Ocak seçimini ihtiyacı belirledikten sonra yapmak gerekiyor. Bu sporun tüm malzemelerinde olduğu gibi ocak konusunda da tek bir malzemeyle dünyayı feth etme olayı malesef yok.
Bende Trangia benzeri İsveç ordusunun askerlerinin kullandığı alkol ocağı var. Yakıt verimi kötü,biraz da ağır fakat sürekli mobil olmadığınız ve yüksek irtifaya çıkmadığınız sürece iş görecek bir ocak.
Bizim ekip genellikle her gün başka bölgede kamp yapan ve gün içeirsinde uzun mesafeler yürüyen bir ekip. bu yüzden benim de yeni bir ocak ihtiyacım doğdu. Yemek yapmak bana külfet gelir, bir paket noodle ve bir poşet ton benim bir öğünlük ihtiyacımı görür. Bu yüzden temelde sadece su kaynatmak ve kışın kar eritmek için kullanacağım bir ocak arıyordum.
Jetboil PCS gerçekten güzel bir ocak fakat kabının biraz fazla küçük olası sebebiyle hem kar eritmek zor hem de ocak rüzgar altında aşırı verim kaybı yaşıyor.
MSR Jetboil PCS'ye rakip güzel bir ocak tasarlamış. Yorumları okudum ve ocağı beğenerek sipariş ettim. 2-3 hafta evvel elime ulaştı. Geniş değerlendirmelerimi ayrı bir başlık altında yapacağım fakat sizlere ocağı tanıtmak isterim.
İşte karşınızda MSR Reactor:
[attachment=1] [attachment=2]
Altında ısı eşanjörü sistemi bulunan 1.7 litrelik bir kabı var. Ocak gördüğünüz gibi katalitik soba mantığı ile yanıyor. Biraraya geldiğinde ise ısıtıcı rüzgar ile temas etmiyor. Kabın alt tarafında görülen deliklerden hava alıyor. Böylece verimlilik testlerinde 32km+ ile esen rüzgarda bile performans kaybı yaşamadığı belirtilmiş.
İçerisine Jetboil'in büyük gaz tüplerinden sığdırabiliyorsunuz. 1 litre suyu 3 dakikada kaynatıyor. Ayrıca içerisinde bulunan gaz regültörü sayesinde kartuştaki gaz seviyesi azalsa da, ya da soğuktan daralsa da verimliliği etkilenmiyor. Bu sebeple 3700 m+ da da kullanılabildiği kutusunda belirtilmiş. Ağırlığı ise kartuş hariç 600 gram.
Bu arada ekürim de Jetboil PCS aldığından ilerleyen zamanlarda gayet etkili karşılaştırmalı testler yapacağımızı tahmin ediyorum.