Çadır Kampçılığında Isınmak için Ne Kullanıyoruz?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan marmariscj7 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 236
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 94,696

Isıtıcı olarak ne kullanıyoruz.

• Isıtıcı

Kullanılan: 23 38.3%
  • Soba

Kullanılan: 8 13.3%
  • Cep sobası

Kullanılan: 29 48.3%

• Kullanılan toplam oy
    60
Ynt: Çadır Kampçılığında Isınmak için Ne Kullanıyoruz?

isasoydan' Alıntı:
Şimdi bunlar için kullanılacak malzemeler çok yer tutacaktır. Bunun yerine, benim ikitane hamster ım var.
Bunların sabaha kadar deli gibi koşturdukları bir tekerlekleri var (oyuncakları). Onunla bu dinamo işini çözebiliriz belki.

Hamsterler gündüzleri uyuyan geceleri yaşayan hayvanlar. Ve en sevdikleri bu tekerleklerinde çılgın gibi koştura koştura dönmek.
Acaba diyorum bu tekerleğe böyle bir dinamo mekanizmasımı yerleştirsek :smiley:

gülmeden esprili bişey yazayım dediim..ama gülmekten bişey yazamadım...:smiley: hay allah çok yaşa emi...:smiley:

Etiketler

hakkatten yaratıcılıgın sınırı yok. birazdaha zorlasak güneş enerjisi ile çalışan bir ısıtıcı hakkında yorum yapmamız yakındır ki şu an mantıklı geldi. hatta bana :smiley:

zeus_69' Alıntı:
hakkatten yaratıcılıgın sınırı yok. birazdaha zorlasak güneş enerjisi ile çalışan bir ısıtıcı hakkında yorum yapmamız yakındır ki şu an mantıklı geldi. hatta bana :smiley:
Çadır kampçılığında kullanabilmenin pek pratik ve ekonomik olacağını sanmıyorum ancak aracınız yanınızda olup yüklüce olacağını sandığım ağırlık ve ekipmanı taşıyabiliyorsanız helede karavan kampingte zaten güneş enerjisiyle ısınmak ucuz olmasada (uzun süreli kamplarda ekonomik olabilir) yeterince mantıklı.
Hangi bölgede ve nerelerde olduğunuzada bağlı olarak benim tahminim ısınma sezonunun büyük bölümünde kullanılabilir. ( yüksek rakımlarda bazan yaz mevsiminde de.. )

Bunun başlıca 2 yolu olabilir.
birincisi için katlanabilir güneş panelleri esnek bağlantı boruları ,yeterli su deposu,küçük bir ısı değiştirici,sirkülasyon pompası ve ısının depolanıp gece tekrar kullanıma verecek olan yüksek yoğunluklu jel malzeme içeren ısı akümülatörleri gerekirki bunlar hem oldukça pahalı hemde araçta bile olsa çok yer kaplayacak ,sürekli taşıması zor olacak bir tercih olur.Bu çözümün daha az verimli olsada pratik bir alternatifi olarak gündüz ısı izolasyonlu esnek su depolarını güneş panellerinden gelen 50-60 C lere kadar sıcak su ile doldurup küçük bir sürkülasyon pompası ve metal flexible borulardan ibaret radyatörlerle depo hacminiz elverdiğince uzun süre ısınmak..
ikincisi ve bence daha ucuz ve pratik olanı elektrik üretip akülerde biriktiren güneş panelleri sistemi olurdu .. sonrası akülerinize bağlı olarak 12 veya 24 V luk battaniyeler kullanmak..

sonuçta günübirlik çadır kampçılığında genel kullanım amaçlı sıcak su üretimi için uygun olsada ısınma amaçlı güneş enerjisi kullanımı, araçla birlikte olsa dahi yukarıdaki gibi biraz analiz edince bana ilk başta düşündüğüm kadar mantıklı gelmedi ::smiley:
en pratiği cep sobası ve/veya araç aküsünden beslenen elektrikli battaniye gibi görünüyor :smiley:

Eberspacher D3 seyyar ısıtıcısı var , bende bi zaman hem tekne hem karavanda kullanırım diye düşünmüştüm mükemmel bir alet 6-7 kilo agırlıgında küçük bir sırt çantası büyüklüğünde. 1 Lt. dizelle 10 a yakın çadır ıstılır bu araçla çünkü 40 metrekare ısıtma gücüne sahip , Pahalı olması sebebiyle gerekmeyebilir ama önemli projelerde çok işe yarar , ilgi duyulursa resmi gezenbilir sitemde orta sayfalarda var. Satışını Açsa otomotic Dolapdere sanayi ikitellide yapıyor.
Selamlar
Erhan

Araciniz cadirin yakinlarinda ise uzatma kablosu ve 12v elektrikli battaniye sabaha kadar uyku tulumu icinde sizi sicak tutacaktir. Eger aractan ufak bir yuruyus mesafesinde iseniz o zaman seyyar bir jel aku ve 12 v elektrikli battaniye kullanabilirsiniz. Otobus vs. ile gidip geceleri kamplayarak geziyorsaniz yani gunduzleri yuruyorsaniz o zaman akuyu yaninizda tasiyamayacaginiz icin cep sobalari ve -20 kaliteli uyku tulumlari sizi sicak tutacaktir.

ertugrul bey söyledikleriniz gayette mantıklı ve zaten olursada oldukça pahalı olur. ben japonyada yapılan bir sırtçantasın haberi okumuştum çanta da güneş panalleri var ve gün boyu güneş enerjisinden besleniyormuş ve pc ve telefon da kullanılabiliyormuş, bunu düşünce dedimki neden bu pc ve telefonya da kullanılan enerji ısı için kullnılmasın.

mevcut olanaklarla melih bey gibi yapak en ucuz ve etkili yöntem. olur ya ileride yaparlar taşıması kolay ve pratik bişey gayette güzel olur

Bu arada bu yontemin bir artisi daha eger ailecek kampa gitmis ve buyuk cadirda kaliyorsaniz tam sarjli bir jel akuden 2 tane cift kisilik yada 3 - 4 tane tek kisilik 12V elektrikli battaniyeyi cok rahat besleyebilirsiniz. Ortalama uyku surenizin 6-7 saat olacagini varsayarsak 4 kisilik bir alileyi gece cok rahat isitacaktir. Ertesi gun araca baglayip sarj ederek tekrar rahat bir sekilde kullanilabilir. Eger tek basiniza kullanacaksaniz arac akusu bile sizi 2 gun rahat goturur. Forumda bu elektrikli battaniyeler ile ilgili bir baslik mecvuttu isteyenler bir goz atabilir. Orada Kamyoncu emeklisi abimiz Abdi Ucar disarda -30 derece sogukta kabindeki sular bile donarken elektrikli battaniyeler ile sicacaik uyudugunu yazmisti.

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=23328.0

Güneş ve rüzgar enerjisi yıllardır ülkemizde ihmal edilen bir konu oldu ben marmariste yaşıyorum burada yılın hemen hemen çoğu bölümünde güneş her daim bizi ısıtmaktadır burada kış yok denecek kadar etkisizdir 1978 yıllarında M.T.A bizden yer kiraladı ve burayı ofis olarak kullanmaya başladı daha sonra marmaristen datçaya giderken balık aşıran mevkisisinde bencik koyun M.T.A tesislerini kurdular ve güneş enerjisi konusunda çalışmaya başladılar bir süre bu çalışmalar devam etti ve daha sonra bu tesis kapatıldı bu tesis burada faaliyet gösterirken müdürlerin ve çalışanların adeta çiftliği gibi bir yerdi yan gel yat istediğin gibi gez toz ay sonu maaşını al bir dahaki ay sonuna kadar istediğini yap şeklinde bir yerdi.Burası o zamanlar tam amacına uygun bir şekilde araştırmalar yapılsaydı şimdi şu anda marmaristeki binaların çatılarında güneş ve rüzgar enerjisi sistemleri bulunması gerekirdi bu iki enerji sistemi kurulurken biraz pahalı bir sistem ama kullanılmaya başlandıktan sonrada cebimizi ferahlatan bir sistem.Ayrı bir konuda buraya gelen bir çok yabancı teknelerde bu iki sistemin her ikiside bulunmaktadır ben şu ana kadar henüz bizim yerli teknelerde bu sistemi görmüş değilim elimizde olan bu fırsatlarıda neden kullanmayız onuda anlamış değilim yani dedikleri gibi su akar türk bakar biz işte böyle bir milletiz elimizdeki değerlerin farkında değiliz.

-30 derece kuş tüyü uyku tulumu, dışarıda hava -25 derece iken tulumun fermuarlarını açmak zorunda kalıyorum sıcaktan. elektrik derdi yok 600 gr ağırlığı var ve 2 yumruk büyüklüğünde kapanınca.
Kampçı adam ekstra birşey kullanırmı yau, araba için elektrikli battaniye iyi fikir ama kampta bizi bozar ;D

ProntoBasso' Alıntı:
-30 derece kuş tüyü uyku tulumu, dışarıda hava -25 derece iken tulumun fermuarlarını açmak zorunda kalıyorum sıcaktan. elektrik derdi yok 600 gr ağırlığı var ve 2 yumruk büyüklüğünde kapanınca.
Kampçı adam ekstra birşey kullanırmı yau, araba için elektrikli battaniye iyi fikir ama kampta bizi bozar ;D

olayın özü bu.....:smiley: Yersiz ve gereksiz teferruat kampçılığın ruhunu bozar.......

Her insan bünyesi aynı değildir bizim üşümediğimiz yerde başka bir arkadaşımız çok üşüyebilir konuya tek taaraflı bakmayalım aynı zamanda ailemizle birlikte de kamp yapabiliriz bu durumda çocuklarımız bizim gözümüzde daha farklı bir konumdadır onlar için en iyi konforu sağlamak için uğraşırız birde konuyu bu taraftan bakalım.Kamp olayı sadece yetişkinler ve doğada üşümeyenler için yapılan bir kampçılık değildir her insanın doğada kamp yapma hakkı vardır üşüyenlerin varsın kampa gelmesin diye bir fikir belirtmek veya böyle bir kanıya varmak bence yanlış olur.

her insanın doğada kamp yapma hakkı vardır üşüyenlerin varsın kampa gelmesin diye bir fikir belirtmek veya böyle bir kanıya varmak bence yanlış olur

Böyle birşey söylemedik ki zaten, uygulanabilecek en pratik çözümü sundum, -30 derecelik kuş tüyü uyku tulumuyla gideceğiniz 5000m lik irtifaya sahip -30 derecedeki kış ortamında bile çadır içinde sıcaktan bunalırsınız.
Pahalı diye hep arka plana atılıp, uyku tulumu uyku tulumudur, battaniye de aynı işi yapıyor diye düşünüp göz ardı edilen ve tanınmayan bir malzeme, bu başlık anketinde yazılanların hiçbirine gerek kalmadan en konforlu en hafif ve en pratik çözümü sunar.
Şakayla karışık anlatmaya çalıştığım buydu.

9 yıldır yaptığım teknik dağcılık ve extrem kampçılıkta nacizane deneyimleyip öğrendiğim budur.

Saygılar.

Mert bey sizle alakalı değil yazdıklarım genellikle bizim toplumumuzda bazı konularda deneyimler sonucunda kazanılan bilgiler aktarılmaktansa kısaca konuyu kestirip atmak genel bir durum olmuş bilenlerin bilmeyenlere anlatması kadar doğal bir durum olamaz bilgi sahibi olmayan işin acemisi arkadaşlar deneyim sahibi arkadaşlardan yararlanacakki yanlışlıklar yapmadan bilgi sahibi olsunlar

Doğrudur haklısınız, ben de biraz olmaz deyip kestirip atmış gibi olmuşum ilk mesajda, ama demekki -30 derecelik uyku tulumuyla baya bi soğuktan korunuluyormuş diye çıkartım yapılır diye düşünmüştüm çok derine inmeden.

Kısaca uyku tulumlarından bahsetmek gerekirse;
bizim için gereken uyku tulumu mumya tipi denilen uyku tulumu tarzı, diğer modellerde var ama onlar bizim ilgi alanımıza girmiyor,
Mumya tipleri kendi aralarında dolgu malzemesine göre 2 ye ayrılıyorlar
elyaf ve kuş tüyü olarak.
Elyaf uyku tulumlarının avantajları ve dezavantajları vardır.
avantajları ucuz olmaları ve ıslandıklarında çabuk kurumaları ve sıvıyı iç bölüme görece daha az geçirmeleridir.
ancak ağır ve hacimsel olarak büyük olurlar (sıkıştırıldıklarında) ve çok soğuk ortamlarda çok işe yaramazlar.
Kuş tüyü uyku tulumlarınında avantajları ve dezavantajları vardır,
avantajları sıkıştırılınca çok küçük yer kaplarlar, çok hafiftirler, çok iyi ısı yalıtımı sağlarlar.
dezavantajları ise, ıslandıklarında kurumak bilmezler ve direk kullanıcısına sıvıyı iletirler, pahalılardır.

bu kriterler dahilinde iki ürününde yazlık modelleri olduğu gibi kışlık modelleri de vardır, kuş tüyü uyku tulumnlarının extrem modelleri de mevcuttur, bu tulumlarla himalayalarda -50 derece gibi ısılarda hayatta kalmak mümkün olur.

uyku tulumlarının 2 adet derece değeri olur,
1.si konfor değeri
2. extrem değeri dir.

extrem değeri belirtilen sıcaklıkta hayatta kalmayı sağlayacak sıcaklığı muhafaza edebileceğini gösterir, yani üşürsünüz ama ölmezsiniz, konfor değeri ise belirtilen sıcaklıkta rahat bir uyku çekmenizi sağlayacaktır.

-10 derece konfor -30 derece extrem değerine sahip bir uyku tulumu eğerki ağrı kış yada demavend kış gibi bir faaliyet planınız yoksa ve 5000m nin altında kamp kuracaksanız, sizi üşütmemek için yeterli yeteneğe sahip olacaktır.
Bunlar da dolgu malzemesine ve markasına göre 150 liradan başlar 800 liraya kadar tırmanır.
Hannah ve Marmot çok satılan ve iyi uyku tulumu üreticileridir, Lafuma ise ekonomik bir tercih olabilir.

Saygılar
Mert.

ayrıca eşinizle yada partnerinizle birlikte kamp yapıyorsanız birbirine birleştirilebilen uyku tulumları da mevcuttur piyasada,
Bunun avantajı tulumun içerisinin daha sıcak olabilmesine ve eğerki çocuğunuz varsa bıdıkları ortanıza alabilmenizi sağlamasıdır.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,677
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR