Kamp Ocağı Seçimi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan TezMertek Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 224
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 194,812
optimus nova diye lafa başlıyorum. Bir kere adamlar pek çok şeyi çözmüşler mıknatıslı temizleme
sistemi varki eşsiz iş görüyor önceden ısıtmak için extra bir numarasıda yok açıyorsun vanayı
yakıyorsun ısınınca normal yanmaya geçirip çayını kahveni yapıyorsun ilk defa gittigim
faliyetde bile çadır içinde kolayca kullandım.

çıg tehlikeside yaratmıyor ;D
 

Etiketler
ben MSR ın pocket rocket modelini kullanıyorum.. Küçük bir model çok kullanışlı ve çok güçlü.. sadece vidalı kartuşlarla çalışıyor. Ben şiddetle öneriyorum. fiyatıda uygun sayılır..
 

Herkese selamlar.

Ocaklar konusunda bir ara çok sıkı bir araştırma yapmıştım. Her türünü, her tipini seviyorum bu minik aletlerin. Biryere gidemediğimde sırf zevk için balkonda çay yaptığım bile oluyor :smiley: Foruma ilk mesajımı da bu konuda yazarak sizlerle tanışmış olayım...

Benzin ocakları içinde Optimus'u kesinlikle tek geçerim ! Optimus firması 1899 dan beri bu işi yapıyor. Yüz yılı aşkın süredir sadece benzin ocağı üretiyor , her şeyi birden yapan (taşeronlera yaptıran) firmalardan değil ve benzin ocaklarındaki teknolojinin de büyük kısmını Optimus gelitirmiş.

Efsane bazı modelleri var, üretimi bitmesine rağmen hala aranan modeller bunlar. Örneğin Optimus Hiker modeli...
Antika benzin ocakları ve geçmişte üretilen yüzlerce model ile ilgili bir site var :

http://www.spiritburner.com/

İnsan bu siteyi incelediğinde biryandan "Outdoor" kavramının ve kültürünün bizde ne kadar yeni olduğuna üzülürken, diğer yandan benzin ocağı gibi birşeyin bile dünyada ne çok meraklısı olduğuna şaşırıyor.

Optimus'un bugün üretilen yeni modelleri için : http://w2.optimus.se/index.php?id=23
www.optimus.se

Yeni Hiker modeli eskisi kadar sağlam görünmüyor ve zaten sırt çantasında taşınacaksa çok kullanışlı sayılmaz ancak Nova ve Nova+ modelleri bugün paranın satın alabileceği en iyi birkaç benzin ocaklarından. Bu ocaklarda diğerlerinde olmayan birkaç teknik detay var :

Optimus yıllar önce kendinden temizleme iğnesine sahip yakıcı kafaları (burner) ilk ürettiğinde "memesi tıkanmayan ocak" harika bir yenilikti. Tıkanan deliği açmak için dışarıdan telle temizlemiyordunuz , ocağın memesi altında , gaz yolu içine yerleştirilen bir mekanizmanın ucundaki iğne, içerinden deliğe müdahele edip tıkanan deliği açıyordu. Gaz ayar valfini sonuna kadar her açışınızda,valfin elle çevrilen ayarı sonuna dayandığında içerdeki gizli temizlik iğnesi meme deliğine girip yuvayı temizliyordu. Bu sayede ocak yanarken bile, ve hatta ocağı söndürmeden meme temizliği yapmak mümkün olabiliyordu.

Yeni modellerde o mekanizmayı iptal edip yerine çok daha basit ve güvenilir mıknatıslı bir temizlik iğnesi koydular. Yakmadan önce ocağı sallarsanız yada yanarken mıknatslı anahtarı yaklaştırıp iğneyi hareket ettirirseniz meme deliğini temizlemiş oluyorsunuz. Bunlardan birini yapmaya gerek de kalmıyor aslında. Ocağı kurarken oluşan sallantılar zaten iğneyi hareket ettiriyor . Yani Optimuslar hiç bir zaman temizlik gerektirmeyen ve kesinlikle tıkanmayan ocaklar !

