Defender'e Klima Yapalım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan artsanatyildiz Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 128
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 60,575

Etiketler
Ynt: Defender'e Klima Yapalım

bu gün gidemedim sanayiye yarın sabahtan gideceğim (radyatör için )malum bizde çalışan insanlardanız. iş yoğunluğu nedeni ile ancak netten araştırma yapıyorum aşağıdaki linkten bir örnek sunacağım adamlar yapmış biz neden yapmayalım gerçi onlar evde kullanmak için buzlu su kullanmışlar biz daha gelişmişini yapacağız peltier li olanı

http://www.youtube.com/watch?v=9FXWvnuyLSI

bu işi iyice gelişitirip çok fazla da detay vermeden (madem bu kadar da uğraşıyorsunuz) bizlerse tembellik edip bekliyoruz sonuca varmanızı, cüzi miktara araçlara da uygulayabilirsiniz aslında:smiley:

artsanatyildiz' Alıntı:
bu gün gidemedim sanayiye yarın sabahtan gideceğim (radyatör için )malum bizde çalışan insanlardanız. iş yoğunluğu nedeni ile ancak netten araştırma yapıyorum aşağıdaki linkten bir örnek sunacağım adamlar yapmış biz neden yapmayalım gerçi onlar evde kullanmak için buzlu su kullanmışlar biz daha gelişmişini yapacağız peltier li olanı

hergun duzenlı olarak bu konuyu takıp edıyorum bır gelısme varmı dıye :smiley: kıs gelmeden bıtse neguzel olurdu kıslık corum kalorıferım var cunku :smiley: yazlık lazım bıze :smiley:

edaghan' Alıntı:
Minivan tarzı araçlara takılan klima sistemleri mevcut; onlara bakabilirsiniz. Ya da, motorunuzun kayış dönüşüne ve gücüne uygun bir marka/model klima kompresörü alıp onun yanına herhangi bir marka klima aksamlarını alabilirsiniz. Üfleyici matris ise ayrı bir konu. Defender'in ön tarafı komple açık olduğu için, hangi matrisi koyarsanız koyun sırıtacak. Yine minibüs ya da van tarzı bir aracın matrisi alınıp fiber kaplama ile üstü kapatılabilir.

Ne olursa olsun, fiyatı 1000 TL'den aşağıya çıkmayacaktır.
Arkadaşlar 100 TL maliyetle Defender a uygun şartları sağlayabilecek ergonomik bir klima sistemi kurmanızın hiç ama hiçbir yolu yoktur ... o yüzden yukarıda Engin beyin mesajından alıntı yaptım .. bu çalışmaları kesinlikle küçümsemiyorum ve destekliyorum ama teori ve uygulamanın oldukça ciddi farkları var... yinede 100 olmazda 500 TL lik bir maliyetle bile iş gören bir sistem kurulabilecek olursa çok büyük bir başarı olacaktır.

Ertuğrul Açıkgöz' Alıntı:
Arkadaşlar 100 TL maliyetle Defender a uygun şartları sağlayabilecek ergonomik bir klima sistemi kurmanızın hiç ama hiçbir yolu yoktur ... o yüzden yukarıda Engin beyin mesajından alıntı yaptım .. bu çalışmaları kesinlikle küçümsemiyorum ve destekliyorum ama teori ve uygulamanın oldukça ciddi farkları var... yinede 100 olmazda 500 TL lik bir maliyetle bile iş gören bir sistem kurulabilecek olursa çok büyük bir başarı olacaktır.

abı 100 lıralık bır malıyetı kımse beklemıyo bence.. ama ıse yarar ve uygulanabılır bısey olursa ulasılabılır bır fıyat da olursa neden olmasınkı? merakla takıp edıyoruz aklımda eger bu sıstem araca uygulanamazssa arac ıcı buzdolabı projesı ıcın olabılırmı dıye bır dusunce var ucuz yolllu bır sımbo buzdolabını bu sıstemle vaeco yada danfos sıstem gıbı verımlı bısey yapılabılırmı acaba?

berk' Alıntı:
abı 100 lıralık bır malıyetı kımse beklemıyo bence.. ama ıse yarar ve uygulanabılır bısey olursa ulasılabılır bır fıyat da olursa neden olmasınkı? merakla takıp edıyoruz aklımda eger bu sıstem araca uygulanamazssa arac ıcı buzdolabı projesı ıcın olabılırmı dıye bır dusunce var ucuz yolllu bır sımbo buzdolabını bu sıstemle vaeco yada danfos sıstem gıbı verımlı bısey yapılabılırmı acaba?
arkadaşlar şuan yapacgim projede arac buzdolaplarinda kullanilan peltier denilen termoelektrik devreyi kullanacagim zaten turkiye de satis fiyati yuksek adet fiyati 25 tl fakat ben bu devreyi cinden getlrecegim 10 adet fiyati 30$ gibi bir rakama buldum tahminim 5 peltier kullanarak yeterli verimi alabilecegime inaniyorum cunku aracbuzdolaplarinda 1 peltier kullaniliyor. Buna gore hesaplarsak
• 5 peltier 25 tl
• 1 radyatör 30 tl
• 1 devirdaim motoru 20 tl
• baglanti kablo VE borulari 5 tl
• kasa VE su haznesi 30 tl
• fan ( vantilator) 20 tl
Toplam maliyeti 130 tl yi buluyor
Bu sistemin ozelligi hem sogutma hem isitma yapiyor peltier devresi ayni zamanda isi da uretiyor. Bilginize

Abi merhabalar, ben de İzmir'de elimden geldiğince yardımcı olmak isterim size..

Peltierler önceden takip ettiğim bir konuydu, o zamanlar klima için değil, overclocklu bilgisayar işlemcisini soğutmak için düşünüyordum. Peltier bildiğiniz gibi, üzerinden akım geçirdiğinizde, 2 yüzeyi arasında yaklaşık 60 derecelik fark yaratan bir güzellik. Bu da demek ki dış yüzeyini ne kadar soğutursanız diğer yüzeyi de o kadar soğur. Bu marketlerde satılan buzdolapları(soğutma çevrimiyle çalışmayanlar) hep peltierli sistemler. Ama tek peltier tabi gücü önemli siz kaç watt kullandınız bilmiyorum, araç buzdolaplarındakiler 60 watt olanlar çok da verimli değiller. Siz 50 tane kullanacaksanız belki iş değişebilir ama bu seferde alternatöre biraz fazla yük binebilir. Hazır yapılmış ya da nasıl yapılacağını anlatan bir sistem varsa youtubeda vs, kaç wattlık kaç tane peltier, kaçlık aluminyum boru, şu kadar debide pompa ve fan vs vs araştıralım isterseniz, hem para kaybetmeden ilk seferde doğru yolu bulmuş oluruz..

Selamlar
Özgür

ozcour' Alıntı:
Abi merhabalar, ben de İzmir'de elimden geldiğince yardımcı olmak isterim size..

Peltierler önceden takip ettiğim bir konuydu, o zamanlar klima için değil, overclocklu bilgisayar işlemcisini soğutmak için düşünüyordum. Peltier bildiğiniz gibi, üzerinden akım geçirdiğinizde, 2 yüzeyi arasında yaklaşık 60 derecelik fark yaratan bir güzellik. Bu da demek ki dış yüzeyini ne kadar soğutursanız diğer yüzeyi de o kadar soğur. Bu marketlerde satılan buzdolapları(soğutma çevrimiyle çalışmayanlar) hep peltierli sistemler. Ama tek peltier tabi gücü önemli siz kaç watt kullandınız bilmiyorum, araç buzdolaplarındakiler 60 watt olanlar çok da verimli değiller. Siz 50 tane kullanacaksanız belki iş değişebilir ama bu seferde alternatöre biraz fazla yük binebilir. Hazır yapılmış ya da nasıl yapılacağını anlatan bir sistem varsa youtubeda vs, kaç wattlık kaç tane peltier, kaçlık aluminyum boru, şu kadar debide pompa ve fan vs vs araştıralım isterseniz, hem para kaybetmeden ilk seferde doğru yolu bulmuş oluruz..

Selamlar
Özgür
5 peltier kullanacagim 40mm 12 volt 5amperlik 2 si radyatör panele sabitlenecek 3u devirdaim olacak su haznesi icine sistem ayni zamanda isi kaybini onlemek icin tabi daha hrnuz yapamadim cunku once peltierleri getirtmem gerekiyor kargo olayini cozersem 3 gunde elimde yoksa 20 gunde gelecek

amacımız araçlarımızı buzhaneye çevirmek değil havadaki nemi alarak daha serinletilmiş bir ortam yaratmak eklediğim video da ortam sıcaklığı 30 derece de iken 13,8 derece fan üfleme sıcaklığı kaydedilmiş buda bizim işimizi yeterince görecektir diye düşünüyorum ayrıca video da görülmesi gereken buz lu suyun devirdaimi ile yapılmış olması biz ise peltier denilen maddeyi kullanacağız yani sürekli devinim halinde olcak verimliliği arttırılmış olcak. affınıza sığınarak söylüyorum 500 tl ile normal bir klima yapmak içten bile değil çok rahat yapılabilir bilginize.

Bulunduğunuz yere en yakın araç hurdalıklarında veya oto sanayiilerindeki radyatör tamircilerinde sanırım istediğiniz boyutta ucuza bulunur.

Bulunduğunuz yere en yakın araç hurdalıklarında veya oto sanayiilerindeki radyatör tamircilerinde sanırım istediğiniz boyutta ucuza bulunur.
sadece takılıyorum :smiley: radyatörü sıfır olarak zaten buldum sadece almaya henüz gidemedim zaten çıkmacılar radyatörü sıfırından daha pahalı satıyor.ihtiyacım olan ebatta burada ben sıfır buldum 30 tl

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR