İran Gezi Yazısı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kardelensena1 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 124
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 56,611
Ynt: İran Gezi Yazısı

ertesi gün kahvaltının ardından persepolis için taksi tuttuk, iran da çok fazla taksi var, hiç bu kadar taksiye binmemiştik, 3 çocukla geziyi çok kolaylaştıran bir etmendi bu.
PERSEPOLİS: pers medeniyetinin ilk merkezi, saray şehir. kitapta bol miktarda bilgi olduğu için buraya yazmıyorum

DSCN0459.JPG

DSCN0463.JPG

DSCN0473.JPG

Etiketler

persepolis için fikrim görülmesi gereken bir yer, burada İngilizce ve farsça iki dilde persepolis uzun uzun anlatılıyor yüksek bir sesle hoparlörden...İranlılar buraya tahtı cemşid diyor. son iran şahı pehlevi, 1971 de pers imparatorluğunun kuruluşuu 2500. yılını kutlamış.Şah hiç bir masraftan kaçınmamış 60 ülkenin lideri konuklar arasında. yemekler doğrudan uçakla paristen gelmiş. kutlamanın 2 amacı vardı: İran ı dünyaya tanıtmak ve halkın şaha sevgisinin artırılması. bunlardan ilki başarıya ulaşmış. Persepolis dönüşü yol boyu atlara ve deveye binme imkanınız var. bizim ufaklıklar hiç affeder mi , tutturdular at deve diye. sonuç olarak ikisi de oldu... ben deveye binmeyi ata tercih ederim her zaman... öyle de yaptım. sıradaki mekan irem bağları...

bu bahçe kaçarlar zamanında ilhanlı hükümdarı muhammed ghori nin emriyle yapılmış, bahçedeki bina dönemin önemli mimarlarından üstad muhammed hassan tarafından yapılmış. daha sonra da çevresi yeşillendirilerek bugünkü halini almış. binada bahçeye tamamen hakim bir salon ve aynalarla süslü odalar var. bahçedeki gezi yolları üstün bir estetik anlayışıyla ve geleneksel bahçe mimarisine uygun. içinde çok çeşitli bitkilerden meydana gelmiş olan , üniversitenin botanik bahçesi v ar. en ünlüsü sadece şiraz da yetişen bir tür servi ağacı sarve naz. bu bahçe bizim yorgunluğumuzu atmak ve serinlemek için çok iyi oldu. küçük bir havuz daha var arkada , çocuklar kaplumbağa ve balıkları izlerken çok eğlendi.

DSCN0502.JPG

DSCN0504.JPG

DSCN0507.JPG

Şiraz İran da en çok sevdiğim şehir oldu, diğer şehirler hep kum rengiydi, çölle uyum sağlamak için adeta yarışırcasına... şiraz bunun dışında ,renkli ve modern binaların daha fazlaca yapılmaya başlandığı bir şehirdi, otel tachar en güzel kahvaltısı olan oteldi ve ilgisi , odada diş macunu v ediş fırçalarına kadar hediye eden gördüğüm ilk otel... şiraz da dervazı kuran yani kuran kapısı da meşhur , maalesef makinanın şarzı bittiği için cep telefonumda resimler , gönderemiyorum...yazıma isfahan , namı diğer nakşı cihan ( cihanın nakşı) , cihanın yarısı lakaplı şehirle devam etmek istiyorum, daha sonra tebrizde gezemediğimiz bir kaç yeri son gün gezip yurda dönüşü anlatacağım. şiraz dan her gün tren olmaması bizim için iran ın en zor yolculuğunu yapmamıza neden oldu , 6saatlik şiraz-isfahan gece otobüs yolculuğu için 5 bilet aldık, bebeği de ana kucağıyla beraber koltuğa yerleştirdik, Allah tan İranda otobüslerde emniyet kemeri var ve takmak zorunlu , polisler duydurup bakıyorlar, en zoru da bu otobüs yolculuğumuzda hepimizi indirdiler uyuyan çocuklar da (üçü de uyuyordu) ,artık yolcuların kucaklarına verdik ,halk çok yardımcı demiştim, herkes inince polis köpeği içeri girdi ve arama yaptı ,sonra hepimiz bindik :smiley:

İSFAHAN
İsfahan gezimiz bir türlü doyamadığım , her birine 3 gün harcamayı hayal ettiğim bazar ile başlıyoruz .Bazar ile meşhur İmam meydanı içiçe. ve kayseriye kapısı ,fotolarla anlatacağım , bu bazarlarda gezmekten yorulduğunuzda dinlenmek için çok ideal olan çayhaneler var ilk resim ...çaylar bizdeki gibi bardakla değil bu şekilde geliyor, çok daha fazla çay uygun fiyata içilmiş oluyor... yanında yöresel bir şeker ve kurabiye, bazı yerlerde şerbetli tatlı ile beraber

DSCN0597.JPG

Kayseriye kapısı

Pazarın ana girişlerinden biri olan kapı meydana açılır. Böyle büyük ve muhteşem meydan açılan bir çarşının kapısının sıradan olması düşünülemez. Pazarın kapısı ince çini işlemelerle mozaiklenmiş, kapıda kullanılan ana motif isfehan ın burcu olan yay burcudur. Burada yay burcu, mitolojiye göre keçi bedenli ve yılan kuyruklu bir ejderha olarak gösterilmiştir. Kapının en tepesindeki tablo ve fresklerde Şah Abbas ın Özbeklerle yaptığı savaşlardan sahneler yansıtılmış

DSCN0600.JPG

konu dışı olacak ama bişey kafama çok takılıyor yazımı takip edenler bana yardımcı olup bişeyler yazarsa çok memnun olacağım, thy mil olayını kullanan veya konuyu iyi bilen arkadaşlar, bu avantajlı bişey mi , kimler için avantajlı, hediye uçak bileti kazanmak kolay mı , kart almaya değer mi, sadece uçak bileti alarak çok mu uzun sürede mil birikir, araç kiralama , otel ve kredi kartı da kullanmak daha mı pahalı daha mı ucuza mil kazandırıyor? lütfen bana bu konuda bilgi verin şimdiden çok teşekkürler...

Selam, İran gezi notlarınızı zevkle takip etmekteyim.Uçuş mili , havayolu şirketlerinin uçak yolculuğunu teşvik amacıyla kullandıkları bir tür pazarlama, reklam taktiği diyebiliriz.Bedava mil kazanabilmek için çok sık seyahat yapıyor olmanız gerekir.Uçuş mesafeniz uzunluk olarak ne kadar fazlaysa o kadar çok mil kazanırsınız.Ayrıca ne kadar sık uçarsanız bu uçuşlardan kazandığınız millerin toplamı artar.Her rota için belirlenen mil miktarı vardır.Yaptığınız uçuşlardan kazandığınız miller belli bir sayıya ulaştığında, bu miller karşılığında ilgili havayolu şirketinden ücretsiz bilet talep edebilirsiniz.Tabii ki limit dahilinde.Havayolu şirketlerinin ayrı bir kurnazlığı da bu kazanılan milleri müşterilerine aynı yıl içinde kullanma zorunluluğu getirmeleri.Kısacası çok sık ve uzun mesafelere uçuyorsanız bir anlamı olabilir.Saygılar.Ergun

herkese tekrar merhaba, yazıma ara vermek zorunda kaldım ,çünkü internet kotalı bizim, kaldığım yerden devam edeceğim ,merak etmeyin, bu arada bu kadar okuyucudan sadece bir kişinin mil hakkında bilgi vermesi beni üzdü doğrusu, kimse mi bilmiyor yani, neyse.. öğretmen olanların öğretmenler gününü kutluyorum...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR