Doğrudur haklısınız, ben de biraz olmaz deyip kestirip atmış gibi olmuşum ilk mesajda, ama demekki -30 derecelik uyku tulumuyla baya bi soğuktan korunuluyormuş diye çıkartım yapılır diye düşünmüştüm çok derine inmeden.
Kısaca uyku tulumlarından bahsetmek gerekirse;
bizim için gereken uyku tulumu mumya tipi denilen uyku tulumu tarzı, diğer modellerde var ama onlar bizim ilgi alanımıza girmiyor,
Mumya tipleri kendi aralarında dolgu malzemesine göre 2 ye ayrılıyorlar
elyaf ve kuş tüyü olarak.
Elyaf uyku tulumlarının avantajları ve dezavantajları vardır.
avantajları ucuz olmaları ve ıslandıklarında çabuk kurumaları ve sıvıyı iç bölüme görece daha az geçirmeleridir.
**Aslında Elyaf dolgu Malzemenin özelliği sıvıyı az iletmesinden ziyade ıslak olmasına rağmen ısıl izolasyon özelliğini yitirmemesidir.
ancak ağır ve hacimsel olarak büyük olurlar (sıkıştırıldıklarında) ve çok soğuk ortamlarda çok işe yaramazlar.
Kuş tüyü uyku tulumlarınında avantajları ve dezavantajları vardır,
avantajları sıkıştırılınca çok küçük yer kaplarlar, çok hafiftirler, çok iyi ısı yalıtımı sağlarlar.
dezavantajları ise, ıslandıklarında kurumak bilmezler ve direk kullanıcısına sıvıyı iletirler, pahalılardır.
bu kriterler dahilinde iki ürününde yazlık modelleri olduğu gibi kışlık modelleri de vardır, kuş tüyü uyku tulumnlarının extrem modelleri de mevcuttur, bu tulumlarla himalayalarda -50 derece gibi ısılarda hayatta kalmak mümkün olur.
uyku tulumlarının 2 adet derece değeri olur,
1.si konfor değeri
2. extrem değeri dir.
extrem değeri belirtilen sıcaklıkta hayatta kalmayı sağlayacak sıcaklığı muhafaza edebileceğini gösterir, yani üşürsünüz ama ölmezsiniz, konfor değeri ise belirtilen sıcaklıkta rahat bir uyku çekmenizi sağlayacaktır.
-10 derece konfor -30 derece extrem değerine sahip bir uyku tulumu eğerki ağrı kış yada demavend kış gibi bir faaliyet planınız yoksa ve 5000m nin altında kamp kuracaksanız, sizi üşütmemek için yeterli yeteneğe sahip olacaktır.
Bunlar da dolgu malzemesine ve markasına göre 150 liradan başlar 800 liraya kadar tırmanır.
Hannah ve Marmot çok satılan ve iyi uyku tulumu üreticileridir, Lafuma ise ekonomik bir tercih olabilir.
Saygılar
Mert.