Nova+ modelinde ek olarak bir özellikde gaz ayar valfinin yakıcı kafa ile yakıt tüpü araındaki hortumun kendisi olması. Bu hortumdan başka bir gaz ayarı yok; hortumu döndürerek gaz ayarı yapılabiliyor. Faydası ise sıcak bölgeye yaklaşmadan ayar yapabilme imkanı, eldivenle ayarlanabilecek kadar kolay olması , trangia setleriyle kullanılırsa kolay kullanım sunması ve daha az yer kaplaması... Optimusların daha bir sürü patentli teknik özelliği var ancak son bir örnek vereyim ; aklınıza gelen hemen herşeyle çalışabilen tek ocak yine Optimustur. Mazot da buna dahil !

Optimusların tek kötü yanı fiyatları... Optimus'un Türkiye satıcısı Karaköyde Atlaskamp isimli mağaza. Nova plus modeli 250 lira civarında , diğeri biraz daha ucuz . Nova yada Nova+ modellerini şiddetle tavsiye ederim ancak eğer daha ucuz birşey alınacaksa bu durumda msr yada bir başka markanın en hesaplı modellerinden biri seçilmeli çünkü hemen hepsinde sistem aynı. (örneğin wisperlite. Teknik açıdan çok fazla özelliği yoktur ancak adet olarak en çok satılan ocaktır, standart bir üründür , hemen her mağazada parçaları bulunabilir vs. Ve oldukça ucuzdur)


mycamper' Alıntı:
Yıllardır Coleman Peak1 kullanıyorum, ancak bunun yanında Campingaz bütan ocak da kullanıyorum.

Coleman Peak1'den ön ısıtma yapmaya gerek kalmaksızın kullanım kolaylığından ve her koşulda aldığım verimden dolayı son derece memnunum.
Sadece memleketimizdeki benzin kalitesi sonucunda tıkanan bir parçası var, 2-3 senede bir o parçayı değiştirmek gerekebiliyor. Onun dışında ne bakım, ne de başka bir müdahaleye gerek var. Pompala, yak, kullan.

Eskiden Optimus ve Primusun da ürettiği bu tip yekpare ocaklardan, bilebiliğim kadarıyla şu an sadece Kanadalı Coleman firması üretiyor. Bu tipin terkedilmesinin, artık aranmamasının ve üretilmemesinin sebebi profesyonel dağcıların, taşıma kolaylığı açısından , yakıt tüpünü ayrı , burner ı ayrı talep etmesi. Ancak benzin ocakları genel olarak sadece dağcılar tarafından kullanılan bir ekipman değil. Hatta, dağcılar oransal olarak , bu ekipmanın pazar payında küçük bir yer kaplıyorlar. Onca kampçıya, avcıya ,ve doğa aktivitelerinin birçok dalında faaliyet gösteren müşteriye rağmen bu tip ocaklar artık aranmıyor. Sanırım sebep dağcı olmayanların da dağcılık amaçlı ekipmanlara heves etmesi , çok ihtiyacı olmadığı halde bu pahalı ekipmanlara sahip olmak istemesi.

Coleman'ın bu tip üç ocağı var ve Peak 1 bunların en küçüğü. Sahiden küçük ! ! Bu küçük ocak hem dağ hem de kamp aktviteleri için çok müsait. Birden çok yakıt tipiyle çalışabiliyor. Montaj için zaman kaybı yok, ama en önemlisi ; Amerika fiyatı 60 dolar civarında olan bir benzin ocağı !

Bir mağazada rastlamadım bu güne kadar, nerede satılır bulamadım ama 60 dolara , gümrüğe takılmadan kredi kartıyla alan arkadaşlarım var ve çok memnunlar !

Kartuşlu ocaklarla ilgili kısa birşeyler yazayım :

Soğukta sorun yaşatıyorlar. (eğer kartuş yarıdan az dolu ise !) Kışın motordan inip kullanmaya kalktığımda, saatlerce soğuk rüzgara maruz kalıp iyice soğuyan çantanın içinden çıkartıyorum, yanmamazlık etmiyor ama ısınanakadar zevk vermiyor, zayıf yanıyor, kanser ediyor.

Bakır kablo yöntemi şöyle birşey :

Çapı 5 mm. civarı , tek damarlı bir antigron kablonun üzeri soyulup içindeki iletken damar çıkarılıyor. Uzunca bir kısmı kartuşun etrafına , 5-6 tur sıkı sıkı sarılıyor, gevşemesin ve ısı kaybı olmasın diye bez bantla bantlanıyor ve artan 10-15 cm. lik kısım aleve yaklaşıp , bir miktar ısıyı aşağıdaki, kartuşun etrafına sardığımız kısma aktaracak şekilde bükülüyor ve fazlası kesiliyor. Bu yöntem soğuk havada çok işe yarıyor ama kartuş bitince bantları söküp yeni kartuşun üzerine tekrar bantlamak gerekiyor.

Bir de şu var ki ; kaliteli bir bütan-propan yakıcı kafası kullanıyorsanız soğuktaki bu performans düşüklüğü yok denecek kadar az oluyor. Sanırım meme delik çaplarında yada akış valfinde bazı farklar var. Aynı zayıf yanan soğuk ve bitik kartuşu adam gibi kaliteli bir ocağa takınca canavar gibi yanmaya başlıyor..

MSR ın pocket rocket modeli harika bir ocak. Az yer kaplıyor, çok güçlü bir alevi var, soğukta başarılı ve fiyatı da bence gayet makul. (tek kötü yanı ; yanma şekli bir ocaktan çok pürmüze benziyor, alevi dar bir alanda ve güçlü. Tavada birşeyler pişirmeye kalkar ve ocağı çok açarsanız etraf daha ısınmadan orta kısım yanabilir ! Genel olarak yemek pişirmek isteyecek kampçılar için çok delikli bir bütan yakıcı kafası tavsiye ederim.)

Optimus'un Crux modeli ise her açıdan mükemmel. Daha da küçük , yine pocketrocket gibi soğukta başarılı, ve tavada birşeyler pişirmek için de çok düzgün bir alev dağılımı var ancak neyazıkki pahalı :(

Bir de Trangia var ki.. Onu da (eğer Himalayada kullanmayacaksanız) tüm seyyar ocaklar içinde tek geçerim.
Ben motorla seyahat ve kamp yapıyorum. Şu an Trangiadan başka birşey kullanmıyorum. Trangianın birkaç avantajını sayarak bitiriyorum :

İspirto her yerde bulunur.

Trangianın mantığı 3000 watt enerji üreterek bir litre suyu bilmemkaç dakikada kaynatmaktan ziyade, iyi bir ısı ve rüzgar izolasyonu ile üretilen enerjiden maksimum verim alma mantığı üzerine kuruludur.

Teflon kaplı set tercih edilirse, yakıt olarak kullanılan alkol aynı zamanda temizlik ve dezenfektan malzemesi olarak da kullanılabilir. Sadece alkol ve bir parça mendil ile bulaşığı temizlemek çok kolaydır. Su ve deterjan taşımaz, çevreyi kirletmezsiniz.

İspirto ocakları tıkanmaz, bozulmaz !

Sadece ocağı yanıma alıp yola çıkabilirim, pantolon cebine konabilecek kadar küçüktür ve kap olarak ne büyüklükte birşey tercih ediyorsanız onunla kullanabilirsiniz.

Yüz lira civarı bir rakama hem ocak, hem de komple bir "mini mutfak seti" satın almış oluyoruz.

Bir litre suyu ancak 10 dakikada kaynattığı doğrudur fakat diğerleri ocaklarını monte edene, ısıtana , suyu kaynatana ve kap kacaklarını ortaya çıkartana kadar siz işi bitirmiş oluyorsunuz :smiley:

Sevgiler...CeM...
 


Sağlam bir çalışma olmuş Cem bey...Teşekkürler bizlerle paylaştığınız için...Ayrıca daha önceki bilgiler içinde tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum...
 



Aynen, Adaşa katılıyorum ve Teşekkürleri mi sunuyorum.

Trangia alkol ocağımı alsam diyorum? :smiley:
Ayrıca ben ne marka ocak aldığımı da unuttum iyi mi .? :smiley: Konu başlığının en başına gideyim bir.
:D

Öz Murat ,
 

Arkadaşlar merhabalar.Yeni katıldım ama tanışma merasimini sonraya bırakıyorum.Bakıyorum herkes msr,tüplü,ön ısıtmalı gibi ocaklardan konu açıyor.Ben yıllardır colemanın kurşunsuz benzin yakan pompalı ocağını kullanıyorum.Deposu yaklaşık 350 gr. ve 4-5 saat yanıyor.Oldukça kompakt,kullanışlı ve kalorisi çok fazla.Benzini her yerde var.Ayrıca parçalarını da yurtdışından da olsa bulmak mümkün.Pek ihtiyaç olmuyor ama.....Herkese bu ocağı tavsiye ederim.Yüksek irtifa,soğuk,sıcak fark etmiyor.Eskiler hatırlar.Pompalı ispirto ocakları gibi.Kendinize iyi bakın.
 

Coleman'ın bu tip üç ayrı ocağı var (Yukarıda Mycamper'ın bahsettiği peak 1 bunlardan biri...) ve üçü de en kaliteli ocaklar olmasalar da fiyat/performans açısından kesinlikle en iyi ocaklar. (amerika fiyatları 60-70 dolar civarı ve bu paraya başka benzin ocağı yok)

Ancak nerede satıldıkları meçhul. Ben İstanbul'da bulamamıştım. Kullananlar da yurtdışından getirmişler. Mağazalar hesaplı olduğu için mi getirmezler, bilmiyorum....
 

Bende Trangia set alıcam sanırım.Gercı tencere seti alıp yanına optimus crux mı alsam dıye dusunuyorum. Bıraz kararsız kaldım. 2 kısı ıcın 1 tava bır tencere yeterlı olurmu arkadaslar ?
 

Ben Optimus Nova + kullanıyorum ve çok memnunum.Belki bizler Off-road araçlarımızda daha verimlisinide taşıyabiliriz.Sonuçta bunlar araçta yük sayılmazlar..

urun_11744_d.jpg
 



TezzMertek sanırım birşeyleri kendi kendinize üretme merakınız var o nedenle eğer alkol ocağı istiyorsanız kola kutularından kendinizin yapmasını tavsiye ederim. basınçlı ve basınçsız olarak iki türde bir çok şekilde yapabilirsiniz. verimi ise alacağınız ocak kadardır ayrıca daha hafiftir. Ben ağrı dağında propan ocak kış şartlarında propan ocak kullandım hiç bir sorun çıkarmadı verimli yanıyordu. hatta ocak ayında kar içine oturtarak bile kullandım sorun çıkmıyor. ha bir de belirteyim kullandığım ocak çok kalitesiz iran üretimi propan ocak ve yine iran üretimi kartuştu.
iki türlü gaz kullanan ocak var vidasız delinen tipler ve vidalı tipler. Delinen tipler yüksek irtifada ve kış koşullarında basınç yapması için propan kartuşlar. vidalı olanlar ise propan ve Iso-butane karışımı kartuşlar. iso-butane gaz seviyesi düştüğünde de aynı perfonması sağlamak için basınç uyguluyor.
Bende jet boil var eğer çay kahve gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacaksanız tavsiye ederim. bir çok kez yemek yaptım onda da sorun çıkarmadı ama plastik parçaların olması insana pek güvenilir görünmüyor. her yerde rahatça kullanılabilidiği için avantajlı. türkiyede gördüğüm kadarıyla iki ayrı paket olarak satılıyor. Kişisel Pişirme Sistemi denilen sete aslında kişisel kaynatma seti demek gerekiyor bu kapla pişirme yapmanız imkansız derinliğinden dolayı. 1 litre hacmi var ama bu sizi yanıltmasın güvenli olarak kayanatabileceğiniz sıvı sevyesi yarım litredir. akisi halde kaynadığında anında taşıyor ayrıca devriliecek kadarda sarsıyor başından ayrılmamanız gerek. bu setle birlikte tencere desteği ve katuş desteği birlikte değil. o nedenle bu seti alırsanız tabanı büyük tencereleri kullanma imkanınız yok. bu parçaları ayrı olarak almanız gerekiyor bu şekilde istediğiniz büyüklükte kap ve tencere kullanabilirsiniz. bir adet kartuş dahil bütün parçaları içine yerleştirip kapatınca taşıması çok kolay bir hal alıyor. kapatıldığında toplam uzunluğu tariş 300 cc kolonya şişesi kadar. üst kapağı kapatarak bardak gibi kullanıp direk içebilirsiniz. alt kapağı ise hem kap olarak hemde ölçüm yapmak için kullanbilirsiniz. alt kapağı çıkartırken bazen takılıyor kolaylıkla çıkmıyor o nedenle kapak kenarındaki çentiği bir bıçak yardımıyla biraz kazımanız gerekiyor. ikinci set ise grup pişirme seti bu set 1.5 litre tencere ve diğer sette olmayan ayaklar dahil. tencerenin alt kapağını ve üst kapağını tabak olarak kullanbilirsiniz. yağlı şeyleri bu tabaklara bıraktığınızda temizlemesi zor oluyor buna dikkat etmeniz gerekiyor. bu ocak primus meme kullanıyor o nedenle başka kartuşlar ilede kullanabilirsiniz. dediğim gibi bir çok kez yemek yaptım parçalar ilk etapta hemen eriyecek plastik parçalar olarak görünsede erimiyorlar. ısıya dayanlıklı plastik malzeme kullanılmış. kullanma klavuzuna bağlı kalırsanız bir sorun çıkmıyor. bu ocakta tek sorun manyetolu çakmağının çabuk bozulduğu. manyeto bir telden oluşuyor ve telin etrafını çevreleyen porselen malzeme çatlıyor. çakmağın yedek parçaları satılıyor tamir edebilirsiniz ama ben her ihtimalle karşı alt kabın içine bir paket kibrit daha bırakıyorum. diğer kibritler çantamda ve cebimde duruyor (kibritin daha önce hayat kurtarıcı özelliğini keşfittiğimden beri kibrit manyağı oldum her yere birer paket bırakıyorum sizede tavsiye ederim). türkiyede satılıyormu bilmiyorum ama ek olarak çatal kaşık seti var bu sette plastikten oluşuyor kesinlikle almayın 4 yaşındaki kızım görünce saldırdı ben almak zorunda kaldım şimidi onlarla yemek yiyor plastik olduğu için bebekler için güvenli tabi. satılan bir diğer faydalı parçası ise asma teli diyebilceğim şey. bu üç adet alüminyum alaşım çubuk ile çelik tellerden oluşuyor. bu parça ile ocağı çadır tavanına asabilirsiniz. ya da kaya tırmanışlarında kayaya asıp çay molası verebilirsiniz. bu parça çok kullanışlı ama bunu kendinizde bazı malzemelerden üretebilirsiniz.
şu anda kullandığım bir diğer ocak ise benzinli MSR XGK EX bu ocak için ilk söylenebilecek şey yanınızdayken güvende olduğunuzu hissettirmesi. Taş gibi deyimini kullanırsak bu ocak için tam yerinde tespit yapmış oluruz. kırılıp çalışmaması gibi bir durum söz konusu değil. güvenilmez tek parçası pompası ama onuda çantanızı hazırlarken sağlam bir şekilde paketlerseniz kötü bir süpriz söz konusu olmaz. yinede siz yedek bir pompayıda çantanıza koyun. acil durumlarda gazyağı mazot benzin gibi alkol harici her türlü yakıtı kullanabilirsiniz (alkol parçalarda krozyona neden olduğu için ocağı bozuyor). hemen hemen bütün parçalarını gerekirse yedek parçasını alarak değişrebilirsiniz. bu da bir kez yüklü para verdikten sonra her hangi bir arızada bir daha aynı parayı verip ikinci bir ocak almak zorunda bırakmıyor. yanarken aşırı gürültü yapıyor kesinlikle yemek hazırlarken arkadaşınıza tuzu ver diyemezsiniz. yakarken mecbur kalmadıkça saatçi benzini haricinde yakıt kullanmamanız hem ocağın kirlenmesi is gibi durumlar hemde yukardaki arkadaşın anlattığı ameliyata giren doktor durumlarına girmemeniz için gerekli. saatçi benzini bulamayanlara bir kaç kullanımlık olarak tavsiyem zippo benzini ben bir kaç kez kullandım hiç sorun yaşamadım ama ocağın arıza yapmasına neden olur mu bilmiyorum. msr a yazıp soracam ama unutuyorum sorup cevap aldığımda burda yine yazarım. zippo benzini dünyanın her yerinde kolaylıkla bulunabilecek bir yakıt. ocağı yakarken sadece bir iki kez pompalama yapın ve yakıtı gördüğünüz an kapatın bir kaç damla yakıt ön ısıtma için yeterlidir. bu şekilde ocağı kirletmeden is yapmadan yakabilirsiniz ayrıca alevde büyümediği için tehlikesiz yanıyor. ocak boru içindeki benzinin buhar haline gelmesi ile çalışıyor o nedenle boruyu belli bir miktar dışardan da ısıtabilirsiniz özellikle kış koşullarında bu işinize yarayacaktır. ayakları büyük tencereden küçük kaplara kadar her türlü kabı taşıyacak sağlamlıkta ve genişlikte. ocakla birlikte mutlaka bir bez yada küçük havlu bulundurun kullanımı bittikten sonra rahatlıkla temizleyebilirsiniz. kullandıktan sonra şişeyi dik duruma getirip bir süre beklemeniz ayırırken oluşan basınçtan yakıtın dışarı sızmasını en aza indirecektir. pompayı şişeyle birlikte de taşıyabilirsiniz. ama vananın çantanızda açılmamasına dikkat edin. ocağın temizlemesi eski modellerine göre daha kolay içindeki iğne sayesinde ocağı sallayarak jetin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. boru içindeki teli de ileri geri hareket etirince borunun içi temizlenmiş oluyor. benzin ve diğer yakıtlar çadır ve diğer malzemlerinizin kaplama yada kumaşlarına zarar verebileceği için açma ayırma işlemini dışarda yapmaya çalışın ya da yanınızda bulundurduğunuz havlu üzerinde. çok çok dikkat etmeniz gereken bir nokta ise ocakla gelen temizlik iğnesi. bu iğne delinmesini hiç arzu etmediğiniz bir malzemeniz varsa (şişme mat gibi) çantanız içinde onu bulup delme kabiliyetine sahiptir. iğneyi ya bir kutu içine koyun ya da ucunu açılmayacak bir şekilde kapatın. aslında jet altında bulunan temizlik iğnesinden dolayı bu iğne gereksiz ben taşımıyorum. ama hiç mazot kullanmak zorunda kalmadığım içinde ne kadar gerekli bilmiyorum yerine ince ve uzun bir çengelli iğne de bulundurabilirsiniz ya da benzeri bir şey. zahmetli kullanımından dolayı ben her iki ocağı birlikte taşıyorum. çay kahve çorba ve kolay pişirilecek yemekler için jetboil, kar eritme zor pişecek yemekler ve acil durumlar için msr xgk ex. msr özellikle doğal afet gibi acil durumlarda her eve lazım bir alet. aynı özellikleri sağlayacak diğer marka ve model ocaklarda var benim bu ikisini tercih etme sebebim hem yakıtlarının hemde yedek parçalarının hemen hemen dünayanın her yerinde bulabilir olması. her hangi bir yerde küçük bir parça için sorun yaşamamak çok önemli bir avantaj.
umarım yardımcı olabilmişimdir.
 

MSR POCKET ROCKET ocak alınırsa bu ocakla hangi kartuşlar kullanılabilecek?Sadece kendi MSR markalı olanlar mı........bir doğa sporları sitesinde bu ocak satılıyor fakat kartuşu ile ilgili herhangi bir bilgi verilmemiş.....

MSR WHISPERLITE INTERNATIONAL kullaniyorum ve gerçekten bir arkadaşın da benzetmesine katılaraktan diyorum ki çok uğraştırıyor.....ameliyata hazırlanan doktor gibi :smiley:))) Herneyse....asıl konu bu ocak belki yedek olarak kalabilir bir kenarda ama bu seneki dağ faaliyetlerimde özellikle kaçkarda MSR POCKET ROCKET kullanmak istiyorum.....

Benzin ocağını yağmurlu bir havada çadırın bagaj kısmında kullanamayacağım farz edilirse ve çabuk-pratik kurulum önemliyse benim için tek çözüm POCKET ROCKET.

POCKET ROCKET ile hangi kartuşları kullanabilirim ve internetten nasıl satın alabilirim?
 


:smiley:)))))) BU OCAK HER YERDE BULUNUR ZATEN :smiley:)))))

Tasimasi sorun....yani cantada yer isgal eder.......ama tasirim diyorsan sorun yok...

Ben sanirim benzin ocagima geri donecegim....hem kartus imha problemi ortadan kalkacak hem de yakiti her yerde bulunabilir.......

MSR POCKET ROCKET satılıyor fakat yakıtından bihaber siteler.....yakıt nerden saglayacaz???sacmasapan siteler var.....satiyorlar ama yakiti yok......ayrica amerikadan da kargo ile gonderilmeleri yasak bu yakitlarin.......4 dolara satiliyor MSR POCKET ROCKET yakiti......ama siparis verilemiyor....tehlikeli maddeye giriyor yeni tasima yasalarina gore.....
 

@sertacilhan
MSR POCKET ROCKET vidalı tip iso buttan kartuşları kullanabilirsiniz. hemen hemen her marka uyar. uyamayanını görmedim. kartuşları imha etmenize gerek yok doldurup tekrar kullanabilirsiniz. daha ekonomik olur ama kış koşullarında performansı düşük olur. ucuz çakmak doldurmak için olan gazlardan alın ya da çakmaklara gaz dolduran elamanlardan yardım isteyin uygun bir aparat yapanız gerekebilir doldurmanız için çünkü sübabı çakmaklardan daha derinde. uygun aparat çakmak gazları üzerinde bulunabilir. ama ben türkiyede olmadığım için ordaki malzemelerle denemedim hiç. bulamazsanızda demir torna işleri ile uğraşan birine yaptıra bilirsiniz basit bir şey. bu şekilde hem eski kartuşlar etrafı kirletmez hemde sizin için ekonomik bir çözüm olur. satın aldığınız iso buttan kartuşları kış koşullarında kullanırsınız normal kamplarınızda ise doldurduğunuz eski kartuşları. 3000 metrelik yükseklikte iso buttan kullanmanın bir anlamı yok. özellikle türkiyede ki kartuş fiyatlarına bakınca hiç bir anlamı yok benim için. burda 2 ytl ye aldığım jetboil kartuşların orda 7.5 ytl olduğunu görünce msr benzin ocağını öpüp başıma koydum.

@dreamboys69
resimdeki ocak ağırdır onun haricinde türkiyedeki dağlarda sorunsuz kullanabilirsiniz. ben daha önce yukarda yazdığım gibi benzeri daha hafif ama daha dayanıksız hemen bozulan iran ocaklarını ağrı dağında bile kullandım sorun çıkarmadılar. o zaman türkiyede bu ocaklar üretilmiyordu yurtdışından gelen markalar haffifti ama çok pahalıydlılar kartuşlar fiyat olarak el yakıyorlardı. irana gidince ya kendim alıyordum ya da giden arkadaşlara sipariş veriyordum inanamayacağınız kadar ucuz bir şey orda. sanırım halada öyledir. giden yolu düşen arkadaşlarınız varsa kartuş şiparişi verebilirsiniz. hatta ocak ta sipariş edebilirsiniz ama bir kaç tane sipariş verin iranın ocakları türk ocaklardan daha hafiftir. bu ocakların bir eksi yönü ise çabuk bozuluyorlar. özellikle conta kartuş takılı bekletilirse basınç yüzünden hemen telef oluyor. yarım kartuşuda sökemediğiniz için pek kullanışlı olmuyor. sonuç olarak karın içine gömülü olarak bile çalışıyorlar ama bir haftalık yüksek irtifa ya da kış kampı yapacaksanız bu ocağa hiç güvenmeyin. bir iki günlük kamplar için ve exterm olmayan koşullarda sorun çıkarmaz.
 



suplilumas' Alıntı:
@dreamboys69
resimdeki ocak ağırdır onun haricinde türkiyedeki dağlarda sorunsuz kullanabilirsiniz. ben daha önce yukarda yazdığım gibi benzeri daha hafif ama daha dayanıksız hemen bozulan iran ocaklarını ağrı dağında bile kullandım sorun çıkarmadılar. o zaman türkiyede bu ocaklar üretilmiyordu yurtdışından gelen markalar haffifti ama çok pahalıydlılar kartuşlar fiyat olarak el yakıyorlardı. irana gidince ya kendim alıyordum ya da giden arkadaşlara sipariş veriyordum inanamayacağınız kadar ucuz bir şey orda. sanırım halada öyledir. giden yolu düşen arkadaşlarınız varsa kartuş şiparişi verebilirsiniz. hatta ocak ta sipariş edebilirsiniz ama bir kaç tane sipariş verin iranın ocakları türk ocaklardan daha hafiftir. bu ocakların bir eksi yönü ise çabuk bozuluyorlar. özellikle conta kartuş takılı bekletilirse basınç yüzünden hemen telef oluyor. yarım kartuşuda sökemediğiniz için pek kullanışlı olmuyor. sonuç olarak karın içine gömülü olarak bile çalışıyorlar ama bir haftalık yüksek irtifa ya da kış kampı yapacaksanız bu ocağa hiç güvenmeyin. bir iki günlük kamplar için ve exterm olmayan koşullarda sorun çıkarmaz.
haftasonları kamp yapma şansım oldugu için bu tüp benim için on numara:smiley: kartuşlarını 2,5 ytl temin edebiliriyorum.aygaz markasını sordum 9 ytl dediler kartuşa.sırt çantamda taşıması sorun olmuyor:smiley:
sipilde bu sene kar yağarsa hemen deneme yapmayı düşünüyorum...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,774
Mesajlar
1,523,699
Kayıtlı Üye Sayımız
166,594
Kaydolan Son Üyemiz
SEMİHFİDAN33

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst