Tabiki akü seçimindeki en önemli faktör bir güneş panelinizin olup olmadığıdır..
Bütün yukarıdaki yazılanları kendim için yorumlayınca kendi karavanımda tercih ettiğim sistem; 180watt güneş paneli (hatta 2 x 80watt takabilecek hala yerim var), 2 x 200amp Mutlu marin tam bakımsız akü (yedektede 60+70=135 amp standart bakımsız sulu aküm var)...Yani 200+200amp yaşam, 60+70amp yaşam yedeği ve araç aküsü 90amp, toplam 5 akü, 620amp....
Akü seçerken şu soruların cevapları aranarak bulunmalıdır;
1- Aracınızda güneş paneli varmı?
2- Aracınızda akü yeri kısıtlaması varmı?
3- Karavanınız gezen karavanmı? yatan karavanmı?
4- Jel akü meraklılarının konuşmalarından pisikolojik olarak ne kadar etkileniyorsunuz?

Atilla Bey;
Kurşun asitli akülerde; kullanılamayan kapasiteden dolayı oluşan sülfatlaşmanın neden olduğu, tembellik sonrasındaki, kapasite kaybı hakkında düşünceniz nedir?

Saygılarımla
Rıza

Atilla bey hayırlı olsun,

ayrıca çalışmanız ve paylaşımlarınızdan benim gibi bir çok kişinin faydalandığını düşünüyorum, kendi adıma teşekkür ederim

marlon' Alıntı:
Atilla Bey;
Kurşun asitli akülerde; kullanılamayan kapasiteden dolayı oluşan sülfatlaşmanın neden olduğu, tembellik sonrasındaki, kapasite kaybı hakkında düşünceniz nedir?

Saygılarımla
Rıza
Kullan Rıza, kullanılınca sülfatlaşma olmuyorsa böyle bir bilgi varsa, kullanılmayan kapasiteyide arada bir kullan akülere hiç bir şey olmasın....Şimdi başka bir soru çıkacak, kurşun asit akülerde sonuna kadar kullanımda deşarj olmak akülere zararlı deyilmidir, bu konudaki fikir nedir...Onada madem öyle deşarj yapma akülere bir şey olmasın diyeceğim..Önemli olan iki tip kullanım tarzını alışkanlık haline getirmemek...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

SON KONULAR

Geri