Kamp Ocağı Seçimi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan TezMertek Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 224
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 194,314
Merhaba,
Tencere setleri için malzemesinden bağımsız olarak tahta kaşık, plastik çatal tarzı metale zarar vermeyecek şeyler kullanmanızı öneririm. Alüminyum setler doğal olarak çelik tencere setlerine göre daha hızlı yıpranıyor fakat hafiflik avantajı var. Alkol ocağı gibi iç içe geçen setlerde birbirine temas ile aşınmayı önlemek için araya naylon poşet, gazete kağıdı ya da poşet çay gibi zaten yanınızda taşıdığınız malzemeleri kullanabilirsiniz.
Trangia'nın yeni çıkardığı HA serisi (Hard Anodized Alüminyum) çizilme ve aşınmaya karşı önceki modellerden çok daha dayanıklı. (çelik kadar olmasa da oldukça yakın bir dayanıma sahip)
Genel olarak Trangia'nın HA olmayan serisindeki aşınma da markasız ürünlere göre daha iyi.
Yine de tencere setinden bağımsız olarak tahta kaşık, plastik çatal kullanımı önerimi yineleyeceğim.

Etiketler
ytansug' Alıntı:
Merhaba,
Tencere setleri için malzemesinden bağımsız olarak tahta kaşık, plastik çatal tarzı metale zarar vermeyecek şeyler kullanmanızı öneririm. Alüminyum setler doğal olarak çelik tencere setlerine göre daha hızlı yıpranıyor fakat hafiflik avantajı var. Alkol ocağı gibi iç içe geçen setlerde birbirine temas ile aşınmayı önlemek için araya naylon poşet, gazete kağıdı ya da poşet çay gibi zaten yanınızda taşıdığınız malzemeleri kullanabilirsiniz.
Trangia'nın yeni çıkardığı HA serisi (Hard Anodized Alüminyum) çizilme ve aşınmaya karşı önceki modellerden çok daha dayanıklı. (çelik kadar olmasa da oldukça yakın bir dayanıma sahip)
Genel olarak Trangia'nın HA olmayan serisindeki aşınma da markasız ürünlere göre daha iyi.
Yine de tencere setinden bağımsız olarak tahta kaşık, plastik çatal kullanımı önerimi yineleyeceğim.

bilgiler için teşekkürler
keşke ilk kullanımda aklıma gelebilseydi :smiley:

Arkadaşlar, uzun süren araştırmalarım sonucu Jetboil aldım , test ettim yarım litre suyu 1 dakika gibi bir sürede kaynatıyor ve çok hafif , hacmi de bir hayli küçük , tüm malzemelerini kabın içine koyup taşıyabiliyorsunuz , doğada iyiyce test edeyim sonuçları paylaşırım ama şimdilik memnunum bu üründen

http://www.adrenalin.com.tr/productdetails.asp?ProductTypeID=1531#

Merhaba Arkadaşlar;

Dağcılık konusunda yeniyim ve bir aksilik çıkmazsa Haziran sonunda Aladağlar'da ilk zirvemi yapacağım. Bu nedenle kısa bir zaman içinde kendime uygun bir ocak bulmam lazım.

Maalesef aldığım ve daha almam gereken çok malzeme olduğu için bütçe konusunda oldukça dikkatli olmam gerekiyor. Bu nedenle şu aşamada benzin ocağı alamayacağım. Diğer taraftan alacağım ocağı (daha sonra masrafa girip 2. bir ocak daha almamak için) her mevsim ve Türkiye şartlarında yüksek irtifada da kullanabilmek istiyorum. Bu nedenle çok ucuza kaçamayacağımı da biliyorum.

Gözüme kestirdiğim ocak Optimus Crux. Oldukça küçük, 83 gr. ve kartuşlu bir ocak olmasına rağmen üreticinin sitesinde verilen ısı çıkış değerleri Primus Omnifuel ile neredeyse aynı: 3000W/10200BTU. Fiyatı da 120 TL civarı.

Aranızda bu ocağı kış/soğuk/yüksek irtifa koşullarında kullanmış olanınız var mı? Tavsiye eder misiniz? Ya da bu fiyata yakın başka ocak tavsiyeniz var mı?

Jetboil PCS de 2. opsiyon. Fakat başka kap kullanamamak, yemek yapmaya uygun olmaması ve ek ürünlerinin (tencere, tava, ayaklık, vs.) çok pahalı olması nedeniyle tercih etmek istemiyorum.

Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

Optimus crux kullanmadığım için bir şey diyemem ama küçük olması tek kişilik bir alet olmasına neden oluyor bu tip küçük ocaklar genelde büyük ve geniş tabanlı tencereler için uygun olmuyor. Kullanırken sağlam ve dengeli durmayacağını tahmin ediyorum.
Ne yaparsanız yapın ilerde bir tane daha ocak almak zorunda kalacağınızı düşünüyorum. Su ısıtıp çay kahve yapmak için gazlı ocaklar pratik ve uygun ama uzun süreli kış aktivitelerinde de sıvı yakıtlı ocaklar idealdir. Benzinli ocaklar sıvı yakıt kullandıkları için ekonomiktir üç dört günlük bir aktivite için eğer kar da eritilecekse gaz kartuşu sizin için hem büyük bir yük hemde büyük bir külfet olacaktır.
Eğer bütçenizi zorlamayacaksa MSR XGK EX modeli sıvı yakıtlı ocaklar içinde bildiğim en sağlam yakması en kolay bakımı en az ve ömrü en uzun ocaktır. Bu modelin eski modelleri olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor eskileri de iyi olmasına rağmen bazı eksikliklerinden dolayı son modele göre sorunludurlar. Birinci avantajı araba benzini gaz yağı mazot saatçi benzini jet yakıtı gibi bir sürü yakıtı kullanabilmesi yakıt bulamama sorununuzu ortadan kaldırıyor. Diğer tür benzin ocaklarına göre yakması çok basittir. yaklaşık 1.5 dakkikada hazır hale getirebiliyorum. Bakımı çok kolaydır içindeki küçük bir iğne vasıtası ile saladıkça kendini temizliyor. Dikkatli yakıldığında is yapmıyor. En fazla yaptığı is üst boruda serçe parmağımın ucu kadar hemen temizleniyor diğer modellerde bu mümkün değil. Aldığım günden bu güne kadar henüz parçalarına bakım yapmak zorunda kalmadım. Sorun çıkardığını hiç görmedim. Diğer ocaklarım baya sorun çıkardılar buna jetboil dahil. Yani biraz pratik yaptıktan sonra bu model ile bütün ihtiyaçlarınızı sorunsuz giderirsiniz. Ayrıca yakıtının ekonomik olması aldıktan sonra başka bir şey almanıza gerek olmaması uzun yıllar sorunsuz kullanılabilinmesi bu ocağı en ekonomik ocak yapıyor. Yani aldıkan sonra ilerde bir daha başka bir şey almak zorunda kalmayayım sorunuzun cevabı MSR XGK EX modelidir bence. Tek eksiği yandığında jet motoru gibi ses yapması. Türkiyede fiyatının pahalı olduğunu tahmin ediyorum ama gaz ocakların kartuşlarını hesaplarsanız Türkiye şartlarında en ekonomik ocaktır.
Jetboil ise sanıldığının aksine yemek yapmaya uygundur. Ben internette bir kaç yabancı yorum görmüştüm yemek için uygun olmadığını yazan ama onlarda derin kaptan dolayı yapamamışlardı. Sadece başka bir kap kullanmanız gerekiyor PCS derin olduğu için. Ama zorlarsanız o kapta da yemek yapabilirsiniz. Yani jetboil ile yemek yapılamaz diye bir şey yok ben pilavda yaptım menemende. Tencere kullanabilmeniz için tencere desteği gerekiyor onun türkiyede satılan modellere dahil olup olmadığını bilmiyorum. Dahil değil ise ya satın alacaksınız ki fiyatı biraz pahalı ya da bir metal parçasınından kendiniz uygun bir şey yapacaksınız. Biraz kalın bir sac parçasını yuvarlak kesip sonra bazı noktalardan ucunu kesip çevirerek orjinalinden daha sağlam tencere desteği yapabilirsiniz. Yapacağınız tencere desteği resimde görülen türden bir şey olabilir. Bu resimdeki destek orjinalinden daha sağlam ve daha kullanışlı. Kısaca eğer jetboil ile yemek yapmak istiyorsanız üç şıkkınız var. Birincisi GCS alacaksınız hiç bir sorun olmadan hem yemek yapacaksınız hemde su kaynatacaksınız. İkincisi PCS alıp bir de tencere desteği alacaksınız. Üçüncüsü PCS alıp kendi kap desteğinizi kendiniz yapacaksınız. Uzun süreli kullanacaksanız hiç bir gaz ocağı ekonomik değildir. Örneğin Jetboil 8 dakkika kullanıldığında yaklaşık 20 gram gaz gidiyor. Bu 8 dakkikada bir litre su kaynıyor. Diğer ocakların da bundan farklı olacağını düşünmüyorum.
Eğer şu anda fazla açılmak istemiyorsanız daha önemli ihtiyaçlarınız var sa size tavsiye edebileceğim ocak aygaz türü camping gaz kullanan ocaklar olacaktır. Ucuz olduğundan diğer ihtiyaçlarınızı karşılayıp bu ocağı kullanıp ne tür bir ocağın ihtiyacınızı karşılayacağını değerlendirerek ilerde ihtiyacınıza en uygun temiz ve iyi bir modeli almanıza fırsat verecektir. Bu tür ocakların tek sorunları biraz ağır olmaları.
Tencere tava konusuna gelince illede gidip bu markaların tencerelerini almanıza gerek yok. Bulabileceğiniz küçük mutfak aletleri işinizi çok güzel ve sorunsuz görecektir ayrıca ekonomik olacaktır. Evinizde kullandığınız küçük bir tencere bulunuyorsa onu dağda da çok güzel sorunsuz kullanırsınız. İhtiyacınıza göre üçlü ya da ikili sefer tası alırsanız hem sızdırmayan bir tencere setiniz hem de kapaklarını tabak olarak kullanacağınız hiç bir yabancı markanın size sunamayacağı özellikte kaplarınız olur. Çünkü en kaliteli tencere seti bile sefer tası gibi yiyeceği uzun süre içinde tutabilecek kabiliyette değil. Bunları teflon olarak bulabilirseniz temizlemeniz de kolaylık sağlar. Kapları ateşten almak için size bir adet küçük pense gerekiyor bunuda ucuz bulabileceğiniz portatif pense bıçak olarak kullanılan letherman taklidi bir aletle yapabilirsiniz. Bu şekilde bıçakta dahil bir sürü aleti ucuza getirmiş olursunuz. Ben bunları Türkiyede 3-5 tl ye bulabiliyordum sanırım şu anda da aynı fiyata bulabilirsiniz. Plastik kaşık çatalları bir çok yerde bedevaya bulabilirsiniz biraz sert bir plastik olmasına dikkat edin, aleminyum ya da çelik çatal kaşıkta kullanabilirsiniz. Kağıt ya da plastik bir kaç tane kullan at tipi tabağı çantanıza bırakmanız çok iyi olur. Özellikle kağıt olanları her zaman kullanıyorum. Yıkama derdi yok yemek bittikten sora çöp poşetinize bırkıp geri getiriyorsunuz ağır olmadıkları için sorun olmuyorlar. Bu şekilde sanırım en fazla 30-40 tl ye sizin için gerekli bütün mutfak malzemenizi toplamış olursunuz.
Başlangıç olarak bütün malzemelerinizi bulabildiğiniz en ucuz şeylerden oluşturmanız iyi olacaktır. İlerde neye ihtiyacınız olduğunu daha iyi anlayacaksınız ve ihtiyacınıza göre model tercih edeceksiniz. Herkesin farklı ihtiyaçları oluyor birine uygun olan diğeri için çok kötü olabiliyor.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Gerçekten çok yararlı bir bilgilendirme oldu, çok teşekkür ederim...

Tavsiye ettiğiniz gibi oldukça ucuz bir ocakla yazı idare edip, ihtiyaçlarımı anlayıp, kışa girerken iyi bir model alacağım...

Ocak seçimini ihtiyacı belirledikten sonra yapmak gerekiyor. Bu sporun tüm malzemelerinde olduğu gibi ocak konusunda da tek bir malzemeyle dünyayı feth etme olayı malesef yok.

Bende Trangia benzeri İsveç ordusunun askerlerinin kullandığı alkol ocağı var. Yakıt verimi kötü,biraz da ağır fakat sürekli mobil olmadığınız ve yüksek irtifaya çıkmadığınız sürece iş görecek bir ocak.

Bizim ekip genellikle her gün başka bölgede kamp yapan ve gün içeirsinde uzun mesafeler yürüyen bir ekip. bu yüzden benim de yeni bir ocak ihtiyacım doğdu. Yemek yapmak bana külfet gelir, bir paket noodle ve bir poşet ton benim bir öğünlük ihtiyacımı görür. Bu yüzden temelde sadece su kaynatmak ve kışın kar eritmek için kullanacağım bir ocak arıyordum.
Jetboil PCS gerçekten güzel bir ocak fakat kabının biraz fazla küçük olası sebebiyle hem kar eritmek zor hem de ocak rüzgar altında aşırı verim kaybı yaşıyor.
MSR Jetboil PCS'ye rakip güzel bir ocak tasarlamış. Yorumları okudum ve ocağı beğenerek sipariş ettim. 2-3 hafta evvel elime ulaştı. Geniş değerlendirmelerimi ayrı bir başlık altında yapacağım fakat sizlere ocağı tanıtmak isterim.

İşte karşınızda MSR Reactor:

[attachment=1] [attachment=2]

Altında ısı eşanjörü sistemi bulunan 1.7 litrelik bir kabı var. Ocak gördüğünüz gibi katalitik soba mantığı ile yanıyor. Biraraya geldiğinde ise ısıtıcı rüzgar ile temas etmiyor. Kabın alt tarafında görülen deliklerden hava alıyor. Böylece verimlilik testlerinde 32km+ ile esen rüzgarda bile performans kaybı yaşamadığı belirtilmiş.
İçerisine Jetboil'in büyük gaz tüplerinden sığdırabiliyorsunuz. 1 litre suyu 3 dakikada kaynatıyor. Ayrıca içerisinde bulunan gaz regültörü sayesinde kartuştaki gaz seviyesi azalsa da, ya da soğuktan daralsa da verimliliği etkilenmiyor. Bu sebeple 3700 m+ da da kullanılabildiği kutusunda belirtilmiş. Ağırlığı ise kartuş hariç 600 gram.

Bu arada ekürim de Jetboil PCS aldığından ilerleyen zamanlarda gayet etkili karşılaştırmalı testler yapacağımızı tahmin ediyorum.

reactor tam boy.jpg

reactor ocak.jpg

Hayırlı olsun!
Aynı ocaktan bende alacaktım ama üzerininin bombeli olmasından dolayı başka bir kap kullanamama durumunu göz önünde bulundurarak vaz geçip Jetboil aldım. Performans olarak Jetboil geçeceğini tahmin ediyorum. Teslerinizin sonuçlarını ve büyük kaplarla kullanma imkanının olup olmadığını yazarsanız sevinirim. Alamadığım için hala gözüm var bunda.

Ömer hocam ocağı kendi kabından başka bir kap ile kullanmak olası değil. Ocağın deniz seviyesindeki testlerinde Jetboil'den daha hızlı kaynattığını gördüm.
Fakat kuvvetli rüzgar altında gerçekten hiç verim kaybı yaşamıyor, rüzgarsız hava ile aynı zamanda suyu kaynatıyor. Yani Jetboil ile asıl farkı rüzgarlı, soğuk ve yüksek yerlerde ortaya koyacağını düşünüyorum. Yakın zamanda biraz irtifa kazanabilirsek daha doğru değerlendirme sonuçlarını sizlerle paylaşmak isterim.

Ocağı ebay'dan aldım. Çok iyi denk geldi gerçekten, normalde fiyatı 150 dolar civarında ben 114 dolar+shipping ödedim. Almayı düşünürseniz benim alış-veriş yaptığım satıcı ile görüşebilirim.

Hocam sizin ocak rüzgarda bir numaralı ocaktır. Zamanında ocakların bütün özelliklerini artı eksilerini baya araştırdım. Tek kapla kullanılmasından dolayı vazgeçmiştim. Birde türkiyeden birinden acaba bir şeyler uydurulabilir mi diye yorum almak istedim. Malum başkalarının imkansız dediği bizim için mümkün oluyor. :smiley: Rüzgârda bu ocaktan şikayet eden birine rastlamadım. Sizin ocak hangi model bilmiyorum ama iki ayrı modeli var çakmaklı ve çakmaksız olan. Eğer çakmaklı model ise sakın çakmağına güvenmeyin yanınıza kibrit alın. Ayrıca soğuk havada tutuşturmakta zorlanan bir kaç yorum görmüştüm. Bütün kartuşlu ocaklarda aynı problem var ama bu üstünde bulunan katalitik benzeri sistemden dolayı biraz daha zor olabiliyor. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için kartuşu mümkün olduğunca sıcak tutun.

arkadaşlar aranızda alkollu ocakları yüksek irtifada deneyeniniz varmı acaba? yüksek irtifadan kastım kaçkarlar ve çevresindeki yaylalar yani 1500-2500m civarı?

alkol ocağında ne yapmak istediğine göre yüksek irtifada işe yarayıp yaramayacağı anlaşılır. Hazır çorba gibi yiyecekler kullanacaksan ve su ısıtacaksan daha yüksekte bile sorun olmaz ama yemek yapmaya kalkarsan biraz uğraşman gerekir.

Ömer hocam ocağın çakmaklı modeli olduğunu bilmiyordum. MSR'ın sitesinde de ocak çakmaksız. Zaten yüksekte manyeto çakmadığı için benim için bir sorun teşkil etmiyor. Ocağın içerisine bir taşlı çakmak attım, işimi görüyor.
Ocak ilk yandığında tel kısmın üzerinde mavi bir alev kaplanıyor, 10 sn. sonra alev aşağıya geçiyor ve alttaki taşa benzer kısım kor haline geliyor. Ocal ilk 10 sn.de sönmez ise bir daha söneceğini sanmıyorum. Üzeri açıkken nefesimle ne kadar denediysem de söndüremedim.

Bu arada üzerindeki kapla ilgili bir durum var. Dikkat ettiysen kabın alt orta kısmında delikler var. Ocak yanma için gereken havayı o deliklerden çekiyor. Bu yüzden bir başka kap uydurmak çok zor olacaktır. Bir de ocak gerçekten çok şiddetli yanıyor ve ayarı evdeki ocaklar gibi değil. Yani üzerinde dibini tutturmadan ya da kısık ateşte yemek yapma düşüncesi bir hayal olacaktır diye düşünüyorum.

@chad
Alkol ocağını 2500 mt. de kullandım. Ocak veriminin düşmesi dışında bir sıkıntı yaşamadım açıkçası. Sadece yakıtının ağırlığı beni bitirmişti. Çok yürüyeceksen bunu göz önüne al derim.

cevaplar için sağolun.
ben fazla zahmetli olmayan yemekler yapmayı düşünüyorum yumurta sucuk vs. gibi. anladığım kadarıyla sorun olmayacak. motorla gideceim için taşıma gibi bi derdim pek yok.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR