.
Anket başındaki ricam nedense anlamsız bırakıldığından artık ben de oyumu niçin olumsuz verdiğimi açıklama hakkına kavuşturuldum sayılır..
Eşim ve ben Türkiye’de özel kişilerde silah bulunduğunu anladığımız, gördüğümüz bir ortamdan tedirgin oluyor, böyle yerlerden ayrılıyor ya da oradan uzak duruyoruz.
İki kere başımıza geldi yani duruma teorik yaklaşmıyorum.
Aslında bu davranışın kişinin yetiştiriliş tarzı dışında da açıklanması çok kolay.
Türkiye’de her dört kişiden birinde olan ateşli silahların ancak 1/8 i ruhsatlı !
Yani Türkiye’de yanınızdakinin silahının herhangi bir nedenden ruhsatının olmama ihtimali çok ama çok yüksek.
Önce tanımadığımız birinin kişilik yapısını ve durum analiz kabiliyetini bilmediğinizden, silahını sadece korunma nedeniyle bulundurulmasını söylemesinin, kimse gocunmasın, bizim için bir anlamı yok.
Yani tehlikeden çekilmek veya üzerine gitmeyecek bir yapısı olduğundan, yasa dışı olduğu halde; kendince sadece uygunsuz olarak kavradığı durumlarda bile güvenlik kuvveti çağırmak yerine kendini güvenlik kuvveti olarak görmeyeceğinden nasıl emin olabilirsiniz ki ?
En azından biz değiliz..
Üstelik kişi silah taşımak için ruhsat almamış ise onun da bir sebebi olmalı ?
Yani öldürücü bir aletle yanınızdakinin kurallara uymayan biri olması gerçeği oldukça yüksek bir ihtimal ise orada bulunmak istememenin de tuhaf bir tarafı yok.
Gelelim vesikalı durumlara.
Yalnızca
silah bulundurma ruhsatı ile silahın ev veya iş yeri dışına çıkarılmaları, araçlarda taşımaları kesinlikle yasak.
Yasalara yahut
açıklamalarına bakılabilir..
Hatta sadece tehlikeye maruz bazı kişi ve meslek guruplarına verilen silah
taşıma ruhsatı ya da yivli av silahı ruhsatı olanlar bile asla her yerde silah taşıyamıyorlar ve onları kullanma kural ve taşınma yerleri de yasalarca aslında, zannedildiğinden çok daha kısıtlı..
Uyulup uyulmadığını bilmediğimiz yüzünden de bu durumlar bizler için ekstra potansiyel tehlike kaynağı demek.
Gezdiğimiz yerleri tecrübe ve ön bilgi edinme yoluyla bilinçli seçtiğimiz yeterli bulunmasa bile oralarda kaçınılamayacak herhangi bir olasılıkla karşılaşılması yüzde olarak, yukarıdaki gibi ruhsatsız veya uygunsuz durumlarla karşılaşılmasından çok daha az.
Türkiye de ~20 milyon silah olduğu tahmin edildiğinden bu açıdan fazla bir matematik bilgisine ihtiyaç olmamalı ?
Bkz.
En azından Avrupa ve Türkiye’de son yedi senede toplamda iki sene üzeri yaptığımız tecrübe açısından, durumu biz böyle görüyoruz.
Yasalar dahilinde silah taşınmasına kimsenin gocunmaması isteniyorsa taşımayı düşünmeyenlerin de en azından ayni hakkı olduğu kabul edilmeli.
Ayrıca tavrımız, pasivizmden çok sağduyu ile alakalı..
Edindiğimiz kıymetli bilgiler yoluyla gideceğimiz yerleri kısıtlasak da bereket ne dünya o kadar küçük, ne de biz heryeri görecek kadar uzun yaşayacağız.
Artık zaten gezintiden çok konaklama modundayız..
Tatile heryerde silahla çıkılmak zorunda olunsaydı, karavancılığı bırakırdım.
Bu kadar basit...
...
Ona en fazla ihtiyacı olabilecek dünya turu yapan karavancıların bile silah taşıması yasalarca olası değil.. Kişi başı ateşli silah ölümünde ABD’nin bile önünde olan Türkiye ise bu açıdan cennet olmalı ? Bkz.
Açtığım bu anket, forumda en fazla etkilendiğim ve bilgi edindiğim başlık oldu.
Galiba kendime teşekkür etmeliyim..
.