BEYAZ MARTI Adriyatik Yollarında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mdr Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 804
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 142,224
Ynt: BEYAZ MARTI Adriyatik Yollarında

Teşekkür ederiz Ebru hanım..

İnşallah en kısa zamanda gezersiniz.

Bizde doyamadık..Gelecek yıl mutlaka ayrı bir güzergah olsa da planlarımızı yapmaya başladık bile... ;D ;D

Ebru Yetim' Alıntı:
Harika fotoğraflar çok görmek istiyordum .Sizin fotolar ve anlatımınızdan sonra dahada çok görmek istiyorum şimdi

Etiketler

Teşekkür ederiz..Begeninizin devamı için elimizden geleni yapacagız...

marmariscj7' Alıntı:
20 sayfayı büyük bir zevk ve heyecanla okudum fotolara,sade anlatımınıza bayıldım bu heyecanı bizlere yaşattığınız için çok teşekkürler İsmail bey.

Biraz da hareketli görüntülerle acemi kameramanın sesi ile gezimizden karelerle tamamlayalım..

http://www.youtube.com/watch?v=i-AJmpQdLJo&feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=JXHhyWNy0dA&feature=context-cha

Ismail bey cok tesekkürler,Bizi tekrar Hirvatistana getirip götürdünüz.Cok güzel Fotograflar ve Anlatim.

Saglikli ve Güzel geziler dilegiyle.

Dubrovnik Belediye Başkanı ile Hırvatistan Turizm Bakanı'nın İsmail Bey ve kızına birer ödül vermesi gerek!... :smiley: ;)

Cavid Sezen

Kadriye&Ercan çiftinin bu güzel övgü dolu sözleri bizleri daha da kamçıladı.. :smiley: Teşekkür ederiz..

Ekip işi ..Şoför,kameraman,fotograçı,kabin amiri herşey tam tekmil çalışıyor.. :D

gezgör' Alıntı:
Ismail bey cok tesekkürler,Bizi tekrar Hirvatistana getirip götürdünüz.Cok güzel Fotograflar ve Anlatim.

Saglikli ve Güzel geziler dilegiyle.

Teşekkürler Cavid bey..biz sınırdan çıkmadan ödülü takdim ettiler zaten..Şu anda boynumda.. :D :D ;D ;D

gezmen' Alıntı:
Dubrovnik Belediye Başkanı ile Hırvatistan Turizm Bakanı'nın İsmail Bey ve kızına birer ödül vermesi gerek!... :smiley: ;)

Cavid Sezen

..

Mostara geldik..Ögle sonu olmasına ragmen hava sıcaktı..Bu kadar zamandır yollardayız.İlk defa dilenciyi Mostarda gördük. ??? ???

Köprüyü uzaktan gören meydanda Beyaz Martımızı bıraktık.Sanki Karamürseldeyim..hemen elinde parkmetre el terminali ile

güneşten kapkara olmuş görevli (gerçi benim de ondan aşagı kalır yanım yoktu.Afrikalı futbolcular gibiydim ) bir bana bir karavana baktı. Almanca biliyor musun dedi.. ııhh. ;D İşaret diliyle 6 KM (kısaca kayme diyiniz ;D ;D)

Çarşının içinden aheste aheste mostar köprüsüne dogru yürüyoruz ailece..Sagda ve solda Nezir Aga camii ve Karagöz cami var.Cami girişlerinde kayıp ilanı asılmış.Sagda Türk Ziraat Bankası var.Para bozdurmak için girdik..Hiçkimse Türkçe bilmiyor..Bir Türk bankasında hemde..Sonunda çat pat konuşan müdüre hanıma çıkardılar.Dertleşecegiz ama..o da dogma büyüme mostarlı.Bizi anlamıyor.Parayı bozdurduk çıktık.Komisyon aldılar birde.. :D

Köprüye girşten itibaren bizdekilere benzer hediyelik eşya dükkanları işgal etmiş heryeri..Her şeye bakıyoruz.Köprüyü herkes Sırplar yıktı bili..Oysa Hırvatlar yıkmıştı. :smiley: Onarımında 65 Türk taş ustasının bulunup emek verdigi aslına sadık kalarak yapılan köprü gezmekten taşları parlamış..Dikkat edilmezse kayıp düşülebilir.

..

Mostar, Mostar Köprüsüyle doğmuş bir şehir. Köprü yapılmazdan önce Mostar, 20 haneli bir Hristiyan köyüymüş. Buranın köylüleri, 1557 yılında, Kanuni Sultan Süleyman'a ulaşır ve köprü isteklerine söylerler. Kendilerine, "Olmaz, durun durduğunuz yerde, 20 hane için, hem de Hıristiyan, yüzbinlerce altın harcanarak köprü mü yapılır mı? Tahta köprü neyinize yetmez" denmemiş. Denmez çünkü o Osmanlı'dır, bütün vatandaşlarını din, dil, ırk ayırmadan emanet kabul etmekte, din, mal, can ve namuslarının korunması kendisine Allah tarafından borç olarak yüklenmiş vediatullah (Allahın emaneti) olarak görmektedir.(Köprünün yapımından sonra bu yerleşim yeri büyük bir hızla gelişir ve bugünkü durumunu alır).
Kanuni, hemen baş mimarı, gönül eri Sinan'ı huzuruna çağırarak, "Ey koca mimar! Batı'da gittiğimiz en uç diyarımız Mostar'da öyle bir köprü yaptırasın ki, bugüne kadar eşi benzeri görülmeye; bakan gözü, gönlü fethede; Osman'ın adını hatırlata, yaşata!" der. Koca Mimar "Emriniz başım üzre Hünkarım" diyerek çırağı Mimar Hayrettin'e bu görevi verir.
İşte seyri doyumsuz, yıllarca şiirlere, bestelere kaynak olan bu köprüyü, Sinan'ın kalfası, Bosna çocuğu olan Hayrettin Ağa yapar, tam 9 yılda. 19 metre yükseklik, 30 metre genişlikle.
Bir hilal şekli vermiş ki, bayrağımızı andıran; üzerini bembeyaz mermerlerle döşeyip 99 basamak yapmış ki, Yüce Allah'ımızın tüm güzel adlarını çağrıştıran.
1912'de ziyaret eden Avusturyalı R. Michel "Taş kesilmiş bir hilâl... Bütün dünyada eşi olmayan bir eser" diyerek heyecanını vurgular.
Ve köprünün yapılmasıyla, 20 hanelik Mostar Köyü, kısa zamanda Mostar şehri olur, Avrupalı'nın o güne kadar görmediği güzellikte bir şehir, hem insanlıkta hem de mimari eserleriyle şehircilikte.

.Mostarı ziyaretimi sırasında alındıgım.bir şey oldu..bu güzelim Mostar köprüsünün bu güzelim camilerin oldugu kasabanın hemen üstündeki tepeye koskoca ben diyeyim 15 metre siz diyin 20 metre boyunda ahşaptan haç dikmişler..Eski tarihi bir eser olsa amenna.

..

DSC_0097.JPG

DSC_0106.JPG

...

Mostarda kahramanlık-cesaret gösterisi olarak 34-40 metreden suya atlamak gelenek..

http://www.youtube.com/watch?v=gEpGtPfpo7U&feature=plcp

Yaşayan köprü-2.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR