Keşke böyle direk yazmasaydınız da biz de anlamamış gibi davranabilseydik.
Hahah
Bunda utanılacak bir şey yok. Eğer kişi toptan bir ürün istiyorsa bunun literatürdeki adı "proje"dir ve bir mühendis tarafından (diploma kastetmiyorum aslında) tasarlanmalı, harcadığı mesainin karşılığı verilmelidir. Ha, bir noktada takılmıştır, onu sorar, sebeplerini anlamaya çalışır, o tamam, onu anlatırız, anlatıyoruz da. Fakat "derdim bu, çözüm istiyorum" diyorsa kişi bunun ücretini ödemelidir.
Kaldı ki benim ana faaliyet konum bu değil, ben daha çok endüstriyel yazılım, otomasyon ve tasarım tarafındayım. Yani kendimi kastetmemiştim.
Aslında cümleye biraz da yanlış açıdan yaklaşılmış, şöyle düzelteyim:
Bence ücreti mukabilinde cevap aranması gereken sorulardır.
Cem bey erken sıkıldı sadece
Valla bi de o var
ücret mukabili cevap verenler forumdan ziyade iş yerlerinde müşterilerini bekliyorlar.
Belki ben bu tarz bir pazarlama stratejisi belirledim, forumlarda ortamlara girip bir miktar yardımcı olarak insanlarla tanışıp sonra da ücreti mukabilinde proje yapacağım? Bunda ne mahzur var?
Forumda bir şeyler pazarlamaya kalkanları linç etme meyili olduğunu gördüm. Biraz da o tespitimle birleştirerek şu yorumu yapıyorum: İnsanların forumlarda vs. bir şeyler pazarlamak istemesi kötü bir şey değil. Kötü olan, insanların herhangi bir mecrayı başka insanları dolandırmak ve aldatmak için kullanmak istemesi olabilir. Ben şahsen fiziki dükkanlarda daha çok dolandırıldım, daha çok mağdur oldum.
Geçenlerde İzmir'de bir araç projesi çizen yere gittim, arkadaşımın dükkan komşusuydu, "rüzgar yükü" ile alakalı birkaç şey sordum. Sağolsunlar yardımcı oldular ve konuşmamız bir 5-10 dk sürdü. Çıkarken borcumu sordum.
Durum budur. Hiçbir emek ücretsiz talep edilmemelidir. Ha, aranda bir samimiyet vardır (ya da olsun istiyorsundur), küçük bilgi alış verişleri ile başlayıp yavaş yavaş alış verişini derinleştirirsin, sonra gün gelir "Abi ben mikroişlemcide interrupt'a giriyorum, ama o sırada analog sinyalde bir dalgalanma oluyor ve mikroişlemci reset atıyor. Neden olabilir?" diye dağ gibi sorular da sorabilirsin. Fakat bu yine kişinin borç hanesine yazar. Ödeyebilmek için bu soruyu soran da benzer evsafta olmalıdır.
(Ne dertliymişim, konuştum yahu)
Bu arada karavancılar için birtakım şeyler üretme fikrim var. Kendime lazım olanları üretip (misal piyasada ihtiyacıma göre olanı bulamadığım için güç kaynağımı yaptım, taş gibi çalışıyor) satabilirim. Elinizde çok güzel çalışan bir ürün olsa, bunu forumda tanıştığınız biri size sattı diye üzülür müsünüz?
biz kamplarda gezilerde suyumuzu ekmeğimizi karşılık beklemeden paylaştığımız gibi bildiklerimizi ve önerilerimiz de karşılıksız paylaşıyoruz.
Paylaştığım her şeyi buraya yazmak istemem ama konuyla alakalı diye bir örnek ekleyim: 1 aylık ciddi ciddi çalışma, tersine mühendislik, uygulama ve testlerimin sonucunu şuraya yazdım mesela:
How to hack to limit output power of a regular SMPS? Siz benim paylaşma taraftarı olmadığımı mı düşünüyorsunuz