Bence her ikisi de mutlaka olmalı. Önceki aracımda geri görüş kamerası yoktu, park sensörleri vardı. Bir keresinde bir lokantanın otoparkında geri manevra yaparken aynalara baktığım ve sensörler ötmediği halde "bir şeye" çarptım. İnip bakınca diz boyunda yere sabitlenmiş 3-4 cm çapında demir dubaya bindirdiğimi fark ettim.
Wifi kameraya sürüş güvenliği söz konusu olduğunda güvenemiyorum. İlk zamanlar çekme karavanla geri manevra yaparken eşimle cep telefonlarından görüntülü görüşme yapıyorduk. Görüntü donmuş, son anda eşimin uyarısıyla fark ettim. Az kalsın duvara bindirecektim yeni karavanı. Evdeki çocuk kamerası da ara sıra donuyor ve bağlantı kopuyor.
Bir kaç ay önce ben de çekme karavanın arkasına hem park sensörü hem de kamera koymayı düşündüm. Hem ilk kurulumda epey bir işçilik gerekecek, hem de karavanı bağlarken her defasında ekstra bir de kablo grubu daha takmak gerekecekti. Wifi kamera da olsa neticede kameraya bir güç kablosu çekmek gerekiyor ve karavanın tepesine delik delmeye de şüpheli yaklaşırım her zaman.
Ucuz ürünlere bu kadar işçilik değmezdi; pahalı ürünlere, ben de AkMühendis gibi sanayici olduğum için, cebimdeki akrepten dolayı yatırım yapmadım.
Araştırmalarım esnasında konuyla alakalı bir sitede en ucuz ve en güvenilir geri görüş kamerası eşinizdir yazıyordu. Ben de onunla devam etmeye karar verdim.
Kablolu kamerada bile görüntü donması olasılığı varken, ne kadar methederlerse etsinler geri manevrada kablosuz kameraya tek başına güvenmeyin derim.
Sürüş esnasında sürekli arkadaki trafiği izleme ihtiyacını pek anlayamıyorum. Arkadan gelen trafiği kontrol etmek sadece sollamaya çıkarken lazım olur diye düşünüyorum ki, uzatma aynası bunun için yeterli geliyor, bilmediğim başka bir nedeni varsa bilgilendirin lütfen. Avrupa'daki sürücüleri bilemem ama buradaki sürücüler tampona yanaşmaya pek meraklı. Özellikle hatchback tarzında, arkası kısa olan araçlarda iç dikiz aynasına bakınca bu tür hadiselerde insan epey stresleniyor. Neyse ki çeki demirli Hilux sayesinde bu dertten kurtuldum. Hilux'ün normal araçlara göre fazla olan yükseklik ve genişliğinden dolayı tampona ne kadar yaklaşırlarsa o kadar görüş alanımdan çıkıyorlar da rahatsız olmuyorum. Nedense çeki demirini görünce de arayı hemen açıyorlar zaten.