Karavan İle İran Ve Umman

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan windyhill Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 265
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 114,902
güngör' Alıntı:
Ferhat bey merhaba,

daha önce yazdıysanızda benim dikkatimden kaçmıştır aracınızda İran plakası takılı sanırım,kanuni prosedürünü paylaşırmısınız.
Mazot fiyatını sizden okudukça ülkem adına üzülmemek elde değil,yolunuz açık olsun.
Bazargan gümrüğünde ülkede kalma süresi on günü geçerse iran plakası takma zorunluluğu olduğunu on günden fazla kalındığı takdirde her gün için 40 dolar cezası olduğunu bildirdiler plakayı 120 km civarı olan hoy şehrinden takabileceğimiz söylendi ve gümrükten plaka takmamız için evrak verdiler,hoy şehrinde plaka işlemlerini yapan polis merkezini sora sora bulduk plaka için bankaya para yatırmamız gerktiğini ve para dekontunu getirip plakayı almamızı bildirdiler,bir taksi ile ismi verilen bankaya gittim tabiiki bankadada para yatırmak dahi problem oldu bankanın yan taraftaki bölümünde parayı yatırabilmem için evrağı onaylatıp getirmem gerektiğini söyledi işin tuhafı bana bir iran vatandaşı gibi davranıp açıklamaya dahi gerek duymuyorlar ve aynı gün işlemi bitirip plaka takmam mümkün değil çünki öğleden sonra saat 14,00 de kapanıyor,türkçe bilen taksi şöforünden işlemler için rica ettim sağ olsun onun sayesinde aynı gün plakayı taktım.
En tuhafıda şiraz yakınında persepoliste karşılaştığım muhabbet ettiğimiz iki çekoslovak karavanında iran plakası yoktu bunlar diğer gümrükten girmişler (urumiye) işlemlerini tebrizde yaptırdıklarını söylediler tebrizdeki turizm bürosunun telefon numarasını alıp tebrizdeki arkadaş olduğumuz iranlı kardeşimize büroyu arattım onların verdiği cevap gerçekten ilginçti bu uygulamanın iki sene evvel kalktığını söylemişler tabiiki yapacak birşey yoktu dönüşte tekrar hoy şehrine uğrayıp plakayı teslim edip ilgili evrağı gümrüğe teslim edeceğiz mazot olayı gerçekten ilginç bir hafta civarı keşm adasında kaldık bandar abbasa dönüşte orada arkadaş olduğumuz iki iranlı bizle beraber geldi şehir yakınlarında 76 litre mazot aldık parayı ödemek istediğimde iranlı arkadaş gerek olmadığını parayı ödediğini ben para vermek için ısrar edince iran vatandaşlarına verilen fiyattan ödediğini hiç birşey tutmadığını söyledi (10.000 tümen) 3 dolar civarı.akaryakıt konusunda allah yadımcımız olsun bizi yönetenler halkından biraz utansa bu olaya çözüm getirirler.
saygılar dubaiden.

Etiketler
Öncelikle iyi yolculuklar adaşım. :smiley:

Değerli bilgiler için çok teşekkürler. Bu mazot fiyatlarından sonra, sizin de rehber bilgileriniz sayesinde daha fazla karavancı İran'a doğru güzergah çizecektir.

İran'da İran'lı ve yabancı için olan farklı mazot fiyatları ne gibi farklılıkta? Ülkemizdeki mazot fiyatına gelince bizler Rusya fiyatına razıyız. ;D

fsirin' Alıntı:
Öncelikle iyi yolculuklar adaşım. :smiley:

Değerli bilgiler için çok teşekkürler. Bu mazot fiyatlarından sonra, sizin de rehber bilgileriniz sayesinde daha fazla karavancı İran'a doğru güzergah çizecektir.

İran'da İran'lı ve yabancı için olan farklı mazot fiyatları ne gibi farklılıkta? Ülkemizdeki mazot fiyatına gelince bizler Rusya fiyatına razıyız. ;D
İranlının aldığı fiyatın iki kat fiyatına yabancılara satıyorlar selamlar

Selam dubaiden
Dubaide kaldığımız 14 günün son günü gerçekten gezilmesi ve görülmesi gereken bir ülke yedi şehri olan bu ülkenin dört şehrini gezebildik her şehirde denize girdik deniz çok temiz hava çok güzel ,kumsallar uzun ve bakımlı dikkatimi çeken olay sahildeki duşlardan sıcak su akmasıydı,bence gelecek arkadaşların vizesini alıp tarifeli uçak seferleriyle gelmeleri daha mantıklı çünki buraya üç veya dört gün yetmez ve gezip görebileceğiniz yerler çok sınırlı kalır otel sorunu yok biz dubainin baniyas bölgesinde bir otelde kaldık otel fiyatı(200 dirhem)100 dolara 366 dirhem şu anda taksiler ucuz ,metro ve otobüsü çözdüğünüz zaman gezme sorunu kalmıyor çünki her bölgeye otobüs ve metro seferleri var saygılar dubaiden

dubai fotoğrafları 233.jpg

windyhill' Alıntı:
Bazargan gümrüğünde ülkede kalma süresi on günü geçerse iran plakası takma zorunluluğu olduğunu on günden fazla kalındığı takdirde her gün için 40 dolar cezası olduğunu bildirdiler plakayı 120 km civarı olan hoy şehrinden takabileceğimiz söylendi ve gümrükten plaka takmamız için evrak verdiler,hoy şehrinde plaka işlemlerini yapan polis merkezini sora sora bulduk plaka için bankaya para yatırmamız gerktiğini ve para dekontunu getirip plakayı almamızı bildirdiler,bir taksi ile ismi verilen bankaya gittim tabiiki bankadada para yatırmak dahi problem oldu bankanın yan taraftaki bölümünde parayı yatırabilmem için evrağı onaylatıp getirmem gerektiğini söyledi işin tuhafı bana bir iran vatandaşı gibi davranıp açıklamaya dahi gerek duymuyorlar ve aynı gün işlemi bitirip plaka takmam mümkün değil çünki öğleden sonra saat 14,00 de kapanıyor,türkçe bilen taksi şöforünden işlemler için rica ettim sağ olsun onun sayesinde aynı gün plakayı taktım.
En tuhafıda şiraz yakınında persepoliste karşılaştığım muhabbet ettiğimiz iki çekoslovak karavanında iran plakası yoktu bunlar diğer gümrükten girmişler (urumiye) işlemlerini tebrizde yaptırdıklarını söylediler tebrizdeki turizm bürosunun telefon numarasını alıp tebrizdeki arkadaş olduğumuz iranlı kardeşimize büroyu arattım onların verdiği cevap gerçekten ilginçti bu uygulamanın iki sene evvel kalktığını söylemişler tabiiki yapacak birşey yoktu dönüşte tekrar hoy şehrine uğrayıp plakayı teslim edip ilgili evrağı gümrüğe teslim edeceğiz mazot olayı gerçekten ilginç bir hafta civarı keşm adasında kaldık bandar abbasa dönüşte orada arkadaş olduğumuz iki iranlı bizle beraber geldi şehir yakınlarında 76 litre mazot aldık parayı ödemek istediğimde iranlı arkadaş gerek olmadığını parayı ödediğini ben para vermek için ısrar edince iran vatandaşlarına verilen fiyattan ödediğini hiç birşey tutmadığını söyledi (10.000 tümen) 3 dolar civarı.akaryakıt konusunda allah yadımcımız olsun bizi yönetenler halkından biraz utansa bu olaya çözüm getirirler.
saygılar dubaiden.

Ferhat bey bilgi için teşekkürler, yakıt konusundaki anınız gerçekten çok hoş adeta komşuya çay ısmarlamak :D gibi olmuş.

Selamlar

Ferhat bey , paylasim ve bilgiler icin cok tesekkürler.Gercektende ilginc olaylar yasiyorsunuz,buda Gezmenin verdigi bir güzellik.Insanin hatirasinda ömür boyu kalacak olaylar.

Güzel ve Sagliki geziler dilegiyle.

Sayin Ferhat Bey

Bu muthis seyahat icin sizi kutluyorum ve paylasim icinde sahsim adina cok tesekkur ediyorum.

Dubai'den bu bolgedeki ulkelere ciddi arac satisi olur.Ornegin bir toyota land cruiser jip icin odenen Tahran-Dubai nakliye bedeli yaklasik 500 USD, Dubai-Askabat icin 700 Usd dir.Sizden neden boyle yuksek bir bedel istemisler anlam veremedim.

Iran,Turkmenistan ve benzeri ulkelerde benzinin cok ucuz olmasinin farkli politik sebepleri var.Iranda standart pompa fiyati yanlis bilmiyorsam 0,13-0,14 Usd/lt seviyelerinde Turkmenistan'da 0,17 Usd/lt ama devletten ton bazinda alicam derseniz Turkmenistan borsasinda mazot yada benzinin tonu 900 usd yani yaklasik 0,90 usd/lt..Bu arada mazot ve benzinin ton fiyati genelde ayni fakat d2 miydi neydi kisaltilmis ismi bizim bildigimiz ismi mazot belli donemlerde karaborsa gibi olup a80 (normal benzin) nin fiyatini bir miktar gecebiliyor.
Ayrica Turkmenistan devleti ayda 120 lt gibi bir benzini kendi vatandasina bedava veriyor.dogalgaz komedi bazi evlerde sayac dahi yok..

Ama bu tip ulkelerde vakit gibi bizim icin cok degerli fakat onlar icin son derece degersiz bisey icin ciddi paralar odeyebilirsiniz.
Ornek Askabat havalimaninda freeshop yok (bir bakkal dukkani bir halici haric) TR den arkadaslarim icin almis oldugum 2 sise export rakiyi Turkmenistandan cikarken bavulun icerisinde goren Askabat gumruk polisi kacakcilik mi yapiyorsun diyerek 100 USD mi almisti.

Bizim ulkemizin akaryakit rejimine gelince en guzel ornek verilecek ulke Tacikistan...Tacikistan'da da bizim gibi cok cok az petrol cikmasina ragmen pompa satis fiyati 1 usd yani 0,10 usd kar ile ...Hos pompa yok daha dogrusu var ama elektrik olmadigindan genelde calismiyor/calistirilmiyor.Akaryakiti varilden sut litreligi ile pet kola sisesine doldurup araca 2 lt, 2 lt koyuyorlar.:smiley:))

Saygilar
Mustafa GULER

Selam arkadaslar bandar abbastan
Dubai donusu yine bandar abbastayiz geliste kaldigimiz benzinlikte muhabbet ettigimiz tircilarin bu sehir hakkinda soyledikleri bizi biraz tedirgin etmisti.
Karavani guvenli yerlere birakmamizi uzun sure karavandan ayrilmamamizi kapkac ve arac hirsizliginin diger yerlere gore fazla olmasiydi sehir deniz kiyisinda buyuk limanlari olan (ithalat ve ihracat) tasimaciliginda iki milyona yakin insanin yasadigi issizligin yuksek oldugu bir sehir.
Sehir turu attigimizda deniz kiyisinda bir cok musait park yerlerinin oldugunu gorduk hava oldukca sicakti iran yolculugumuzda vebasto calistirmadan geceledigimiz ilk yer burasiydi.
Rastgele karavanla sehir turu atarken bir pazar yerini farkettik herturlu baligin bol oldugu bir pazar yeriydi bir sure pazari gezip karavana Dondudugumuzde karavanin fotograflarini ceken karavanciliga merakli iranli bir arkadas vardi tabiiki karavani acip davet ettik icerisini inceleyip fotograf Cekti kahve ikram ettik muhabbetimiz bir sure devam edinca sehir hakkindaki guvenlik olayina degindi kendisi burada buro karavan tipi prefabrik imalat ve alim satim yapan ailesi eski tebrizli olan 35 yaslarinda samimi bir arkadasti ve az derecede turkce biliyordu bizim karavanla kendi yerinde kalabilecegimizi belirtti bu arkadasla tanismamiz gercekten bizim icin bir sansti

Aracini takip ederek isyerine geldik, yer arac parketmek icin musaitti bu arkadasimizin yerinde uc gun kaldik sehri gezdirdi bize gercekten cok yakin Davrandi ,kesinlikle bize israr etmemize ragmen yemek parasi odetmedi kaldigimiz uc gun boyunca gitmek istemesekte hergun yemege goturdu.
Bu arada hedefimizin umman oldugunu ali arkadasimiza bahsettim ikinci gun bu konuyu arastirmak icin bir turizm acentasina gittik bu konuda verdikleri bilgi ilgincti ummana gemi seferlerinin olamadigini dubaiye gemi seferinin oldugunu gemi bilet fiyatini gemi acentasindan ogrenebilecegimizi belirttiler, bir aylik dubai vizesi icin iki bin dolar teminat kisi basi iki yuz dolar vize parasi istediler. bu seyahatten vazgecmek zorunda kaldik
Ali arkadasimizin daha once bahsettigi keshm adasindaki is yaptigi arkadasinin tesadufen is yerine gelmesi ile bizim rotamizda keshm adasina dondu.ve bu arkadasla birlikte Keshm adasina gittik.yeni tanistigimiz arkadasimiz Almanyada yasiyan ve oradan evli iran vatandasi sansimiza oda cok iyi bir arkadasti.Keshm adasinda zeytun park denilen yerde kiraladigi arsaya restorant acip iranda'da sansini denemek istiyordu.Serbest bolge olan Khesm adasi girisindeki burokratik islemleri onun sayesinde kolayca halledip Khesm adasinda Zeytun Parka vardik.Ada 140 km boyunda 40 km genisliginde sah zamaninda kucuk bir yerlesim yeri olan son 20 yildir suratle yapilasmanin oldugu gelecek vaad eden havaalani ve alisveris merkezleri olan guzel bir yer.Portekizlilerden kalma tarihi kalesi ve sehir kalintilari var.Zeytun Park ise denize sifir kurulmus yesili bol plaji guzel bir park.Kumsali son derece uzun ve denizi gibi kum.Sabah denize girdiginiz yerden oglen girdiginizde enaz 25-30 mt.yurumek durumundasiniz,gel-git olayinin bukadar cok gozlemlenebildigi aksamlari iranlilarin gece 11-12 de gelip cadir kurarak piknik yaptiklari,sabahlari erkeklerin denize girip kadinlarin yanlizca ayaklarini islattiklari bir yer.

gezgör' Alıntı:
Ferhat bey , paylasim ve bilgiler icin cok tesekkürler.Gercektende ilginc olaylar yasiyorsunuz,buda Gezmenin verdigi bir güzellik.Insanin hatirasinda ömür boyu kalacak olaylar.

Güzel ve Sagliki geziler dilegiyle.
Temennileriniz icin tesekkurler

must' Alıntı:
Sayin Ferhat Bey

Bu muthis seyahat icin sizi kutluyorum ve paylasim icinde sahsim adina cok tesekkur ediyorum.

Dubai'den bu bolgedeki ulkelere ciddi arac satisi olur.Ornegin bir toyota land cruiser jip icin odenen Tahran-Dubai nakliye bedeli yaklasik 500 USD, Dubai-Askabat icin 700 Usd dir.Sizden neden boyle yuksek bir bedel istemisler anlam veremedim.

Iran,Turkmenistan ve benzeri ulkelerde benzinin cok ucuz olmasinin farkli politik sebepleri var.Iranda standart pompa fiyati yanlis bilmiyorsam 0,13-0,14 Usd/lt seviyelerinde Turkmenistan'da 0,17 Usd/lt ama devletten ton bazinda alicam derseniz Turkmenistan borsasinda mazot yada benzinin tonu 900 usd yani yaklasik 0,90 usd/lt..Bu arada mazot ve benzinin ton fiyati genelde ayni fakat d2 miydi neydi kisaltilmis ismi bizim bildigimiz ismi mazot belli donemlerde karaborsa gibi olup a80 (normal benzin) nin fiyatini bir miktar gecebiliyor.
Ayrica Turkmenistan devleti ayda 120 lt gibi bir benzini kendi vatandasina bedava veriyor.dogalgaz komedi bazi evlerde sayac dahi yok..

Ama bu tip ulkelerde vakit gibi bizim icin cok degerli fakat onlar icin son derece degersiz bisey icin ciddi paralar odeyebilirsiniz.
Ornek Askabat havalimaninda freeshop yok (bir bakkal dukkani bir halici haric) TR den arkadaslarim icin almis oldugum 2 sise export rakiyi Turkmenistandan cikarken bavulun icerisinde goren Askabat gumruk polisi kacakcilik mi yapiyorsun diyerek 100 USD mi almisti.

Bizim ulkemizin akaryakit rejimine gelince en guzel ornek verilecek ulke Tacikistan...Tacikistan'da da bizim gibi cok cok az petrol cikmasina ragmen pompa satis fiyati 1 usd yani 0,10 usd kar ile ...Hos pompa yok daha dogrusu var ama elektrik olmadigindan genelde calismiyor/calistirilmiyor.Akaryakiti varilden sut litreligi ile pet kola sisesine doldurup araca 2 lt, 2 lt koyuyorlar.:smiley:))

Saygilar
Mustafa GULER
Saygi ve selamlar bizdende

Çok güzel, burada hava nasıl olsa soğuk gidiyor, denizdi tarihti tadını çıkartın.
Gezinin sonunda, harcamaların toplam tutarını merakla bekliyorum.

Yolunuz ve bahtınız açık olsun.

must' Alıntı:
Sayin Ferhat Bey

Saygilar
Mustafa GULER

Ton ve litre bizi farklı sonuçlara götürür Mustafa Bey....
1000 lt benzin bir ton yapmayacaktır.......Fark oradan doğuyor olabilir........Çonkü kesafet=yoğunluk hesapları sözkonusudur... 1000 lt benzin (sallıyorum) 680 kg. ye denk gelebilir

tommycan' Alıntı:
Ton ve litre bizi farklı sonuçlara götürür Mustafa Bey....
1000 lt benzin bir ton yapmayacaktır.......Fark oradan doğuyor olabilir........Çonkü kesafet=yoğunluk hesapları sözkonusudur... 1000 lt benzin (sallıyorum) 680 kg. ye denk gelebilir
Haklisiniz hesap aslinda soyle benzinin ozgul agirligi 0,680-0,760 Lt araliginda olmasi beklenir buda eger ortalama alirsak 0,720lt si 0,90 cent e 1 litresi de 1,25 Usd ye gelir ki bu daha da pahali bir orandir.

berkcantp' Alıntı:
Çok güzel, burada hava nasıl olsa soğuk gidiyor, denizdi tarihti tadını çıkartın.
Gezinin sonunda, harcamaların toplam tutarını merakla bekliyorum.

Yolunuz ve bahtınız açık olsun.
Temennileriniz icin tesekkurler,haklisiniz havalarin soguk olmasi bizi donmekten vazgecirdi bugun pasaportlari vizeye verip carsamba gunu tekrar karavanla dubaiye gececegiz dubai karavan seyahati icin Cok guzel ve uygun bir ulke,her sehirde ve sahillerde musait park yerleri cok fazla seyahate cikarken hedef ummandi koymustum hedefe varmayi dusunuyorum saygilar.

Önce St Petersburg a olan gezinizi şimdi de bu geziyi okudum.Gerçekten çok güzel keyifli ve yürekli geziler yapmışsınız.Yürekli diyorum çünkü bir arkadaşımla StPetersburg da nevski prospekt de öğle vakti sırtlarımızdaki çantalar yüzünden 5 rus kapkaçcının saldırısına uğramıştık iki sene önce.Karavanla yaptığınız geziyi okuduğumda vayy dedim süper cesaretli bir yolculuk.Kutlarım sizi.
Bu gezinizi de merakla takip edeceğim.
İzmir den selamlar
Burak Yalçın

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

SON KONULAR

Geri