Diğer kullanımlar için uygun olmadığını söylemelerinin nedeni yukarıda bahsettiğim tencere desteğinin kişisel setlere dahil olmamasından kaynaklanıyor. Aslında tencere desteği olmadan uygun değil demek yanlış bir kavram olur doğrusu tencere desteği olmadan su kaynatmaktan başka hiç bir şey yapılmaz. Çakmak çok uzun ve bu hali ile üzerinde hiç bir şey durmuyor. (üzerinde gelen kendine bağlanan derin kap haricinde).
Ben kullandığım ve gördüğüm kadarı ile özelliklerini ve eksilerini yazayım hangisini alacağınıza siz karar verin. Adresini verdiğiniz ocağı fazla incelemediğim, özelliklerini bilmediğim ve kullanmadığım için fazla yorum yapamıyorum. Eta ile istediğiniz her tür tencereyi kullanamayacaksınız kendi seti haricinde büyük tencereler için uygun değil.
Jetboil kişisel set baştan söyleyeyim ki MSR benzin ocakları gibi sağlam değil düşmemesi ve bir yerlere sert çarpmaması gerekiyor. (hemen hemen bütün gazlı ocaklarda geçerli). Çakmağına güvenip gitmeniz hayal kırıklığı yaratır. Benim ocağın çakmağı 5-6 çakıştan sonra yanıyordu. Daha sonra bozuldu hiç yanmamaya başladı. Servisten yeni çakmak taktırdırdım yenisi sanırım seri üretim olmadığından tek başına ayarlandığından ilk çakışta yanıyor. Ayrıca eski çakmağa göre biraz daha uzun gibi duruyor. Bütün ocaklarda geçerli olan kural yanınızda kibrit bulundurmanız. Gazlı çakmaklar bazen basınç değişikliğinden dolayı bozulabiliyor. Zippolar 3000m üzerinde kolay kolay yanmıyor. Plastik taşlı gazlı olanlar, çakmaklar arasında en güvenilir olanları ama en sağlam şey kibrit. Kuru olduğu sürece yanmaması için hiç bir neden yok.
Kaba sarılı kılıf ısınınca koku yapıyor. Dışarda kullandığınızda çıkarmanız yanmaması için gerekli. Rüzgar alevi kılıfa verince tutuşur rüzgar yoksa kolay kolay erimiyor ama gereğinden fazla ısıtmamaya dikkat etmeniz gerekiyor.
Altındaki kap içinde ölçek çizgileri var. Bir şeylerin miktarını ölçmek için kullanabilirsiniz. Ayrıca bardak olarak kullanılabiliyor. İlk geldiğinde takıp çıkarırken zorluyor. İçindeki çentiği bir bıçakla kazarak kolay takılıp çıkarılması için ayarlamanız gerekiyor. Bunu yapmanız kullanma klavuzunda da yazıyor. Eğer zor çıkıyorsa çıkarırken ellerinizi acıtıyor bazen de yaralıyor. Ayrıca ben paketlerken kibrit gibi ufak şeyleri buraya yerleştiriyorum içinde bir şeyler bırakabileceğiniz küçük bir boşluk var.
Bir adet gaz kartuşu ocak tencere ve kartuş ayakları yani bütün parçaları kabın içine yerleşiyor bu şekilde paket yapılıyor yer kaplamıyor.
Gaz kartuşları küçük görünümüne rağmen baya uzun süre dayanıyor. Tabi bu kullanım şartlarına göre değişiyor. Normal şartlarda deniz sevyesi irtifada firmanın verdiği verilerin üzerine çıkıyor ama rüzgarda ve irtifa yükseldikçe veriler düşüyor. Ben boyuna bakıp bu bana yetmez diye düşündüm 10 tane kartuş hala 7- 8 kartuş kullanılmadan duruyor. (Msr XGK yi birlikte kullanmamın bunda büyük etkisi var)
Pratik olması sadece doğada değil her yerde kullanılabilme olanağı sağlıyor. Nerdeyse yanımızdan ayırmıyoruz evin yanındaki parka giderken bile yanımızda götürüp çay yapıyoruz. Piknik ve kısa seyhatlerde kesinlikle yanımızda oluyor. Yani bu set aslında portatif semaver görevi görüyor. Ben buna sahra semaveri adını verdim.
Bende bunun çatal kaşık seti, tenceresi ve askısı da var. (sanırım askı türkiyede satılmıyor). Tencerenin hiç bir fonksiyonu yok ama eğer tencereye ihtiyacınız varsa hafif olduğundan alabilirsiniz. Tencerenin plastik kapağı tabak olarak kullanılabilinir ama yağlı yiyecekler koymamaya dikkat edin temizlemesi zor oluyor. Kişisel pişirme seti derin olduğundan normal boyda kaşıklarla karıştırılamıyor. Bu nedenle çatal kaşık seti uygun uzatılıp kısaltılabiliniyor ama sıcağa çok dayanıklı değiller erimiyorlar ama yumuşayıp kullanımı zorlaştırıyorlar. ( Burda benim pilav gibi sert şeyleri karıştırmaya çalıştığımı not alın). Ayrıca fiyat olarak pahalı temizlenmesi zor. (Ocağı alırken küçük kızımın bende bunu istiyorum diye yapışması üzerine kendisine hak verip aldım. Her şeyi kendimiz için almamamız gerekiyor. Plastik olduklarından küçük çocukların kullanımında tehlike oluşturmuyorlar. Yani çatal kaşık setini almaya niyetim yoktu. )
Askının nasıl bir şey olduğu için bu adrese bakabilirsiniz. http://www.jetboil.com/products/accessories/hangingkit Ocağı düz zemin bulamadığınızda bir yerlere asmaya yarıyor. Ya da dikkatli olmak şartıyla bununla ocağı yürürken kullanabilirsiniz. Bulabilirseniz bunu almanızı tavsiye ederim.
Kısaca dandik ve pahalı bir ocak ama pratik ve kullanışlı olması bunların sorun olmasına engel oluyor. Örnek vermek gerekirse MSR ocağa da çok para verdim kaya gibi sağlam ama dağdan başka bir yerde (kullanmaktan keyif aldığım ve bu ocaklar haricinde normal ev ocaklarını kullanarak yemek yapamadığım için evde kullanmam istisna) kullanmanın neredeyse imkanı yok. Yankı beyin ocakları dolapta saklamasının nedeni de bu sanırım.
Bu notlarıda kıstas alarak ihtiyacınıza uygun modele karar vermelisiniz. İhtiyaçlarınız çok farklı olabileceği için başa bir model sizin için daha uygun olabilir.