Defender'e Klima Yapalım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan artsanatyildiz Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 128
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 60,560
Ynt: Defender'e Klima Yapalım

Aksam Eve gidince bakarim ama ben su anda suyke buzu koydugum kap yalitimsiz yani direk isi ile temas halinde yqni erime kusa surede gerceklesiyor tabi yinede bakacagim ama termos buzluklardan olursa erime suresi uzuyor

Etiketler

kusuruma bakmayın bazen yazarken kelimeleri yanlış yazıyorum. dışardayken ıpod dan yazıyorum sucuk gibi parmaklarım yüzünden yazamıyorum :smiley:

ozcour' Alıntı:
Yıldırım abi çok güzel eline sağlık..

vantilatör önünün çıkış sıcaklığı 22.5 derece ise, şunu ölçmen mümkün mü ?

Odayı yarım saat kapı kapalı düzenek çalışır bırakıp, yarım saat sonra odanın sıcaklığına, ne kadar buzun eridiğine bakıp fikir edinmek güzel olurdu bence..

Selamlar..
özgür kardeşim kusuruma bakma işten daha yeni geldim test etme imkanım olmadı yarın kısmetse yapacağım testi takip edersin. önümüzdeki hafta 6 gün izin yapacağım o esnada projeyi bitireceğim kısmetse birde bizim koca oğlana bir şeyler yapacağım göğüslük yapmayı planlıyorum da ..

Hayırlısı olsun Yıldırım abi, kolaylıklar dilerim, ben de youtubeda gördüğüm bir modeli eğer verimli gelirse, bizim landlardaki orta koltuğun oraya koyup yapmak istiyorum. Bu modelde, bir fan buzluğun kapağından buzluğun içine doğru hava üflüyor, yine buzluğun kapağının ön kısmında çıkan baca gibi hortum çıkışlarından içerideki buz kasetleri sayesinde soğuk hava üfleniyor. Eğer çabuk erimeyeceklerse basit ve güzel..

kolay gelsin Yıldırım abi, bizi bu projenden habersiz bırakma :smiley:

ozcour' Alıntı:
Hayırlısı olsun Yıldırım abi, kolaylıklar dilerim, ben de youtubeda gördüğüm bir modeli eğer verimli gelirse, bizim landlardaki orta koltuğun oraya koyup yapmak istiyorum. Bu modelde, bir fan buzluğun kapağından buzluğun içine doğru hava üflüyor, yine buzluğun kapağının ön kısmında çıkan baca gibi hortum çıkışlarından içerideki buz kasetleri sayesinde soğuk hava üfleniyor. Eğer çabuk erimeyeceklerse basit ve güzel..

kolay gelsin Yıldırım abi, bizi bu projenden habersiz bırakma :smiley:
benim kide o sistem yola çıkarak düşündüğüm sadece biraz daha elektronik katarak buz derdinden kurtulmak için düşündüğümn bir düzenek olacak ama izmiri düşününce buz çok da etkili olmuyor tabi eğer termos buzluk kullnamazsan şuan o deneyi yapıyorum bir futbol topunun yarısı kadar buzun erimesi 20 dakika kadar alıyor bir kovanın içinde denedim bunu ama hissedilir bir rahatlama var ortamda . bu arada fan çıkış sıcaklığı enson 16 derece olarak ölçümledim bütün arkadaşlarımın bilgisine

Yıldırım bey öncelikle kolay gelsin.
Peltierle suyu soğutup sonra ortamı soğutmak bence çok ısı kaybı oluşturur hatta su yerıne ısıyı daha kolay iletmek için alkol veya antifiriz gibi birşey kullanabilirsiniz.
Birde peltierin soğuyan tarafına sadece bir fan koyup suyu ve radyatörü peltierin ısınan kısmını soğutmak için kullansanız soğutma daha randımanlı olur gibime geliyor.Ama yinede peltierle araç içinde bir serinlik elde etmek bana biraz zor gibi geliyor.İyi çalışmalar hoşçokalın.

ilker 72' Alıntı:
Yıldırım bey öncelikle kolay gelsin.
Peltierle suyu soğutup sonra ortamı soğutmak bence çok ısı kaybı oluşturur hatta su yerıne ısıyı daha kolay iletmek için alkol veya antifiriz gibi birşey kullanabilirsiniz.
Birde peltierin soğuyan tarafına sadece bir fan koyup suyu ve radyatörü peltierin ısınan kısmını soğutmak için kullansanız soğutma daha randımanlı olur gibime geliyor.Ama yinede peltierle araç içinde bir serinlik elde etmek bana biraz zor gibi geliyor.İyi çalışmalar hoşçokalın.
ısıyı iletmek için antfrizi düşündüm fakat henüz onunla ilgili bir çalışma yapmadım alkol ve antfrizlede deneme yapacağım hangisi randımanlı olacak ise sistem döngüsünde onu kullanacağım. peltier konusuna gelecek olursam. sistem de dönen sıvıyı soğutmak için 5 adet peltier kullanacağım radyatörden gelen sıvı kanalına 1 adet bağlayacağım ki hazne girişinde sıvı tamamen soğumasada hazne sıcaklığını düşüremeyecek kadar soğusun diye hazne içine 4 peltier daha bağlayacağımbuda hazne içini soğutmak için. peltierlerin ısınan yüzeylerini soğutmak için ise aliminyum plakalar kullanacağım ve üzerlerine emme fanları monte edilecek ısınan yüzeylerin ısısını araç dışına atmak için. deneyeceğim tabi. en iyi sonuca ulaşana kadar gerekirse bir su sebilinide parçalayabilirim. :smiley: (bir su sebili 125tl marketlerde ama bir araç kliması minimum 2000 tl :smiley: )

yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için tekrar ediyorum. peltierin soğuyan tarafını bir fanla suyu soğutmak için kullanmıyorum. peltierin soğuyan yüzeyini direk suyla temas ettireceğim buda ısı kaybını önlüyor. sistemde dönen sıvı miktarı takribi 2 litre olacak. araştırmalarıma göre 1 peltier 1 litrelik hacimdeki suyu yaklaşık dakika50 da (14 -16 dereceye kadar soğutuyor) biz 2 litrede 5 peltier kulanacağız gerek olursa 6 peltierde olabilir. artık sadece sistemi tamamlayıp sonuçları incelemek için sadece gereken denemek.

artsanatyildiz' Alıntı:
deneyeceğim tabi. en iyi sonuca ulaşana kadar gerekirse bir su sebilinide parçalayabilirim. :smiley: (bir su sebili 125tl marketlerde ama bir araç kliması minimum 2000 tl :smiley: )
ben bunu önermeden önce bakmıştım ikinci el daha ucuza sahibinden de var hatta bulunabilde plastik parçalarıkırık dökük ama kompresör ve motoru gibi aksamları sağlam olsa bile yeter. Gaz basma işide bir kerelik yapılabilir araştırma sırasında youtube da bir videoda vida-tıpa benzeri bir şey vardı. borulardan gaz çıkışını keserek sitemin denenmesi içindeki gazın ölçülmesi gibi işler için kullanılan.sistem bir kere çalışırsa zaten sorun çıkmaz gibi...
En verimli ve pratik olanı bulmak önemli tabi... bende sizin fikrinizden yola çıkarak ev için taşınabilir böyle bir şey yapma fikrine kapıldım şimdilerde.

12v peltier sistem klima konusunda iki sene önce böyle bir çalışma yapmıştım, ilgilenenler inceleyebilir..Edindiğim sonuç peltier adedi 4-5 olmalı böyle oluncada 4amp x5 adet= 20 amp aküden enerji tüketimi ortaya çıkıyor, buda araç durur vaziyette iken klimanın çalıştırılabilmesini anlamsız hale getiriyor. ben projeden yüksek enerji tüketimi yüzünden vazgeçtim..

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=45516.0

atiladi' Alıntı:
12v peltier sistem klima konusunda iki sene önce böyle bir çalışma yapmıştım, ilgilenenler inceleyebilir..Edindiğim sonuç peltier adedi 4-5 olmalı böyle oluncada 4amp x5 adet= 20 amp aküden enerji tüketimi ortaya çıkıyor, buda araç durur vaziyette iken klimanın çalıştırılabilmesini anlamsız hale getiriyor. ben projeden yüksek enerji tüketimi yüzünden vazgeçtim..

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=45516.0
dediğiniz gibi çeke ceği elektrik yükü fazla olacak ama düşüncem şu biz araçlarımızda seyir esnasında kullanmak için düşünüyorum aksi takdirde akü problemi yaşayacağımız kaçınılmaz bir son tabi bir kaç daha proje oluşturacağım bakalım nasip elimde ikini el bir klima kompresörü de mevcut

Yıldırım bey;

şu ilan ilginç geldi. bir inceleyin: http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-yedek-parca-aksesuar-otomobil-arazi-araci-oto-klima-100-tl-29806153/detay?

kolay gelsin.

edaghan' Alıntı:
Yıldırım bey;

şu ilan ilginç geldi. bir inceleyin: http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-yedek-parca-aksesuar-otomobil-arazi-araci-oto-klima-100-tl-29806153/detay?

kolay gelsin.
ilan sahibinden detaylı bilgi istedim bakalım nasıl bir şey çıkacak

İlan soğuk sulu 12V fan, alete konulan soğuk suyu, gaz lambası fitili gibi fitiller emiyor, arkasından fan üfleyince normal fana göre biraz daha soğuk üflüyor, Bende bir benzeri var, alıp denedim, sonuç "Beş Para Etmez Bir Alet"

Görüntü184.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR