Balkanlar 43 Gün (sofya-belgrad-bosna-dubrovnik-üsküp-selanik)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan belka Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 97
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 37,140
PRİŞTİNA Mazgit köyü

Sultan Murat Türbesinden ayrılıp yeniden Mazgit köyüne döndük bir kaç kapıyı çaldıktan sonra köyde son kalan Boşnak aileyi bulduk. Bizi misafir edip kahve ikram edip aradığımız her şeyin cevaplarını almış olduk. 1930 lu yıllarda eşimin annesinin babalarının sırplarla ölümlü olaylara varan kavgalar sonucunda Türkiyeye kaçmak zorunda kalışlarını birde son kalan boşnak aileden dinlemiş olduk. Aradığımız eşimin annesinin Amca çocuğu bosna savaşı sırasında köydeki evleri satıp Priştinaya yerleşmiş, ev ve cep telefonlarıyla ulaşmaya çalıştılar ama başarılı olamadılar. Geziden döndükten 2 ay sonra aradığımız akrabalar bize ulaştılar. o dönemde tatil için Slovenyadaymışlar. Eşimin en büyük heyacanı annesinin doğduğu evin hangisi olduğu sorusuna "işte yandaki ev" cevabı verildiğindeydi.
20150922 171927
20150922 172259
 

Etiketler
PRİŞTİNA

Şehir merkezine geldiğimizde yine araçla bir kaç tur atıp gezdikten sonra aşağıdaki resimde görülen şehrin tam merkezinde bulunan stadyum yanında ücretsiz park yerine yerleşip akşam yeyeğini yedikten sonra gezmeye başladık.
Pritina konaklama

Gece gezmesi sonrası karavanımıza döndük. Sabah kahvaltı sonrası gezmeye hazırlanırken park ettiğimiz yerin yanında bulunan binada muzik sesleri geliyordu bizde içeri girdik. Halk oyunları çalışması yapan grubu zevkle izledik.
IMG 20150923 105007

Priştina 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmiş dünyanın en genç cumhuriyeti KOSOVA nın başkenti. En büyük ve trafiğe kapalı caddesi Rahibe Terasa caddesi sağlı sollu cafeler ve dükkanlarla çevrili. Caddenin sonunda Arnavutluğun ulusal lideri İskender beyin heykeli ve arka tarafta hükümet binası var. Binanın önünde Kosova savaşı sırasında kaybolanların fotoğrafları sıralanmış. Merkeze yakın alanlarda bir çok cami ve saat kulesi var. En önemlisi Fatih Cami hemen yanında Etnografya müzesi ve Kosova müzesi mevcut.
20150923 105834
20150923 133746
20150923 133804
 



ÜSKÜP

24-9-2015 Kurban Bayramı

Sabah priştinadan hareket edip Makedonya sınırına vardık. Görevliler çok tatlıydı bizimle Türkçe muhabbet etiler. Hem Kosava hemde Makedon görevliler bize bayram tebriğinde bulundu. Her zaman yaptığımız gibi bir müddet dolaştıktan sonra merkeze 750 mt yakın uygun bir ücretsiz alana park ederek Üsküpü gezmeye başladık.
Ekran Alnts
Skp
1

Üsküpte aklımızda kalan en önemli şey heykeller şehri olduğu görebildiğin her yerde devasa heykeller mevcut.

20150924 163858
20150924 154144
 



ÜSKÜP

Şehrin ortasından Vardar nehri geçiyor. Nehrin bir tarafında Makedonlar bir tarafında Türkler yaşıyor. Üsküp 600 bin nüfusa sahip bir şehir ve yoğunluğu Makedon, Türk, Arnavut, Boşnak ve Romanlar oluşturuyor. Nehrin üzerinde var olan köprü Üsküpün eski çarşısı ile ana meydanı birbirine bağlıyor. Ortada kalan meydana Makedonların İskender'den sonraki 2. kahramanı II. Philip'in adı verilmiş ve heykeli yapılmış. Heykelin arkasında Çifte hamam ve eski çarşı girişi var. Roma imparatoru Justinian döneminde ve 6.yy da yapılmış kale girişide
yine bu meydanda. Kale ile çarşı arasında Mustafa Paşa cami ve Arasta Cami var. Kurşunlu Handa hemen yanında.
Makedonların bağımsızlığını simgeleyen ve 2012 yılında yapılan Zafer takı meydan yakınında Pella caddesi üzerinde. Zafer takının yanında Kahramanlar Anıtı yapılmış. Çok geniş bir parkta ön tarafta Prometheus heykeli arkada ise sönmeyen ateş bulunuyor. Parklarda ve köprülerin üzerinde sayısız heykel mevcut.

A
Bb
IMG 20150925 143713
20150925 151212
 

ÜSKÜP

Kahvaltı sonrası şehri yeniden keşfe koyulduk. Bayramın ikinci günü Eski çarşı yoğun bir Türk nufusa sahip. Camine cuma fetvası türkçe okunuyor. Caminin önünde yöresel kıyafetler giymiş iki çocuk bayram baklasını dağıtıyor, bizde nasibimizi aldık. Yağmurlu bir gün olmasına rağmen hemen her yeri gezmeye çalıştık
.
C
C1
C3
C4



Yorulduğumuzda Çarşı içerisinde Destan lokanlasında Üsküp köftesi yedik. Menü aşağıdaki gibi geliyor, Güveçte kuru fasülye közlenmiş biber yanında soğan ve üzerine peynir rendelenmiş domates salatası.
Herşeyin tadı çok güzeldi,

Skp drtls
 

ÜSKÜP - TİKVEŞ - BİTOLA (MANASTIR)


Üsküpte 3 gün de şehrin gezmediğimiz noktalarınıda gezdikten sonra öğleden sonra Manastıra doğru yola çıktık. Yolumuzu Tikveş bölgesine çevirdik, bölgeyi araçla dolaştık hava yağmurlu, bölgenin Tikveş markalı şarapları meşhur. birkaç şişe şarap alıp konaklama için göl levhasını takip edip gölün kenarında mola vermek istemiştil fakat levha bizi baraj gölünün alt tarafına çıkardı. Mecburen geri dönüp Manastıra vardık.
Aşağıda işaretlediğim dere kenarındaki park alanına yerleştirk. Geç saatte olsa trafiğe kapalı sokakta dolaşıp cafe de oturduk.
Sabah kahvaltı sonrası şehri keşfe başladık. akşam gfezdiğimiz trafiğe kapalı alanın sonunda Atatürk'ün okuduğu okulu bulup gezdik. Sonra eski pazar bölgesini dolaştık Pazar günü olması nedeniyle büyük bölümü kapalıydı.
Karavanımıza dönüp yemeğimizi yedikten sonra Ohride gitme kararı aldık. Bitmekte olan suyumuzu doldurmak için park ettiğimiz sokakta bulunan İtfaye merkezi önündeki çeşmeleri kullandık. Su doldururken 60 yaşlarında Selahattin adında bir Arnavut selam vererek konuşmaya başladı. Eşini kaybetmiş, çocuğuda olmamış yalnız yaşıyormuş. Öğretmetlik yapıyor henüz emekli olmamış 2001 yılında yaşanan savaştan ve Arnavutlara yapılan vahşetten bahsetti, "Bizi burada istemiyorlar,ama kader Allah nasıl isterse öyle olur" dedi. Çok tatlı masmavi gözlüleri vardı. İtfayecilerden birileri geldi karavanla ilgilendi ve buranın suyunun çok güzel olduğunu söyledi, İtfayeci Arnavutça konuşuyor Selahattin amca çeviriyor. Çok hoş bir sohbet sonrası fotoğraf çekilmek istediğimizde öğle içten bir sarıldıki çok duygulandık.
Selahattin amca neden evlenmedin diye sorunca, "Kalbim küs, eşim çok genç öldü. koskoca evlerim var ama neye yarar"dedi vedalaşıp buruk bir şekilde ayrıldık hedef Ohrid.
Aa

Ekran Alnts

Ekran Alnt  s


20150927 104209
20150927 110354
20150927 113734
 

OHRİD

Manastır Ohrid yolu muhteşem güzellikte her yer elma ağaçlarıyla dolu. Par ettiğimiz yer ağaçlıklı boş bir alan. yandaki sitenin otoparkıyla bitişik bir alan. Göl kenarına yürüyüp dolaşmaya başladık, her yer közlenmiş biber kokuyor. Büyük bir markette türkçe bilen bir kasiyer yardımıyla isli et ve közlenmiş biberden yapılmış peynirli bir tür turşu olan SOKA aldık. Daha önce Priştinadan aldığımız 5 kiloluk PAVLAKA denilen sokanın 2 paketini kısa sürede bitirmiştik. Muhteşem bir lezzet. Bu akşamın sofrası çok çeşitli Tikveşten şarap, peynir, İsli et, soka daha ne olsun.
2.gün kahvaltı sonrası Ohridi gezdik, Kaleye çıktık, Türk restoranların bulunduğu eski çarşı bölgesinde kaşarlı köfte yedik abartısız 400 gram kıyma içerisine kaşar konmuş köfte ye ye bitmiyor.
Makedonyanın Üsküp ten sonra 2. turistik merkezi lakabıda Makedonyanın incisi, gölden çıkarılan incilerden dolayı bu isim verilmiş. her yerde inci kolye ve küpeler satılıyor.


Ekran Alnts
Ekran Aln ts
20150927 175645
20150927 162623
 

OHRİD - STRUGA - BİTOLA

Sabah kapalı bir havaya uyandık, 15 km yakındaki Struga ya gidelim dedik. yollar sağlı sollu elma ağaçları dolu. güzel bir kasaba, ortada akan bir nehirin gölle birleştiği noktada kurulmuş. upuzun plajları var ama sezon bitmiş. Ohrid gezimizi tamamlayıp akşam manastıra varıp gece konakladık, şimdiki hedef Selanik.

Ohrid kalesinin alt tarafındaki kilise ve kaleden gölün görünümü aşağıda.
IMG 20150928 132154
IMG 20150928 135033
IMG 20150928 140459
IMG 20150928 145714
 



Bu muhteşem gezinin devamını merakla bekliyorum .
Öte yandan da bu yaz tatilini benzer bir tur ile gerçekleştirmeyi de aklıma koydunuz , onu da belirtmeden geçmeyeyim :smiley: :smiley:
Ücretsiz konaklama konusundaki ısrarınız ve sabrınızı da ayrıca tebrik ediyorum .
Burada tabii ki eşinizin desteği ve sabrı çok daha önemli ve takdire şayan :smiley: :smiley:
Kendisine -sizin adınıza(!)- benden de kalpten bir teşekkür :smiley: :smiley:
Macera , tek başına yaşanırsa ne kıymeti var ki ?..
Anca beraber , kanca beraber :smiley: :smiley:
Umarım bu gezinin devamını da daha sonrakileri de paylaşmaya devam edersiniz .
Yüklü bir misyon edinmişsiniz , onu da ayrıca tebrik ediyorum .
Sağlıcakla Kalın
iklil
 

Böyle bir yolculuğa çıkacaklar için kesinlikle güzel ipuçları veren bir yazı olmuş. Son durak Selanik'i de bekliyoruz
 

Evet nerede kalmıştık ......?????????

Gezimin kalan bölümlerini tamamlamak için yeniden yazmaya başlıyorum.

Bu kadar geçiktirmiş olamamın kabul edilebilir bir açıklaması yok... biraz ihmal, biraz araya giren kız evlendirme fasılları, biraz kızımın düğün gününün 15 temmuz 2017 tarihinde olmasının verdiği talihsizlik ve üstüne bu yıl gerçekleştirdiğim 89 günlük Avrupa turunda karavanımın park yerinde soyulmasıyla yedekleriyle birlikte tüm foto ve videolarımın çalınmış olması tuz biber ekti.

Sonuç olarak biraz çalışmayla facebooka yüklemiş olduğum fotoları geri bilgisayarıma kaydederek paylaşımlarıma devam etmeye çalışacağım.

Bu gecikmeden dolayı konuyu takip eden arkadaşlardan özür dilerim.

Saygılar...
 

SELANİK .... YUNANİSTAN 30 eylül 2015

Makedonya, Bitole (manastır) şehrinden sabah bir kaç market dolaşıp 6-7 paket boşnakların Soka dediği (PAVLAKA paprika) turşulardan almak için koşturduktan sonra Yunanistana doğru harekete geçtik. saat 11 civarında sınırı sorunsuz geçtikten sonra aşağıdaki güzergahtan fazla mola vermeden SELANİK'e vardık.
Selanik


Karavanımızla şehir içerisinde biraz turladıktan sonra aşağıdaki noktaya aracımızı park ettik. Hemen WHİTE TOWER (beyaz kule) yanındaki parkın kenarına yerleştik. Merkeze çok yakın olan burası hem park hemde deniz manzaralı. Başlangıçte biraz tereddüt ettik park ücreti varmı? aracımıza ceza keserler mi? daha kötüsü aracımızı çekerler mi? diye ama park eden araçları biraz gözlemledikten ve trafik memurunun gelip sadece yaya geçitlerine park eden araçlara ceza yazdığını görünce rahatladık.

Selanik konaklama

Fazla zaman kaybetmeden sahil boyundan merkeze doğru yürümeye başladık.
Kendimizi İzmir kordon boyunda geziyor hissettik, bu kadarmı benzerlik olur.
12032106 1060559040628592 6561388556991661597 n
12079131 1060558993961930 4119533043870841989 n
12106849 1061436020540894 3116982114048833865 n


iki gün planladığımız Selanik te biraz fazla kalmaya karar verip sonraki güne hazırlanmak ve dinlenmek üzere karavanımıza döndük.
 

SELANİK 1.10.2015

Dün akşam selanikte gezerken İNFO dan şehrin ücretsiz turistik haritasını alıp gideceğimiz yerleri üzerinde işaretledik.

Bugün ilk hedef ATATÜRK'ümüzün evi bina Türkiye Büyükelçiliği olarak kullanılıyor. İşte karşımızda yaşamımız boyunca resimlerde gördüğümüz, eşimin öğrencilerine defalarca anlattığı Atatürk evi.
Çok duygulandık.

12036720 1061430507208112 8294164923797167150 n

12079653 1061430603874769 7914580610582505447 n


Elçilik girişinde bir görevli hoşgeldiniz diyerek karşıladı, Giriş katı ve üzerinde 2 kat daha var. önce salona giriyorsun odalara kapılar salondan açılıyor. Her katta 3 oda var. 2.katta soldaki ilk odayı Atatürkün cocukluğuna ait resim ve heykellere ayrılmış. Bir odada Atatürkün orta yaş hali ve diğer odada Makbule hanım.
12122837 1061440693873760 5067808141930850857 n


12143257 1061430550541441 850343139789192033 n


Çeşitli noktalara konulan yazılar, tv den Atatürk hakkında yapılan yayınları izledik. karmaşık duygularla evden ayrılıp yine yürüyerek karavanımıza dönüp yemek yiyip biraz dinlendik. Akşam üzeri yeniden merkeze doğru sahilden (kordondan) gezmeye başladık. Meydanda İnformation merkezi önünde bir kalabalık dikkatimizi çekti. Orta yaş üzeri bir gurup yöresel kıyafetler içerisinde halk oyunları gösterisi yapmaya hazırlanıyor. hemen telefonumu ve kamerayı video konumuna alıp yaklaşık bir saat süren bu folkfor gösterisini zevkle izledik. (yaptığım video kayıtları ne yazıkki çalınma nedeniyle kayıp sadece bir fotografa ulaşabildim )

12112299 1061436100540886 4577089498076145521 n
 
Son düzenleme:



SELANİK 2-3-4 ekim 2015

Güne yakındaki bir marketten aldığım bol susamlı simit, elmalı tart, çikolatalı milföy ve üzümlü poğaça gibi hafif tatlılardan oluşan zevkli bir kahvaltı yaptık,

Sonra yine merkezin gezmediğimiz bölümlerini keşfederken belirlediğimiz müze ve ibadethanelerini ziyaret edip tarihsel yerleri gezdik. Osmanlıdan kalan çarşı ve bedestenleri dolaştık.
10997885 1060559113961918 5853280692403493818 n

12109030 1061435890540907 479717511148302120 n

12108811 1062094497141713 4761733672953653254 n
12088459 1061436177207545 1839158578235729135 n
12088152 1061436067207556 1494654679399560525 n

Selanikte dolu dolu gün ve geceler geçirdik. Bize çok tanıdık gelen o kadar çok şey varki.

3- ekim sabahı kahvaltı yapıp araçtan çıktığımda Karavanın sol arka taraftaki boş alana yaklaşık 60 santime 100 ebadında siyah boya ile CHAO yazılı olduğunu gördüm. Gece sabaha karşı patenle gezen 3 kişi dikkatimi çekmişti zannedersem onlar yazmış. silmeyi denedim olmadı, Sokak sokak dolaşıp kırtasiye ve reklam firmalarını dolaşıp silecek bir şeyler aradım ama nafile bulamadım.

Yazı çok çirkin görünüyordu çaresizce düşünürken yanımda bulunan ısıya dayanıklı kurşuni renkteki koli bandı aklıma geldi, yazının bulunduğu yeri perdesi kapalı pencereymiş gibi dikdörtgen bir şekilde bantları yapıştırdım. fenada olmadı , sonraki gün Selanikten ayrılıp Kavala yönüne hareket etme kararı aldık.
Türkiyeye döndükten sonra yazıyı silmek için çeşitli şeyler (aseton-benzin-mazot vb) denedim olmadı sonunda pasta çila yaptırarak yazıyı sildirebildim.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

BENZER KONULAR



GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,459
Mesajlar
1,518,191
Kayıtlı Üye Sayımız
172,114
Kaydolan Son Üyemiz
Ahmetalp0666

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst