Çadır Kampçılığında Isınmak için Ne Kullanıyoruz?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan marmariscj7 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 236
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 94,692

Isıtıcı olarak ne kullanıyoruz.

• Isıtıcı

Kullanılan: 23 38.3%
  • Soba

Kullanılan: 8 13.3%
  • Cep sobası

Kullanılan: 29 48.3%

• Kullanılan toplam oy
    60
Ynt: Çadır Kampçılığında Isınmak için Ne Kullanıyoruz?

yugun' Alıntı:
Bunu biliyorum arkadaşlar, Yazarken sehven hata yapılmıştır,
Klavyem sürçmüştür, Affedin artık.

Doğrusunu bildiğinizden hiç kuşkumuz yok. Ama biz de şakalaşmaktan kendimizi alamıyoruz. :D Siz de bizim kusurumuza bakmayın.

Etiketler

1992 senesiydi galiba..Hirfanlı barajı kaz avında -17 derecede arabanın içinde yatmıştık.Suyumuz donmasın diye yanımıza almıştık.Sabah 04.00 civarında Kaptan Morgen ( 70 derecelik ) rum sayesinde dimdik ayağa kalktık.Ama yanımızda duran su bidonundan su almak için bidonu kesmek zorunda kaldık...Soğukta ne yakarsanız yakın isının geldiği taraf yanar diğer taraf ayaza ceker...İnsanlara amaç alkolü aşılamak değil.O soğukta ateş suyu ile içten ısınmadıktan sonra sabah çok zor ve uzun olur...Ama her türlü teknolojik imkanlarada açık olmak gerekir...Her türlü imkanları denemekte fayda var...

Marmarısjı7 merhaba ben yenı uyeyım, Marmarıs lımısınız. Ben de Marmarıs li sayılırım merak ettım.

Ahmet bey ben marmarisliyim işyerim çeşme meydanında merzifonlu pasajının girişinde güner tekstil eğer buralardaysanız sizi çay içmeye dükkanıma beklerim.

Merhaba bu mesajı yenı gordum. Merzıfonlu pasajını bılıyorum. Donunce çayınızı ıçmeye gelırım. Hayırlı işler, bol kazançlar.

EKARAIS' Alıntı:
Hidrofor'u evde üstkatlara su basarken kullanıyoruz. Aslında mutfaklı tuvaletli çadır olursa su tesisatına basmak için ufak bir hidrofor süper olurdu. Aküyle çalışan. ;D

Şaka bir yana termofor doğru kelime.

sintine pompası önerebilirim :smiley:

uyku tulumu + cep kanyağı :smiley:

ProntoBasso' Alıntı:
Doğrudur haklısınız, ben de biraz olmaz deyip kestirip atmış gibi olmuşum ilk mesajda, ama demekki -30 derecelik uyku tulumuyla baya bi soğuktan korunuluyormuş diye çıkartım yapılır diye düşünmüştüm çok derine inmeden.

Kısaca uyku tulumlarından bahsetmek gerekirse;
bizim için gereken uyku tulumu mumya tipi denilen uyku tulumu tarzı, diğer modellerde var ama onlar bizim ilgi alanımıza girmiyor,
Mumya tipleri kendi aralarında dolgu malzemesine göre 2 ye ayrılıyorlar
elyaf ve kuş tüyü olarak.
Elyaf uyku tulumlarının avantajları ve dezavantajları vardır.
avantajları ucuz olmaları ve ıslandıklarında çabuk kurumaları ve sıvıyı iç bölüme görece daha az geçirmeleridir.
**Aslında Elyaf dolgu Malzemenin özelliği sıvıyı az iletmesinden ziyade ıslak olmasına rağmen ısıl izolasyon özelliğini yitirmemesidir.
ancak ağır ve hacimsel olarak büyük olurlar (sıkıştırıldıklarında) ve çok soğuk ortamlarda çok işe yaramazlar.
Kuş tüyü uyku tulumlarınında avantajları ve dezavantajları vardır,
avantajları sıkıştırılınca çok küçük yer kaplarlar, çok hafiftirler, çok iyi ısı yalıtımı sağlarlar.
dezavantajları ise, ıslandıklarında kurumak bilmezler ve direk kullanıcısına sıvıyı iletirler, pahalılardır.

bu kriterler dahilinde iki ürününde yazlık modelleri olduğu gibi kışlık modelleri de vardır, kuş tüyü uyku tulumnlarının extrem modelleri de mevcuttur, bu tulumlarla himalayalarda -50 derece gibi ısılarda hayatta kalmak mümkün olur.

uyku tulumlarının 2 adet derece değeri olur,
1.si konfor değeri
2. extrem değeri dir.

extrem değeri belirtilen sıcaklıkta hayatta kalmayı sağlayacak sıcaklığı muhafaza edebileceğini gösterir, yani üşürsünüz ama ölmezsiniz, konfor değeri ise belirtilen sıcaklıkta rahat bir uyku çekmenizi sağlayacaktır.

-10 derece konfor -30 derece extrem değerine sahip bir uyku tulumu eğerki ağrı kış yada demavend kış gibi bir faaliyet planınız yoksa ve 5000m nin altında kamp kuracaksanız, sizi üşütmemek için yeterli yeteneğe sahip olacaktır.
Bunlar da dolgu malzemesine ve markasına göre 150 liradan başlar 800 liraya kadar tırmanır.
Hannah ve Marmot çok satılan ve iyi uyku tulumu üreticileridir, Lafuma ise ekonomik bir tercih olabilir.

Saygılar
Mert.

Mert Bey
Göruşlerinize Katılıyorum

Ancak 14 yıllık lisanslı profesyonel Dağcılık hayatımda KUŞ tuyu tulum dendiğini duymadım, Herkuşun tuyunden tulum olmaz.. sadece belirli ozellikteki KAZ tuyunden oluyor :smiley:))

Çadıra fazladan adam almak iyi bi yöntem olabilir. Tabi bulabilirsen:D

arkadaşlar çadırda mat yerine şişme yatak kullansak ki ben öle yapıyorum hem daha rahat oluyor hemde yerden yüksek olması sayesinde vücut ısımı daha uzun süre koruyorum.tek veya çift kişilik olmasını ihtiyacınıza göre belirlersiniz.eğer geceleri soğuk diyorsanız termofor iyi bir tercih.

arkadaşlar sıcak havalarda ve piknik kılıklı takılmalar ile diğer faaliyetleri karıştırmayalım birbirine. Olur olmaz da laf ola torba dola da konuya girmeyelim.Bir iki kelam edecekseniz.takılacak başka yerler vardır .kamp cadır hoş olabilir ama soğukta da hiç öyle değildi ronun için bu konularda daha hasas olalım sağlıklı lafa girelim ...basit olmayalım balkonda yatakta yatıp ya dışarda yatmak iyiymiş deyip burda ahkam kesmeye kalkmayalım.kısaca...siz hic dağda ölüm ile burun buruna soğuktan geldiniz mi.burnunuz düştümü.?el ve ayak parmaklarınızı aradınızmı ?..neyse lafı uzatmayayım kırıcı olabilirim .masa başında memleket kurtarma muhabetine bulaşmadan.bilmiyorsak makul ve seviyeli olalım.sukut altundur.Ha gel gelelim kimilerinin dediği gibi de yapılmaz.Dağcılar.bir gr.mın hesabını yapar.uckurundaki ipin ağırlığlnı dahi hesaplar.yoksa bilmem yatak döşek tencere tava meselesi değil bu iş BİLİNİZ.Takip her zaman iyidir.sinsi olmadıkca selam ve muhabetle.

neyse lafı uzatmayayım kırıcı olabilirim = ???????

Eee olmuşsunuz zaten..... Biz size kırıcı olamazsınız demedik ki.......

freegraf' Alıntı:
arkadaşlar sıcak havalarda ve piknik kılıklı takılmalar ile diğer faaliyetleri karıştırmayalım birbirine. Olur olmaz da laf ola torba dola da konuya girmeyelim.Bir iki kelam edecekseniz.takılacak başka yerler vardır .kamp cadır hoş olabilir ama soğukta da hiç öyle değildi ronun için bu konularda daha hasas olalım sağlıklı lafa girelim ...basit olmayalım balkonda yatakta yatıp ya dışarda yatmak iyiymiş deyip burda ahkam kesmeye kalkmayalım.kısaca...siz hic dağda ölüm ile burun buruna soğuktan geldiniz mi.burnunuz düştümü.?el ve ayak parmaklarınızı aradınızmı ?..neyse lafı uzatmayayım kırıcı olabilirim .masa başında memleket kurtarma muhabetine bulaşmadan.bilmiyorsak makul ve seviyeli olalım.sukut altundur.Ha gel gelelim kimilerinin dediği gibi de yapılmaz.Dağcılar.bir gr.mın hesabını yapar.uckurundaki ipin ağırlığlnı dahi hesaplar.yoksa bilmem yatak döşek tencere tava meselesi değil bu iş BİLİNİZ.Takip her zaman iyidir.sinsi olmadıkca selam ve muhabetle.

Belki bilmiyorsunuzdur ama burası isteyenlerin paylaşımda bulunduğu platform sizi sarmıyorsa başka başlığı okursunuz.
1.)Demavend de arkadaşımın sağ ayak parmaklarından iki tanesi yanımda dondu ancak ne burnumuzu dusurduk, nede parmak aradık, eğer Turkiyeyi temsilen everest, K2 gibi 7-8000 lik yapmadıysanız burnunuzun dusmesi İMKANSIZ hatta oralardada dondursanız bile DUSMEZ tekrar vucut ısısına çıkarttığınızda dokuları besleyen kan damarlarını işlevsiz kaldığı için doku ölur ve travma (ki burda travma diye belirttiğim şey kan damarlarının içindeki serum albuminin katılaşırken genişlemesi uzerine damarları patlatması sonucu tekrar ısıttığınıda kılcal damarların hem tıkalı hemde patlamış olması durumudur) yayılmasın diye kesilir.

2.)Ben dağcılık hayatımda ki çok sayıdada zirve yapmışımdır -20-- -25 lerde çok bulundum emin olun turkiyede o burnunu elini donduracak (sizin tabirinizle dusurup arayacak)pozisyona dusecek insanlar bu sayfalara yazmamış durumda.

3.)Başlığa dikkat ederseniz anlarsınız KAMPÇI arkadaşlar alternatif yontemlerin paylaşımı için yazmışlar elbetteki tencere tava geyiği donecek! Ancak siz yurtdışı expedisyon sayfalarını takip ederseniz orda yeni nesil malzeme bilgilerini daha rahat edinirsiniz gayet hafif doğaya gidersiniz..

Tum arkadaşlara hem eğlenceli hem faydalı sohbetler dilerim......

sayın freegraf benim anlayamadığım neden ne neye karşın kırıcı olacaksınız.marmariscj7 arkadaşımızın sorduğu soruya çadır kampı yapan kişiler cevap olarak kullandıkları yöntemleri anlatıyor.kırıcı olmak yerine sizde kullandığınız teknik ve yöntemleri açıklasanız da bizde bilmediklerimizi sizden öğrenmiş olsak daha iyi olmaz mı acaba?sonuçta herkesin yaptığı kamp, kurduğu çadır kendinedir.mesela benim + 30 derece ağustos sıcağında yaptığım kamp sizin - 40 derecede yapmış olduğunuz kamptan daha zordur çünkü + 30 derece bile olsa ben yaptığımı yaşarım ve herşeyi ile bana tecrübe teşkil eder.akıl vermek gibi olmasın ama bence siz ne kızın ne de kırıcı olun tam tersine yaşadığınız tecrübeleri bizimle paylaşın bezde öğrenelim ...
saygıda kusur(!) ettiysem kusuruma bakmayın

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,676
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR