Kamp Ocağı Seçimi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan TezMertek Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 224
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 195,170
orada ispirto sıkıntısı çekermiyim açıkçası hiçbir fikrim yok burdan 1 litre edinip devam edeceğim

Etiketler

tatilden döndüm ve ispirto ocağı 3000 mt gibi irtifada hiçbir sıkıntı çıkarmadı açıkcası yemek yapamadım ama suyu kaynatma süresi nerdeyse istanbulda evde denediğim ile aynı oldu. ayrıca ayder yaylasında ispirto yoktu ama elevit gibi çok daha küçük yaylalarda ispirto mevcut pek sıkıntı olmadı yani...

Cem bey merhabalar size bir süprizim olacak, bir ara mağazaya uğrayın konuşalım, primus kartuşlarla ilgili. Ayrıca deniz kayağı bölümüne de bir bakın derim. Oradayız bekleriz.

artık çok geç beşiktaş mağazaya gelmişti primus kartuşlar ama orda da sadece 100 lük kalmış :smiley: şu an sahra mağazada 2 yada 3 kartuş kaldı onlarda jetboil yine son 100 gr lıklar. Bu arada bak bakalım mağaza yerinde mi :smiley: Bu arada beşiktaş mağazada garaj başladı

Burak 1,5 satırlık mesajda kafamda bu kadar soru işareti yaratmayı güzel başardın hacı :smiley:

İnsan kardeşine ayırmaz mı büyük kartuşlardan o kadar da söyledim abi ya nispet yapar gibi bide yazıosun. Vallahi son kalan gazımı harlayıp yakarım tükkanı.
Garajda elle tutulur bişe var mı? S.cedit mağazaya noldu? Nereye taşındınız?

yok dostum bu gün sordum beşiktaştan bestami gümrükten kalan malların satıldığı bi yerden bulmuş kartuşları sadece 100 lük kalmış orda oda onları almış primus olarak :smiley: bi kafa karıştırayım dedim :smiley: ama sadece 100 lük var bilesin bizde. Atlas falan jetboil satıyor hala ama onlarda 100 lük. garaj konusuna gelince hiç bakamadım yoğunluktan ne var ne yok bu gün bitti işim akşam 21:00 de anca. Mağaza da hemen eski mağazanın karşısında toyotaya yakın tarafta küçük minik bi mağaza oldu :smiley: beklerim artık Hakan izinde gelene kadar ben durucam sanırım mağazada.

dayanamayıp sırf ocaklar hakkında iki kelam da ben etmek için üye oldum...
boğazıma düşkünüm ve çok terliyorum (kışın bile)... ayrıca tulumun ucuna taze kaynamış su dolu pet şişe (tercihan 1,5 litrelik:smiley:) atmadan da uyumam...
iddialı olduğum 2. konu (ilki yığma kar mağarası inşa etmek) ocak işleri diyebilirim bir dağ gezgini olarak...
yıllarca xgk kullandım...
pompalamayı sevmiyorum! ön ısıtmayı düzgün yaparsanız kolay kolay da tıkanmaz, temizlemeye gerek kalmaz faaliyet sırasında sık sık...
temizlik dediğiniz de atla deve değildir...

kategorilerle değerlendirmeye çalışırsam:
1- Genel ağırlık:
benzin ve ağır xgk (yada türevi ocakları) taşımakla, hafif bir ocak (tavsiye edeceğim ocak 227 gr.) ile kartuş taşımak arasında pek bir fark yok...
2- Kısmi ağırlık (zirve tırmanış yükü):
100 gr lık kucuk kartuş ve ocakğın toplam ağırlığı 500 gramı bulmuyor...
benzin ocağı ise 1000 gramı geçiyor...
3- Ses:
ben xgk'mın sesinden memnundum, insanın(en azından benim) içini ısıtıyordu ama, rahatsız olanlar çoğunluktaydı
kartuş doğal olarak sessiz
4- İlgi:
xgk basınç azaldığında pompalamak ister... sesinden anlarsınız zaten bunları; nadir de olsa sallayıp iğnesi ile deliğini temizlemeniz gerekir... nazlıdır...
ayy uyuz kızlar gibi... :smiley:
kartuşta bu sorunu yaşamazsınız
5- Alev ayarı:
alev ayarı deyip geçmemek lazım, pudingi yakamamaktan, dışı yüksek ateşte yanmadan sucuğun içi de pişsin diye tavayı havaya kaldırmamaktan,
ateşi kısarak yakıt tasarrufu sağlamaktan, ocağı çadır ısıtıcısı olarak kullanmaya kadar uzanan çeşitli avantajları vardır kartuşun
6- Koku ve benzeri etkileri:
whitegas yaksanız bile az da olsa rahatsızlık verir xgk, benzin yakmak zaten ölüm... kartuşu ise bivakta bile yakarsınız gerekirse
7- Yer kaplaması:
kartuşlu ocak hem derli topludur çok yer kaplamaz hemde altına ısıyı vermediği için, çadırın ortasına matın üstüne koyabilirsiniz.
bagajda yakmanıza gerek yoktur. boynunuz iki büklüm halde tencere karıştırmanıza gerek kalmaz, üşümezsiniz de, koyarsınız önünüze uslu uslu durur...
(gerçi özel ayrılmış bölümünde değil de ortalıkta durabildiği çin kazaya daha açıktır ama, pompa contasından sızabilecek benzinini yarattığı kadar risk)
altını ısıtmadığı için altındaki karı (zaten kara koymanız da gerekmiyor) eritmez.
ayrıca paketli halde çantada da az yer kaplar.
8- Maliyet:
primus mimer ocak http://www.atlaskamp.com/index.php?page=urun_detay&kat_id=63&urun_id=15627&urun_ismi=Primus-Mimer-Ocak-224394
ucuzdur. 40 tl en fazla.
Sizlere de bu ocağı tavsiye ediyorum:
1- kartuşlu ocaklar içinde en ucuzu
2- basit ve sağlam,tencere ayakları hareketsiz, narin ve zorlanırsa kırılabilir bir parçası yok
(daha küçük, hareketli kısımları olan ocaklar gibi kırılmaya müzait değil)
3- üzerine rahatlıkla tencere konacak yeterlilikte ayaklarının genişliği, ne fazla büyük ne de küçük, olması gerektiği kadar
4- ağırlığı 227 gram. makul bir ağırlık (86 gramlık başka marka ocaklar da var ama yukarıdaki 3 maddedeki sakıncalara sahipler,
ana ocak değil, ancak yardımcı ocak olabilirler)
5- pahalı olan bütan-propan (yada isobütan-propan) mix kartuşunuz bitince, içine çakmak gazı(bütan basarak) haftasonu kamp ve tüm yaz faaliyetlerinizde
gayet ucuz şekilde kullanabilirsiniz.
xgk ve benzeri ocakların sadece yakıt şişesi 40 tl...
9- Isı gücü:
xgk şehirde 3 dk da kaynatıyorsa, bunlar da 3,5 dakikada kaynatıyor, neredeyse eşit...
kaldı ki xgk türevi ocağınız tam verimde(pompa, yakıt, temizlik durumuna göre) yanmıyorsa asla eşit de değil...
10- Soğuk performansı:
propan gazının kaynama derecesi -42, isobutanın -12... fakat yükseklik arttıkça hava basıncı azaldığı için, daha düşük sıcaklıklarda kaynıyor bu gazlar
dolayısıyla bir isobutan-propan kartusunu 3000 metrede, -20 li derecelerde sonuna kadar yakabilirsiniz, -30 lara kadar da kartuşun 3/4 üne yakınını verimli
yakabilirsiniz. (ki daha kartuşu tulum içine almak, dış katmanınızın cebine tepmek, ilk ısınan suyu tavaya döküp ocağı o tavanın üstüne yerleştirmek gibi yöntemlere
başvurmadık bile) dolayısıyla ağrı kış faaliyetinde değilseniz, hiçbir sorun yaşamadan kullanırsınız ocağınızı.
11- Rüzgar altında kullanım:
tek dezavantajı budur, rüzgardan iyi korumak gerekir... örneğin xgk'da 3 yoldan benzin buharı rüzgar alanına basınçlı şekilde çıktıgı için, rüzgara
çok daha dayanıklıdır... bu dayanım benzin ocaklarının model ve tasarımına göre değişse de, kartuşlu ocaklar rüzgara çok daha açıktır.
Ancak yukarıda belirttiğim gibi gaz ocağını bivağın bile içine alabileceğiniz için rüzgardan korumanız da kolaydır.
başka konularda atıp tutamam... ne haddim ne bilgim yeter, ama bu ocak meselesini bir de benden dinleyin istedim... saygılarımla...
not: alkol ocağı diye birşey yoktur... süstür o süs...

Sahi atladığım birşey daha var...
227 gram daha yükle ve 40 tl daha parayla.... 2. bir ocağınız olur... kış faaliyetlerinde
kar eritirken çok büyük avantaj hem kolaylık hem zaman açısından...
benim 2 tane var mesela :smiley:

Arkdaşım verdiğin bilgiler çok değerli ve güzel bilgiler ama başımdan geçtiği için katılmadığım ve katılıpta ek yapmak istediğim bazı noktalar var.
1 Genel ağırlık yakıt performansı da hesaplandığında benzin ocakları her zaman daha hafiftir. Eğer bir iki günlük bir aktivite yapılıyorsa gazlı ocaklar daha hafiftir ama daha uzun aktivitelerde taşıyacağınız 650 ml benzin size yaklaşık bir hafta yetecektir. Aynı şekilde kartuş kullanmaya kalksanız bir koli kartuş götürmeniz gerekiyor. Ayrıca kartuş gazının ayrı ağırlığı vr boş kartuşun ayrı bir ağırlığı olduğunu unutmamak gerekiyor.
2- Kısmi ağırlık (zirve tırmanış yükü):
100 gr lık kucuk kartuş ve ocağın toplam ağırlığı 500 gramı bulmuyor ama 3000 metre üzerinde de kolay kolay yanmıyor. Benzin ocaklarında basıncı siz ayarladığınız için yanma basıncında sorun yaşamıyorsunuz.
3- Ses:
Sizde hangi modeli var bilmiyorum ama bendeki MSR XGK EXP yandığında millet jet geçiyor sanıyor. Wisperlite ocağım daha sesiz neredeyse gazlı jetboil ocağımdan bile sesiz yanıyor ama onun yakması ve temizlemesi sorun. O yüzden kimseye tavsiye etmiyorum ama yine de sesten rahatsız olurum diyorsanız kullanabilirsiniz. XGK EXP den farklı olarak wishperlite'ı çadır içinde yakma şansınız yok varsa bile tehlikeli durumalarla karşılaşabilirsiniz.
4- İlgi:
Bir süre kullanıp tecrübe edindikten sonra XGK EXP ilgi istemiyor. Ne temizleme ne de pompalama sorun oluyor. Whishperlite sorunlu gazlılar ise basıncın düşük olduğu yerde pompalamada yapamadığınız için performans vermiyor. Yakıtın yarısı kartuş içinde kalıyor. Yani taşıdığınız her 100 gramın sadece 50 gramından faydalanıyorsunuz.
5- Alev ayarı:
XGK EXP ve whishperlite ile alev ayarı imkansız değildir ama zordur. Gazlı ocakların sıvı yakıtlı ocaklara göre en iyi avantajı alev ayarıdır.
6- Koku ve benzeri etkileri:
XGK EXP saatçi benzini ( Zippo benzini) ve benzin ile rahatsız edecek miktarda koku yapmadan yanabiliyor. Whishperlite ön ısınma olana kadar çok fazla koku ve is yapıyor. Bütün ocakları çadır içinde yakmak tehlikelidir mümkünse yakmamak herzaman iyidir. Yakılacaksa çadır kapısının açık tutulması gerekir. Yangın ihtimalinden çok zehirlenebilirsiniz.
7- Yer kaplaması:
Benzin şişeleri yer kaplamaz tam dolu şişe günlerce kullanılır. Aynı miktarda kartuş almanız halinde bir çanta kartuş taşımanız gerekiyor. Kısaca günlük aktiviteler için sıvı yakıt ocakları yer kaplar uzun aktivitelerde gazlı ocaklar. Normal durumlarda ise bir katuş ve bir ocak bir şişe ve bir ocak hesaplandığında ikisi hemen hemen aynı yeri kaplıyorlar fazla bir fark yok. Benzin şişesinin zarar görme ihtimali daha az olduğundan çanta dışına asıla bilme avantajı var.
8- Maliyet:
Kısa vadede gazlı ocaklar ucuzdur uzun vadede ise kartuş sorunundan dolayı pahalıdır. Karuşları tekrar doldurabilirsiniz ama basınca özel bir şekilde özen gösterip iç basıncı ölçmeniz gerekir. Aksi halde pimi çekilmiş el bombası taşımaktan farksız olur taşırken patlar. Bazı gazlı ocaklar bütan ile çalışmaz bozulur. Doldurma kartuş kullanmanın bir diğer dezavantajı fiyatıdır. Butan ocaklar hem ocak hem kartuş olarak daha ucuzdur. Sıvı yakıt şişeleri pahalıdır ama bir şişe aldıktan sonra yıllarca bir daha almanıza gerek kalmaz. Bende yaklaşık 9 yıllık bir tane şişe var. Dedesinden kalan benzin ocağını ve şişesini hala kullanan arkadaşlarım var. ;)
9- Isı gücü:
Şehirde gazlı ocaklar daha iyi performans verirler ancak bu ocaklar şehirde değil dağda kullanıldığında durum farklılaşıyor. Hava basıncı düştüğünde kartuş içindeki gaz basıncıda birlikte düştüğünden gazın yarısı kullanılamıyor. Üzerine hava sıcaklığını düştüğü durumalar da eklendiğinde gaz ocaklarının mumdan farkı kalmıyor. XGK EXP ile hiç bir sorun yaşamadım her zaman her yerde tam performans yandı.
10- Soğuk performansı:
Pompalı sıvı yakıt ocaklarında yükseklik ve performans olayı yoktur. deniz seviyesinde de everstde de aynı performansta yanar. Gazlı ocaklar sorun çıkarıyorlar. Yüksek irtifada kullanacaksanız kartuşun ters döndüğü modelleri tercih etmeniz daha doğru olur.
11- Rüzgar altında kullanım:
Gazlı ya da sıvı yakıtlı bütün ocakları rüzgardan korumak gerekiyor. Ocak sönmese bile ısıttığı tencere rüzgar tarafından soğutulur yakıt ve zaman kaybı yaşanır. XGK EXP jeti benzini tek bir yoldan ( delikten ) püskürtür. Whishperlite jeti de aynı şekildedir. Tekrar hatırlatmak istiyorum kapalı alanda kesinlikle hiç bir ocağı kullanmamanız falan yerde kamp yapan dağcılar şohben zehirlenmesi geçirdi diye haber olup rezil olmamanız açısından çok önemli bir konudur. ;D
Not: Gazlı ocaklar iki tane olsa bile kar eritmede bir tane benzinli ocağın performansını verimiyorlar. Karı tek bir ocakta tek bir tencerede eritmek her zaman daha iyi sonuç veriyor. Gurup halindeyseniz ve mümkünse büyük bir tencerenin altına iki ocak koymanız daha çabuk su elde etmenizi sağlar.
Son Not: Alkol ocakları da performanslı ve hayat kurtaran ocaklardır. Üstelik bedevadırlar. Süs değillerdir. İki tane kola kutusunun dibinden yaptığım bir alkol ocağı aynı tür kapta aynı ısıda aynı yükseklikde aynı sıcaklıktaki suyu Jetboilden daha çabuk kaynatıyor. Sıfır lira sıfır kuruş bir tahminen 10 - 20 gram bir ocağın ve biraz alkolün yanınızda bulunması her zaman faydalıdır. Alkol ocak olmasa bile yanınızda bulundurmanız gereken bir malzemedir.
Kısaca yüksek irtifa uzun kamplar ve geziler yüksek performans kar eritme ve eknomik olsun isityorsanız sıvı yakıt ocakları. Ben MSR XGK EXP modelinden başka modeli tavsiye etmiyorum kullandığım ocaklar arasında en sorunsuz ve güvenilir bu markanın bu modeli. Diğer markaların benzin ocaklarının nasıl bir performans vereceğini bilmiyorum ama MSR içinde ve gördüğüm diğer markalar içinde iyi performansı bu ocaktan aldım.
Kısa ve günlük kamplar çok yüksek olmayan irtifa kısa vadede ekonomiklik alev ayarı çay kahve çorba yemek ve sessizlik arıyorsanız gazlı ocaklar. Gazlı ocak aldığınızda dikkat etmeniz gereken şey çay kahve çorba ve benzeri hafif ve hızlı yiyecek içecekler için kullanmayacaksanız. Hazırlığı uzun süren yemekler ya da büyük tencere kullanacaksanız. Kartuş üzerine sabitlenen ocakları değil yere sağlam oturan ayakları ya da sistemi olan sağlam ve ağırlık taşıya bilecek bir ocak modeli seçin.
Her ikisi de olsun diyorsanız her ikisinden birer tane alacaksınız. ;D

1- 3 günden uzun faaliyetlerde dediğiniz doğru, ama çok bir fark yok 1 haftalık-10 günlük faaliyetde değilseniz
2- yanıldığınız nokta burası... örneğin çok yüksek irtifada gaz ocaklarını kullanabilmelerinin sebebi yine bu atladığınız nokta...
-10 derecede deniz seviyesinde tam performansla yanan bir gaz ocağı, 3000 metrede -10 derecede, deniz seviyesinde yandığından çok daha verilmi yanar...
isobutana-propan kartuş kullanıyorsanız, içindeki propan bitse daha, -20 li derecelere kadar ocaktan tam performans alırsınız, çünkü deniz seviyesinde
-12 derecede kaynayan isobutane gazı, atmosfer basıncı azaldıkça, daha düşük ısılarda kaynamaya başlar...
"Sıvının buhar basıncının; açık hava basıncına eşit olduğu anda KAYNAMA olayı gerçekleşir"
örneğin su deniz seviyesinde 100 derecede kaynar... yükseğe çıkıldıkça açık hava basıncı düşeceği için
su da daha düşük sıcaklıklarda kaynamaya başlar 99,98,97.... gibi azalır yükseklik arttıkça...
aynı şekilde jetboilin kartuşunun en kalitesiz yakıt kısmı olan isobutanın kaynama derecesi
yükseklik arttıkça düşer -12, -13, -15, -20 gibi...
dolayısıyla 3000 metrede hava sıcaklığı -20 nin altına düşmedikçe kartuşu tamamen yakar bitirirsiniz...
6000 metrede ise -30 lu derecelere kadar düşer isobutanın kaynama derecesi.
yani yükseklik artışı olumlu etkiler, sıcaklık düşüşü olumsuz.
3- bende ilk XGK var, sizinkiyle yaklaşık aynı sesi çıkartıyor. ben memnundum çevredekiler rahatsız oluyordu :smiley:
4- doğru kartuş seçimi ile çok ekstrem soguklar olmadıkça kartusun tamamının yakılabildiğini belirtmiştim yukarıda
5- içbasıncı ölçmenize gerek yok... yüksek bedelle aldığınız kartuş tamamen bitince... çok daha az basınçlı olan butane çakmak gazını içine basıyorsunuz çakmak doldurur gibi kolayca...
söz konusu kartuşlar propane gibi çok yüksek basınç yaratan gazı içeride güvenle tutacak kadar sağlam yapıldığı için,
çok daha az basıncı olan butane gazını taşımada gayet guvenli oluyorlar, yinede biraz eskiyince atmak lazım kutuyu.
burada asıl risk şu, sizin söylediğinizin tam tersi; asla dolu bir kartusa butane gazı basmaya kalkmayın, cunku yüksek basınclı propan gazı yüksek dayanımlı kartustan, dusuk basınca gore yapısmıs çakmak gazı kutusuna dolarak patlatabilir!
8- çakmak gazı kullandığınızda, sıcaklığın -10 ların altına inmesinin beklenmediği tüm faaliyetlerde, çok pahalı olmuyor.
hele ki yeni başlayanlar için, gaz ocağı dururken benzin ocağı almak saçma bir yatırım. Önce ayakkabı, tulum, içlik vb. kişisel malzemelerini tamamlasın...
9- "Hava basıncı düştüğünde kartuş içindeki gaz basıncıda birlikte düştüğünden gazın yarısı kullanılamıyor" diyorsunuz... kartuş içindeki
basınç havanın soğuması ile düşüyor... dış hava basıncının yükseğe çıkılması ile düşmesi ise avantaj...
10- tam bilmiyorum ama, kartuşun ters döndüğü modeller, benzin ocağı türünde bir mantıkla, yakıtı sıvı olarak alıp, buharlaştırıp öyle yakıyor
soğuk sorununu tam olarak çözebilir herhalde o durum. En çok sorunun yaşanacağı alan alçak ve soğuk bölgeler... yükseğe çıkıldıkça, çok ekstrem soğuklarla
karşılaşılmadıkça hava sıcaklığındaki düşüşü, dış basıncın azalması ile gelen perpormans artışı kapatıyor.
11- "Gazlı ya da sıvı yakıtlı bütün ocakları rüzgardan korumak gerekiyor. Ocak sönmese bile ısıttığı tencere rüzgar tarafından soğutulur yakıt ve zaman kaybı yaşanır.
çok doğru söylüyorsunuz" ben rüzgar altında kullanım derken, zor durumlarda rüzgar altında, mesela bivak yaparken, kullanımından bahsediyordum.
Dediğiniz gibi her durumda verimli yanma için ısı kaybını önlemek şart.
not: yapmayın etmeyin... 2 ocak 2 ocaktır... harikalar yaratır :smiley: kullandıgınız yakıt önemli...
alkol ocağı tabi ki ocaktır ama... tecrübeyle sabit... birçok yeni başlayan arkadaş gitti alkol ocağı aldı...
sonra ne oldu? gidip başka bir ocak daha aldılar... alkol ocağı harika bir kaloriferdir mesela cadırda...
ağır agır yanar... ohh mis gibi... ama kar eriticem diye alınmaz o ocak... hele yeni başlayan arkadaşlara hiç tasviye edemem
kesinlikle süstür, lükstür...
kendiniz yaparsanız ne ala, gidip para verilmemeli...
son söz olarak diyorum ki, yeni başlayanlara, gidin 40 tl verip önerdiğim gazlı ocağı alın... memnun kalacaksınız
dayanıklı, ekonomik, tencere oturtacak kadar geniş, boşalan kartuşunuzu butan çakmak gazıyla doldurunca da gunluk faaliyetler
için kullanımı da ekonomik... yılda 3-4 kere dağa gidiyorsanız sizi kurtarır... gidin başka ihtiyaçlarınızı tamamlayın
200 milyonu benzin ocağına gömene dek...
kaldı ki benzin ocağının pompasını kırdınız diyelim: ver bi 100 tl daha yeni pompaya...
gaz ocağı hareketli parçadan olusmuyorsa kırılmıyor... bir sorun olsa bile kaldırıp çöpe atar 40 tl ye yenisini alırsınız
ayrıca 2 ocak götürme şansınız aynı zamanda garantinizdir de...
3 kişilik bir ekipsiniz... götürdüğünüz tek ocak bozulursa faaliyetiniz biter...
2 gaz ocağı hem agırlık yapmaz, hem zaten bozulmaz, bozulsa bile 2. sini kullanırsınız...

http://www.bushwalking.org.au/FAQ/FAQ_Mixtures.htm
şu adresten benim gibi çat pat da olsa ingilizceleri varsa faydanalabilir arkadaşlar

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,846
Kayıtlı Üye Sayımız
166,647
Kaydolan Son Üyemiz
Pw250

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR