Ben kiminle konuşsam onun elindeki ürün en iyi ürün. Geri kalan herkes bu elektrik işini yanlış biliyor şeklinde konuşuyorlar.
Evet, böyle bir refleksimiz var. Ancak bu da boşuna değil. Şu hikayemi hep örnek veririm: Ben 4. sınıftayken Enerji İletim Dağıtım dersinin hocası, ki yüksek mühendis olur kendisi, derste sınıfa sordu: "En iyi iletken hangisidir?". Ben bir şey demeye kalmadan sınıf tek ağızdan cevap verdi: "Altın"... Tam arkamı döndüm, "Ne salak adamlarsınız, hiç mi kitap açıp bakmadınız" diyecekken hoca dedi ki: "Evet"...
Bunlar 4. sınıf Elektronik Mühendisliği öğrencileri, karışlarındaki de hoca. Bilgiyi araştırmadan körü körüne inanmak bu seviyede. Doğal olarak "elektrik işi benden sorulur" diyenlerin oransal olarak çoğu hatalı bilgiye sahiptir, doğru.
Çok değil, 5-10 tane karavancıyla tanıştım henüz, sistemlerini o kadar (o kadar!) yanlış tasarlamışlar ki, elde ettikleri netice içler acısı, fakat onlar bunu normal sanıyorlar. Mesela problemlerini çözmek için daha fazla akü almaları gerektiğini ya da daha fazla güneş paneli koymaları gerektiğini falan düşünüyorlar. Her seferinde gözümün önüne aynı karikatür geliyor:
Forumlarda sormak problem değil, ben de mesleki problemlerimin çoğunu Stackoverflow'da çözdüm. Ben ilk mesajı okuduğumda bunun ciddiyetle yaklaşılması gereken, çocuk oyuncağı olmayan bir şey olduğu hissine kapıldım. Dolayısıyla birinin bunu projelendirmesi, altına da imzasını atması ve sorumluluk alması gerekir. Hem emek harcayacağı için hem de sorumluluk alacağı için de bunun ücreti olması gerekir.
Hatta örneği şöyle genişleteyim: Ben burada projeyi çizip koysam bile karşımdaki kişinin bunu ciddiye almaması, yolunda gitmeyen bir şey için benden hak talep etmemesi gerekir. Eğer konuştuğumuz şeyleri tartacak kadar bilgisi varsa kendi süzgecinden geçirir, kendi sorumluluğunda uygular.
CEM BEY, ücreti karşılığında doğru bilgiyi vereceğinize inanıyorsanız görüşelim!
Dediğim gibi, ana faaliyet konum değil ve ben de karavan hobim olduğu için bu forumdayım. Fakat evet, eğer sorumluluğu alacak birini bulamazsanız ücreti mukabilinde (faturalı şekilde) projeyi hazırlayıp sistemin sorumluluğunu alırım.
Onun dışında, sorunuzu bir bütün olarak değil de teker teker, tekil problemler halinde sorarsanız ayrı ayrı da cevaplarım, bunda bir problem yok.